najmniej minutę. Dodaj kalafiora pokrojonego na mniejsze kawałki. Wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Podawaj ze świeżą kolendrą. Smacznego! Zupa jest niezwykle smaczna, prosta w przygotowaniu i nie zawiera nic co mogłoby nam zaszkodzić, czy "siąść na żołądku
Z Kuchni Do KuchniZupę ogórkową zawsze lubiłam, a przynajmniej dotąd tak uważałam. Było tak do dnia, w którym natknęłam się na przepis na ową zupę u Margarytki . Wszyscy się nim zachwycali, więc postanowiłam spróbować i ja. Zaczęłam robić - niby nic nadzwyczajnego - standardowe składniki plus miód. No właśnie: miód? Ale stwierdziłam niech będzie - taki przepis, więc tak trzeba wykonać. I wiecie co... już(...)smakuje ogórkowa według wcześniejszej receptury ;-) Zupa ogórkowa ZUPA OGÓRKOWA 1 kawałek żeberka 1 kawałek boczku wędzonego 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 ziemniaki 0,5 kg kiszonych ogórków 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 6 ziaren pieprzu pieprz mielony 0,5 łyżeczki miodu 1 łyżeczka masła 2 czubate łyżki suchego ryżu
peggiwkuchniobiecałam zaczynamy z przetworami:) Zatrzęsienie warzyw w ogrodzie więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i brać się do roboty:) Na pierwszy ogień poszła zmowa zupa. Uwielbiam zamykać lato w słoikach, a kiedy mróz za oknem rozkoszować się jego smakiem. Przy okazji oczywiście obiad był gotowy. Proporcje podane są na 2 litry zupy zwiększamy w zależności od potrzeb
Magiczna kuchnia DariiDzisiejsza propozycja, to lekka sałatka z botwiny. Zastanawiacie się, czy nic mi się nie pomyliło, bo zazwyczaj botwinka ląduje w zupie? :) Zapewniam, że wszystko jest jak być powinno. Wybierzcie najmłodsze listki i spróbujcie. Dla tych, którzy lubią bardziej wyszukane smaki, jako dodatkowy składnik polecam truskawki. SKŁADNIKI: kilka listków młodych listków botwiny 4-5 pomidorków koktajlowych 4 plastry prosciutto
Kuchnia w opałachnic siły. Małżona nie karmię, sobie i dzieciom gotuję niewiele, zupa na szybko i naleśniki. Dzisiaj całkiem na zimno ale nie na słodko. Z cytrynowo-koperkowym serkiem i wędzonym łososiem. Pyszne, orzeźwiające połączenie!Rolowane naleśniczki z serkiem i łososiem2 placki naleśnikowe o średnicy ok 26 cm.po 2 łyżki białego sera i greckiego jogurtułyżka posiekanego koperkupół
Dzieje kuchennej Wiewióryjednym jajku, po 2 łyżki gorącej wody + mąkę do podsypywania) oraz szczyptę soli. Podwińcie rękawy i do dzieła, bo nie ma nic lepszego niż domowy makaron podany do rosołu, czy też zupy pomidorowej. Czasami do rosołu przygotowuję kluseczki. albo lane kluski Przepis na kluseczki do zup i sosów. – 1 szklanka mąki pszennej – 1 jajko – szczypta soli
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMoja U-L-U-B-I-O-N-A zupa. Nie wyobrażam sobie bez niej mojego życia i od kiedy pierwszy raz ją posmakowałam nic się nie zmieniło. Niezmiennie najlepsza. Rozgrzewająca, słodka, kwaśna, pikantna i idealna na chłodne, zimowe i jesienne dni, wiosenne obiadki i letnią przekąskę. No chyba nie ma na świecie lepszej zupy. Po wielu zmianach różnych
Mango Papajajeśli zdarzy mi się o nich „na chwilę” zapomnieć i rozgotować warzywa, to nic się nie stanie – przecież i tak zblenduję je na krem. Tak było, gdy przygotowywałem zupę z czerwonej soczewicy pierwszy raz – zagapiłem się nieco (no dobra, Internet mnie
Vegan Tastewidow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Nic tak nie rozgrzewa w chłodne dni jak miseczka gęstej, gorącej zupy. Dziś na biało, bo brakuje mi światła ;) Składniki: 6 łyżek ziarna białej quinoy 1 pierś z kurczaka. 1 mały kalafior 1 biała cebula
Quinoa Raz!zupa fasolowa Dni stały się krótsze a północny wiatr przyniósł ze sobą, mroźny powiew Arktyki. Nic więc dziwnego, że mamy apetyt na dania bardziej treściwe , rzec by można solidniejsze, ze swej natury, bardziej pasujące do takiej aury. Niewątpliwie w taką właśnie pogodę, powinna zagościć w naszym jadłospisie, zupa fasola. Która nie tylko uwiedzie nas swym
Miód i pieprzPrzepyszna, wręcz zniewalająca smakiem i aromatem. Czasami są takie dni, kiedy nic się nie chce, a bardziej się nie chce wtedy, gdy zbliża się urlop :P ,więc troszkę z lenistwa, troszkę z ciekawości przygotowaliśmy tę zupę. Teraz po Polsku się żywimy, bo za chwilę będziemy kosztować innej kuchni. Postaramy się przywieźć mnóstwo przepisów ;) Składniki 1 duża cebula
R'n'G Kitchennic lepszego u progu jesieni, jak sezonowa zupka :) Dziś postawiłam na kolor, ale smak też niczego sobie ;) Zupa jest bardzo prosta, z kilku składników z dodatkiem czerwonej quinoy i szczawiku zajęczego z mojego balkonu ;) Danie bez gluten, bez laktozy, wegańskie i bez cukru, a jakie pyszne! Składniki: pół szklanki ugotowanej czerwonej quinoy 1 nieduża dynia piżmowa (około 750 gram
Quinoa Raz!Moje dzieci wprost przepadają za zupami. Bardzo się z tego powodu cieszę i dlatego tak często je przygotowuję. Dla mnie nie ma nic piękniejszego niż widok zadowolonych buziek i szybko znikające danie (do tego pełne zdrowych warzyw). Właściwie zastanawiam się dlaczego na blogu nie umieszczałam do tej pory przepisów na zupy? Może dlatego, że wydawały mi się one zbyt
Słodkie okruszkipełna tych dobrych tłuszczy, zawierających kwasy omega-3, witaminę D. Jest ona wartościową propozycją obiadu dla całej rodziny. Nic dziwnego więc, że tak wiele kultur na całym świecie ma w swojej tradycji przygotowywanie tego smakowitego wywaru. Artykuł Zupa rybna i jej wymiary pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE