nic wspanialszego niż talerz gorącej, pikantnej i rozgrzewającej zupy w środku zimy! Za oknem biało, śnieg prószy bez przerwy, temperatura spada grubo poniżej zera - zima pełną parą! W takich okolicznościach koniecznie musimy wzmocnić organizm i solidnie go rozgrzać! Dzisiejsza zupa jest do tego idealna, a dodatkowo zawiera bardzo dużo soczewicy, która ma całą masę substancji odżywczych, witamin
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zimowe wieczory nie ma nic lepszego niż gorąca zupa z dużą ilością mięsa i warzyw. Już kiedyś prezentowaliśmy zupę która przypominała zupę dla teściowej, dzisiaj jej druga odsłona. Składniki na 10 osób: - 0,8 kg kg mostka wołowego (z kośćmi) - 4 ziemniaki niewielkie - 4 marchewki - 2 buraki - 2 średnie cebule białe - 1 duża czerwona papryka - 3 ząbki czosnku - opakowanie
Smaki Brazyliidzisiejszym kociołku znalazły się: - 1 litr soku pomidorowego 100% - 160 kcal, 23 g węglowodanów, 8 g białka; - 1 puszka czerwonej fasoli, po odsączeniu zalewy (której nie, nie dodaję do zupy tylko wylewam do zlewu) 240 gramów - 228 kcal, 34 g węglowodanów, 15 g białka; - 1 puszka groszku, po odsączeniu 240 gramów - 180 kcal, 21 g węglowodanów, 13 g białka; - pół(...)makaronu, likopen (!) z soku pomidorowego, antywirusowe właściwości kurkumy z pieprzem i czosnku, no i... pełne brzuchy na dłuższą chwilę, wcale nie zapchane byle czym. Więc jak, lepsze nic czy jednak zupa z kartonu i puszek
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEPierwsze, seler naciowy ze szpinakiem udusiłam, porządnie doprawiłam 😈, wody dolałam i na zupę krem zmiksowałam. Dobrze ognista ♨ 😈, ale fajna w smaku wyrazista. Jednak pomyślałam 😏, że zupa krem, to nic zaskakującego, może przygotować na niej coś nietypowego 😋. Długo⏳ nie myślałam i za kombinowanie 👅 od razu się zabrałam. Trochę zaryzykowałam, bo pojęcia nie miałam, czy proporcje odpowiednio dobrałam
Moniki Smakołykichłód już zdaje się wkradać w głąb mojego organizmu. Tymczasem przed zimnem chronić się najlepiej od środka – rozgrzewającymi przyprawami, budującymi pokarmami o ciepłej naturze, nasyconymi energią zupami i gulaszami. Nic tak nie zaspokoi głodu i nie rozgrzeje w kapryśnych pierwszych dniach października jak porcja pikantnego smażonego ryżu. Imbir i czosnek są jednymi z najcenniejszych naturalnych antybiotyków – od tej pory
Even Better FoodDobrze przyprawiony, z aromatyczną kaszą i mięsem z dodatkiem świeżej natki pietruszki. Ulubiona zupa mojego Taty. Nic dziwnego, jest zdrowa i bardzo pożywna. Składniki: 4 podudzia z kurczaka 2 skrzydełka szklanka kaszy jęczmiennej włoszczyzna: 3 marchewki, seler, 2 pietruszki, kawałek pora, 1 cebula 4-5 większych ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, vegeta natur, majeranek, słodka papryka, 2 liście laurowe
Zasmakuj KuchniMłoda kapusta zazwyczaj kończy jako bigos lub zupa - nie mamy nic do tego, ale dla odmiany dzisiaj proponujemy kapuśniakowe kotlety, idealne na lato :) Kotlety z młodej kapusty Przepis na ok. 17-20 sztuk Potrzebujemy: 1/2 główki młodej kapusty 1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej 1/2 czerwonej papryki 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 5 łyżek mąki
Bananowe Polelubimy, musiała zatem nam smakować Jeśli nie odpowiada Wam aż tak mdły kolor zupy, to zmniejszcie ilość mąki o połowę. We wszystkich przepisach na zupę znalezionych w internecie nie ma nic o dodawaniu kapusty do samej zupy. Ale ponieważ jakby nie było to odmiana kapuśniaka a i w karczmie kapusty trochę było w zupie, tak i u nas wylądowała
Mieszam w Garnkuprzez całą wiosnę. W swej kuchni nadal odkrywam jak cudownym warzywem?owocem? nie JAGODĄ jest dynia Tak, tak dynia to jagoda czy to nie wspaniałe? Nie ma nic lepszego nad zupę dyniową w zimny dzień a dzisiejszy przepis od razu poprawi Wam humor i narobi smaku może jednak macie w czeluściach piwnicy jeszcze schowaną jedną jagódkę? Jeśli
sierotka maRysia w kuchniZostało nam trochę produktów z przygotowania zupy, a że nic się u nas nie marnuje, to stworzyliśmy te oto placki. Ser kozi jest niesamowity, jego smak uwypukla musztarda figowa. Całość robi niesamowite wrażenie smakowe. Składniki 500 g miąższu z dyni 100 g sera koziego podpuszczkowego 100 g wędzonej piersi z kurczaka 1 cebula 300 g mąki 1 jajko
R'n'G Kitchenwiem co można sensownego powiedzieć o zupie pomidorowej. Chyba nic? Każdy ją zna, lubi bądź nie… Jak nie macie pomysłu na obiad, to polecam :) Składniki: 200g makaronu np. wstążek 1 mały koncentrat pomidorowy ½ łyżeczki bazylii (suszonej lub świeżej) ½ litra wody 1 bulion ½ łyżeczki soli Pieprz i maggi do smaku Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Gdy jest miękki dodajemy koncentrat
Smakowy RajZaletą tego leczo jest to, że mięsa i cebuli nie smażyłam, tylko gotowałam. Ponadto nie dodałam mąki. Leczo jest lekkie jak zupa, za to nic nie traci na smaku... Składniki: 300 g kiełbasy (użyłam małych kiełbasek śląskich, ale mogą być frankfurterki)150 g cienkich kabanosów3-4 kg bardzo dojrzałe pomidory (najlepiej malinowe)2 małe cukinia1 duża cebula3 czerwone
Czerwień i błękitwyluzowaniu kości np z kaczki je wyrzuca. Ja polecam zachować je i zaraz po zjedzeniu mięsa przygotować sobie bulion, który będzie podstawą do wielu pysznych i aromatycznych zup. Bo w domu nic nie ma prawa się zmarnować. Mi szczególnie taki wywar smakuje w zupie z kapustą i makaronem chińskim, taki kapuściany rosół. Polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikZupa grzybowa to chyba jedna z najpopularniejszych zup na jesiennym stole. Nic dziwnego skoro jesień to ewidentnie sezon na grzyby. Jeden z pierwszych przepisów na zupę grzybową pojawił się w połowie XIX wieku w książce Lucyny Ćwierczakiewiczowej „365 obiadów”. W wielu domach zupa grzybowa jest również tradycyjną zupą na wigilijnym stole. Dlaczego to właśnie grzybowa została zupą
Jacob TastesDziś coś, co jest nie tylko efektowne, ale i banalnie proste w wykonaniu. Wydaje Ci się, że zrobienie dwukolorowej zupy krem jest trudne? Nic bardziej mylnego. Wystarczy, że obie mają podobną konsystencję. Potem trzeba tylko wlewać jednocześnie dwie zupy do talerza , każdą z odpowiedniej strony i voilà - mamy to. Mi wyszło za pierwszym razem, więc i Wam powinno
Powiedz dietom nie