zupa nic - 1526 przepisów (strona:36/102)

Zakwas na barszcz czerwony 336

Święta Bożego Narodzenia to rzecz święta. Z dodatkiem pierożków z grzybami i kapustą to jedna z 2 zup jadanych na Wigilie. Idealny jest domowy na własnym zakwasie, bez chemii, sztucznych dodatków, naturalny, zdrowy i smaczny. Dla mnie nie ma nic lepszego. A jak ugotować na zakwasie barszcz przeczytacie tutaj. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
KREM Z CZARNEJ RZEPY - EKSPRESOWY I KREMOWY 133

jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie. SEREK ARLA APETINA NATURALNY: Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie(...)nasze zdrowotne dolegliwości, powrócimy z ogromną dawką przepisów. Póki co delektujemy się tą zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia. Pozdrawiamy.  Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :) I jak widać, do zupy się one nadają

Wypisz Wymaluj
NATURALNY KREM Z CZARNEJ RZEPY 140

jarska mają delikatny, aczkolwiek dość charakterny smak. Dla nasz obie opcje są przepyszne! Wybitne smaki zamknięte w kremowej odsłonie.SEREK ARLA APETINA NATURALNY:Kremowy dodatek do naszej zupy składa się z maślanki z mleka i z mlecznej śmietanki. Zabieliłyśmy i lekko zagęściłyśmy nim przepyszną zawartość garnka, a dzięki temu stała się ona jeszcze bardziej kremowa. Naturalny dodatek sprawdził się rewelacyjnie(...)ogarniemy nasze zdrowotne dolegliwości, powrócimy z ogromną dawką przepisów. Póki co delektujemy się tą zupką i nic nam więcej do szczęścia nie trzeba. Raj... raj dla podniebienia.Pozdrawiamy. Przepis bierze udział w akcji na dania z kremowymi serkami :)I jak widać, do zupy się one nadają

Wypisz Wymaluj
Dyniowa na cydrze z maślanymi jabłkami 207

podbijające całość słodko-słone plasterki jabłka podsmażane krótko na maśle. Niby nic, a robią całość i wprowadzają iście swojski klimat! Ach, no i tymianek! Zioło, które jak żadne inne kocha jesienne potrawy...grzyby, jabłka, dynia, cebula i reszta jesiennych pyszności to jego działka. Jedna łyżka tej pysznej zupy, to cała symfonia smaków...od lekko słodkiej i kwaskowatej dyniowo-jabłkowej

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chłodnik marchewkowy z nutą pomarańczy. 181

Lato już na dobre się rozpoczęło, upały nadchodzą czas na zupy typu chłodnik. Pożywne, bogate w smaku no i jak sama nazwa mówi chłodne. Marchewkowa uwielbiana w naszym domu na gorąco, jak i wersja na zimno. Połączenie marchwi, pomarańczy, cynamonu i nuty pietruszki ...chyba już nic więcej nie trzeba pisać :) SKŁADNIKI : 4 średnie marchwie  1 małą cebulę(...)smaku   SPOSÓB WYKONANIA : Marchew umyć, ugotować, obrać, pokroić w plastry. Cebule pokroić w kostkę, pietruszkę umyć posiekać. Warzywa zmiksować, dolewając wyciśnięty sok z pomarańczy oraz bulion. Zupę doprawić przyprawami. Schłodzić, zajadać :) Prosto smacznie a na takie upały idealne. Bulion drobiowy gotuję na skrzydełkach lub innych częściach rosołowych, wedle uznania. Smacznego

Basia w kuchni
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 222

mamy smaka na pożywną, rozgrzewającą zupę lub coś włoskiego, pewnie w większości przypadków jednak byśmy się poddali i zrezygnowali (z braku czasu lub lenistwa). Dlatego nasze ulubione dania, które można mrozić, gotujemy w większej ilości – raz a dobrze, a potem wyciągamy z zamrażalnika, gdy jest taka potrzeba. Wierzcie nam, nie ma nic cudowniejszego niż pyszny sos lub aromatyczny(...)mrożenia zup, przede wszystkim rosołu bazowego, używamy słoików . Zajmują więcej miejsca niż torebki, ale za to można ich używać dużo dłużej, wygodniej się w nich rozmraża i przenosi jedzenie. Są też lepsze do mrożenia długoterminowego i bardziej ekologiczne. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawić trochę wolnego miejsca. Zupa czy sos, jak każdy

Niedzielny kucharz
Pierwszy obiad dla C. 237

straszny, wszystko zostało skonsumowane i pochwalone nawet (szczególnie deser, ale w tym akurat nie ma nic dziwnego).Podjęłam się wyzwania w sobotę, kiedy C. miał ranną zmianę, a ja dzień wolny. Długo się zastanawiałam, co byłoby najlepsze, aż w końcu mnie oświeciło - zupa! Tego przecież nie można zepsuć. Chciałam mieć pewność co do jakości przepisu, zamiast więc do książek

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Mleczno owocowy krem z makaronem. 158

jedzenia, dzieciaki nabierają  uprzedzeń i nawet jak podrosną nie chcą jeść. A na pytanie, dlaczego nie? Nie ma sensownego wytłumaczenia tylko kolokwialnie mówi się...nie bo nie. Moja zupa niby mleczna, ale nie do końca. litr mleka szklanka jagód 2 goździki szczypta soli cukier brzozowy do smaku 2 łyżki budyniu waniliowego 200 g makaronu wstążki Makaron gotujemy zgodnie(...)się mleko nie zważyło, a zagotowanego i zagęszczonego nic nie ruszy, nawet owocowy kwas. Teraz dodajemy jagody, mogą być nawet mrożone. Wyławiamy goździki , słodzimy według własnych upodobań i dokładnie miksujemy. Powstaje delikatny, aromatyczny krem, znakomity o każdej porze roku. Niczym nie przypomina zupy mlecznej, a jednak na mleku

Dieta moja pasja
Mocno cytrynowe muffinki z mąki orkiszowej 222

Dawno nie było na blogu nic słodkiego, więc dziś dla osłody proponuję mocno cytrynowe muffinki. Nigdy nie robiłam nic z mąki orkiszowej i postanowiłam

kuchnia doski
Tort wg Nigelli Lawson - tort truskawkowy 226

Tort z przepisu Nigelli Lawson wydaje się być typowo letnim. Wydaję mi się jednak, że nie ma nic piękniejszego niż lato wiosną ;-). Torcik pyszny, a

Humanistka w kuchni
Ostatnia taka rozgrzewka przed wiosną 153

kupiliśmy trochę więcej. I humor od razu lepszy. Polecam- możliwe, że to jedna z ostatnich okazji na coś rozgrzewającego, przed prawdziwą wiosną. A przynajmniej tak sobie mówię. FRANCUSKA ZUPA CEBULOWA (przepis znaleziony na Kwestii Smaku ) (4 duże porcje) 900g cebuli 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 250ml białego wytrawnego wina 2 kostki dobrego bulionu wołowego 750ml wody 60ml brandy sól(...)Przykrywamy i gotujemy na niewielkim ogniu przez kolejne pół godziny. Pod koniec zupę doprawiamy pieprzem i solą, dolewamy brandy i gotujemy jeszcze chwilkę. Nagrzewamy piekarnik do 220*C. Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy je na złoto. Ser trzemy na tarce. Gotowe grzanki nacieramy ząbkiem czosnku. Zupę nalewamy do żaroodpornych misek, przykrywamy grzankami, posypujemy tartym serem i dekorujemy gałązką tymianku

les mirabelles
Zupa z młodej kapusty 147

niewiele czasu. Idealne rozwiązanie kiedy macie niewiele czasu na gotowanie. Do jej przygotowania można oczywiście wykorzystać zwykłą lub włoską kapustę, ale uwierzcie mi, że najlepiej wychodzi z młodej kapusty. Zupa z młodej kapusty Składniki: 1/2 średniej młodej kapusty 1 marchewka 4 młode ziemniaki 2 łyżki masła 2 litry bulionu (najlepiej drobiowego) pieprz sól Do podania: śmietana natka pietruszki Marchewkę(...)czasie dodajemy poszatkowaną kapustę. Smażymy około 2 minut cały czas mieszając, żeby nic się nie przypaliło. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na średnim ogniu. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy ze śmietaną i drobno posiekaną natką pietruszki. Smacznego Artykuł Zupa z młodej kapusty pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Ramen // japoński rosół na wypasie po mojemu 214

ramen trwa w najlepsze! Ta japońska zupa, obok sushi, stała się głównym daniem eksportowym państwa kwitnącej wiśni. Niektórzy pewnie zapytają, o co tyle hałasu. Odpowiedź jest prosta o (nie)zwykły rosół z kluskami i różnymi dodatkami, których wybór zależy tylko i wyłącznie od nas. Niby nic niezwykłego, ale powiedzmy sobie szczerze — któż nie kocha ciepłego maminego czy babcinego rosołu(...)reszta świata, wyszli z tego samego założenia. Dzięki temu ramen stał się daniem kultowym na miarę BicMaca, nie umniejszając temu pierwszemu. Kluczem do sukcesu zdobycia tak olbrzymiej popularności japońskiej zupy z pewnością są dodatki. Nasz polski rosół zwykle ogranicza się do makaronu, pokrojonej w kostkę marchewki i zieleniny. Jednak ramen to zabawa w układanie własnej zupy od podstaw. Możliwości jest

Food Square
Zimowy Rosół z imbirem 169

obiedzie. Powód dlaczego podaję rosół z imbirem po obiedzie, a nie przed głównym daniem jak każdą inną zupę jest medycznie uzasadniony. Imbir jest bakteriobójczy. Po wypiciu naparu herbacianego lub bulionowego z dodatkiem imbiru, nie powinno się przez 30-40 minut nic więcej jeść ani pić (nawet wody), aby nie wypłukiwać gardła. Po wypiciu naparu z imbirem na ściankach gardła

Sztuka gotowania w/g Samiry
Restauracja Grota w Grudziądzu 193

był dobrym wyborem. Placek ziemniaczany świeży, gulasz smaczny a zestaw surówek bez zarzutu. Wcześniej jednak spróbowaliśmy dwóch zup: żurku ( nie odpuszczam, kiedy zobaczę go w karcie ) i czerniny. Żurek podany był w chlebku, ale we właściwej temperaturze. Smaczny i aromatyczny – nic dodać, nic ująć. Niespodzianką okazała się czernina. Porcja ogromna! Po jej zjedzeniu z trudem można było dać

Smaki Ewy