Dalej pozostaję w orientalnych klimatach i dziś mam dla Was moją wersję tajskiej zupy kokosowej z mnóstwem krewetek i makaronem z cukinii. Makaron z cukinii to nic innego jak świeża cukinia starta na podłużne cienkie paseczki, przypominające makaron spaghetti. W internecie można znaleźć całą masę obieraczek do robienia warzywnego spaghetti i to w całkiem przystępnych cenach, bardzo polecam(...)taki makaron to pyszna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnej mącznej wersji. Na pewno pojawi się jeszcze sporo przepisów z użyciem warzywnego makaronu :) A wracając do zupy - jest pikantna dzięki paście curry i chilli, ma wspaniały aromat dzięki liściom kaffir i imbirowwi, a delikatności nadaje jej mleko kokosowe. Jest po prostu przepyszna! :) SKŁADNIKI 1 puszka mleka kokosowego 0,7 l bulionu
DefinicjaSmakuDzisiaj znowu robimy chińskie:) Nic nie poradzimy , to jedna z naszych ulubionych kuchni;) Zainspirowane kuchnią Okrasy zabieramy się do pracy:)Składniki; 1 litr wody, puszka mleczka kokosowego, papryczka chili, 1 pierś z kurczaka, 1/2 łyżeczki pasty curry, ząbek czosnku, 2 grzybki shitake, krewetki gotowane, kiełki fasoli mung, cytryna, olej, sól, pieprz, kolendra, Wykonanie;Zagotuj wodę, dodaj puszkę mleka kokosowego.Pos(...)czosnku i namoczone wcześniej grzybki shitake /jeśli nie masz shitake użyj pieczarek,ale wcześniej podsmaż je na maśle/, sok z połówki cytryny i gotuj na wolnym ogniu. Gdy zupa się gotuje obierz krewetki z pancerza, głowy i ogona. Skrop sokiem z cytryny, posól i polej olejem. Pierś kurczaka pokrój w cienkie plasterki, posól, popieprz, dodaj trochę papryczki chili
Anioły w kuchniNadeszła pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich ziemniaków, czyli batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo skrobi i cukru. Zupa z tego "ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna
Codzienne Gotowaniemnie wiosenna chandra. Wiem-wiem to się z reguły zdarza jesienią .Ale co ja na to poradzę , że jestem meteopatką ? Pewnie nic. I jak mi się raptem ze słonecznej wiosny robi zima to tylko miseczka aromatycznej zupy pomoże . Jesienią gotowałam grzybową to może i wiosną pomoże. Czytaj więcej
Buniabaje w kuchnimetr weryfikował moje plany. Z duszonych grzybów zrezygnowałam na rzecz tarty z grzybami, z tarty na rzecz grzybowej zupy. Ilość tej zupy w mojej wyobraźni zatrważająco malała... Na koniec stwierdziłam, że z dziewięciu małych podgrzybków raczej nic nie zrobię, mogę je co najwyżej dorzuć do którejś z torebek w zamrażarce. Ale spacer był całkiem przyjemny, a byłby jeszcze przyjemniejszy(...)gdyby nie było tak bardzo zimno. Wracając do domu marzyłam o solidnej, gęstej, pożywnej, gorącej zupie, a z tego co znalazłam w lodówce udało mi się ugotować fajną zupę z czerwonej soczewicy :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytynimi nie przepadam.Viki ma swoj staly repertuar gdy chodzi o zupy, ale chetnie probuje tez czegos nowego. Wlasciwie chyba tylko w przypadku nowinek z tego gatunku nie trzeba Jej specjalnie zachecac do smakowania, nie musze przekonywac przez dlugie minuty, ze na pewno bedzie dobre, wlasciwie nie musze robic nic, wystarczy postawic przed Nia miseczke z goracym plynem(...)szybka i idealna na zime. Zawiesista, kremowa o przyjemnym smaku. Pierwszy raz ugotwalam ja kilka lat temu gdy jeszcze mieszkalismy we Fracnji, bo tez i jej pochodzenie jest francuskie. Zupa porowo-ziemniaczana z Vichyskladniki: 2 pory 500g ziemniakow 1 litr bulionu warzywnego 100ml smietany natka selera 50g masla sol, pieprz opcjonalnie do dekoracji gruby szczypior wykonanie:Ziemniaki obieramy i kroimy
Przysmaki KarolkiKiedy padła propozycja wspólnego gotowania, którego kluczowymi składnikami będą szpinak i makaron, w pierwszej chwili odpadłam. Bo przecież nic słodkiego się z tego zrobić nie da ( a może...? ). Jednocześnie miałam ogromną ochotę na zupę z makaronem, najlepiej pomidorówkę; taką, jaką robiła Mama - tylko, że do niej trzeba by ugotować rosół, a tego jeszcze nigdy nie próbowałam (wiem, wiem, wstyd
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKuchnia japońska staje się coraz bardziej popularna w naszym kraju. Nic w tym dziwnego, ponieważ słynie ona z wyśmienitych smaków, a także wielu walorów zdrowotnych. Ja również postanowiłam wprowadzić ją do swojego domowego menu. Pierwszą potrawą, którą ugotowałam była właśnie tradycyjna japońska zupa miso shiru na bazie bulionu dashi i pasty sojowej miso. Stanowi ona doskonalą przystawkę przed obiadem
wyzwania kuchenneZupka obowiązkowa, bo teraz właśnie jest na nią najlepsza pora. Botwina to oczywiście nic innego jak młode liście i korzenie buraka ćwikłowego. Lubię wykorzystywać ją do sałatek, potraw duszonych czy zapiekanek, ale zupa to jest mój ulubiony przysmak z jej udziałem. Wersji, nawet w moim rodzinnym domu, jest wiele. Dzisiaj taka... można powiedzieć jarzynowa na bazie botwinki właśnie. Czytaj
PichceniomaniaFlaczki to jedna z naszych ulubionych zup. Zawsze gotuję ją w większej ilości przed Wielkanocą , czy Bożym Narodzeniem i wekuję, bo nic tak nie smakuje podczas rodzinnych imprez, jak bulionówka wypełniona aromatycznym wywarem. Osobiście uwielbiam kiedy są to flaczki mięsne, chociaż pokusiłam się kiedyś o wersję typowo wegetariańską , i także bardzo nam posmakowały. Dziś jednak mam wersję dla tych(...)którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych 4 ćwiartki z kurczaka
Poezja Smaków - blog kulinarnyIdę dalej z bilecikiem po odbiór obiadu, tam z kolei wredota, że nie daj Boże. Wszystko z łaską podaje, zupę nalewa wielką chochlą i gdzieś tam po drodze jej kapie, może na podłogę, może na jej kapcie :-) No ale nic, grzecznie podziękowałam i zajęłam miejsce. Spojrzałam na bezdomnego, odechciało mi się jeść. Nie dlatego, że brzydko pachniał(...)moja już druga zupa, a on siorpał tę swoją herbatę. Już byłam gotowa wstać, podejść i oddać mu ją ale mnie wyprzedził i wyszedł z lokalu. Krawaciarz zapatrzony w komputer, pewnie nawet nie spojrzał w jego smutne oczy.. No dobra, nie będę się rozczulała, taki los wybrał. Kontynuując temat jedzenia, zupka ogórkowa. Pyszna!!! 3 zł, gorąca
pieprzny smaczekmożna zjeść na ciepło do zupy, dzięki czemu nie jest konieczne przygotowywanie drugiego dania, bo taki zestaw spokojnie nasyci każdego. Jeżeli zostanie nam zupa z obiadu, to mąż zjada ją wieczorem jako "gorący kubek", więc nic się u nas nie marnuje ;-) SKŁADNIKI 4-5 udek z kurczaka 3 średnie marchewki 1/2 dużego korzenia selera 1 korzeń pietruszki(...)zalać wodą. Włączyć palnik i od momentu zagotowania się wody, gotować jeszcze godzinę. W międzyczasie makaron ugotować w osobnym garnku. Z ugotowanego wywaru wyciągnąć udka z kurczaka, a pozostałą zupę przelać do innego garnka przez sitko (jeżeli nie macie kolejnego dużego garnka, to można wybrać warzywa, a pozostały osad, ziele angielskie itp. wybrać sitkiem, tak żeby wywar był czysty). Część
Passions hobbies lifeKlopsiki w meksykańskiej zupie Gordona, na które trafiłam oglądając Tvn w sobotę program "Kurs gotowania z Gordonem Ramseyem". Fajny program, niby nic, dania proste, ale i tak bardzo inspirujące. Akurat był odcinek o klopsikach, które można podać na rozmaite sposoby, wykorzystać nie tylko do ziemniaków. Mnie zainteresowała jego wersja zupy meksykańskiej i postanowiłam ja zrobić
Bernika - moj kulinarny pamietnikpewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. (Oryginalny nie zawiera fasoli oraz posiada dodatek czosnku.) Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię (baaardzo) do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 1 szklanki fasoli typu Jaś (u mnie tym razem fasola czarne(...)oraz ziele angielskie. Około 5-7 minut przed końcem gotowania dodać buraki (starte na grubych oczkach tarki) i ocet (do smaku i dla koloru). Na końcu wsypać majeranek. Gotową zupę zabielić śmietaną i doprawić do smaku (cukrem, solą i pierzem). (Najlepsza jest drugiego dnia - po ugotowaniu.) (*) Fasola czarne oczko jest drobna i delikatniejsza (od klasycznego "Jasia") oraz kremowa w smaku
Di gotujezawsze miałam aparat przy sobie i dojście do komputera. Podczas mojej nieobecności na działce moje ogórki postanowiły zaszaleć i poprzerastały. Nie pozostało mi nic innego jak przygotować z nich pikle i gotową mieszankę na zupę ogórkową o której pisałam w zeszłym roku – klik . Pikle ogórkowe przygotowałam w dwóch wersjach a dzisiaj prezentuję jedną z nich. Od dawna nosiłam
Pieguskowa Kuchniaaura zimowa, te mrozy wielkie tak na nas wpływają i zapotrzebowanie organizmu w tej kwestii zwiększają:) A, że nie od dziś wiadomo, że nic tak cudownie i błyskawicznie nie rozgrzewa jak miska gorącej, aromatycznej zupy, dziś proponuję znaną i lubianą wszem i wobec pomidorówkę z ryżem, ale z niecodziennym dodatkiem mięsa mielonego. Pożywna, gęsta, sycąca i smaczna. Bardzo polecam
6nieborozpadające się, zdjęłam z ognia, by lekko wystygły. Po około 20 minutach wyjęłam je z wywaru. Bulionu oczywiście nie wylewałam, nic nie mogło się zmarnować :) Posłużył mi za bazę do pysznej zupy fasolowej. Z następujących składników przygotowałam marynatę: 1/4 szklanki cydru (może być także sok jabłkowy) dwóch łyżek miodu, ja wykorzystałam lipowy połowy łyżki przecieru pomidorowego połowy łyżki
Pichceniomaniadigotuje.blogspot.com Nie jest to na pewno wersja oryginalna - rodem z Ukrainy, ale w taki sposób gotowała/gotuje moja mama. Taką zupę pokochałam w dzieciństwie i lubię do dziś. Dlatego nie chcę nic modyfikować, zmieniać, ulepszać - jest już wystarczająco pyszna! mięso na wywar 3/4 szklanki fasoli typu Jaś 3 ziemniaki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek kapusty
Di gotujemleku z ziarenkami "Cynamony Raj"Cóż, to już jakaś tradycja, że zamiast klusek co jakiś czas wychodzi coś na wpół zupy >.< No, ale o tak wczesnych godzinach nie da się nawet nic z tym zrobić, bo czasu nie ma, a nawet jeśli by był to w sumie i tak za dobre by to zmarnować
More food, love and dreams