zupa nic - 1526 przepisów (strona:56/102)

Rosołek dla choróbka. 80

rosołek. Taki cieplutki, taki aromatyczny, taki bogaty w witaminy i rozgrzewający. My dorośli bardzo często zaniedbujemy swój organizm poprzez to, że w ciągu dnia głównie w pracy nie jemy nic ciepłego, dlatego też zdecydowanie łatwiej łapiemy infekcje. Nie ma zatem lepszego sposobu na rozgrzanie organizmu w mroźny zimowy dzień niż talerz gorącego rosołu z kawałkami mięska i przepysznym makaronikiem(...)układu odpornościowego, co sprzyja zmniejszaniu się stanów zapalnych w organizmie i łagodzi objawy infekcji.  Rosół skutecznie nawilża śluzówki w nosie, łagodzi katar i kaszel.  Para z gorącej zupy oraz zawarty w niej tłuszcz działają jak balsam na podrażnione gardło. Leczy kaca :) !!! Jedzmy go zatem aby poprawić sobie humor i polepszyć Nasze zdrowie! SKŁADNIKI: 1 litr wody 1 mała

ClauditteMissCooking
Gotujemy zielony groch łuskany w szybkowarze 154

ugotowaniu wyszły idealne, piękne i kształtne groszki? Kluczem do sukcesu jest odpowiednia ilość wody! Jeśli groch wchłonie jej za dużo, ulegnie całkowitemu rozgotowaniu i powstanie zupa. W odpowiedniej ilości wody groch ugotuje się do miękkości zachowując naturalny kształt ziaren. Zielony groch łuskany. Składniki 200 g suchego, łuskanego zielonego grochu 500 ml zimnej wody do pierwszego zagotowania(...)zimnej wody do końcowego gotowania ok. 1 i 1/2 łyżeczki soli morskiej drobno mielonej Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 2 min Otwieranie Garnka Naturalne Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . pozbądź się zepsutych ziaren grochu zalej suche ziarna grochu 500 ml zimnej wody i zagotuj bez przykrywania garnka jak tylko woda zacznie wrzeć, przelej całość

Szybko Szybkowar
Kotleciki mięsno-soczewicowe 174

tych, którzy kotletów bez mięsa nie uznają, a którzy są otwarci na nowe, ale niekoniecznie rewolucyjne smaki. Kotleciki mięsno-soczewicowe z piekarnika Garść podgotowanego mięsa (ulubionego lub z zupy :)) Pół garści podgotowanych ziemniaków (opcjonalnie) 100gr. ugotowanej zielonej soczewicy (dobrze jest ją namoczyć przed gotowaniem na kilka godzin) Do miski/rondla wrzuć ziemniaki, na to soczewicę na sam wierzch mięso - zblenduj przede(...)część ziaren i ziemniaków w całości). Uformuj kotleciki na blasze i do piekarnika - 180 stopni - naście minut (zależy jak bardzo podpieczone chcemy). Ja podaję z warzywami i ziemniakami, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić z tego burgery! Netopedia: http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/soczewica-wlasciwosci-zdrowotne-i-wartosci-odyzwcze-soczewicy_41091.html http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/bialko-ktore-wybrac_39140.html http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=52

Przepysznik - BLW i nie tylko
Kluseczki kładzione na rosole. 161

rehabilituję się, oto przepis. 😉 2 - 3 jajka szczypta soli łyżka mąki ziemniaczanej  2 łyżki kaszy manny mąka Oraz: rosół natka pietruszki szklanka wody Zimny rosół przecedzamy, aby tam nic w nim nie było z czasu gotowania, dodajemy wodę. Z wodą nie będzie tak słony i intensywny w smaku. Ustawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia. Rosół się grzeje(...)delikatną fakturę, ale jak tam kto woli. I to wszystko, podajemy posypane natką, tak jak  przy zwykłym makaronie. Takie kluseczki gotowane na wodzie, są fajnym dodatkiem do innych zup, sosów, a także jako dodatek do drugiego dania.  Prosta potrawa, nawet banalnie prosta, a daje tyle możliwości

Dieta moja pasja
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 161

Receptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech

U Fiolki
Potrawka a'la minestrone. Zupa trzy strączki. 138

Receptura wyewoluowała od zwyczajnego minestrone. Przedpotowa można wręcz rzecz. Historyczna. Robiona naście razy. Do kwietnia niesfotografowana. W tym czasie zdążyły zapełnić się turystami główne aleje trzech

Fiolka w kuchni
Jak polubić gotowanie 179

wykonalne. Po drugie, warto z wielu powodów. Posiłki to jeden z podstawowych rytuałów podczas, których z dala od telefonów i tabletów możemy usiąść z bliskimi i porozmawiać lub posiorbać zupę w ciszy. Samo gotowanie daje dużo satysfakcji. Robisz coś z niczego. Jeśli tylko jesteś dobrze przygotowana/przygotowany to samo mieszanie w garnkach, dosypywanie, podsmażanie i cały taniec z tym związany staje(...)zawsze tak to widziałam. Moja przygoda z gotowaniem zaczęła się dość późno, bo na studiach. Rozumiem zagubienie, które pojawia się u początkujących i przekonanie, że temat kogoś przerasta. Nic tak mnie nie irytowało jak odpowiedź "na oko", kiedy pytałam o ilość jakiegoś składnika lub czas gotowania. Wprawa wymaga doświadczenia. Nie ma najmniejszego sensu wymagać od siebie wyczucia, kiedy dopiero

W kuchni wieczorem
Chłodnik z jajkiem w koszulce na upalne dni 156

lata temu również w lipcu żar napierdzielał z nieba tak, że odechciewało się wszystkiego! Tak już chyba mi zostało, że w tak upalnych dniach nie mam apetytu na nic ciężkiego, gorącego do jedzenia. I powracam myślami  właśnie   do Polańczyka, do chłodnika, który jest rewelacyjną alternatywą jako obiad w gorące i bezlitościwe dni. Chłodnik z jajkiem w koszulce(...)śmietanę oraz wodę z ogórków małosolnych. Dorzucamy pokrojone i posiekane produkty, łącznie z ostudzonymi burakami, Odstawiamy do schłodzenia (może być nawet do zamrażarki).  W oczekiwaniu na schłodzenie się zupy, ale tuż przed samym podaniem zupy, gotujemy 100 ml czystej wody ze 100 ml wody z ogórków małosolnych, która nam zakwasi ten roztwór. Do wrzącej wody wbijamy jajko i gotujemy

Right Behind The Kitchen
smaczna zupa kalafiorowa z ryżem i z resztek wyciśniętego soku-testowanie Avance Collection Wyciskarka do soku HR1896/70 119

woreczek 100 gram, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1 łyżeczka, mleko 3,2% 1/2 litra Z TYCH SKŁADNIKÓW SĄ 2 POTRAWY I SOK DO PICIA = nareszcie nic się nie zmarnuje, wyciskane resztki są dobre do surówek, placuszków, ciast, można też zrobić dżemy z nich, mam tradycyjną sokowirówkę innej firmy ale resztki nie są tak dobre do wykorzystania(...)rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypac pieprz, paprykę z resztek przygotowałam 2 potrawy: placki ziemniaczano-warzywne "zobacz TUTAJ" i sok do picia "zobacz TUTAJ" - zupa jest lekka, aromatyczna, smaczna .........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Dzbanek do filtrowania wody DAFI - recenzja 181

dniach wyświetlacz zmienia swój kolor na czerwony. Niestety ja jeszcze tego nie miałam okazji spraktykować:) Po co nam właściwie taki dzbanek? Głównym zadaniem takiego dzbanka jest filtrowanie wody, czyli nic innego jak oczyszczanie wody, usuwanie z niej m.in. żelaza - czyli powszechnie znanej rdzy, manganu, wapnia i magnezu, które podczas gotowania tworzą osad. Poza tym woda z dodatkiem żelaza(...)osad na naszych kubkach, metaliczny posmak wody oraz mętny żółty kolor wody. Samo filtrowanie wody trwa zaledwie kilka minut, zaś smak wody zmienia się diametralnie! Kawa, herbata a nawet zupa przygotowana na przefiltrowanej wodzie smakuje zupełnie inaczej. Najbardziej podoba mi się to, że na kubkach nie ma osadu a w czajniku nie ! I śmiało możemy napić się "karnówki" bez uprzedniego

Z miłości do słodkości
Gin & tonic - remedium na sierpniowe upały 154

upalne dni nic nie cieszy bardziej, niż zimny drineczek! I nie uwierzę, że nie! Moim zdaniem powinni to zalegalizować w porze lunchu, przecież wydajność w pracy i tak nie może już bardziej spaść! ;) Dziś klasycznie, Gin LUBUSKI & tonic + cytryna + obowiązkowo ogórek - bo wiadomo, zdrowy, oczyszcza, wygładza, upiększa... :) Dodajcie jeszcze ziarna pieprzu i kostki lodu. A później(...)bezceremonialnie zróbcie sobie dolewkę! :)  Knuję jeszcze przepis na chłodnik z wkładką Ginu! Jesteście ciekawi? To dopiero będzie zupa! ;) Jakie są Wasze sposoby na przetrwanie tych upałów? Udostępniajcie, niech orzeźwienie idzie w świat

Spektrum Smaku
Fotorelacja Ryby są Super z Karolem Okrasą 125

inną drużyną, 2: to konkurencja na zupę rybną,  3:to konkurencja na kanapkę rybną.  Bardzo nam było miło jak Karol powiedział, że nasza kanapka wraz z zupą najbardziej mu smakowała. Jednak przyznam, że wybór był bardzo trudny, gdyż każda drużyna poradziła sobie rewelacyjnie. Po wyczerpujących konkurencjach w spartańskich warunkach, przy wspólnym stole mieliśmy możliwość skosztować naszych dań przy(...)Hotelu, gdzie przy wspólnej kolacji mieliśmy możliwość bliżej się poznać i spędzić bardzo miło wieczór.  Następnego dnia poranek spędziliśmy na wędkowaniu, mimo, że ryby nie chciały brać i nic nie złowiliśmy to i tak była świetna zabawa, po której udaliśmy się w wir zwiedzania Stawów Milickich. Pogoda nam nie sprzyjała, jednak daliśmy radę :) Stawy Milickie to największy

Niezły Młynek
KULINARNE WYZWANIA FAIRY - 20.08.2013, Warszawa. 191

przy których później pracowali. Jurek Sobieniak też wtrącił, chociaż mało nie gadał. Chodziło o cebulę, a dokładniej o substancje, estry, które wydzielają się podczas jej krojenia. Słychać było, jak nic, że skończył analitykę chemiczną, o czym nas zresztą poinformował, gdy po swoim krótkim wykładzie, pozostali się wgapiali w niego zdziwieni. Rozumiałam go, gdyż sama myślę o tym kierunku studiów(...)francuskim z kurkami i młodą włoszczyzną. Tarta z kozim serem na spodzie z krupczatki z kurkami i  młodą włoszczyzną.   Pstrąg z bobem, chorizo i pieczonymi pomidorami. Zupa rybna ze szpinakiem i palonymi pomidorami oraz ośmiorniczkami. Przepiórki z nektarynkami, rozmarynem i masłem. Domowy makaron z warzywami sezonowymi. Owoce leśne z zabayone. Poszłam na całość i wzięłam się

W kuchni Karmel-itki
Garnek do gotowania ryżu czyli rice cooker 322

Kiedy mieszkałam w Arabii Saudyjskiej moje koleżanki z compoundu - głównie te pochodzące z Indii i krajów arabskich były niezmiernie zdziwione, że nie mam ani rice cookera

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 114

myślę o kuchni włoskiej to widzę pizzę, potem długo, długo nic i makaron z owocami morza. Risotto jakoś nigdy nie przewijało się przez nasze stoły na włoskich wyprawach, za to zapach pizzy i smak lodów pozostanie w mej pamięci na wieki! Jaglotto, nie powstało więc z pasji do risotto, a raczej z ciekawości. Czasem tak sobie siedzę z kawą(...)ręcę i zastanawiam się nad ciekawymi połączeniami smakowymi. Sezon na szparagi w pełni. Tego dnia, wróciłam z koszem zielonych szparagów z targu. Zupa krem, brzmiała jakoś tak banalnie, tarta ze szparagami bardzo mnie pociągała, jednak nie chciało mi się spędzić tego popołudnia na ugniataniu ciasta. Pomyślałam tak sobie, że jeszcze nigdzie nie widziałam risotto z kaszy jaglanej – pęczotto znam

Fill The Bowl

Proponowane wyszukiwania