Po raz kolejny sięgamy do jednaj z naszych najbardziej wyeksploatowanych książek kucharskich. I bynajmniej nie dlatego, że aktualnie na rynku księgarskim nie można znaleźć nic
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakilka lepszych momentów, a o tym poniżej... Sukcesy i nowości: Mój stary blender odszedł w zapomnienie, bo nic nie było już go w stanie uratować. Kupiłam nowy blender z rozdrabniaczem i zaczęłam szaleć w kuchni - w końcu mogłam zrobić swoje ukochane zupy kremy, lody, koktajle i wszystkie inne pyszności :) Po raz pierwszy mieliśmy okazję spróbować z Dominikiem prażonej ciecierzycy
Cooking Monstercukierni – niby gdzieś mruga kwasek cytrynowy, jakaś ogólna sugestia wanilii, ale w ostateczności nie ma to nic wspólnego z naturalnym aromatem i tworzy plastikową kombinację, niemiłosiernie bijącą sztucznością po języku. Na blachę do pieczenia położyłam papier, odrysowałam od talerza do zupy dwa średniej wielkości okręgi – jak już chciałam tort, to pomyślałam o dwóch warstwach i kremie. Rozłożyłam po pół
Karo in the Kitchenpolskiej kuchni nie jest tak często wykorzystywany jak w kuchni japońskiej (podstawa do sushi), ale zupa z dyni, grzaniec z wina, piernik lub herbata z imbirem nie obejdą się bez tej przyprawy. Goździki – nie każdy wie, że goździk to nic innego jak nierozwinięty i ususzony pączek kwiatowy drzewa o nazwie czapetka pachnąca (lub inaczej goździkowiec korzenny). Bez goździków
WojnaNaSmaki.plprzepisach występują 3 różne czcionki ale są normalnych rozmiarów, są czytelne i same strony są jaśniejsze więc nic nie przeszkadza w zapoznaniu się z przepisem. Książka dzieli się na następujące rozdziały: Wstęp Śniadania i brunche Weekend w Dolinie Barossa Sałatki i zupy Weekend w Dublinie Drób, inne mięsa i ryby Weekend we Włoszech Warzywa Weekendowe babskie lunche Pizze, makarony
Mienta blogZachciało nam się spaghetti bolognese, ale iść do sklepu to już było za dużo dla naszego lenistwa. Nie pozostało nam nic innego jak stworzyć z
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZupa krem z pieczonej dyni Hokkaido i słodkiej papryki No i stało się wyciągnęliśmy ciepłe i grube swetry, koce i pledy z dna szafy. Zaczęliśmy przeglądać szafki kuchenne w poszukiwaniu kakao, a w brulionie wertujemy kartki w poszukiwaniu najlepszego przepisu na krem z dyni. To drodzy moi nic innego jak JESIEŃ. Ja bardzo lubię tą porę roku(...)prostu najbardziej smaczne, tak bardzo aromatyczne, rozgrzewające, cudnie pachnące i zazwyczaj bardzo proste. Dzisiaj trochę takiej prostej magii w kuchni, aby wyczarować obłędnie kremową, gęstą i aromatyczną zupę krem z pieczonej dyni Hokkaido. Najważniejsze są dwie rzeczy sposób pieczenia dyni i wybór dobrego gatunku o dużej zawartości suchej masy. PRZEPIS NA KREM Z DYNI SKŁADNIKI: - 2,5 kg dyni
SMYKWKUCHNIokolicy najlepsze na świecie pomidory ma Pani Pomidorowa. Nie wiem jak ma na imię, właściwie nic o nie nie wiem, jedynie to, że sprzedaje tylko pomidory i zjawa się tylko w sezonie. Dlatego jest stricte Pomidorową Panią. A u mnie dziś stricte pomidorowa zupa. Potrzebujesz:włoszczyznę1,5 kg pomidorów1 cebulęryż/makaronkoperek łyżka śmietany 18% Co robić? 1. Ugotować
Matka Żywicielkachcemy kupić są drogie. Moje nic nie kosztowały, gdyż zostały zebrane w ogródku, a prawo pozwala na ich zbiór na terenach przydomowych, działkach. Smardze można smażyć, faszerować. Przed obróbką należy je dokładnie wypłukać, a przed smażeniem, czy duszeniem należy je moczyć w wodzie lub sparzyć wrzątkiem, wodę z moczenia można wykorzystać do zup lub sosów. Zupy nie można nazwać
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPoszłam na ogródek z zamiarem zerwania fasolki szparagowej żółtej na obiadek , a tu proszę przerośnięta - jaka szkoda. Nie zostało mi nic innego jak ją obrać czyli wyskubać zielone fasolki. Tak powstała fasolowa na młodej fasolce :) Składniki : fasolka żółta " przerośnięta" kolo 2 kg było z łupinami ( po obraniu miseczka ) młoda marchew 4 szt ( prosto z ogródka(...)małym ogniu. Marchewkę myje obieram i kroje w plasterki , dodaje do fasolki. ziemniaki myje obieram kroje w kostkę i dodaje do fasolki. Seler i pietruszkę obieram dodaje do zupy a po odcinam kawałek i też dodaje do zupy . Na końcu wkładam pałki z kurczaka i na małym ogniu gotuje koło 1.1/2 godziny . Wrzucam pokrojony drobno koperek ( będzie ciekawiej wyglądała
Różowa kuchniaCzęsto mam problem z wymyślaniem śniadań dla mojego trzylatka, bo na nic nie ma ochoty. Ostatnio zastanawiając się czym go zachęcić, wymyśliłam placuszki bananowe. I
kuchnia doskiminuty. Mozarellę pokroić w kostkę. Do miseczki wlać zupę, dodać ser i posypać koperkiem. Smacznego! Do zupy użyłam ketchup firmy Develey, który naprawdę mogę z całego serca polecić. Odkąd pierwszy raz go spróbowałam, stał się on moim ulubionym, serio, już dawno nic mi tak nie zasmakowało (zresztą nie tylko mnie, mój mąż zachwycony, przyjaciele, rodzinka). Wysoka zawartość pomidorów
TrufelkowoChłodnik litewski to zupa z botwinki z dodatkiem świeżych ogórków, szczypiorku oraz koperku, podawana na zimno. Może być ona przyrządzana na maślance, kefirze czy zsiadłym mleku. Jest świetna! Nic tak nie gasi pragnienia w upalny dzień jak ten chłodnik 😊A kolor...urzeka. Jak spróbujesz jej raz to nie będziesz mógł się od niej oderwać 😉 Tak było w naszym przypadku
Kuchnia MagdaLenyolej słonecznikowy, skrobia, emulgator (lecytyna słonecznikowa), sól morska BULION WARZYWNY Ekologiczny i wegański bulion. Niby nic nadzwyczajnego, bo w końcu przygotowanie własnego bulionu nie jest aż takie pracochłonne. Jednak produkt jak najbardziej ciekawy i przydatny. Z jego udziałem szybko przygotujesz zupę, sos czy gulasz. Zdjęcie nie moje, ponieważ niestety niechcący usunęłam własne z aparatu :( Składniki: woda
Zdrowie na języku :Pmleczkiem kokosowym, malinami Kiedyś robiłam z tartej, ale chyba bardziej z tego zupa była. Tym razem postanowiłam ugotować marchewką, zmiksować i dopiero potem dodać do ciasta, strzał w dziesiątkę. Do tego kremowe mleczko kokosowe. Ciepły koc i nic mi więcej nie potrzeba do szczęścia
More food, love and dreamsbutelek ze szklanym kapslem. Zakwas buraczany przechowujemy w lodówce kilka tygodni i wykorzystujemy na bieżąco do zup, czy napojów. U nas nigdy na zakwasie nie pojawiła się pleśń, dlatego, że pilnujemy aby chleb był na prawdziwym zakwasie, ale również pilnujemy aby nic nie wystawało ponad powierzchnię płynu. Można włożyć talerzyk do słoja i go dociążyć, żeby na powierzchni był
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię