zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:107/230)

Zupa Miso z kurczakiem 196

moja wersja jest mocno spolszczona, a jej bazą jest gotowa zupa Miso od  Oyakata, ale jeśli chcecie spróbować choć namiastki japońskich smaków będzie to idealna propozycja. Do zupy możecie dodać ulubione dodatki: tofu, makaron ryżowy, glony wakame, marchewkę z bulionu, krewetki, szczypiorek, drobno pokrojoną cebulę, rzodkiewkę, grzyby z bulionu, jajka prażony sezam a nawet ugotowane i pokrojone w kostkę(...)ziemniaki. Składniki na bulion: 2-3 litry wody ćwiartka z kurczaka 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera pól cebuli kilka ząbków czosnku ziele angielskie liście laurowe garść suszonych grzybów 1 opakowanie zupy Miso Oyakata  Kurczaka myjemy, warzywa obieramy i w całości wrzucamy do wody, dodajemy grzyby oraz przyprawy i gotujemy ok 1,5 godziny. Po tym czasie bulion odcedzamy

Cynamonowe szczęście
ZUPA ZBÓJECKA 145

Gęsta ,w smaku przypominająca zupę gulaszową na bazie kiełbasy i prawdziwych grzybów.Jest to jedna z  szeregu zup węgierskich.   30dag.wędzonego boczku 20dag.kiełbasy 10dag.tłuszczu 1/2 kg.grzybów świeżych(najlepiej prawdziwków) lub pieczarek 10dag.mąki 200ml.śmietany 2 cebule 1 pęczek szczypiorku vegeta pieprz tymianek słodka papryka w proszku liść laurowy sól ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Boczek kroimy w drobną kostkę(...)drobno posiekaną cebulę i plasterki grzybów,solimy i dorzucamy inne przyprawy:pieprz,sól,tymianek,listek laurowy i łyżkę czerwonej papryki w proszku.Po kilkunastu minutach dolewamy wody i wsypujemy około 2 łyżek vegety.Całość zagotowujemy,po czym posypujemy łyżką mąki,i dokładnie mieszamy trzepaczką.Kiełbasę kroimy w plasterki i dodajemy do zupy.Tradycyjnie już,taka zupę zaprawiamy  śmietaną wymieszaną z mąką

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Orientalny rosół z makaronem soba 129

zwykle przed świętami opróżniamy zamrażarkę, pewnie po świętach znowu coś zostanie. Lubimy takie orientalne zupy, w zimne dni bardzo rozgrzewają, aromat zawsze unosi się w powietrzu po całym mieszkaniu. Takiego niezwykłego aromatu udzielił nam http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html# , https://www.facebook.com/rafex.eu/?fref=ts , dostarczając niesamowitego bukietu  przypraw "5 smaków".   Składniki   1 łyżeczka masła ghee 1 opakowanie mrożonej mieszanki chińskiej(...)dodajemy warzywa, podsmażamy. Dodajemy przyprawę, sos sojowy, posiekany czosnek i imbir, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Dodajemy liść kaffiru, paski grzybków. Gotujemy do miękkości warzyw i grzybów, doprawiamy pieprzem. Zupę podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Krupnik z grzybami 96

Jedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Krupnik mogłabym podawać i jeść codziennie. Dziś z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych pieczarek. Na wywarze mięsno-warzywnym. Pyszna, treściwa zupa, którą podaję o każdej porze roku. Jeśli nie macie suszonych grzybów możecie z nich zrezygnować dodając jedynie pieczarki. Moje dziecko zjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje

Zasmakuj Kuchni
PÓŁMISEK MIĘS … PIECZONE ZIEMNIAKI … SERNIK I SZARLOTKA czyli TYDZIEŃ RESTAURACJI Z GROUPON W C.K.BROWAR 202

wyboru dań z menu. ( * karta menu bardzo bogata, ale absolutnie nie przeładowana … * ceny bardzo , ale to bardzo przystępne ( miłe zaskoczenie! ) * oprawiona w elegancką ciemną skórę )   ______________________________________________________________________________________________________ NASZ WYBÓR: ZUPA: JA : Krem grzybowy z łazankami w chlebie BASIA: Krem cebulowy z grzankami i parmezanem DANIA GŁÓWNE : JA : Płyta C.K. ( żeberka , kotlet wiener schnitzel , golonka , ziemniaki zapiekane , kapusta zasmażana ) BASIA: Półmisek(...)zamiast 134 zł Tutaj dostępna: http://www.groupon.pl/oferty/dealbank_pl_pl/ck-browar-3/55456685 ______________________________________________________________________________________________________ JAK SMAKOWAŁO? Rozpisywać się tutaj za dużo nie będę nad jedzeniem, ponieważ ono i tym razem zachwyciło! Każde danie! Fantastyczne , gorące zupy , idealnie doprawione , niezwykle kremowe. Obłędne mięsa, soczyste , świetnie doprawione , idealnie wypieczone. Nieziemskie desery, których smak jeszcze na długo pozostał na podniebieniu. Porcje ogromne! Ale to bardzo ogromne! I to takie

Ostra na Słodko
Zupa krupnik 107

jego zjedzeniu trudno było zjeść całe drugie danie. U mnie w krupniku obowiązkowo musi być gruba kasza jęczmienna i ziemniaki. Zupa świetnie smakuje również z dodatkiem suszonych grzybów. Ilość porcji: 3 litry zupy Czas przygotowania: 70 minut Składniki na zupę krupnik: 250 g indyka 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 - 3 ziemniaki duża marchewka 10 łyżek grubej kaszy jęczmiennej

Gotuj w domu
Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. 181

wersję dla tych, którzy szukają zupy pełnej aromatów niczym w pysznym rosole, a także mięciutkich kawałków mięsa. Dodatek boczniaków, które wyglądają podobnie do pokrojonych flaczków wołowych, sprawia, że zupa nabiera lekko grzybowego aromatu, co jest naprawdę fajnym dodatkiem. Polecam! Aromatyczne flaczki drobiowe z dodatkiem boczniaków. Składniki na garnek o pojemności 4 litry: 1 kg boczniaków 500 g żołądków drobiowych(...)umyte wcześniej mięso drobiowe - ćwiartki i żołądki (w całości), dołożyć liście laurowe, sól, pieprz, czosnek przeciśnięty przez praskę, majeranek, papryki w proszku. Zagotować i zebrać wytrącającą się pianę. Gdy zupa przestanie się burzyć, dołożyć tarte na grubych oczkach marchew, pietruszkę, seler, oraz posiekany w kosteczkę por. Gotować przez 60 minut - do momentu aż mięso zacznie odchodzić od kości

Poezja Smaków - blog kulinarny
KURKI W ŚMIETANIE, Z BOCZKIEM I CEBULĄ 180

sezonie kurkowym nie może zabraknąć tych pysznych grzybów. Bo choć zupę kurkową przygotowywałam w tym roku pierwszy raz, to kurki w śmietanie bywają u nas praktycznie od zawsze. Zmieniają się tylko dodatki do nich. Kiedyś w moim rodzinnym domu grzyby bywały właśnie z ziemniakami, ja wprowadziłam do nich dodatek makaronu i tak było przez wiele lat, niekiedy podawałam je również(...)mnie 18% "Jana", bardzo kremowa) - sól i pieprz do smaku - 1/2 łyżki oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1/2 łyżki masła klarowanego (można zastąpić olejem) Dodatkowo: - szczypior do posypania grzybów - i/lub koperek do ziemniaków - ziemniaki lub makaron Kurki dokładnie myję (do wody dodaję łyżkę soli, brud sam odpada...). Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą i doprowadzam do wrzenia (uwaga- grzyby lubią

Smaczne Zdrowe
Zupa z suszonych grzybów z gwiazdkami 159

Tradycyjna zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole. Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.   Składniki: 120g suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.) 1 cebula 3l esencjonalnego wywaru warzywnego 150ml śmietanki 30% 2 łyżki masła łyżka mąki 100ml białego wina wytrawnego sól, czarny pieprz(...)minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami. Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką i szczyptą

Pyry na Gaz
KURKOWA. TYM RAZEM Z ZIEMNIAKAMI 154

Kurkowa moja miłość 💓  Zresztą jak wszystkie zupy z leśnych grzybów. Uwielbiam ją ze względu na jej delikatny smak, no i sezonowość 😉 Przez to, że  kurki są tak krótko, nigdy chyba mi sie nie znudzą.  Składniki: 4 skrzydełka   0,4 kg kurek 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 2 duże ziemniaki  ziele angielskie liść(...)minut. Następnie dodajemy zawartość patelni do wywaru. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki.  Gotujemy całość ok 15 minut. Na koniec dodajemy wcześniej ugotowane i pokrojone warzywa (jeśli nie lubimy zupy z dużą ilością warzyw - pomijamy),  zieleninę, oraz śmietanę (ja daję

Walijskie Pichcenie
Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe 172

sezamem. kminkiem, czy też suchym makiem, ostatnio bardzo modna jako posypka jest czarnuszka. Kapuśniaczki grzybowe świetnie smakują jako dodatek czystych zup. Paszteciki bardzo dobre są też na zimno jako przekąska. Paszteciki z kapustą i grzybami. Kapuśniaczki grzybowe: Z 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, 100 g pokrojonego masła (może być 60%) i 1/2 szklanki śmietany(...)ciasto. Ciasto schładzamy przez okres studzenia farszu w lodówce. Gotowe ciasto dzielimy na 1/2 i rozwałkowujemy i formujemy 2 prostokąty. Farsz: 300 g kiszonej kapusty 200 g pieczarek lub grzybów suszonych 1 cebula 1 liść laurowy szczypta kminku i kilka ziaren ziela angielskiego (roztarte w moździerzu) sól i pieprz do smaku 1 jajko sezam Drobno pokrojoną kapustę gotujemy do miękkości

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gęsta pikantna zupa grzybowa 128

dosłownie. Domowa, gęsta i wyjątkowo sycąca, o mocnym grzybowym aromacie w towarzystwie słodyczy papryki. Dodam też, że prosta w wykonaniu. Jeżeli nie masz czasu lub ochoty na przygotowanie domowego bulionu, równie dobrze możesz w gorącej wodzie rozpuścić ekologiczną kostkę lub mieszankę warzywną. Dodatek kilku suszonych grzybów dodatkowo zintensyfikuje smak zupy, jednak jeżeli nie masz ich pod ręką, nie musisz(...)nadchodzącego tygodnia wiszą ciężko nad naszą głową. Gwarantuję, że jeżeli kładziesz się pokrzepiona tą cudowną zupą, łatwiej będzie Ci znieść poniedziałkowy poranek.  Składniki: do bulionu: 1 średnia marchew 1 pietruszka  kawałek selera  ½ białej części średniego pora 4-5 szt. suszonych grzybów (opcjonalnie) 1 ½ szkl. wody 2 łyżki wody 2 średnie cebule 600 g pieczarek 2 łyżki słodkiej

Roślinna - blog wegański
Zupa grzybowa z pęczakiem i serem korycińskim dosmaczona olejem z ostropestu 134

zrobić coś do jedzenia, dobrego, zdrowego i to bez względu na pogodę. Dziś podaję zupkę, pyszną, aromatyczną. Użyłam do niej suszonych, mielonych grzybów, tak przygotowane wspaniale zagęszczą zupę i dodadzą złotego koloru! Składniki 2 łyżki suszu grzybowego pół szklanki pęczaku por- jego zielona część pokrojona w cieniutkie paseczki marchewka pokrojona w kosteczkę ziemniaki pokrojone w kosteczkę olej z ostropestu tłoczony(...)koryciński Zarzeccy  pokrojony w kostkę, do woli koperek zielona pietruszka bazylia Wszystkie składniki ,odpowiednio rozdrobnione ,poza serem korycińskim, gotujemy dosyć wolno. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami. Zupę podajemy z serem korycińskim i olejem z ostropestu, który jest bardzo cennym olejem. Ostropest to wyjątkowa roślina, o niezwykle cennych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych, które są powszechnie wykorzystywane przede wszystkim

Z Kuchni Do Kuchni
Zupa ze świeżych grzybów 88

Dzisiaj przepis na zupę ze świeżych grzybów. Zapewne ostatni w tym sezonie

Stare Gary
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 203

smaku solą i pieprzem. Podajemy okraszoną skwarami z wędzonki. Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów w tym między innymi Zupa zalewajka Kwasówka grzybowa

Trzeci talerz
Grzyby marynowane w occie – przepis 821

Grzyby marynowane w occie będą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem   Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Jesienna bubble coffee z mlekiem 124

można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca zupa, najlepiej oczywiście grzybowa , ale potem chętnie zawsze wypiję dobrą kawę. Wcale nie musi być gorąca, przecież dni jeszcze ciepłe. Może być jednocześnie napojem i deserem, bo czasami można pozwolić sobie

Smaczna Pyza
Tartaletki grzybowe z pasztetem 136

łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi

wesoła kuchnia
Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 160

stronie Dziennika Zachodniego. Autorką jest pani Aneta Kaczmarek (pozdrawiamy!!!) Pozwolę je sobie zamieścić. Co gotowaliśmy? Ponieważ Koszęcin to region leśny, więc głównie to co z lasu: Grzybionka - zupa z leśnych grzybów (tym razem borowikowa) Gulasz myśliwski - w dwóch wersjach (z sarny i dzika) a z sadu: J abłko pieczone z marcepanem i wiśniami To ostatnie degustował nawet sam Remigiusz Rączka

Gotuj Sam!
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 153

zupą. Wsypać do zupy płaską łyżkę suszonego lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać gorącą zupę posypaną szczyptą lubczyku. ----- Podobne: Zupa z pecłonek z zacierkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Orientalny krem z dyni Książkę Agnieszki Krawczyk pt. "Napisz na priv" wybrałam ze względu na okładkę (kolejny raz). To kawałek z życia opowiedziany przez Laurę w ciągu

Weekendy w domu i ogrodzie
SerVantka – restauracja z duszą 127

znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 197

owocami morza. Ocenił tą zupę bardzo wysoko – bo krewetek i małży było w niej pod dostatkiem, a dodatek imbiru okazał się tu strzałem w dziesiątkę. Najsłabiej wypadła zupa - krem z grzybów leśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych

Smaki Ewy
Świąteczna prosta zupa grzybowa 106

zupa pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia

Milion Smaków