Przedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa
Kawa z mlekiemPrzedstawiam dziś przepis na pyszną pożywną i rozgrzewającą zupę buraczaną , nie mającą nic wspólnego z barszczem . Ta zupa jest niezwykła i jeżeli uda się jej nie zjeść pierwszego dnia, to wtedy można się przekonać, że z każdym dniem tylko nabiera smaku . My tę zupę uwielbiamy. Jest to zupa wegetariańska , bez użycia mięsa , ale z użyciem śmietanki. Zupa
Kawa z mlekiemmiała możliwość kupić śmietankę sojową, to takiej bym użyła, ale że nie mam, dlatego jest zwykła śmietanka. A dlaczego śmietanka? Kwaśna śmietana zawsze zważy się w zupie , żadne hartowanie nic nie daje, a słodka śmietanka 30% genialnie zabiela zupę bez żadnego hartowania i też poprawa smak, ponieważ odrobinę eliminuje kwaśność przecieru pomidorowego i w efekcie zupa jest przepyszna
Kawa z mlekiemMamy już na blogu jeden fajny przepis na zupę dyniową ( TUTAJ ). Ale ten będzie zupełnie inny. Zupa lekko pikantna, z mlekiem kokosowym. Rewelacyjna (ale to nic nowego, każda zupa dyniowa jest rewelacyjna). Jest więc jesień więc musi być i dyniówka. Ale po kolei... Bo tak tylko o sobie gadam, że ja lubię to, ja lubię tamto... A może chcielibyście
Marder&Marder ManufactureBiałe szparagi używam głównie do zup. Jak do tej pory nie wykonywałam z nich nic innego. Biała zupa szparagowa z serem parmezan Zielone szparagi natomist, goszczą u mnie w domu dość często, gdyż albo nadziewam nimi piersi kurczaka, albo gotuję je al dente i podaję z sosem holenderskim albo robię z nich zupę. Według mnie białe szparagi są mniej
mecooksUkraina, gdzie juszka (юшка) i barszcz ukraiński to dwie najpopularniejsze potrawy. Idąc tym tropem, tłumacząc z ich na nasze, juszka to nic innego jak zupa . Zupa jak przystało na biedne i zapracowane regiony, prosta, szybka w przygotowaniu i tania. Tak samo jak poprzednie potrawy, z tego cyklu, robiona z tego co gospodyni miała w zasięgu ręki(...)umytą i pokrojoną włoszczyznę oraz sparzoną i wypłukaną kaszę. Zupę gotować, aż kasza będzie na wpół miękka. Wtedy dodać ziemniaki − obrane, umyte i pokrojone w kostkę. Cebulę opiec na blasze i dodać do zupy. Na koniec dodać zieleninę do smaku. I już wszystko jasne, ta juszka to nic innego jak nasz krupnik. Na którym wielu
Dieta moja pasjazwykle zabielona śmietaną. Po prostu lubię takie zupy. Uwielbiam śmietanę, nic na to nie poradzę:) Co z tego, że tłusta?:) Zupę robi się szybko. Wszystkie składniki się kroi i zalewa wodą. Gotuje do miękkości i dodaje ugotowany makaron (można z niego zrezygnować). Ot, cała filozofia:) Składniki: 30 dag pieczarek 4 ziemniaki 1 nieduża marchewka 1 pietruszka kawałek pora
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comSezon zupowy uważam za otwarty. Teraz na blogu będzie ich całe mnóstwo. Robię je przez cały rok, ale to właśnie jesienią zup robię najwięcej. Nic tak cudownie nie rozgrzewa po jesiennym spacerze jak miska gorącej zupy . Sezon grzybowy jeszcze trwa, mam już ich spory zapas na zimę. Jak, że las obdarował mnie sporą ilością kurek to trzeba było pomyśleć
Pobite gary BarbaryFasolowa z jarmużem jest bardzo smaczną zupą. Patrząc na zdjęcie można spodziewać się mocnych doznań smakowych, ale nic z tego - zupa jest łagodna w smaku. Warzywa i fasola są mięciutkie, a jarmuż dodaje świeżości (aby taki był, trzeba zupę gotować bez przykrycia). Zupę gotowałam zgodnie z zasadami kuchni Pięciu Przemian. Każdy z produktów został oznaczony symbolem przemiany
Codziennik Kuchennyokraszone zasmażką z boczku lub podgardla z cebulką a do tego posypane świeżym koperkiem. Pychota! Zupa bardzo smakuje dzieciom, jednak czasem nie odpowiada im konsystencja liści. Nic prostszego, wystarczy zupę zmiksować. Można podać ją z grzankami lub podprażoną na patelni dynią lub słonecznikiem- pełna dowolność. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami polecam jako dodatek przygotować smażony chleb obtoczony wcześniej
Pichceniomanianic lepszego, jak polskie, tradycyjne zupy. Te smaki są nie do podrobienia. Przypominają nam domową atmosferę sprzed lat. Może dlatego, z taką chęcią i sentymentem, do nich wracamy. Tym razem postanowiliśmy zrobić zupę ogórkową z ryżem i ziemniakami, zabielaną śmietaną. Składniki 400 g kości wieprzowych 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 mały
R'n'G Kitchenwzbogacać "dopychaczem" w formie pajdy chleba. Ja wiem, przyzwyczajenie jest najczęściej silniejsze. Ja na szczęście już dawno się go wyzbyłam i nie przeładowuję zup węglowodanami. W tej zupie i tak nico ich jest, bo pulpety były obtoczone w mące a potem zaciągnęłam zupę dla kremowości odrobiną mąki. To i tak nie wiele. Jedynym grzeszkiem jest tutaj śmietanka, którą jeśli ekstremalnie
Sztuka gotowania w/g SamiryChłodniki to nic innego jak zupy na zimo. Są proste, zawierają sporą dawkę witamin i stanowią idealne rozwiązane na upały. Chłodnik z botwinką jest jednym z najbardziej znanych chłodników, orzeźwiający i niezwykle smaczny. Polecam Składniki:1,5 l bulionu (drobiowego lub warzywnego)1 pęczek botwinki1 pęczek rzodkiewek1 ogórek4 jajka (ugotowane na twardo)1 pęczek koperku2-3 ząbki czosnku400
Oryginalny smakLudzie, jesień! Nastały takie chłody, że aż w kościach piszczy! Nic tylko gotować zupy na rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie
codojedzeniawybrać dodatki: grzanki lub pestki i nasiona. Dostępne porcje: duża (12 zł) i mała (7-8 zł). Bar oferuje zupy na miejscu i na dowóz (przetestowane, nic się nie wylewa, zupy dotarły bardzo gorące). Pomidorowa ok (najmniej mnie urzekła ze wszystkich), ale polecam spróbować innych bardzo oryginalnych połączeń smakowych. Ostatnio skusiłam się na szpinakową z gorgonzolą
Qlinarnie i Qlinarnie