zwykle ze mną bywa, już od rana stwierdziłam, że takie siedzenie na kanapie i nic-nierobienie w wolną sobotę, kiedy C. jest w pracy, jest bezproduktywne i nużące. Z poczuciem czasu uciekającego przez palce, zabrałam się za pranie, odkurzanie, mycie podłóg, ugotowanie zupy i wysprzątanie w szufladzie z przyprawami (wiecie, ile mam w domu rodzajów soli...? Ja już wiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzewytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły, to tym razem na warsztat poszły profiterolki. A co to takiego? To nic innego jak niewielkie ptysie, wielkości orzecha włoskiego, no… może trochę większe nadziane przepysznym kremem
Jacob Tasteskiedy trwa sezon dyniowy? bo dzisiaj zachodzę do sklepu jak gdyby nic.. a tu nie ma dyni :O szok :( Curry z ziemniaków, groszku i fasoli szparagowej Makaron chiński z tofu i warzywami risotto z burakiem i tahini Marokańska zupa pomidorowa z ciecierzycą i kuskusem Dyniowo-kokosowy tofurnik na daktylowym spodzie z polewą
More food, love and dreamsziemniaczki i już nic więcej nie trzeba. Robiłam ją samą, zasmażaną, zakwaszaną, z pomidorami. Nic trudnego- uszatkować, obgotować, dodać masło i koper i doprawić . Dziś pomyślałam ,, a co by było gdybym kapusty nie gotowała tylko udusiła na maśle tak jak warzywa do zupy? ". U mnie od pomysłu do realizacji moment. Co Wam będę mówić - sami spróbujcie a już
Buniabaje w kuchnimnie wciąż dynia króluje. Moje zapasy wciąż sa spore a za kilka miesięcy zaczną rosnąć nowe. Wiecie, że u mnie raczej nic się nie marnuje, więc staram się wymyślać coraz to nowe propozycje dyniowe. Dziś ... Kartoflanka z dyniową wyspą 400 g ziemniaków 1 jabłko 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego ok. 400 g miąższu dyni 1 cebula grzyby leśne(...)grzyby do miękkości podlewając odrobiną wody. Na końcu dodaj pokrojoną dynię, lubczyk i duś razem z grzybami kolejne 10 minut na wolnym ogniu doprawiając solą i pieprzem do smaku. Zupę zmiksuj blenderem lub przetrzyj przez sito. dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zapraw zupę wiejską śmietanką. Podawaj zupę na talerzach. Na środku każdego talerza umieść wyspę z dyni duszonej
Gotuj Sam!Pomidorowa, pomidorówka…Zupa pomidorowa ma wiele nazw i można ją przyrządzić na różne sposoby. Proponuję pomidorową z grillowanych pomidorów. Taka pomidorówka smakuje mi najbardziej, zwłaszcza kiedy grilluję pomidory kiściowe i koktajlowe(...)bazylii to cała tajemnica pysznej pomidorowej. Lubicie pomidorową z ryżem czy z makaronem? U nas zdecydowanie wszyscy wolą makaron lub mozzarellę. Od czasu do czasu serwuję pomidorową w kubku z grzankami. Zupa pomidorowa
codojedzeniaprostą, szybką i rozgrzewającą zupę. Ten przepis powstał zupełnie przypadkiem, zazwyczaj robię zupę z soczewicy mocno doprawioną i z pomidorami w jakiejkolwiek formie, jeśli nie mam świeżych pod ręką to dodaję suszone, sok, koncentrat, pomidory z puszki itp. Jednak pewnego razu nie miałam pod ręką nic pomidorowego i czegoś mi brakowało, szukałam jakiegoś zastępnika, wpadło mi w ręce kakao(...)pepperoni. Doprawiamy solą i pieprzem, gdy soczewica zacznie mięknąć dosypujemy quinoę. Gotujemy kolejne 10 - 15 minut (aż quinoa się ugotuje) i na sam koniec dodajemy kakao, mieszamy dokładnie i zupa jest gotowa do zjedzenia
Quinoa Raz!przecierane zupy. Po zmiksowaniu nabierają nieco innego smaku. Zauważyliście? Najsmaczniejsze są te najprostsze, z niewielkiej ilości składników. Dzisiaj padło na pietruszkową, bo udało mi się kupić prawdziwą pietruszkę. Tak, UDAŁO MI SIĘ. Ostatnio mam wrażenie, że w sklepach mają nas za kompletnych ignorantów. Zamiast pietruszki wciskają nam pasternak. Podobny, ale jednak to nie pietruszka. Nie mam nic przeciwko niemu(...)skrzynce napisze inaczej. Drodzy sprzedawcy, nie róbcie nas w konia. Upss...raczej w pasternak. A skoro już udało mi się kupić piękną i świeżutką pietruszkę, to zrobiłam z niej zupę krem. Pyszną, pachnącą i pietruszkową. Jeśli dodacie mniej wody, wtedy może być dodatkiem do drugiego dania, zamiast ziemniaków czy ryżu. Składniki: 500 g pietruszki około 10 cm białej części średniej
Codzienna kuchnia niecodziennazupy krem z czerwonej papryki i wreszcie podać Wam na nią przepis - szkoda marnować czasu - musicie ją wypróbować ! - 6 dużych czerwonych papryk - ok. 1 litr bulionu z warzyw - 1/2 główki czosnku - chleb na grzanki - pieprz, sól - przyprawa do bruschetty - świeży rozmaryn do ozdobienia - feta pokrojona w kostkę lub mój ulubiony ser kozi ;) Obieramy paprykę - i tu nie będę nic(...)nagrzanego piekarnika, zasypujemy 2 łyżkami przyprawy do bruschetty, pieprzem i solą. Pieczemy do lekkiego zarumienienia :) Następnie blendujemy i dodajemy do bulionu. Dodajemy duuuużo pieprzu i soli - aby zupa nabrała wyrazistości. Na talerzach układamy ser, zalewamy naszym kremem, ozdabiamy rozmarynem Wszystkiego smacznego
dlaSmaQHummus to nic innego jak pasata z ciecierzycy, która jest bardzo popularna w kuchni wegańskiej i niestety niedoceniana. Cieciorka może zastępować mięso gdyż bogata jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Padła prośba o więcej ryb. I mimo moich chęci nie jest to proste, bo u nas najczęściej jest zupełnie zwykła ryba smażona w panierce. Taką jedzą
Polska ZupaZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym
Kuchnia Pełna Pasjibardzo często, jako dodatek do obiadu, do zup, do deserów, koktajli i ciast. Jest to praktycznie uniwersalny składnik, który można łączyć ze wszystkim, na słono, słodko czy kwaśno. O tym, że jest zdrowa wiedzą pewnie wszyscy. Nic więc dziwnego, że w Polsce wzrósł popyt na kaszę
To co kochamgotowanie tego typu dania mijało się z celem :-( a szkoda, bo na przykładzie poniższej zupy, okazuje się, że potrafię odpowiednio flaki przyprawić. Te nibyflaki jedzą, a wręcz się nimi zajadają :-) Najczęściej robię je w poniedziałek, na rosole gotowanym w niedzielę - jest szybko i nic się nie zmarnuje :-) Poniżej rozpisałam Wam jak to zrobić zarówno na gotowym rosole
Czary - gary w kuchniGotowanie zup o z tajskimi smaczkami wg oryginalnych przepisów w warunkach domowych i na 2 osoby to raczej abstrakcja. Ale co stoi na przeszkodzie by zrobić sobie własną ich wersję ? Nic ! To do roboty. Jednego dnia gotujemy mocny wywar rosołowy , a jak nam zostanie gromadzę różne dodatki , doprawiam wywar ,, π ( pi) razy oko" czyli wg własnego zrozumienia tajskiego
Buniabaje w kuchni