być" - ale o tych warsztatach u mnie nie przeczytacie... Z przyjemnością piszę za to o warsztatach na Konfederackiej 4, choć nikt mnie o to nie prosił, nic w zamian nie otrzymam, ani też relacja z warsztatów nie była warunkiem mojego udziału. Piszę, bo KUCHARNIA jest blogiem o miłości do jedzenia, życia i wspomnień i cząstkę tej miłości(...)Relacje pozostałych uczestników znajdziecie na ich blogach: justmydelicious.com bookmeacookie.pl kuchnianawzgorzu.pl ziolowyzakatek.com.pl yummy-lifestyle.blogspot.com tapasdecolores.blogspot.com na4widelce.blogspot.com przepisy.com abitepl.blogspot.com oslislo.pl smaczneujecie.blogspot.com Podczas warsztatów przygotowywaliśmy i z zachwytem zajadaliśmy się: Portugalską zupą na doradzie i krewetkach – autor: Rui Miguel Dos Santos Moreira Małżami św. Jakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką
KUCHARNIAParowar to w miarę nowy na Polskim rynku sprzęt AGD, zyskujący coraz większą popularność. Nic dziwnego, bo możemy w nim przygotować zdrowe, pełne witamin dania. Produkty gotowane na parze są o wiele bardziej zdrowsze, aniżeli te smażone na głębokim tłuszczu, a ich smak jest znacznie lepszy. Działanie i obsługa parowaru jest bardzo prosta i z całą pewnością każdy sobie(...)nią poradzi. Dzisiejsze parowary są tak przygotowane, że możemy za ich pomocą przygotować 3 dania równocześnie np. zupę, rybę/mięso oraz deser. Czas przygotowania posiłków w parowarze jest bardzo krótki, zobaczcie w jaki sposób przygotować łososia w 15 minut . Łosoś z parowaru z zieloną fasolką – składniki filet z łososia łyżeczka oregano łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz 200g zielonej
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!moją propozycją w tygodniu z daniami lekkimi jest zupa krem ze szparagów i cukinii. Pogoda nas dzisiaj nie rozpieszcza, przynajmniej w Gdańsku. Taka lekka, ale jednak podana na ciepło, zupa bardzo nam pasowała. Szczęśliwie przygotowałam ją dzień wcześniej i sesja zdjęciowa mogła się odbyć w naturalnym świetle ;) Połączenie tych dwóch warzyw jest bardzo udane, a dodatek chili podkręca smak(...)Możecie pominąć ten składnik lub dodać go więcej. To kwestia gustu, a z tym jak wiadomo się nie dyskutuje ;) PS. Cieszymy się, Maćku, że byłeś "właśnie tam, gdzie szczęściu nic nie grozi" (jak głosi pewna piosenka :)), ale dobrze znów blogować w duecie :):) Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2-3 szkl. bulionu
zadanie-gotowanieNie wiem co to za schemat, ale zauważyłam, że im więcej ma się czasu na naukę, tym mniej się go wykorzystuje i marnuje się czas na
Be Fit Be Strongwrażenie – stanowiska pracy wyglądały jak te w wysokiej klasy restauracjach. Nad stanowiskiem prowadzącego - Przemysława Kaczora była kamera, a my mogliśmy podglądać jego działania na monitorach – dzięki temu nic nam nie umknęło. Zaczęliśmy od przystawki - koktajlu z krewetek i łososia . Ułożyliśmy go na ogórkach i posypaliśmy galaretką o smaku mohito . Całość świetnie komponowała się z chrupiącą grzanką. Sami(...)łącząc upieczony filet z łososia z krewetkami koktajlowymi skropionymi sokiem z cytryny. Potem dodajemy tylko odrobinę majonezu, posiekany koperek oraz sól i pieprz. Grzanka, odrobina kawioru i gotowe! Zupa krem z zielonego groszku niczym by się nie wyróżniała, gdyby nie konsystencja i dodatki – delikatne mascarpone, domowy groszek ptysiowy oraz… puder miętowy! Zupa była niezwykle delikatna, wręcz piankowa
Poezja smakuzimno, świeże owoce morza, ryby i bardzo ,bardzo dużo roślin strączkowych. W szkole u mojej córki ,w wieku pięciu lat, na obiad serwują kalmary i oliwki, często jest zupa dyniowa i soczewica.... O dziwo moje dziecię je wszystko (tylko oliwki wydłubuje). W ogóle mojej córce w szkole smakuje jakoś bardziej. Nie wiadomo czy jedzenie jest rzeczywiscie takie pyszne(...)jest niedoścignionym wzorem w moim domu. Słyszę, że przyprawiłam NIE TAK JAK W SZKOLE, czy że W SZKOLE mają inny sos. W sumie to nic złego, tylko się cieszyć. Tak hiszpanie jedzą zdrowo, ...oprócz śniadania. Te jak już pisłam, jest bardzo często na słodko, kupowane jako
Lubczyk i WaniliaJuż niedługo Wielkanoc, czyli czas żurku z jajkiem i białą kiełbasą. To jedna z prostszych i najpyszniejszych zup – wystarczy mieć zakwas. Do tej pory kupowałam kupny zakwas na żurek, ale prawie każdy zawiera sorbitan potasu, a jeśli go nie zawiera to producenci sami nie wiedzą, ile za niego brać w sklepie. Przecież zakwas to trochę mąki i woda(...)powinien kosztować aż tyle. Jest też kiszonką, która się nie psuje. Do ogórków w słoiku nie dodajemy przecież konserwantu. Jeśli umyjemy słoik to nic nam nie spleśnieje, więc jeśli producent nie jest w stanie zapewnić warunków, żeby mu żurek nie pleśniał i musi walić sorbitan potasu, to ja nie muszę u niego kupować. Domowy zakwas można przygotować wcześniej
Ugotowane pozamiataneOd moich późnych włoskich wakacji minęły 2 miesiące, a jakby wieczność. Już tęsknię i już myślę kiedy by tu wyskoczyć, choćby tylko na weekend! Mam swoje
PichceniomaniaZastanawiałem się przez kilka chwil czy zamieścić ten przepis. Bo w sumie ty tylko zwykłe buraczki na obiadu, nic wielkiego. Każdy pewnie nawet i bez przepisu potrafiłby takie zrobić. Ale... No właśnie, są dwa ale. Po pierwsze primo: zakładając tego bloga chciałem żeby był on dla ludzi, którzy kompletnie nie radzą sobie w kuchni, żeby pokazać im, że każdy(...)może gotować. Dlatego właśnie takie proste przepisy są również potrzebne. Tym bardziej, że w chwili gdy to piszę, najczęściej odwiedzanym przepisem na tym blogu jest zupa pomidorowa :) Tak, proste przepisy są potrzebne. A po drugie primo... Powiedzmy to sobie wprost, prosto w twarz: ja nie lubię buraków! A te wyszły (Madzi, bo to ona robiła) naprawdę smaczne! Zajadałem się nimi
Marder&Marder Manufacturetyka. Od czasu do czasu trafia się jednak sytuacja, że jednak muszę coś ugotować. No dobrze - muszę jest tutaj określeniem nieco naciąganym. Bo jakbym nie ugotowała, to też nic by się nie stało. Ale jednak bywa, że mam ochotę postać chwilę nad garnkami, żeby później wydobyć z nich coś, co nie jest ciastem. Albo choćby deserem. Ostatnio(...)małe główki czerwonej kapusty i zastanawiałam się, co z nich zrobić. Bo takiej ilości surówki to nawet ja nie dam rady pochłonąć... Z pomocą przyszedł mi blog Zakochane w zupach (którego z miejsca zostałam wielką fanką, bo zupy to ja uwielbiam; kremy w szczególności, a tych na blogu dziewczyny mają naprawdę spory wybór) i zupa-krem z czerwonej kapusty właśnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzygotowania jest banalny! Wystarczy wymieszać zawartość saszetki z 200 ml ciepłej wody i odstawić na 2-3 minuty. I gotowe! Ponad to Warzyw Kubek możesz dodać do jogurtu, kefiru, zupy, soku czy swojego ulubionego koktajlu. Należy zwrócić uwagę na to, iż jedna saszetka stanowi 200 g surowych warzyw! To odpowiada połowie dziennego zapotrzebowania ich spożycia! Warzywa, które znalazły się(...)Zastosowana metoda suszenia surowców pozwala zachować 80% witamin i 100% minerałów świeżych warzyw. Może się wydawać, że taki produkt nie posiada błonnika lub posiada go w znikomych ilościach. Nic bardziej mylnego! Warzyw Kubek w odróżnieniu od niezdrowych, nafaszerowanych chemią produktów instant posiada duże ilości błonnika , niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania organizmu! Zerknęłam na pierwszy z brzegu koktajl i zobaczyłam
Zdrowie na języku :Pprzestawałem obserwować nosa Ferrera, posiadacza jednego z najbardziej doświadczonych i uczonych nosów we Francji, twórcy ponad dwu tysięcy perfum. Byłem ciekaw, jak reaguje na bodźce w postaci dobrego wina, zupy grzybowej i tutejszej specjalności: kapusty nadziewanej kiełbasą i bekonem. Zauważyłem, że raz czy drugi marszczy się z uznaniem, ale dopiero kiedy na stół podano tacę z serami, nozdrza naprawdę się(...)stóp. Zapytałem jeszcze Ferrero, skąd wie, że sporządził coś, co odniesie sukces . - Zabieram do domu flakonik nowych perfum - powiedział - i zostawiam gdzieś, gdzie zauważy go żona. Nie mówię nic. Rien . Zupełnie jakby się zjawił za sprawą magii. Czekam. Nadal milczę. Jeśli pod koniec tygodnia flakonik jest pusty, stanowi to dla mnie zachętę. Jeśli wciąż jest pełny, daje
KUCHARNIA