wraz z cebulką na masełku! Wzorowałam się na dwóch przepisach ( stąd i stąd ), ale i tak zrobiłam trochę po swojemu:) W taki mroźny czas talerz gorącej zupy smakuje i rozgrzewa jak nic innego! składniki: kość ze schabu marchew pietruszka kawałek korzenia selera 5 ziemniaków 1/4 niedużej kapusty (moja włoska) 3 buraki ćwikłowe cebula kwaśne jabłko cukinia puszka czerwonej fasoli(...)liść laurowy łyżka masła natka pietruszki jogurt grecki Kości wymyć, zalać ok 2l wody, doprowadzić do wrzenia, dodać liść laurowy oraz pokrojone w słupki marchew, pietruszkę i seler. Gdy zupa zacznie wrzeć dodać drobno posiekaną kapustę i pokrojone w kostkę następnie starte na tarce o grubych oczkach cukinię i jabłko wraz ze skórką, gotować na niedużym ogniu. Na patelni rozgrzać
6niebotemu, koleżanka przygotowała mi zupę krem z zielonego groszku. Cóż to za wspaniałe warzywo!! Jestem przekonana, że ta pasta jest wspaniała. sowa_nie_sowa 2012/02/07 18:10:12 Zupę krem z groszku też robiłam i zgadzam się, że jest pyszna:) Nie tylko zielony groszek jest niedoceniony, chyba w ogóle strączkowe. Raczej są na uboczu kuchni, a to zdrowe białko jest(...)pastę :) wolę ze świeżego groszku, ale z konserwowego też pyszna. sowa_nie_sowa 2012/02/08 07:41:50 A ja sobie teraz uświadomiłam, że chyba nie robiłam nic ze świeżego groszku. Robiłam zupę i dodawałam do sałatek, ale to zawsze był puszkowy. Nawet nie wiem kiedy jest sezon na groszek;) Trzeba będzie to nadrobić:) Pozdrawiam dziewczyny! ren-ya 2012/02/08
Zdrowa Kuchnia Sowylata temu. Przez lato zapomniałam jednak przepisu, a za wszelką cenę chciałam go odtworzyć. Tak powstała moja wersja ukochanej zupy. Jak się później okazała, gdy przypadkiem odnalazłam przepis, moja wersja ma niewiele wspólnego z pierwotną wersją. To jednak nic nie szkodzi, bo jest(...)samo pyszna. Taka zupa jest świetną okazją by nauczyć dzieci jeść strączki. Jak wiecie maja one mnóstwo witamin z grupy B, są też doskonałym źródłem białka roślinnego. Korzyści z jedzenia dań tego typu oczywiście jest więcej, gdyż soczewica najlepiej smakuje w towarzystwie aromatycznych przypraw, które również maja działanie prozdrowotne. Zapraszam zatem na pyszna, rozgrzewającą zupę. Zupa z soczewicy i pomidorów
Przysmaki KarolkiOstatnio pogoda nas nie rozpieszcza. Zimno, szaro i deszczowo. Na rozgrzanie nie działa nic lepiej, jak gar sycącej rozgrzewającej zupy . Jedną z takich zup jest zupa gulaszowa, zwana też węgierską czy bograczem. Zupa gulaszowa jest bardzo prosta do wykonania. Szczególnie polecam ją osobom, lubiącym ostre, wyraźne smaki. Coś dla fanów pomidorów i papryki . Polecam. Składniki: 80 dag mięsa wołowego
Pobite gary Barbarygotowano na pysznych wywiarach z kosci i nie używano light margaryn lub oleju , korzystano z pysznego smalcu ,który się robiło ze świeżej słoniny z wieprzka.Dlatego te zupy tak się pamięta.Dzis nic ich niezastąpi , ani osób które je gotowały , a których już między nami nie ma.Zapraszam. 1 kość schabowa 1 marchew 1 pietruszka kilka suszonych grzybków 1/3 szkl.kaszy(...)Oddzielnie w 3 szkl.wody gotujemy kaszę mazurską,pod koniec dodajemy do niej pokrajane w kostkę ziemniaki.Łączymy smak warzywny z kaszą,dodajemy jeszcze 3 dag.masła i mleko,solimy zupę do smaku.Przed podaniem posypujemy zupę natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijesienny chłodny dzień nie ma nic lepszego jak porcja pysznej, rozgrzewającej zupy. Zupa krem z cukinii jest moją propozycją nie tylko na co dzień ale i od święta. Podana z chrupiącymi, uprażonymi pestkami dyni świetnie sprawdzi się na uroczysty obiad zamiast tradycyjnego rosołu. Moją zupę podałam z pięknej bulionówce "Miranda" od Porcelany Bogucice. 1kg miąższu z cukinii (obranej
Smakołyki AsiNigdy nie robiłam nic z dyni, zawsze zachwycałam się jedynie pestkami dyniowymi i lampionami z dyni. Jednak w tym roku postanowiłam zabrać się za wykonanie zupy-krem z dyni. Przeglądałam przepisy i zaciekawiło mnie połączenie dyni z imbirem. Postanowiłam sama spróbować powalczyć z jesienią. Przepis dodaję do akcji Lubelski Kociołek - wspólnego gotowania z innymi lubelskimi blogerkami kulinarnymi. W akcji
Pasja SmakuKiedy za oknem plucha, wieje i zimno polecam taką zupę krem z marchewki. Niby nic specjalnego w niej nie ma a smakuje wybornie. Jest gęsta, sycąca i rozgrzewająca...a wczesną jesienią marchewki są soczyste, intensywnie pomarańczowe i same w sobie słodkie. Jest to także propozycja obiadowa dla zabieganych - gdyż danie to gotuje się maksymalnie 30 minut. Są różne propozycje(...)wielkości kawałki. Umieścić w garnku razem z czosnkiem i papryczką. Zalać bulionem / wodą. Gotować do miękkości. Dodać tłuszcz i sól do smaku ( uwaga - jeżeli zalewaliśmy warzywa bulionem nie przesólmy zupy). Zmiksować na gładki krem. Podaję też przepis na kluseczki serowe: -200 gram serka kremowego - 2 łyżki pełne manny - 1 małe jajko Utrzeć składniki na jednolitą masę. Wykładać łyżeczką na dobrze
kawawszklancewraca zziębnięty ze szkoły, to dla niego najlepsza jest zupa. Rozgrzeje szybko, a jak są jeszcze w niej grzanki, albo słonecznik, to nie ma już nic lepszego :-). Z podanych proporcji wyszła mi zupa na dwa dni, więc trzeba pamiętać o zmniejszeniu składników, ale warto zrobić więcej :-). Miłego dnia :-). Składniki: 1 mała dynia hokaido 1 większa kalarepa 3 ziemniaki (średnie
kruche babeczkiDominik nie lubi pomidorowej? Postanowiłam przekonać go do zmiany zdania tym przepisem. :) Zupa pomidorowa to chyba jedna z najpopularniejszych i najbardziej ukochanych przez Polaków zup. Kochają ją dzieci i dorośli, nic dziwnego - jest pyszna i bardzo zdrowa! Pomidory i wszystkie przetwory z nich zrobione zawierają mnóstwo likopenu, który chroni nasz organizm przed nowotworami. Latem można przygotować tę zupę
Cooking Monsterzobaczyłam zdjęcie tej zupy pomyślałam muszę ja zrobić. Produkty wszystkie były pod ręką, więc nic nie stało na przeszkodzie. I nie żałuję, bo zupa jest prosta, chociaż długo się gotuje, ale pyszna, rozgrzewająca i syta. Danie jednogarnkowe, wystarczy za cały obiad. Polecam. Źródło. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikoknami piękna, złota jesień. Jesień to w mojej kuchni czas przetworów! W moich słoiczkach zamykam ogórki, cukinie, pomidory, śliwki.... a także dynię :) Nie ma nic lepszego, niż pyszna, rozgrzewająca zupa dyniowa w zimę! :) Co prawda, można pokrojoną w kostkę dynię zaprosić ale... kto ma aż tyle miejsca w lodówce :) Dlatego w tym roku zdecydowałam
Taste Therapytermoobiegiem 8-10 minut. Dodać do zupy przed podaniem. ps.Polecam...... dziwię się ,że zwlekałam ze zrobieniem tej zupy. Okazała się hitem dnia .Rodzinka zajadała się zupą do ostatniej łyżki .Niestety nic nie zostawili na jutro. Inspiracją był Okrasa.,którego mam książkę „Ryby są super”ze wspaniałymi przepisami od synowej
w mojej kuchniWitajcie o poranku!!! na zegarze wybiła 7.23 :) Mam dzisiaj dla Was wyjątkową zupę. Pełna smaków, pożywna, rozgrzewająca, nic dodać nic ując jedynie ryby trzeba lubić. Przepis jest autorstwa Doroty Wellman i pochodzi z najnowszej książki Lidla "Ryby są super". Jest prosta w przygotowaniu i naprawdę smakuje wybornie :) :) obiecuję, że przepis pojawi się popołudniu
Dzieje kuchennej Wiewiórymasę, wymieszać z pastą tahini i sumakiem, zmiksować raz jeszcze. Dodać kremówkę, wymieszać, doprawić solą do smaku. Podawać z grzankami. Smacznego! Ja wiem, że na blogu zup marchewkowych jest pod dostatkiem, nic jednak nie poradzę na to, że to jedna z moich ulubionych. Marchewka jest bardzo wdzięcznym warzywem, jej lekko słodki smak komponuje się wspaniale z mnóstwem różnych składników
Pożeraczka, czyli raz adobrze