Miodówki to nic innego jak maślaki pstre . Moja Babcia mówiła na nie jakubki, a słyszałam jeszcze inne nazwy - m.in. hubanki, bagniaki, pociechy, muchowiki czy siniaki. Znam jakubki od dawna. Zbierałam je już prawie samodzielnie jako dziecko, podczas wakacji w Mikoszewie, bo kiedy raz je poznasz, nie pomylisz z żadnymi innymi. Rzadko spotykam zaczerwione miodówki i bardzo sobie je cenie(...)konsystencję. Pięknie pachną, nie tylko świeże, ale też suszone. Rozglądajcie się za tymi uroczymi grzybkami pod sosnami, bo występują właśnie w ich sąsiedztwie. Maślaczki pstre są świetne do zupy - uwielbiam krupnik z dodatkiem jakubków ! Małe jakubki idealnie nadają się do zamarynowania. Pozostają jędrne i są bardzo smaczne. Tym razem zamarynowałam je w zalewie z octu jabłkowego. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaznajomemu, właścicielowi hotelu w tej okolicy. Wkrótce sos pojawił się w oficjalnym menu hotelowym. Historii związanych z sosem jest pewnie kilkanaście, ale ta brzmi całkiem przyjemnie Nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was na sosik. Drukuj Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 8 łyżek majonezu szczypta soli i pieprzu łyżeczka soku(...)mieszamy. Próbujemy i dodajemy ewentualnie cukier. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/sosy/sos-tysiaca-wysp-sos-miesa-salatek-dip/ BosowKuchni Artykuł Sos tysiąca wysp – sos do mięsa, sałatek, dip pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuJako, że marchewka działa wspaniale na skórę, oczy i przyspiesza opaleniznę postanowiłam zrobić coś szybko i zdrowo przede wszystkim. Krem. Zupa. Marchewka kojarzy się z bardzo słodkim smakiem , seler, koperek i czosnek należą do tych bardziej wytrawnych. Po połączeniu ich smaki się delikatnie łamią..a efekt końcowy zadowoli nie tylko dziecko ale i smakosza. Zmodyfikowałam przepis z książki kucharskiej(...)chodzi o korzeń, bulwę a nie selera naciowego. Na 6 dużych marchewek, pół selera wystarczy -sól,pieprz,oliwa z oliwek -koperek - 4 ząbki czosnku , bez obaw nie będzie nic czuć ale efekt końcowy będzie. -woda Do garnka wkładamy marchewkę i selera pokrojone niedbale w kostkę, czosnek. Dodajemy wody ale tylko tyle ,by zaledwie pokryła nasze jarzyny, ..w razie czego
Z Kuchni Do KuchniOstatnio tym miejscem zawładnęły ciasta, ale to nie tak jak myslicie. Ja czasami,a nawet często gotuje. Czym smakuje Wasz poniedziałek? Mój obiadowy początek tygodnia
U FiolkiIdę z rana dość wcześnie opustoszałą ulicą. Marzną już dłonie, nosek kostnieje, uszy sztywnieją. Do zimy tuż, tuż. Czekam na pierwsze mrozy i te cudowne malowidła
W kuchni Karmel-itkiszczególności woka, który powinien być wykonany ze stali węglowej. Jest to uniwersalne naczynie, w którym można smażyć, smażyć na głębokim tłuszczu, a nawet używać do gotowania czy przyrządzania zup. Kolejną ważną kwestią dotyczącą kuchni azjatyckiej jest jej pewnego rodzaju konserwatyzm. Wielu szefów kuchni lubi modyfikować klasyczne przepisy i dodawać do nich swoje autorskie pomysły. Nie ma na to miejsca(...)obecnie bez kłopotu można kupić oryginalne azjatyckie produkty i składniki, do dyspozycji jest również sprzedaż internetowa, dzięki której można w ciągu kilku-kilkunastu dni ściągnąć produkty z krajów dalekowschodnich. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby na bazie gotowych już przepisów tworzyć swoje własne wariacje na temat dań i oferować je klientom, jako autorskie propozycje. Pojedyncze dania azjatyckie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemarzą początkujący spowiednicy (...). Jestem właśnie w takim stanie, lecz nie przerywaj lektury, nie będą to wynurzenia z gatunku tych, że zawsze wieczorem przebieram się potajemnie w damską skórzaną bieliznę (...). Nic z tych rzeczy, chciałbym Ci jedynie donieść, że bardzo, bardzo lubię marchewkę. Dlaczegóż to potrzebowałeś chwili aż tak szczególnej - spytasz z troską - by wyznać rzecz równie błahą(...)robi się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, czym bez marchwi byłaby włoska minestra, jak bez marchwi wyobrazić sobie kuskus, jagnięce ragout, ossobuco
KUCHARNIApudełeczka dyni. To nie jest lista moich zakupów. Ani relacja z wizyty na straganie. To po prostu zamrożone lato i trochę jesieni, które wciąż trzymam w zamrażarce. To nic wielkiego, jestem pewna, że i Wy tak macie. Ale przecież mamy wiosnę! I choć wczoraj na pobliskiej górze było u mnie prawie pół metra śniegu, wiem, że to tylko(...)ciastem z rabarbarem. Na chłodnik jednak za zimno, a na świeży rabarbar za wcześnie. Co jest zatem na czasie? U mnie wiosenne porządki w zamrażarce. Ogrzewam się zupą z dyni, pocieszam malinowym ciastem i gotuję rabarbarowy kompot. To zdecydowanie moje ulubione porządki. Jedyne, na jakie zawsze mam ochotę. Szykując się na wiosenno-letnie smaki ogrzewam się ich wspomnieniami
KUCHARNIAwynurzenia z gatunku tych, że zawsze wieczorem przebieram się w damską skórzaną bieliznę, potajemnie słucham płyt zespołu Ich Troje, a sens istnienia odkrywam w lekturze książek Williama Whartona. Nic z tych rzeczy, chciałbym Ci jedynie donieść, że bardzo, bardzo lubię marchewkę. Dlaczegóż to potrzebowałeś chwili aż tak szczególnej - spytasz z troską - by wyznać rzecz równie błahą i normalną? Spieszę(...)się przerażające marchwiane zupki, by ładnie rosły, a dorosłym wciskana jest surówka z marchwi w ramach restauracyjnych zestawów obowiązkowych. I to wszystko, nie licząc jeszcze obecności marchwi w zupach jarzynowych. A ja marchew kocham. Czym byłaby wołowina po burgundzku bez wielości marchwianych krążków, których słodycz naturalnie łagodzi kwasowość czerwonego wina, czym bez marchwi byłaby włoska minestra
KUCHARNIAPlacki po węgiersku to jedno z moich ulubionych dań. Nie zawsze jednak mam czas i możliwości kupienie ładnej wołowiny gulaszowej i zrobienia takiego prawdziwego gulaszu. Nic mnie jednak nie zniechęci pomimo to od zrobienia czegoś podobnego. Placki to pryszcz. A smaczny gulasz można szybciutko zrobić nawet z piersi kurczaka. Czas : 1 godzina Składniki: 8 średnich ziemniaków(...)kurczaka 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 3 cebule 3 pomidory pieprz mielony do smaku papryka mielona słodka do smaku 1 łyżeczka brązowego cukru przyprawa do sosów i zup w płynie cukru brązowego 1,5 szklanki wody Obrać i pokroić cebulę. W garnku o grubym dnie rozgrzać kilka łyżek oleju i zeszklić cebulę . Mięso pokroić w drobną kostkę
Buniabaje w kuchnidzisiaj z książką, bo bardzo ciężki tydzień mam nadzieję, że za mną i kolejne będą lżejsze. Nic na bloga nie zrobiłam, czasu brak niestety i sił przede wszystkim. Co sobie zaplanowałam, to wszystko poukładało się odwrotnie. No i po raz kolejny się przekonuję, że nie warto planować niczego dosłownie. Teraz o książce. Kolejna fajna propozycja, która zawiera(...)Przepisy opatrzone są zdjęciami, wyglądają na bardzo smaczne. Dla fanów pierogów są leniwe z frużeliną , kilka przepisów na kluski i kluseczki, knedelki i kopytka :)) Dla tych co lubią zupy, oczywiście są tez i one :) W książce znajdziemy też przepisy na różne omlety, dania z warzywami, różne placuszki i dania bezglutenowe. No i nie można zapomnieć o mężczyznach, którzy lubią
kruche babeczkiMgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury
Dzieje kuchennej Wiewióry26 października razem z przedstawicielami lubelskich mediów oraz blogerami kulinarnymi zostałam zaproszona na kolację degustacyjną do restauracji Day&Night znajdującej się na parterze hotelu Willowa
Pasja Smakujakimś mięsem. Chyba nie przyjechaliście do Pragi, żeby schudnąć, prawda? Jeśli koniecznie się upieracie, że chcecie coś lżejszego, to w Pradze je się dużo zup (polecam kulajdę, czyli zupę z ziemniakami i grzybami). Zawsze można zjeść na obiad knedla z owocami. Typowe słodycze dostępne w każdej cukierni to kolače, czyli okrągłe drożdżówki z różnymi nadzieniami, drożdżowe buchty, žemlovka (ciasto(...)każdej turystycznej ulicy i pachnie tak mocno cynamonem, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie, ale trdelnikowi mówimy nie, bo to specjał ze Słowacji, który z Pragą nie ma nic wspólnego. Jego kariera w Pradze wynika prawdopodobnie z faktu, że czeskie ciastka oprócz okrągłego kolača, z którym wszystko jest wporządku, są przeraźliwie słodkie, więc trudno by było sprzedać więcej
Ugotowane pozamiataneSoczyste, mięsne kąski zatopione w kremowym, aksamitnym, koperkowym sosie, pycha! Nic skomplikowanego, za to efekt niesamowity. Polecam! Aromatyczne kotleciki w sosie koperkowym KOTLECIKI 50 dag mięsa mielonego 2 jajka 1 drobno pokrojona cebula 1 namoczona w mleku bułka 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka soli 0,5 łyżeczki grubo mielonego pieprzu 1 łyżeczka świeżego oregano lub 0,5 łyżeczki suszonego(...)panierowania olej do smażenia SOS 0,5 litra rosołu pół pęczka koperku 1 łyżka masła 1 mała cebulka 3 łyżki mąki 100-150 ml śmietany słodkiej 18% do zup i sosów sól pieprz Mięso mielone przekładamy do sporej miski, dodajemy lekko roztrzepane jajka, cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, musztardę, sól, pieprz, oregano, majeranek, rozmaryn i dokładnie wyrabiamy
Rozpustne gotowanie"Barszcz czerwony, buraczany jest chlubą staropolskiej kuchni. Nie wiadomo dokładnie kiedy pojawił się po raz pierwszy na polskich stołach. Najstarszy zachowany przepis pochodzi z początku XVI
Wiem co jemPo poście Jak się pozbyć.... chrapania pojawiły się pytania czy znamy jakieś inne ajurwedyjskie specyfiki i sposoby radzenia sobie z różnymi dolegliwościami. Za wiele ich nie
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata