zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:115/230)

Kryzysowa wigilia 152

języka potocznego jako określenie czegoś lub kogoś nadmiernie ustrojonego, funkcjonowała jako kult drzewa i była obecna w różnych formach przy okazji takich czy innych świąt.  Zupa z wędzonych jabłek i grzybów suszonych Jabłka i grzyby to symboliczne składniki, które często znajdują się na wigilijnym stole. Z jabłkami sprawa jest prosta, bo używane były one do przystrojenia czy to samej

Kryzysowa Książka Kucharska
Udka kurczaka w borowikach 150

ususzył. Dzisiaj wykorzystamy małą garstkę tych grzybów i przygotujemy udka z kurczaka w borowikach. Zapraszam do wykorzystania przepisu. Składniki: 1 kg udek z kurczaka Mała garstka suszonych grzybów leśnych ( najlepiej borowiki ) 1 zupa w proszku borowikowy krem Sól Olej Wykonanie: Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy do namoczenia ( wystarczy czas gdy przygotowujemy pozostałe składniki ).  Z udek z kurczaka usuwamy

Smaki Ewy
Kluseczki francuskie. 209

Kluseczki francuskie są bardzo delikatne i nadają się jako danie główne z dowolnym sosem: pomidorowym czy grzybowym oraz jako dodatek do zup. Tak wygląda ciasto z dodatkiem koperku. SKŁADNIKI: 2 jajka 2 dag. masła 6 dag.mąki pszennej sól WYKONANIE: Mąkę przesiać, jajka rozbić, oddzielając białka od żółtek, masło utrzeć z odrobiną soli dodając po jednym żółtku, aż masa

Kuchnia Beaty
Multicooker Redmond RMC-M90 - do zakochania jeden krok - czyli nowa miłość Małżonki Mej Alekandry 131

spodziewać wielu wpisów na blogu, bo Ola studiuje naszą książkę kucharską i od kilku dni siedzi w kuchni wypróbowując nowy gadżet. Na pierwszy ogień poszły flaki cielęce, zupa ogórkowa na wędzonce i grzybowy gulasz wołowy. Czasy gotowania musieliśmy zmodyfikować, bo np. w przypadku gulaszu wołowego wydłużyliśmy go o godzinę. Przypuszczam, że wpływ na to miał gatunek mięsa (pręga wołowa zamiast

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 157

oleju. 4. Umytą i oczyszczoną z błon wątróbkę obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na niewielkiej ilości oleju. Dodać grzyby i cebulę. Zalać wywarem z grzybów (tak, żeby nie było zupy, ale sos). Chwilę razem dusić, doprawić wg smaku solą i pieprzem, a następnie zabielić łyżką śmietany. Na koniec dodać brokuł

Trzeci talerz
Czerwony barszczyk z pieczonymi buraczkami 103

przepis nieco zmodyfikowałam, a na koniec doprawiłam jednak zupę sokiem z domowych, kiszonych buraczków. Bardzo polecam! składniki 800 g buraków kilka baldachów kopru ( miałam zamrożone) 1 cebula 1 łyżka octu 3 ząbki czosnku skórka obrana z 1 kwaśnego jabłka 1.5 l dobrego bulionu mięsnego garść prawdziwków 1/2 l wody do zalania grzybów sok z kiszonych buraczków - do smaku przygotowanie Połowę(...)gotować na małym ogniu tak długo, aż buraczki będą miękkie.  Upieczone buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.  Do gotującej się zupy dołożyć starte buraki i wywar z gotowania grzybów. Zagotować, zdjąć z ognia.  Dodać 3 ząbki  czosnku i skórkę z 1 kwaśnego jabłka. Odstawić barszcz na noc w chłodne miejsce, aby nabrał smaku

Stare Gary
Paluchy drożdżowe z grzybami 69

kolejne dni świąt z obsmażanymi krokietami z farszem grzybowo-kapuścianym lub właśnie z takimi grzybowymi paluchami. Bardzo lubię chodzić na grzyby, jednak w mojej okolicy królują praktycznie tylko podgrzybki. Kiedy mam ochotę na zupę borowikową lub inne danie takie, jak grzybowe paluchy, szukam innych grzybów w sklepach. Do tego dania przygotowałam farsz z suszonych borowików “ Leśne Skarby

Tajemnice Smaku
Kapuśniak z grzybami i śliwkami – kuchnia podkarpacka 133

minut, do miękkości). Kiszoną kapustę kroimy, wrzucamy do wrzącego wywaru mięsno-warzywnego i gotujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki i dodajemy do zupy. Warto również dodać wywar z grzybów. Śliwki przecieramy do wody, w której się gotowały i również dodajemy do kapuśniaka. Cebulę drobno siekamy i smażymy na 2 łyżkach masła, a następnie dodajemy do niej mąkę i całość zasmażamy

Trzeci talerz
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 190

zupy). Przed podaniem barszczu wywar stawiamy na mały gaz, mocno go podgrzewamy. W dłoniach rozcieramy majeranek i dodajemy go do zupy. Wywar łączymy z wywarem z gotowanych grzybów. Dodajemy do niego wcześniej naszykowany zakwas z buraków. Ilości wywaru grzybowego i zakwasu są orientacyjne. Zużyjcie ich tyle, ile Wam samym pasuje dla smaku – dla mnie ilość którą podałam w przepisie była(...)łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony ok. 150-200ml wywaru grzybowego pozostałego po gotowaniu grzybów do pasztecików lub uszek ok. 300ml domowego zakwasu z buraków (przepis TUTAJ

Karo in the Kitchen
Zupa miso z tofu 46

Zupa miso to tradycyjna zupa japońska, która w zależności od wersji zawierać może różne dodatki. W zupie miso znaleźć mogą się zarówno warzywa, tofu, krewetki czy ryby. Ja dzisiaj mam dla Was przepis na zupę miso w wersji wegetariańskiej, dlatego też nie znajdziecie w tym przepisie wywaru dashi ani rybnych dodatków. Bazą mojej zupy miso jest bulion warzywny , do którego(...)czym podałam z dodatkiem makaronu noodle, jajka i wodorostów. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Miso z tofu Składniki na zupę miso z tofu. 15 dkg grzybów shimeji 2 łyżki suszonych wodorostów 30 dkg sera tofu 1,5 łyżki pasty miso 2 l bulionu warzywnego pęczek zielonej cebuli 12 dkg makaronu noodle 3 jajka ugotowane

MeCooks
Grzybowa zalewajka 183

przepis na regionalną zupę na bazie żurku. Jesienią najlepiej smakuję z dużą ilością grzybów. 0,5 l zakwasu (naturalny, żytni) 4 ziemniaki, Grzyby leśne (świeże albo suszone) Cebula (1 duża, lub 2 małe), 3 ząbki czosnku, 2 liście laurowe, 3 Ziela angielskie 2 pęta dobrej wiejskiej kiełbasy Pieprz i sól do smaku suszony majeranek  do dekoracji: natka pietruszki(...)koperek   Grzyby należy umyć, obrać i pokroić. Zalać wodą i podgotować z aż zmiękną. Następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, plastry czosnku oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zupę osolić. Na oliwie podsmażyć piórka cebuli oraz plastry kiełbasy. Gdy ziemniaki zmiękną wlać żurek i dokładnie wymieszać. (ziemniaki nie ugotują się w zakwasie, dlatego żurek wlewamy pod sam koniec).  Gotować

Bon Appetit Małgorzaty
Negimaki z shiitake 183

czerwonego wina wytrawnego - 4 łyżeczki wina Mirin - 4 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki pasty tamaryndowej bez nasion - 4 łyżki oleju roślinnego - 40 g masła niesolonego - 50 g suszonych grzybów shiitake (kapelusze) Dodatkowo: - kostki lodu - wykałaczki - podprażony na suchej patelni sezam Grzyby shiitake zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 60 minut, ja namoczyłam ”na noc”. Następnie dokładnie je płuczemy pod bieżącą(...)miso), w mniejszej ilości w kuchni wietnamskiej, koreańskiej i tajskiej. Charakteryzują się stosunkowo silnym zapachem i smakiem. Cenione za właściwości lecznicze. Można je dodawać do sałatek, zup, risotta, są znakomitym dodatkiem do mięsa. Grzybów shitake nie należy gotować za długo, bo stwardnieją. Przecedzony przez płótno płyn, w którym namaczaliśmy suszone grzyby, można wlać do zupy, sosu albo duszonej potrawki

mojewypiekiinietylko
Najlepsze przepisy na zupy kremy 65

znaleźć Wasze ulubione smaki pysznych zup kremów. Aby znaleźć przepis kliknijcie w nazwę zupy lub w jej zdjęcie. Książka Zapach Świąt 45,00  zł Dodaj do koszyka e-book Kolacje, przepisy do 40 minut 40,00  zł Dodaj do koszyka Poniżej znajdziecie ponad 30 przepisów na NAJLEPSZE ZUPY KREMY Pikantna zupa dyniowa Krem z kalafiora(...)pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z chedarem Krem z pomidorów i marchewki Krem z kalafiora i kopru włoskiego Orientalna pomidorowa Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora z boczkiem Krem z pieczonego czosnku Krem z batatów Krem kalafiorowy

nietylkopasta.pl
Pieczarkowa na zakwasie ( oszukana zalewajka ) 130

leśnych. Dziś zrobiłam zupę, która jest miksem dwóch - pieczarkowej i barszczu. Osobiście znam przynajmniej dwie osoby, które nie lubią / nie chcą jeść leśnych grzybów...a taką zalewajeczkę to by się zjadło.. Wiadomo - nie ma tej zupy bez smacznego grzybka, który podrasuje jej smak. A więc, oto jej banalna alternatywa o niebanalnym smaku: pieczarkowa na zakwasie. Porcja dla 3 głodnych(...)Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie je odparować. Będą gotowe gdy poczujemy zapach przypieczonych grzybów, a cała woda odparuje. Dodać do ziemniaków. Na patelni rozpuścić masło, podsmażyć cebulkę pokrojoną w kosteczkę. Chochlę zupy wlać na patelnię, rozpuścić cały smak  i wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić

kawawszklance
Azjatycka zupa z pak choi i grzybami shitake 235

bulionu z przepisu na blogu  Kwestia Smaku . Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku z limonki 1 łyżeczka oleju(...)suszonej 1/3 cebuli, obranej  kawałek pora, opłukanego 1 marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 1 ząbek czosnku, przepołowiony sól do smaku Dodatki 3 kapustki pak choi 200 g grzybów shitake kolendra makaron ryżowy (opcjonalnie) przygotowanie Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić

Stare Gary