zupa nic - 1526 przepisów (strona:47/102)

Cudownie kremowa zupa z batatów i Duńczyk, któremu chilli niestraszne 125

zaplanowała to sobie wcześniej, jak nic upiekłabym ciastka czekoladowe z chilli, którymi zdobyłam serce C., a których jakimś dziwnym sposobem ciągle na blogu brakuje), a trzeba było zrobić obiad, stwierdziłam, że właśnie w tym daniu przemycę diabelską papryczkę. Miałam bataty, które kupiłam w bardzo przystępnej cenie, marchewki i masło orzechowe, które do zamierzonej zupy specjalnie sama ukręciłam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dynia, cebula, brukselka 164

dziwne połączenie...? Mi się tak wydawało, gdy pierwszy raz na nie spojrzałam. Pomyślałam, że te trzy rzeczy nijak do siebie pasować nie będą. A jeśli nawet, to i tak nic ekscytującego nie uda się z nimi przygotować. Dynię kocham miłością wielką, ale nawet ja muszę uczciwie przyznać, że sama w sobie jest dość mdła i potrzebuje towarzystwa wyrazistych dodatków(...)sprawa. Ale nie niemożliwa!   Zaczęłam się więc intensywnie zastanawiać, co by tu z tym fantem zrobić... Po długich namysłach, odrzuconych projektach i chwilach zwątpienia, w końcu padło na zupę. Cóż, może i prozaiczna, ale w listopadzie, po powrocie do domu z zamglonego, deszczowego świata, miska z rozgrzewającą zupą to marzenie. Które tak łatwo spełnić! Poza dynią dodałam marchewki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pyszny, mocno czekoladowy tort 169

Ten tort robiłam już kilka razy i zawsze wychodzi idealnie. Jest pyszny i nieskromnie powiem, pięknie się prezentuje. Jego przygotowanie wymaga trochę pracy, ale można ją

Polska Zupa
Gazpacho - hiszpański chłodnik pomidorowy 157

takie smakowite jest właśnie gazpacho pomidorowe czyli zimna zupa pomidorowo-jarzynowa pochodząca z hiszpańskiej Andaluzji. Być może jego korzenie sięgają aż do Afryki Północnej, być może tylko do starożytnego Rzymu - to dzisiaj nie sposób ustalić. Nie gotuje się go wcale a jest pełne smaków lata i orzeźwiające. Nic specjalnie zaskakującego bo chłodniki są znane i lubiane także w naszej

Smaczna Pyza
Zupa pieczarkowa z makaronem 183

Październik, to czas, kiedy po letniej przerwie zaczynam gotować zupy, a jedną z moich ulubionych jest zupa pieczarkowa z makaronem. Latem rzadko gotuję zupy, ale kiedy naprawdę czuć już jesień w powietrzu, jakoś tak naturalnie mi to przychodzi :) A jak czuję zapach jesieni w powietrzu? Zapach skoszonej trawy ostatni raz przed zimą, charakterystyczny zapach jabłek leżących pod drzewami i nadgryzionych(...)włosy, swetry i kurtki, był jakiś taki ... kojący. Jesienny właśnie. Tak pozytywnie, ciepło i miło jesienny. Nie ma go teraz, bo już nie można palić ognisk, ale ja nic na to nie poradzę, że za nim tęsknię ... Październik, to też miesiąc, kiedy całą rodziną zaczynamy przyjmować tran w kapsułkach, aby wzmocnić organizm. Łatwiej wtedy jest nam stawić czoła przeziębieniom

Posadzone i zjedzone
Hummus w słoiku. 147

Jestem słoikiem. Lubię słoiki.    Przywożę je też z domu rodziców.  Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje

U Fiolki
Kurczak w sosie pomidorowym z kurkumą i cukinią! 197

Sezon na młodą, świeżą i kolorową cukinię właśnie nastał. I bardzo mnie to cieszy! Nie ma nic lepszego niż jędrna, cieniutka i mała młoda cukinia

SMYKWKUCHNI
Hummus w słoiku. 190

Jestem słoikiem. Lubię słoiki.    Przywożę je też z domu rodziców.  Czasami dostaję z nimi paczkę. (!) W słoikach przechowuję, pasteryzuję zupy, roznoszę rosół, pakuje

Fiolka w kuchni
Mus ze szparagów 132

Pęczek szparagów jest ekonomiczny :) Wczoraj była tarta, której przepis poniżej przypominam. Z odciętych łodyg i pozostałej części szparagów miałam zrobić zupę – krem. Doszłam jednak do

Kucharzyca
Rosół z odzysku – szybki rosół na korpusie pieczonego kurczaka 553

Przy przepisach na wybitnie ‚kurczakowe’ zupy, czyli bulion drobiowy i na złoty rosół , używam mięsa pieczonego kurczaka. Ostatniego dużego, zagrodowego kurczaka jedliśmy przez trzy dni – pierwszego dnia na ciepło, chrupiącego, zaraz po upieczeniu. Drugiego dnia – jak prawie zawsze – piersi kurczaka wykorzystałam w sałatce. A na trzeci dzień czekał na nas ten „rosół z odzysku” – ugotowany na pieczonym korpusie kurczaka(...)sokach, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Nic się nie zmarnowało! To chyba najszybszy do zrobienia i pełen smaku prosty, drobiowy rosół. Wychodzi przejrzysty – nie ma szumowin, bo białko w mięsie kurczaka ścięło się już podczas pieczenia. Nie trzeba go klarować i odszumowywać. Nie wymaga ogromnego garnka i długiego czasu przygotowania. Za to świetnie wykorzystuje kuchenne resztki – na pierwszy

Karo in the Kitchen
PANCAKES Z KASZY JAGLANEJ 172

Pamiętam zapach szynki w przedsionku po wędzeniu, dziś takiej nigdzie nie kupisz choćbyś stanął na głowie. Ale do brzegu! Babcia nauczyła Nas tzw. gospodarności, teraz nazywanej kuchnią zero waste. Nic w domu się nie marnowało. Czerstwy chleb zbierało się do lnianej torebki, potem wykorzystywało do przygotowywania kotletów mielonych czy pasztetu, pozostałe ziemniaki z obiadu przetwarzało się na kluski śląskie(...)idealne to musisz je zrobić z wczorajszych ziemniaków, ziemniaki też odsmażało się na patelni. O takie przyrumienione to był rarytas. Chyba u każdego w domu z rosołu robiło się zupę, najczęściej pomidorową, lub inną np. warzywną czy żurek. Jeśli obrodziły jabłonki zazwyczaj co drugi rok to z jabłek przygotowywaliśmy do słoików dżemy ale też gotowe nadzienie do jabłeczników na zimę

SMYKWKUCHNI
Stroganow – syty i rozgrzewający 221

Stroganow to danie, które jednocześnie może zastąpić nam zupę i drugie danie. Jest bardzo syte i dzięki odrobinie ostrej papryki bardzo rozgrzewające. Z całą pewnością mięsożercy będą zadowoleni bo zawiera sporą liczbę wołowiny :) Niektórym może się wydawać, że przygotowanie tej potrawy jest bardzo czasochłonne, wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, jednak nic bardzo mylnego… Poniżej znajdziecie przepis i listę składników

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gryczane muffinki z tuńczykiem i twarożkiem 112

Chyba nic tak pozytywnie nie nastraja, jak poranne pieczenie. A jak na dodatek są to pięknie wyrośnięte śniadaniowe muffinki.... Zapieczone chrupiące z wierzchu, a w środku kryją... pysznego tuńczyka i biały ser. Idealne na śniadanie, ale i również do jedzenia z kubkiem zupy :-) Twaróg można równie dobrze zamienić na ser feta, czy pleśniowy lazur. Wtedy smak będzie nieco bardziej

Zielona Kuchnia
rosół idealny 99

tolerują, a zatem warzywa wtedy sio z zupy.  Co aby rosół był cudownie złocisty?  Nie, nie, nie- to nie za sprawą kostki rosołowej! Precz z tym pomysłem, zapomnij! Rosół gotowany powoli, z odpowiednią ilością warzyw, na dobrym kurczaczku sam nabierze takiej barwy. A aby miał jeszcze głębszy kolor- nic innego niż palona cebula. Do dzieła! Składniki

Cook&Love
Brukselka w zupie 193

bliższego, w którym nic ponadprzeciętnego zazwyczaj się nie uświadczy, licząc jednak na cud i znalezienie jeśli nie kurek, to chociaż czegoś inspirująco-intrygującego. Gdy moim oczom ukazała się brukselka, nie zastanawiałam się ani chwili przed zabraniem jednego opakowania z półki. Nie dalej jak kilka godzin wcześniej u Ani podziwiałam bardzo apetycznie wyglądającą zupę z brukselką. Na chybił

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania