problemów gastrycznych. Zamiast świeżych warzyw, można je bez problemu zimą zastąpić mrożonymi mieszankami, byleby znajdowały się w niej: seler, marchew i ziemniaki. Mrożonkę oczywiście dodajemy do zupy już na samym końcu. Świeże warzywa też nie za wczesnie inaczej rozgotują się na papkę a to nie jest apetyczne. Warzywa musza być chrupiące Obowiązkowo do tego (lub nie) dodajemy podwędzaną kiełbasę pokrojona(...)ok.1/2 godz. Usunąć zbierającą się piankę z groszku i kilka razy przemieszać sprawdzając czy nic nie przywiera do dna. Po ok.1/2 godz dodać ziemniaki, seler i marchew, po chwili też cebulę pokrojona w kostkę. Gogotować następne ok.20 min. aż ziemniaki rozgotują się zagęszczając naturalnie zupę. Mrożone warzywa, które potrzebują nieco mniej czasu co świeże dodać troszkę później. Zaczekać
Sztuka gotowania w/g SamiryKarkówka w sosie śliwkowym z wolnowaru to... najszybszy sposób na pyszny, pożywny obiad. Aromatyczne, rozpływające się w ustach mięso i doskonały sos - uwierzcie mi, nic
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDziś przedstawiam przepis z mojego dzieciństwa, z zapisków mojej mamy, z kryzysowego PRL'u, gdy nic nie było, a jednak gospodynie w Polsce Ludowej potrafiły
Kawa z mlekiemwyjętą wcześniej kiełbasę. Pod koniec gotowania doprawiamy zupę majerankiem (ja daję około 2-3 łyżki). Próbujemy i jeżeli jest za kwaśny dosypujemy cukru. Do smaku doprawiamy solą. Zakwas na żur Zakwas na żur możecie zrobić sami lub kupić gotowy. Kupując zwróćcie uwagę na skład – nie powinno być w nim nic poza mąką żytnią,wodą i ew. czosnkiem(...)skład, ani nawet na nazwę… a był to żur o smaku bekonu… W składzie figurował aromat z boczku. Z uwagi na brak alternatyw dodaliśmy go do zupy ale okazał się niejadalny – zupa smakowała jak prażynki bekonowe i powodowała bardzo spekatakularne doznania żołądkowe.. . A jak i z czym podać żur? Od święta podajcie go w specjalnym chlebku
Kulinarna Patilogiaurlopie dużo gotowałam ale nic na bloga, więc muszę nadrobić zaległości blogowe. W ten weekend jadę znów do mojej mamy na wieś więc na pewno się uda. W ogrodzie ciągle mnóstwo cukinii i szpinaku, dorasta dynia no i mam nadzieję, że deszcze spowodują, że pojawią się grzyby. Coś na pewnie Wam nowego zgotuję. Zupa szpinakowa z cukinią i mlekiem
Cooking for Emilygdybym nic nie robiła. Już taka jestem, nie lubię nudy i siedzieć na tyłku ;). Musiałam zadbać też o swoje zdrowie, bo ono jest najważniejsze. W ostatnie dni urlopu miałam mnóstwo spraw do załatwienia, ogarnęłam mieszkanie i odnowiłam kilka znajomości. Jak to zwykle po urlopie bywa, masa roboty. Ale już powoli wracam do blogowego życia i zapraszam na zupę
Zakątek rozkoszy kulinarnychdzisiaj na obiad?...pada pytanie powracającego ze szkoły... - ziemniaczna - eeee tylko..? - tak, nałożyć? - poproszę jak nie ma nic innego - uuu Mamciu jak pyszna, taka kremowa, to serio ziemniaczna? Kochani lepszej rekomendacji nie trzeba, zróbcie :). Składniki: - ok. 1 kg dobrych ziemniaków, ja mam od Pana Miecia :) - 1 do 2 litrów bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 duża cebula - 3 ząbki czosnku(...)kuchni rozchodzi się piękny zapach ziół i czosnku. 2. Warzywa podlewamy bulionem, gotujemy do miękkości warzyw. Śmietanę rozpuszczamy małą ilością wody i mieszamy z mąką, pod koniec zaprawiamy nią zupę, doprawiamy do smaku. Podajemy ze skwarkami i zieloną cebulką
Apetyczna babeczkawizytą w Mikołajki. Zresztą, nie musi to być deser - może być coś dobrego do picia, zupa, danie obiadowe, przekąska, co tylko chcecie. Zaznaczę, że lubię prawie wszystko, może oprócz rukoli i lodów miętowych. Nie jestem uczulona na żadne składniki spożywcze a przynajmniej nic mi o tym nie wiadomo póki co. Macie więc duże pole do popisu. Niestety, gościć
Smaczna Pyzacórko! Nie wybaczyliby nam w życiu! A my na tym Bolko siup do Laby. Gazetki, zupa dyniowe, pyszne ciasto marchewkowe. Ciężkie, ciemne, inne od mojego! Po powrocie do domu zrobiłam marchewkowe właśnie. Przerobione i udoskonalone (tu przepis pierwszy ), w tej chwili już nic innego do niego nie dodałabym. Jest idealne! Do tego ciasteczka cynamonowe. Sałatka, kurczak, kanapki
bistro mamaZupa w ilości 250g to jest 100 kcal. Zapraszam po przepisy na dietetyczne zupy. 2. Porcja mięsa w ilości 150g to jest około 200 kcal. Wszystko zależy od rodzaju mięsa i jego obróbki termicznej. Pamiętajmy, że potrawy dietetyczne nie mają nic wspólnego ze smażeniem. Proponuję mięso duszone, gotowane w wodzie lub na parze, grillowane, pieczone lub wyjątkowo
IzaGotujearomatyczną zupę korzeniową. Wystarczy, że zwiększysz ilość wody o jakieś 300 ml, a gotową zupę zagęścisz troszkę mniej, niż sos, aby zachowała rzadszą konsystencję. Sos korzeniowo - pieczarkowy Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania: 1 min 50 sek Otwieranie Garnka: Szybkie JEŚLI POWYŻSZE WSKAZÓWKI NIC CI NIE MÓWIĄ, ZAPRASZAM TUTAJ Ciasto naleśnikowe gryczane (na ok. 10 szt): Składniki
Szybko Szybkowarmrozimy. Takie maślaki możemy spokojnie przechowywać 6 miesięcy w zamrażarce. Nadają się świetnie do sosów, zup, zapiekanek, a także do duszonek z cebulką i śmietaną. Smacznego!!!Ciekawostkę o zbieraniu grzybów można było znaleźć w zeszłotygodniowym numerze Angory (nr 36/2014). Polecam postudiować mapkę :) Nic dziwnego, że u nas w Polsce zbieranie grzybów to sport narodowy :) W końcu nie zabrania
Kuchnia domowa Anipożywną zupę z chleba i pomidorów. Czego potrzebujemy? - 750 ml przetartych pomidorów (w sezonie dajemy świeże pomidory), - 1 dużą cebulę, - pół bochenka chleba (lub bułki), - 2 ząbki czosnku, - 1 duża marchewka (opcjonalnie) - przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano (+ opcjonalnie chili), - oliwa z oliwek. Składniki podane są dosyć orientacyjnie - możecie dodać mniej/więcej chleba czy pomidorów, naprawdę nic się(...)dorzucamy do podsmażonej cebulki. 2. Do cebuli dodajemy przetarte pomidory lub sparzone i obrane świeże pomidory. Dusimy wszystko razem. Dodajemy przyprawy. 3. Odkrawamy skórki od chleba - środek dodajemy do zupy, a skórki układamy na blaszce, posypujemy bazylią i czosnkiem granulowanym, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C. Pieczemy, aż się zarumienią - będziemy mieli pyszne grzanki do zupy
two broke sisterscały Londynie. Zupa kosztuje 4 funty ( w zwykłym pubie zapłaciłam 6 za koszmar), a pizza droższa o 2 funty od tej serwowanej na mieście. Ale różnica w smaku znaczna! Zanim weszliśmy: Na placu przed restauracją stoi rzeźba. Podeszłam do niej, bo jest ciekawa. Przed wejściem stoi mini ogródek. Nic specjalnego, zwykłe stoliki ale zabaczyłam stoliki(...)Edukacyjne. Osługa. Nigdzie nie czułam się lepiej. W Poslce nie spotkałam się z taką obsługą. Tzn nie miałam takich odczuć. Obsługiwało nas troje kelnerów. Pierwszy przyjął zamówienie i podał zupę. Drugi podał talerzyki a trzeci podał pizzę.Na koniec padło pytanie czy smakowało. Ale zrobił to tak nienachalnie, że odpowiedziałam mu : Nie zroczarowałm się!:) Aaa i czeka sie niedługo
AZgotuj!nikt sobie w nim nic nie ceni), zaopatrzyłyśmy się w nasze własne smakołyki. Może to zabrzmi głupio ale nasze żołądki i podniebienia uratowały słoiczki. Wyobraźcie sobie miny tych w białych kitlach, kiedy ze słoiczków wyjęłyśmy bananowe chlebki! :) Zdziwienie widać było na kilometr. Ale i tak przegrało ono z ich mimiką spowodowaną tym, że podgrzewałyśmy zupę krem w słoiczku włożonym
Wypisz Wymaluj