jest absolutnie tego warta! :) Dodałam indyka, ale jeżeli należycie do tych, którzy mięsa nie jedzą, po prostu go pomińcie! Chilli nic na tym nie straci :) Kolejny posiłek, który pozwolił mi poczuć dosłowne znaczenie słowa pożywny , tak, jak zupa z soczewicą . Mówię Wam, prawdziwe piękno drzemie w takich potrawach i w samej piżmowej dyni także ;) Zimowe chilli z indykiem, dynią
Kuchnia w Słońcu Skąpanakolacje wyglądają bardzo różnie, nie są tak monotonne jak śniadania. Staram się każdego dnia przygotować coś innego, choć gdy nic mi nie przychodzi do głowy, robię tradycyjne kanapki - ser, szynka, ogórek lub pomidor. Czasem jest to zupa, która została z obiadu, czasem podsmażone na chrupko ziemniaki i kalafior. Często robię też jajka na miękko lub kaszkę manną z jabłkiem
Posadzone i zjedzonestarszym pieczywem, a zbyt dojrzałe pomidory nie zawsze wzbudzają entuzjazm i w warzywniaku lądują w przegródce z napisem na zupę . W tej sałatce wszystkie ich soki musimy starannie zebrać, by kostki upieczonego chleba dobrze nimi nasiąkły. Nic się nie zmarnuje, a w efekcie powstanie przepyszna prosta sałatka w wiejskim stylu. Kiedy tak sobie wyjadałem resztki z dna miski, gdzie
zadanie-gotowaniesię nie zauważyć coraz wcześniej zapadającego zmroku, zimnych nocy i zółkniejących na drzewach liści... W chłodne, jesienne dni nic tak nie poprawia humoru , jak treściwy, sycący, rozgrzewajacy krem, najlepiej z sezonowych warzyw. Przepis na tę zupę krem z pieczonych pomidorów dostalam od Przyjaciółki i delikatnie go zmodyfikowałam. Efekt końcowy zachwyca. Pyszna kremowa zupa z dodatkiem aromatycznego pesto i ciagnącej
Zawsze głodna!Parę dni temu sąsiadka zapukała do moich drzwi. „Zobacz co ugotowałam dziś na obiad. Takie nic a fajnie smakuje.” Przed sobą trzymała garnuszek. Otworzyła pokrywkę. W środku było coś co przypominało raczej zupę mleczną niż danie obiadowe. Ale dlaczego by nie spróbować. Wylałam na talerz. Smakowało super. Faktycznie takie proste danie, może lepiej smakować niż najbardziej wykwintne. Dziś spróbowałam
kulinarnajamka.blogspot.comgorącą zupą zapraszamy Was na inne odsłony tego ogrzewającego (a więc idealnego na teraz) dania. Nasze pozostałe propozycje na zupy znajdziecie: TUTAJ.Nie zapomnajmy jednak, że za moment nadejdą święta! Po inspiracje zapraszamy TUTAJ..I... aby nic Wam nie umknęło, zachęcamy - zaobserwujcie nas: tutaj i polubcie na facebooku tutaj
Wypisz Wymalujpół kurki! Tym bardziej było to irytujące, że wszyscy pisali jak wiele kurek nazbierali, musieliśmy jeść je na śniadanie, do zupy, na obiad, na kolację, na deser, do ciasta i wszędzie gdzie się tylko da. A tutaj... nic! W końcu udało mi się w Lidlu upolować niewielkie pudełeczko kurek, które dało lekki upust mojej frustracji. Mając takie złoto
Brzuszki ŁakomczuszkiKulinarne triki i sprytne wskazówki, które koniecznie musisz poznać. Co zrobić, gdy przesolisz zupę? Jak pokroić miękkie pomidor? Jak uniknąć sklejania się makaronu podczas gotowania? Dzięki tym praktycznym poradom w kuchni już nic Cię nie zaskoczy. Kulinarne triki Gdy chcesz coś ugotować, zagotuj najpierw wodę w czajniku, a następnie wlej do garnka. W ten sposób zaoszczędzisz zarówno energię(...)bieżącą wodą – moczone w misce tracą swój smak. Jeśli masz problem z pokrojeniem miękkich pomidorów, 20 minut wcześniej włóż je do lodowatej wody. Kiedy zdarzy Ci się przesolić zupę, włóż do niej połowę surowego ziemniaka i gotuj kilka minut. Ziemniak wchłonie sól. Obieraj ogórka od jaśniejszej strony – dzięki temu nie będzie gorzki. Aby jajecznica miała puszystą konsystencje, dodaj do niej
ale PysznieW te pierwsze deszczowe tygodnie września chętnie przywołuje smaki i zapachy lata. Dlatego też dzisiaj chciałabym Wam zaproponować jeden z moich ulubionych smaków lata czyli zupę
U Fiolkiowoców morza, ryb, drobiu i innych. "SOUP/BEANS" - przeznaczony jest do gotowania różnych zup i roślin strączkowych. "STEW" (5 podprogramów dla danego rodzaju produktu) - do duszenia warzyw, mięs, drobiu, ryb i owoców morza. "OATMEAL" - do gotowania kasz na mleku. To dobry program dla tych, którzy lubią dania mleczne. Nic nie mieszacie, nic nie pilnujecie i ani nie wykipi(...)szkoły, wysuszyć włosy i zrobić parę innych rzeczy. Po prostu wrzuca się do multicooker składniki np. na owsiankę i idzie się zająć ważniejszymi sprawami. Owsianka zrobi się sama. Nic nie trzeba mieszać czy pilnować. Możecie być pewni, że się nie przypali. W skład zestawu wchodzi misa z nieprzywieralną powłoką ceramiczną (5 litrów), koszyczek do smażenia na głębokim tłuszczu (taki
Marder&Marder ManufactureObudzona, stwierdziłam, że koniecznie muszę coś zjeść. Coś więcej, niż kawałek, swoją drogą całkiem niezłego, ciasta. Problem pojawił się, kiedy odkryłam, że w domu nie ma nic. Naprawdę nic. Nawet chleba tostowego! Chodziłam w te i z powrotem, od kuchni do kanapy, aż nagle mnie oświeciło - przecież w domu są ziemniaki! Już od dawna miałam ochotę przygotować krem(...)krem z ziemniaków może być ekscytujący? Może poruszyć nasze kubki smakowe na tyle, żebyśmy się zachwycili? Hmpf... Nie byłam pewna... Tym razem jednak nie miałam dużego wyboru - albo zupa, albo wyjście do sklepu... Nie, nie, to drugie zdecydowanie nie wchodzi w grę. Przejrzałam więc blogi w poszukiwaniu interesującego mnie przepisu, aż w końcu wpadłam na ten u Michała
Pożeraczka, czyli raz adobrzemniej wodniste. Warto też pomyśleć nad zamrożeniem jagód. Pamiętajcie, że mrożenie to najbardziej zdrowy sposób przechowywania żywności. Nie ma nic lepszego w zimę jak kilka malinek czy jagód do owsianki, od razu dzień bardziej słoneczny. Dzisiaj proponuję Wam zupę, bez której nie wyobrażam sobie lata! Zupa jagodowa z ciemnymi owocami takimi jak czereśnie i maliny. Uwielbiam ten smak! Mogłabym
SMYKWKUCHNICzasami jest tak, że komuś zachce się frytek i wtedy koniecznie trzeba je zrobić :) W sumie nic trudnego. Ale wiele zależy od tego jak je
Polska ZupaOdkąd mamy szynkowar ani razu nie kupiliśmy w sklepie wędliny. Nic nie smakuje tak wspaniale, jak samodzielnie przygotowane prasowanki, szynki, polędwice i boczki. Boczek z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPaszteciki zawsze mnie przerażały...nie wiem czemu. Wydawało mi się, że to trudne, pracochłonne...nic bardziej mylnego. Jeżeli raz spróbujecie, nigdy już ich nie kupicie
Humanistka w kuchni