www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Klasyczna, prosta i wyjątkowo smaczna. Chyba nie muszę nic więcej dodawać, ponieważ większość osób bardzo dobrze ją zna. Jest jedną z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Przygotowuję ją na różne sposoby. Czasami ogórki dodaję bezpośrednio da garnka, a czasem duszę z cebulą i porem - na patelni. Warzywa kroję lub trę
Di gotujekości usunąć. Ja wolę gotować z kośćmi - zupa ma moim zdaniem więcej smaku, a usunięcie kości po ugotowaniu nie stanowi żadnego problemu. Zupa jest na tyle sycąca, że wystarcza za cały obiad. Świetnie się mrozi, nic nie traci na smaku - warto więc ją zamrozić, jeżeli porcja jest dla nas za duża. Po raz kolejny wolnowar sprawdził się(...)świetnie. Ta zupa ma jeszcze jedną zaletę, mięsa nie trzeba przed wrzuceniem do gara obsmażać - wrzucamy i tyle.Jako dodatku użyłam domowych tortilli z tego przepisu.Inspiracją był przepis z tej strony.składniki (6 porcji)1 średnia cebula, posiekana1 papryczka jalapeno, pozbawiona pestek i drobno posiekana3 -4 ząbki czosnku, posiekane2 łyżeczki chili w proszku1 łyżka
Stare Garyjajkami ugotowanymi na twardo, ale z ziemniakami też będzie dobrze smakować jeśli ktoś się uprze na pożywniejszą wersję. Jednak według mnie tej dzisiejszej nic więcej nie potrzeba ! Zobacz przepis na inną wersję botwiny - Zupa botwinkowa z mięsem i chrzanem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasię o jej odtworzenie. Śmiało mogę powiedzieć, że to na pewno ich wersja pomidorowej. Składniki jakich użyłam podaję orientacyjnie. Z założenia ma być to zupa łagodna w smaku lecz jeśli lubimy ostre doznania, nic nie stoi na przeszkodzie, by podkręcić smak. Składniki: duża puszka mleka kokosowego liście limonki Kaffir garam masala trawa cytrynowa przecier pomidorowy Łowicz mała puszka(...)mogą być bez gniazd nasiennych, albowiem ich ściany są na tyle mięsiste, że wystarczą w zupełności. Całość gotuje się jeszcze parę minut, na naprawdę wolnym ogniu. Jeśli potrzebujemy więcej zupy, bilans płynów możemy poszerzyć poprzez dolanie bulionu lub wywaru warzywnego
Karczma Honoriettyspacer a teraz póki obowiązki jeszcze nie dopadły dzieciaki bawią się na całego. Upał doskwiera wszystkim ale i jeść się chce więc nie pozostaje nic innego jak stanąć przy kuchni. Miałam ochotę na treściwą zupę i przypomniałam sobie o gulaszowej. Tym razem skorzystałam z przepisu zamieszczonego w dodatku do KUCHNI nr 8/2015. Zupa gulaszowa po 500 g chudej
Dzieje kuchennej Wiewióryprzepis na zupę z bobu Agnieszki Sulikowskiej - Radi, uczestniczki I edycji programu Masterchef. Zainspirowal mnie do stworzeania bardzo podobnego (przepysznego!) kremu. Kolor i smak zupy są genialne, a dodatek karmelizowanego ananasa sprawia, że nic więcej do szczęścia już nie potrzeba ;) SKŁADNIKI (około 6 sporych porcji) 0,5 kg bobu pęczek melisy oliwa z oliwek wywar 1 marchewka 1 nieduży(...)się roztopi dodać masło. Ułożyć kawałki ananasa i grilować do momentu, aż karmel obklei ananasa. 6. Ser pleśniowy pokroić w dość drobną kostkę. Ananasa pokroić w mniejsze kawałki. 7. Zupę krem nalać do miseczek, na środku ułożyć kawałki ananasa, ser, kiełki słonecznika oraz płatki migdałów ( wcześniej można podprażyć). Całość oprószyć świeżozmielonym pieprzem. Smacznego
DefinicjaSmakuinnego jak uzbroić się w cierpliwość i czekać, aż ten okres kulinarnego buntu minie. Nie pomoże podsuwanie pod nos zdrowych warzyw, surówek, zup itd. Maluch nie ma na nie ochoty i już!;) Osobiście jestem zdania, że „NIC NA SIŁĘ”:) Kiedy więc moje dziecko chce jeść suchy makaron (w sensie ugotowany, ale bez sosów), chleb z ketchupem, albo
Smaki Na Talerzuzupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak. Składniki: 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/2 selera
Kuchnia MagdaLenywiem, że piszę nie na temat, bo nie ma to nic wspólnego z panującą już na większości blogów wielkanocną aurą. Cóż jednak zrobić, kiedy miłość do zupy pomidorowej (i w ogóle wszystkiego pomidorowego) bierze górę nad panującym sezonem?! Z utęsknieniem czekam na słodkie, soczyste, mocno czerwone pomidory. W oczekiwaniu odliczam kolejne puszki po pelati, które muszą i dość
KUCHARNIAZupę pomidorową uwielbiam od dzieciństwa i smak babcinej domowej "pomidorówki" pamiętam do dziś i nic tego nie zmieni, natomiast zawsze lubię eksperymentować i nowe smaki dodawać właśnie do pomidorowej. Tym razem podałam ją z muszelkami i grzybami leśnymi. Zupa wyszła znakomita i bardzo sycąca, zapraszam do eksperymentowania razem ze mną. Ja dodałam grzyby leśne - miałam mrożone
Moje Małe Czarowanieświętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny pomysł. Zupa z rzeżuchy jest przyjemnie pikantna i bardzo zdrowa. Przy okazji nic się nie zmarnuje, jeśli kupiliśmy pęczek rzeżuchy w celach dekoracyjnych. Rzeżucha to też najłatwiejsze do wyhodowania w domu kiełki. Rosną same! To od nich zaczyna(...)się wiosna. Jednocześnie gości na naszych stołach głównie na Wielkanoc. Jaka szkoda. To przecież najlepszy dodatek do kanapek i do… zupy! Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu sojowego łyżka oleju 4 garście kiełków
Ugotowane pozamiataneZupa z wędzonego łupacza - cullen skink, podobnie jak inne szkockie dania wykorzystuje proste, podstawowe składniki, a że w kuchni szkockiej nic się nie marnuje można do niej wykorzystać ugotowane ziemniaki z poprzedniego obiadu. Oczywiście przepisów na zupę z wędzonej ryby jest wiele, różnią się niuansami, podobnie jak polski rosół w każdym domu gotuje się nieco inaczej. Jednak mimo
Codzienne Gotowaniemnie nic nie równa się ze smakiem domowego żurku. Przygotowanie zakwasu to dosłownie 2 minuty i czekanie kilka dni i mamy swój domowy pyszny zakwas. Od jakiegoś czasu większą uwagę zwracam na to, co jest napisane na opakowaniach produktów kupowanych w sklepach i już na prawdę rzadko korzystamy z gotowych produktów. Niektóre „gotowce” są smaczne, albo chociaż(...)zjadliwe, ale aromatyczna zupa, na prawdziwych składnikach nie ma sobie równych. Dwa lata temu przedstawiałam Wam przepis na tradycyjny zakwas na żur z mąki żytniej razowej. W tym roku już od dłuższego czasu chodził za mną owsiany zakwas na żurek, widziałam taki przepis u Ewy Wachowicz, ale sama skorzystałam z przepisu Olgi i to był traf w dziesiątkę. Zakwas wychodzi
dom-agi.plminutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch. 2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy
Apetyczna babeczkaprzepisie zaleca się oberwać twarde, zdrewniałe końce szparagów. Mimo, że są one łykowate, zawierają w sobie mnóstwo smaku i aromatu. W mojej kuchni, nic nie może się zmarnować, więc z końcówek przygotowuję zupę krem. Wy także spróbujcie, taka zupa to świetny wstęp do prawdziwej szparagowej uczty. Szkoda wyrzucać taki smak. DELIKATNA ZUPA KREM ze ZDREWNIAŁYCH KOŃCÓWEK SZPARAGÓW Składniki
Dietolog