zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:115/230)

Zupa miso z tofu 59

Zupa miso to tradycyjna zupa japońska, która w zależności od wersji zawierać może różne dodatki. W zupie miso znaleźć mogą się zarówno warzywa, tofu, krewetki czy ryby. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na zupę miso w wersji wegetariańskiej, dlatego też nie znajdziecie w tym przepisie wywaru dashi ani rybnych dodatków. Bazą mojej zupy miso jest bulion warzywny , do którego(...)czym podałam z dodatkiem makaronu noodle, jajka i wodorostów. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Miso z tofu Składniki na zupę miso z tofu. 15 dkg grzybów shimeji 2 łyżki suszonych wodorostów 30 dkg sera tofu 1,5 łyżki pasty miso 2 l bulionu warzywnego pęczek zielonej cebuli 12 dkg makaronu noodle 3 jajka ugotowane

MeCooks
Grzybowa zalewajka 193

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów. 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki(...)koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Negimaki z shiitake 193

czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą(...)miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki

mojewypiekiinietylko
Najlepsze przepisy na zupy kremy 73

znaleźć Wasze ulubione smaki pysznych zup kremów. Aby znaleźć przepis kliknijcie w nazwę zupy lub w jej zdjęcie. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Poniżej znajdziecie ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE ZUPY KREMY Pikantna zupa dyniowa Krem z kalafiora(...)pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z chedarem Krem z pomidorów i marchewki Krem z kalafiora i kopru włoskiego Orientalna pomidorowa Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora z boczkiem Krem z pieczonego czosnku Krem z batatów Krem kalafiorowy

nietylkopasta.pl
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 133

leśnych. Dziś zrobiłam zupę, która jest miksem dwóch - pieczarkowej i barszczu. Osobiście znam przynajmniej dwie osoby, które nie lubią / nie chcą jeść leśnych grzybów...a taką zalewajeczkę to by się zjadło.. Wiadomo - nie ma tej zupy bez smacznego grzybka, który podrasuje jej smak. A więc, oto jej banalna alternatywa o niebanalnym smaku: pieczarkowa na zakwasie. Porcja dla 3 głodnych(...)Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy zapach przypieczonych grzybów, a cała woda odparuje. Dodać do ziemniaków. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Chochlę zupy wlać na patelnię, rozpuścić cały smak  i wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić

kawawszklance
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 245

bulionu z przepisu na blogu  Kwestia Smaku . Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju(...)suszonej 1/3 cebuli, obranej  kawałek pora, opłukanego 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 1 ząbek czosnku, przepołowiony sól do smaku Dodatki 3 kapustki pak choi 200 g grzybów shitake kolendra makaron ryżowy (opcjonalnie) przygotowanie Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić

Stare Gary
Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 351

Zakochani w zupach można o nas powiedzieć! Natomiast mój Rafał uważa, że zupa to nie obiad, a cóż dopiero zupa pieczarkowa. Co ja mam z tym chłopakiem, on nie jada grzybów w żadnej postaci(...)pieczarek, ani grzybów leśnych. A na blogu jest tyle świetnych przepisów z grzybami. Ale czy ja mam sobie odmawiać przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów, jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 140

cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super) lub bulion grzybowy - woda (do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1 szt. na porcję zupy) Zakwas blenduję razem ze śmietaną i z bulionem, wlewam do garnka

Smaczne Zdrowe
Bunion grzybowy z gryczanym ramenem 71

ozgrzewający grzybowy bulion z gryczanym ramenem. Wy dodajcie swój ulubiony makaron. Ramen to najpopularniejsza zupa w Azji. Przepisów (na tego rodzaju zupy) jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały! Składniki:  1,5 litra wody 3 grzyby shitake 2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków 2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową) spory plaster selera kawałek pora mała cebula anyż

AZgotuj!
Zupa rybna 194

chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut

pyszne zdrowości
Zupa grzybowa, wegańska 226

wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna. Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :) Składniki: 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 2 listki laurowe sól pieprz domowa vegeta mała śmietana 18% 1,5 l wody domowa "kostka rosołowa" warzywna Grzyby(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów. Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smacznego

chwile dla mnie
Zupa ze świeżych grzybów 131

wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera(...)kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy

Smakołyki Asi
Karkówka w leśnych grzybach 132

Składniki: 1,3kg karkówki bez kości 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 przyprawa do karkówki sól pieprz masło klarowane oliwa Sos: 500ml śmietany 18% 150ml wody 1 zupa cebulowa w proszku 40g suszonych leśnych grzybów Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Flaczki z boczniaków 92

Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! Składniki: 1/2 kg boczniaków 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)flaczki z boczniaków podawać z pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle Artykuł Flaczki z boczniaków pochodzi z serwisu

Oryginalny smak
Barszcz czerwony wigilijny 38

jest dość prosty a do jego przygotowania potrzebne są nam łatwo dostępne składniki takie jak między innymi burak ćwikłowy , marchew, pietruszka czy seler korzeniowy. W tej zupie nie może na pewno zabraknąć suszonych grzybów a raczej wywaru, który otrzymujemy po ich ugotowaniu. Do smaku barszcz doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję również cukier a także ocet jabłkowy. Zachęcam was do sięgnięcia

MeCooks