bliższego, w którym nic ponadprzeciętnego zazwyczaj się nie uświadczy, licząc jednak na cud i znalezienie jeśli nie kurek, to chociaż czegoś inspirująco-intrygującego. Gdy moim oczom ukazała się brukselka, nie zastanawiałam się ani chwili przed zabraniem jednego opakowania z półki. Nie dalej jak kilka godzin wcześniej u Ani podziwiałam bardzo apetycznie wyglądającą zupę z brukselką. Na chybił
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLeciutka, łatwostrawna, bardzo aromatyczna zupa. Zawsze gdy ją robię mówię nad garnkiem, że to taka ‘dziecięca’ zupka – delikatna, nie nachalna ale jednocześnie zdecydowana i określona w smaku. I da się w niej przemycić tyle zdrowej zieleniny! Nie lubiłam zieleniny gdy byłam dzieckiem. Wyławiałam z obrzydzeniem gałązki kopru z pomidorówki, odmawiałam jedzenia ziemniaków posypanych pietruszką. Natkę, koper i inne zdrowe ‚zielone(...)nic się nie marnuje! Resztę kopru bardzo drobno siekamy, odkładamy do miseczki na później. Do cebuli i łodyżek kopru w garnku dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Smażymy tak długo, aż cebula zacznie się lekko rumienić. Wszystko w garnku zalewamy wrzącą wodą (lub domowym rosołem) i dodajemy kostki bulionowe. Przykrywamy garnek nie do końca pokrywką i gotujemy zupę
Karo in the Kitchenzrobić pysznego, gdzie nie musiała bym praktycznie nic robić.Zaglądam do szafki, zaglądam do lodówki i mam już właśnie w tej chwili wpada mi genialny pomysł.Stoi samotnie śmietana kwaśna już wiem co idę robić. Składniki na babkę z kwaśną śmietaną : śmietana 18% 200 g ( taka jaką kupujecie do zupy) jaja 3 szt mąką 2 i 1/2 kubeczka
Różowa kuchniaprzedstawiłam na aranżacji: pure z ziemniaków i nic więcej ! Bo to właśnie smak babcinej kuchni i wspomnienie dzieciństwa...Korzystajmy więc ze świeżych grzybów póki jeszcze są i wracajmy do babcinej kuchni. A przy okazji, nie zapomnijmy ususzyć parę dorodnych grzybowych kapeluszy. Będą jak znalazł do pierogów czy do świątecznej zupy. Sos grzybowy Składniki: 500 g świeżych grzybów
Kulinarne przygody Gatitybalsamico. Buseca, czyli prosta i smaczna zupa z ogonów wołowych, z groszkiem i fasolą, przyrządzona na ostro. Bardziej delikatne są medaliony z polędwicy wołowej w sosie z czerwonego wina. Desery Nie ma kuchni, która obeszłaby się bez deseru, a więc na deser prosta i sycąca chajá . Jest to nic innego jak ciasto ze śmietaną
W kuchni Karmel-itkidodanie do zupy maślanki. A w moich rodzinnych Kielcach do żuru oprócz warzywnej bazy, ciemnej kiełbasy i boczku dodawało się i kwaśnej śmietany, i wody z kiszenia ogórków, i kopru. Zakwas szykujemy zawsze w świeżo umytym i wygotowanym słoiku lub kamionkowym garnku , a do jego mieszania używamy czystych i wyparzonych narzędzi. Jeśli będziecie o tym pamiętać –nic się(...)dzień) czujecie jakąkolwiek gorycz – wylejcie i zacznijcie od nowa. To oznacza tylko i wyłącznie zachodzący w słoiku proces gnilny, a nie kiszenie. Gotowy zakwas zużywamy do zupy od razu po ukiszeniu (dodajemy zawsze jako ostatni składnik, do gotowego już wywaru), lub przecedzamy go przez sito, zlewamy do butelki którą zamykamy kawałkiem gazy (w żadnym wypadku nie zakręcamy go szczelnie
Karo in the Kitchensali tortur, w której przygotowywano różne ciekawe "zupy" :) No to miejsce odfajkowane. Choć pewnie tam kiedyś (nie za szybko) wrócę, bo zostało mi jeszcze Kysel i Sokół. Tym razem będę szukał noclegu w Podlesoku, który jest centrum towarzyskim, a nie w oddalonych o kilka km Hrabusicach, w których i tak nic
Kryzysowa Książka KucharskaZupa pomidorowa w zupełnie innym wydaniu., bo z dodatkiem czerwonej soczewicy i ryżu jaśminowego. Zamiast natki pietruszki, drobno posiekana świeża kolendra. Danie bardzo aromatyczne i sycące. Można spróbować przemycić w ten sposób kontrowersyjne warzywo dzieciom. Moja próba niestety zakończyła się fiaskiem ;) Nie pozostaje nic innego, jak eksperymentować dalej w nadziei na lepsze noty :) Za to mężowi smakowało :) Składniki
zadanie-gotowaniejuż owoce i warzywa do szejków czy zup. Zawsze robię tak z truskawkami i szpinakiem - kiedy jest okres, że te produkty są najtańsze, kupuję więcej, myję, rozdzielam w woreczki i mrożę. 4. Nie zapominaj o prostych i niepozornych produktach. Może się wydawać, że z marchewki, buraka czy pietruszki nie można nic ciekawego zrobić. Otóż wcale
Bananowe Polezagęścić mąką ziemniaczaną.Wiśnie wyłożyć na talerzyki.Śnieżne kule -"NIC" 2 szkl. mleka1 opakowanie cukru waniliowego2 białka2-3 łyżki cukru pudru2-3 łyżki soku z cytrynyBiałka ubić z cukrem i sokiem cytrynowym na sztywną pianę.Mleko zagotować z cukrem waniliowym i trzymać na małym ogniu.Łyżką do zupy nabierać porcje piany i wkładać do mleka. Gotować
Kulinarny karnet ChristopheraFasolka po bretońsku – bezapelacyjna królowa przydrożnych barów ! Nazwa dania sugeruje, że powinno mieć swe korzenie w Bretanii, ale z Francją
To co kochamObudziłem się rano i czuję: idzie chłód. Skończyły się w miarę ciepłe i suche listopadowe dni. Na taki czas szukam czegoś, co mnie porządnie rozgrzeje
Mam To Na Widelcuświąt, spędzania czasu w domu z rodzinką, czas ciepełka i przytulności (brakuje mi tylko w domu kominka... to by było spełnienie marzeń!) Dzisiaj jednak nie o świętach, a o zupie serowej, którą w tamten zimny dzień postanowiłam zrobić dla rozgrzania po powrocie do domu. Zupka jest sycąca, kremowa, prosta i szybka! - czyli taka w sam raz na jesienno zimowe(...)różnymi innymi serami ale też również dodatkami i przyprawami. Zupka jest bardzo prosta wiec każdy ją zrobi i to bez żadnego problemu bo nie wymaga od nas tak naprawdę nic poza chwilą stania i mieszania jej. Nam bardzo smakowała i z pewnością zrobię taką jeszcze nie raz, ani nie dwa! :) Składniki: 2 litry wody 1kg serka topionego (ja dałam
Jedzeniomaniamogłam znaleźć żadnego przepisu. Przeglądając magazyny, w oko wpadł mi w Hjemmets bedste mad , nr 10/2016, krem z kalafiora. Po przeanalizowaniu listy składników, okazało się, że niemal nic nie ma w domu. Ubrałam się więc niczym na Syberię (ostatnio rozpoczął się sezon słynnych, duńskich wiatrów, które po tylu latach mieszkania tutaj nadal prowadzą mnie prosto na dno czarnej(...)zewnątrz. Listopad jednak dmuchnął nam w twarze zimnym wiatrem, i zagonił z powrotem do kuchni. A tutaj swojskie, korzeniowe warzywa z ochotą wskakują do garnka, by zamienić się w zupy właśnie. Krem z kalafiora jest prosty i szybki w przygotowaniu, bez wyszukanych składników. Wielkim atutem jest sezamowa posypka - wyrazista w smaku, chrupiąca i aromatyczna. Zmienia delikatny krem w prawdziwe pyszne
Pożeraczka, czyli raz adobrzenapisałam kładzione, żeby ładniej brzmiało. Niby nic takiego, mąka, sól, woda i jajko, a smakują wyśmienicie. Idealne do wszelkiego rodzaju sosów, np. mięsny, z tłuszczykiem, z przysmażonym boczkiem i kapustką do tego. Ja uwielbiam otulone masełkiem i z solą, Można je jeść na słodko z cukrem lub też dodawać do zupy. Pełna dowolność, a jak szybko je się przygotowuje
Wołowina od rekina