Każdy z nas pewnie pamięta smak rosołu lub zupy grzybowej z własnym makaronem. Przepyszny, "wart zachodu" / trochę trzeba pozagniatać :), ale co tam - nic nie dorówna własnemu. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 3 całe jajka 3 łyżki mleka lub wody Wykonanie: Wszystkie składniki razem połączyć, zagnieść ciasto, aż będzie elastyczne. Podzielić na 4 części i każdą część rozwałkować
Z notatnikawytrawnie i na słodko Bolognese z pieczarkami, którego nie udało mi się zrobić w czerwcu Tajskie curry na mleczku kokosowym z kurczakiem Zupy krem - z pieczarek, z groszku, z pomidorów Mięsko wieprzowe w sosie cebulowym Domowe nice cream - czyli lody na bazie mrożonego banana Focaccia z pysznymi dodatkami Puddingi z chia i owocami Domowe kokosanki Jagodzinaki Dżem brzoskwiniowy i/lub malinowy
Cooking Monstersię zepsuje, niż trafi na talerze. Zawsze wygrywam tę walkę z brakiem wiary w moje możliwości. W razie czego można zrobić gar zupy dyniowej, zamrozić porcjami i mieć szybki obiad na dni, kiedy nie chce się nic, a jeść trzeba ;). Wracając do przepisu, tym razem powstała tarta, po pierwsze z mąki pełnoziarnistej, po drugie bez zagniatania ręcznego, po trzecie
Corner With Recipescierpliwie i powoli, ok. 40-45 minut, aż wspaniale zbrązowieje i stanie się lekko słodka, delikatna i aromatyczna. Taka cebulka nie ma nic wspólnego z wyciskającą łzy, ostrą surową odpowiedniczką.Karmelizowana cebula jest podstawą sławnej francuskiej zupy cebulowej. Inne wykorzystania to: dodatek do burgerów nadzienie do tart, tartinek, gallette jako zwieńczenie steka przygotowuje się z niej świetne sosy
Chilli Czosnek i Oliwamoże wydać się skomplikowany, w rzeczywistości nie wymaga dużego nakładu pracy, a smakuje bardzo interesująco. Ułatwiłam sobie życie i zrezygnowałam z krojenia części warzyw, zastępując je gotową mrożonką do zupy (możesz wybrać dowolną, ja sięgnęłam po zwykłą włoszczyznę), jeżeli zaś chodzi o pomidorową bazę, można by zasugerować krojone pomidory w puszce, ja jednak nie do końca jestem do nich przekonana(...)aromatyczne warzywne danie jest rozgrzewające i bardzo sycące, a wędzona kruszonka sprawia wrażenie mięsnego dodatku, choć z mięsem nie ma nic wspólnego. Składniki: 1 czerwona papryka 2 łyżki oleju 1 średnia cebula około 150g mrożonej warzywnej mieszanki do zupy (dowolnej) 1 ząbek czosnku 2 ½ łyżeczki syropu klonowego ¾ szklanki makaronu orzo 4 pomidory obrane ze skórki i pokrojone
Roślinna - blog wegańskiinna świeży koperek sól, pieprz Przygotowanie Szybki wywar drobiowy Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 10 min Otwieranie Garnka Naturalne Zupa kalafiorowo - fasolkowa Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 1 m 15 s Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki nic Ci nie mówią, zapraszam tutaj . ugotuj wywar drobiowy zgodnie z przepisem Gotujemy szybki wywar drobiowy w szybkowarze (wersja ekspresowa) - możesz(...)wywaru po ugotowaniu wyjmij mięso i warzywa do miseczki z wyjątkiem cebulki do wywaru dodaj kalafior, fasolkę i ziemniaki zamknij szczelnie szybkowar i gotuj zgodnie ze wskazówkami w ramce Zupa kalafiorowo - fasolkowa odczekaj ok. 2 minuty i otwórz szybkowar wymieszaj w miseczce troszkę śmietany z gorącym wywarem wlej powstałą mieszankę do zupy i dokładnie wymieszaj (nie dodawaj za dużo śmietany
Szybko SzybkowarJesienną i zimową porą pogoda nas nie rozpieszcza, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby w naszej kuchni nie sprawić sobie potraw, które przypomną nam odrobinę lata. Tak będzie właśnie dzisiaj, a to za sprawą niezwykle prostej, pachnącej bazylią i mającą słodki smak toskańską zupą pomidorową, która rozgrzeje i nasyci każdego. Nie zwlekajcie i do roboty - przenieście się
Bananowe PoleOwsiane ciasteczka firmy Hans Freitag. Hurra, hurra wygrałam...ciastka. A ponieważ nigdy nic nie wygrywam, postanowiłam podzielić się z Wami tym faktem. Niedawno moja ulubiona
dolcevitainmykitchenPowiem, że do końca nie byłam przekonana czy ten wpis powinien się pojawić. Niby nic nie mogę zarzucić mojemu chlebowi, a jednak mam wrażenie, że
Polska Zupazupy o nazwie "doenjang jjigae" . Reporter, przełożony młodzieńca, wraz z niewielką ekipą wyrusza w kraj, aby odnaleźć tajemniczą zupę, ale nie byle jaką - pragnie odnaleźć idealny przepis, jednocześnie rozwiązując zagadkę zachcianki skazańca. Przybywa do małego przybytku, gdzie zupa tak gotowana jest od wielu lat. Jej sekretem jest odpowiednio przygotowana pasta z fermentowanej soi. Reporter ulega urokowi najlepszej zupy(...)Abby zostaje na lodzie. Pewnego dnia trafia do restauracji, gdzie podają tradycyjne japońskie jedzenie. Niestety nie rozumie nic po japońsku. Zapłakana, otrzymuje pocieszenie od małżeństwa prowadzącego knajpkę w postaci ramenu, najpopularniejszej i najbardziej sztampowej zupy. Zachwycona jej smakiem, pragnie nauczyć się ją przygotowywać. Przychodzi więc do restauracji ponownie. Widząc, że kobieta roznosząca jedzenie ma problem
W kuchni Karmel-itkikatastrofą. Z fajerwerkami. Co prawda tych nieszczęsnych piątków przeżyli już kilkadziesiąt, a to, że nic się nie stało, tylko dowodzi słuszności ich tezy; póki siedzą pod kołdrą, są bezpieczni. Lepiej licha nie kusić i na zimne dmuchać... A Wy? Boicie się piątku trzynastego...? Tę zupę przygotowałam już jakiś czas temu. Wyszła pyszna: dość pikatna, sycąca i obłędnie aromatyczna. Idealnie(...)oknami ciemności rozpanoszyły się już znowu na dobre, a ulubione puchate skarpetki są akurat w praniu. Chciałam podzielić się z Wami przepisem... I tu nastąpił problem. Bo za nic nie mogłam źródła rzeczonego przepisu znaleźć! Ubzdurałam sobie, że widziałam go w takim, a nie innym, magazynie. Przejrzałam więc prawie wszystkie numery, bez rezultatów. Gdy już zabierałam się
Pożeraczka, czyli raz adobrzedługo nic nie wymyślę smacznego to już mnie "nosi" i wpadam do mojego królestwa i mieszam, dodaję, doprawiam i potem przeważnie wychodzą dobre rzeczy. Czasami może i nie całkiem udane ale o to spytajcie Przemka ha ha. Ta zupa która powstała w niedzielę wielkanocną należy do tych udanych, jest łagodna i pikantna zarazem, ostrości dodaje jeszcze rzeżucha
Moje Małe CzarowanieRosół to zupa, której przygotowanie dla niektórych może kojarzyć się z wejściem w posiadanie wiedzy tajemnej i nic dziwnego bo do rosołu należy podchodzić z należytym szacunkiem. :) Nie warto jednak się zniechęcać bo wystarczy znać tylko kilka podstawowych zasad i gotowanie rosołu okaże się banalnie proste. Jak się zabrać za rosół? Kilka prostych zasad. Rosół to potrawa z wybitnie(...)użyć jako podstawę do innych dań wymagających dodania bulionu. Warto też pić ciepły rosół w czasie kiedy czujemy, że dopada nas jakaś infekcja, ponieważ jak wiadomo rosół to zupa mocy i świetnie wspomaga organizm w stanach obniżonej odporności. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama lub Facebooka i oznacz mnie tagiem @bookofspellspl Chcesz
Book of spellsdiecie. Kiedy ugotowałam ją pierwszy raz mój mąż zamieszał łyżką w talerzu i zapytał czy będzie tak często... Nic nie odpowiedziałam i czekałam na jego reakcje smakową. Gdy skosztował sam odpowiedział pozytywnie na pytanie. Od tego dnia zupa wpisała się na stałe w nasze menu, a dzisiaj dzielimy się przepisem na nią z Wami :) Pikantna zupa pomidorowa
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki