Dawno nie było nic z mojej ulubionej kuchni indyjskiej, oczywiście, nie znaczy to, że nic nie gotowałam, po prostu jakoś tak się składało, że
Polska ZupaŚwięta coraz bliżej a nie ma nic lepszego w wigilijny wieczór niż zupa grzybowa z domowym makaronem. Domowy makaron nie jest trudny do zrobienia, a można go zrobić więcej, wysuszyć i przechowywać w kartonowych pudełkach lub blaszanych puszkach. Chociaż ciasto wyrabia się ciężko to i tak warto zrobić taki makaron ponieważ smakuje dużo lepiej niż makaron kupny. Składniki
Mama GotujeNie ma nic bardziej rozgrzewającego na zimowe chłodne dni jak rosołek. Przygotowaliśmy dla Was kilka odsłon tej pysznego dania. Rosół nie tylko mocno rozgrzewa, co
KreatywnePinyDziś na obiad w myśl tego, że w kuchni nic się nie marnuje, była wczorajsza zupa.Miałem jednak niedosyt zarówno ten głodno - żołądkowy jak i
BaRepasCiśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 10 min Otwieranie Garnka: Szybkie Etap II Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 30 sek Otwieranie Garnka: Szybkie Porcji: 2 JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Zupa-krem Składniki 10 średnich pomidorów, pokrój na większe kawałki 4 młode cukinie (ok. 600 g), pokrój w kawałki 3 cm x 1 cm (ja użyłam
Szybko Szybkowarrazem rurki w wersji wytrawnej, jako „zagrycha” do zupy, której głównym składnikiem jest brukselka, niby nic, a musiałam Miśka odganiać od garnka, bo zanim podałam na obiad (zrobiłam zdjęcia) połowę już wyżarł. Składniki na 4 porcje: Rurki z kremem marchewkowym 8 kruchych rurek (przepis tu ) 3 ugotowane marchewki 100 g ugotowanego ryżu (waga ryżu przed ugotowaniem) łyżeczka(...)pieprzu ziołowego Zupa: pół kilograma brukselki 2 średnie marchewki 2 ziemniaki 4 „kostki miłości” do zupy lub: po pół łyżeczki lubczyku, pieprzu, czosnku suszonego łyżeczka soli szczypta gałki muszkatołowej szczypta kurkumy (dla podkręcenia zielonego koloru zupy) Przygotowanie: Odetnij ogonki brukselek i pokrój na ćwiartki, ziemniaki i jedną marchewkę i drobną kostkę, a drugą marchewkę w plasterki. Ugotuj
greenscarfjest wspaniała. Lekko pikantna, pożywna. W wersji gorącej idealna na zimę. W lecie podam ją lekko ciepła. Pasuje do niej kromka dobrego, żytniego chleba i nic więcej już nam nie trzeba... Posiłek idealny. Zupa z ciecierzycą i ziemniakami 1 szklanka suchej ciecierzycy (lub puszka gotowej) 1/2 szklanki czerwonej soczewicy 4 ziemniaki 1 cebula 2 ząbki czosnku 250 ml passaty
sierotka maRysia w kuchnilubi gołąbki ten pokocha zupę gołąbkową. Syta, smaczna i idealna na zimowe obiadki. Nie ma nic lepszego jak powrót z pracy czy ze spaceru i zjedzenie gorącej pachnącej, pysznej zupy. Na samą myśl robi się cieplej i ślinka cieknie A teraz Was zapraszam na moją wersję zupy gołąbkowej Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 100 g ryżu
O kuchni z uczuciemzdecydowanie czas na zupy. Gdy za oknem panuje przejmujący mróz, gdy w powietrzu wiruje śnieg i właściwie pogoda jest jak jest, nie ma nic lepszego niż ciepły posiłek po powrocie do domu. Zupa sprawdza się doskonale. Zastanawiam się czy w tym sezonie zima da jeszcze o sobie znać, teraz chwilowo odpuściła. Lubię zupy rozgrzewające z dodatkiem wielu aromatycznych przypraw
Przysmaki Karolkikręgosłup po kopaniu ogródka, mam nadzieję, że się po tym nie rozłożę, niestety w gardle już mnie pali, teraz to chyba nie pozostaje mi nic innego jak położyć się plackiem pod kocyk;) zupa prosta, bez kombinowania, idealna żeby się rozgrzać i najeść Składniki: 1 pierś z kurczaka przyprawy wg. smaku (sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku) pół
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćczas przygotowania też nie jest długi). Kupujcie przepyszne, aromatyczne pomidory (dla czego warto jeść pomidory przeczytacie na LokalnyRolnik.pl ) i maszerujcie do kuchni. Potem nie zostaje nic innego niż delektować się przepyszną, chłodną zupą w upalnie dni! Do przygotowania (ok 4 porcji) chłodnika potrzebujemy: – 1 kg miąższu z arbuza – 1 kg pomidorów – 1/2 ogórka wężowego
Szybko Tanio Smaczniesię w kuchniach całego świata. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z Toskanii. Pappa al pomodoro jest daniem z cucina povera, czyli tzw. biednej kuchni, gdzie nic nie może się zmarnować. Pierwszą wersję tej zupy przyrządziłam prawie książkowo. Kolejnym razem (po konsultacjach) podpiekłam pomidorki koktajlowe, co wydobyło z nich wspaniały smak. Jednak w dalszym ciągu (w mojej opinii) smak pomidorów
Pełny talerzmoim domu trochę zapomniana, ale niezmiennie pyszna :) Ostatnio naszła mnie ochota na tą smaczną zupkę, której nie jadłam od… hmmm… no kilku lat na pewno ;) Zupę grochową popularnie zwaną „grochówką” przyrządza się z łupanego grochu z dodatkiem wędzonego mięsa (ja użyłam boczku), ziemniaków, czosnku i obowiązkowo majeranku. Często podawana jest na różnych imprezach masowych, czy w przydrożnych kuchniach polowych (osobiście(...)rozgotowanego grochu, bardzo energetyczna, z dnia na dzień coraz smaczniejsza. W chłodne, jesienne dni, kiedy temperatura oscyluje w granicach kilku kresek powyżej zera, nie ma nic lepszego niż talerz takiej pysznej, rozgrzewającej zupy :) Składniki (na ok. 8 porcji): 400 g żółtego grochu łuskanego (połówki) 300 g wędzonego surowego boczku 5 średnich ziemniaków 3 małe marchewki 1 pietruszka 1 nieduża
MyCookBook.pljest słonecznie i zimno. Rano temperatura schodzi już do 2 stopni. Moje dziecko poszło dziś do szkoły w ciepłej kurtce i czapce. Nic dziwnego, że czas zacząć sezon na rozgrzewające zupy . Mam szczęście, bo moje dzieci bardzo lubią zupy. Będąc dzieckiem wybrzydzałam na widok talerza z zupą. Nie zaprzeczę, że miałam ulubioną grochówkę , ale pomidorowa stawała mi jak łyżka
codojedzeniaNic tak dobrze nie gasi pragnienia, jak napoje na bazie świeżych owoców. Sok ananasowy jest pyszny i bardzo zdrowy. Ponadto ananasy zawierają enzym bromelainę
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata