pieczona w słodkiej papryce i czosnku ciecierzyca, zapiekane tofu, które smakuje jak jajo oraz grillowana sojowa kiełbaska. Lubię nagotować wielki gar tej popielatej zupy i nacieszyć się nią przez kilka dni. Nie ma nic przyjemniejszego niż możliwość ogrzania się talerzem gorącego żurku po długim świątecznym spacerze. Zakwas: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 6 ząbków czosnku(...)dokładnie umytą cebulę i rozgnieciony czosnek, przyprawy oraz suszonego podgrzybka. Wszystkie składniki zalej 2 litrami wody. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem ok. 40 minut. Przecedź zupę do innego garnka, dodaj majeranek oraz zakwas (przed użyciem dokładnie go wymieszaj), całość zagotuj, mieszając od czasu do czasu. Gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Podawaj z podsmażoną na patelni
Roślinna - blog wegańskibardzo wyraźne wyobrażenie tworzę sobie w głowie. Takie jest moje podejście. Oczywiście, ważne są wartości odżywcze, forma, kolor dania itd., ale nie będą nic znaczyć jeśli nie będą swojego rodzaju ubraniem dla smaku. W wypadku zupy forma jest z góry określona, można więc bez przeszkód skupić się na zadaniu głównym. Solanka, jak sama nazwa wskazuje, powinna być słona
zadanie-gotowaniegdzieś ( np. na warsztatach ), gdzie noże nie są ostre! #wrr Drugim z nich są gary! Gary i patelnie! Lubię , gdy są naprawdę wyjątkowo dobrej jakości – takie, do których nic nie przywiera, nie przypieka się, a ja nie muszę stać przy nich cały czas i pilnować czy aby mięsko nie przywarło. W ramach współpracy ze sklepem mocsoków.pl dostałam(...)delikatna gąbka. Jest to naprawdę ogromy plus! Garnek świetnie nadaje się do potraw typu : kociołek”, gulaszy, dań mięsnych, dań warstwowych/przekładanych czy też zup, które, żeby wydobyć swój aromat muszą dłużej się gotować. Nic, kompletnie nic nie przywiera! Przygotowałam w nim m.in. aromatyczne „curry” z ryżem, warzywami i podudziami z kurczaka, Kalafiora curry duszonego
Ostra na SłodkoDawno nie piekłam nic w ramach Piekarni Amber, z tym większą przyjemnością dołączyłam do sierpniowego pieczenia. Tym razem piekłyśmy chleb wybrany przez Badylarkę z bloga
Polska Zupawłaśnie ostatnio bardzo brakowało. Poprzedni tydzień był obfity w niezbyt dobre dla mnie wiadomości ale mam nadzieję, że ten pomimo choroby, będzie o niebo lepszy. Zapraszam na zupę :). Zupa z zielonego groszku z sałatą i boczkiem 1,5 litra bulionu drobiowego 200 g wędzonego boczku 1 kg zielonego mrożonego groszku 2 cebule sałata Boczek kroimy na drobne paski, cebulę(...)chwili dodajemy groszek, nieco przesmażamy i przekładamy do gotującego się bulionu. Dusimy do miękkości około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając, aby nic nie przywarło do dna. Gdy groszek będzie miękki miksujemy dokładnie zupę i gotujemy jeszcze przez 3-4 minuty aby krochmal z groszku zmienił nieco konsystencję zupy. Smacznego!. Artykuł Zielona zupa z groszku z sałatą
Pieguskowa Kuchniawłaśnie mają do siebie wspomnienia. Smaki, piękno, dobro urastają do gigantycznych rozmiarów. Po krótkiej wymianie informacji, wiedziałam, że chodzi o nic innego jak białą polewkę. To kolejna potrawa z ziemi częstochowskiej. ,,Polewka to staropolska nazwa zupy. Podstawą takiej zupy często było kwaśne mleko, maślanka lub serwatka – produkty mleczne dostępne w gospodarstwie, często będące produktami ubocznymi wyrabiania masła lub twarogu
Dieta moja pasjaświętach zostało wam dużo rzeżuchy, która robiła za dekorację stołu, a teraz nie wiemy, co z nią zrobić, to mam pyszny patent. Zupa z rzeżuchy jest przyjemnie pikantna i bardzo zdrowa. Przy okazji nic się nie zmarnuje, jeśli kupiliśmy pęczek rzeżuchy w celach dekoracyjnych. Bardzo łatwo można sobie posiać własną rzeżuchę. To jedne z najprzyjaźniejszych kiełków. Do tego pięknie(...)się kiełki przenosimy talerzyk na parapet, żeby kiełki rosły już w świetle. Podlewamy codziennie. Rzeżucha jest gotowa po tygodniu i można ją jeść aż zakwitnie. Składniki na 4 porcje zupy z rzeżuchy: pęczek włoszczyzny – obranej 2 cebule i 2 ząbki czosnku – obrane po pół łyżeczki lubczyku, ziaren pieprzu i ziaren ziela angielskiego 4 liście laurowe 2 łyżki sosu
Ugotowane pozamiataneprzepisy. Więc skoro słowo się rzekło... Przypomnę, że ideą tego programu jest gotowanie szybkie, tanie, łatwe i smaczne. Takie po prostu "studenckie". Zatem na pierwszy ogień poszła zupa cebulowa z pierwszego odcinka tego programu. Istotnie: łatwa, tania i szybka. A czy smaczna? O tym pod koniec tego wpisu :) Tutaj - bo inaczej być by nie mogło - dygresję wstawię drobną. Otóż przyjeżdża(...)pewnie zaraz plotki się narodzą, że te przepisy i te zdjęcia co je mam tutaj to pewnie z internetu kradnę, bo sam to nic zrobić nie potrafię :) I stąd właśnie pomysł na tę szybką zupę cebulową. A przy okazji Madzia z Kati będą moimi testerkami :) Ale spoko, będziemy dzisiaj ostro pić więc jeśli zupa okaże się trująca
Marder&Marder ManufactureOstatnio mam słabość do zup i sałatek. Jeżeli stawiam na zupę to zdecydowanie gęsta i sycącą, albo po prostu delikatny gesty krem. Nic nie poradzę na to, że bardzo je lubię. Dlaczego właśnie gołąbkowa? Może trochę z lenistwa, bo nigdy nie chciało mi się zawijać w liście gołąbków, gotować oddzielnie ryżu itp. A może po prostu odpowiedzią jest fakt(...)jest równie smaczna jak tradycyjne gołąbki :) W każdym razie zachęcam do jej spróbowania, bo ugotowanie tej zupy to zaledwie pół godziny. Spróbujcie :) Składniki: pół główki kapusty 50dag mięsa mielonego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku torebka ryżu mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g) 2-3 litry bulionu liśc laurowy ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra
ChilliJemyproponuje pokroić do w kostkę ok 1 x 1 cm). Rybę przesmażany na patelni, bez tłuszczu (wystarczający będzie tłuszcz zawarty w rybie, by nic do patelni nie przywarło). Gotujemy wodę. Do talerza wyciskamy saszetkę z zupą, do której dodajemy wrzątku. Na jedną saszetkę ok 200 ml wody. Następnie dodajemy glony, tofu, łososia i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego
Taste Of My DayJedyna wersja pomidorowej jaką toleruję, pamiętam z dzieciństwa, że nie było nic gorszego niż pomidorówka gęsta od gotowanego w niej ryżu, albo co gorsza rozgotowany makaron, który ugotował się w zupie. Moja wersja jest lekka, ze sprężystym makaronem jajecznym i dodającym treści selerem naciowym, który moim zdaniem jest wprost stworzony do tego aby znaleźć się w pomidorowej. Składniki
Cook&Lovepostoi w lodówce i będzie w sam raz na kolejny dzień czy dwa gdy wracasz styrany/a z uczelni i nic tylko zamówić pizze/zrobić gorący kubek/modlić się by ktoś zajrzał do pokoju i zaproponował jadło podgrzać naszą zupę! Poszczególne części kurczaka powinny się gotować 30-40 minut. Dłużej żywotna jest zupa gotowana na kostce rosołowej! Cały kurczak
Fiolka w kuchniulubionymi. Wystarczy dodatek o zdecydowanym smaku, a zyskują inny smak i aromat. Dzisiaj ziemniaki połączyłam z porem i to był bardzo dobry pomysł. Zupa oprócz posmaku pora, zyskała delikatnie zielony odcień. Nie straciła jednak nic ze swojej aksamitności. Polecam. Składniki na 3-4 porcje: 500 g ziemniaków 500 g pora 3 duże ząbki czosnku 200 ml słodkiej śmietanki(...)rumienić, wtedy dodać ziemniaki. (Por nie może zbrązowieć.) Dolać wodę, wsypać sól do smaku i całość gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać czosnek. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować na gładko blenderem. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem do smaku. Na końcu wlać słodką śmietankę i całość wymieszać. Na talerzu zupę posypać pestkami dyni, mogą być
Codzienna kuchnia niecodziennajedzenia – a konkretnie mięso z gotowanego kurczaka, które normalnie je się za karę, albo wcale. Zobacz przepis. 2. Zupa pho z… Ta zupa pho to dowód na to, że z pieczonego kurczaka nic nie powinno się marnować. Wierzcie lub nie, ale powstała na… bulionie z kości pieczonej kury. Klucz do sukcesu to powolne, spokojne gotowanie wywaru
Niedzielny kucharzoczyścić, usunąć pozostałości piór, nie myć. Odciąć kuper, skrzydełka. Ze środka gęsi wyjąć szyję (przeważnie jest włożona do środka, szkoda że bez skóry), tłuszcz. Nic nie wyrzucać. Tłuszcz wytopić. Szyję i skrzydełka przeznaczyć na zupę. Gęś natrzeć solą wewnątrz i na zewnątrz, Odstawić w chłodne miejsce na 24 godziny. Gęś umyć, osuszyć. Łyżkę goździków, łyżeczkę pieprzu, 1/2 łyżeczki kolendry
królestwo garów