grzybowy: wywar z ugotowanych suszonych grzybów 200 ml gęstej śmietany 18% 1 czerwona posiekana cebula 500 g małych podgrzybków sól pieprz 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku świeży tymianek Wykonanie: Suszone grzyby zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 godzin do namoczenia. Następnie gotujemy na małym ogniu przez 20 minut. Odcedzamy, wywar powstały podczas gotowania grzybów(...)możemy zamrozić lub wykorzystać od razu do przygotowania sosu lub zupy. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę i przesmażamy na rozgrzanym maśle. Gdy będzie szklista dodajemy do niej posiekane grzyby i smażymy razem przez 3-4 minuty. W międzyczasie gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę
Kulinarne przygody GatitySkładniki: 1 filet z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 jajko 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 marchewka kawałek pora garść grzybów mun 1/2 papryki 1 litr bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego … Czytaj dalej Pikantna zupa po syczuańsku
czarrna od kuchnipomidorową, ogórkową, krupnikiem, rosołem, barszczem... Przepis wypracowany od lat, od jakiegoś czasu niezmienny. Uważałam, że to taka zwykła zupa, którą raczej nie częstuje się gości. Nie to, żeby była niedobra, wręcz przeciwnie jest bardzo smaczna, delikatnie grzybowa, ale jednak nie wydawała się specjalnie reprezentacyjna - taka przaśna, zwykła, trochę szara, jak jej kolor... Zdanie zmieniłam, kiedy(...)razy trafili się niezapowiedziani goście (też z dziećmi), a u mnie akurat był tylko garnek pieczarkowej. Goście byli zachwyceni, a dzieci, które nie cierpiały pieczarek i nie jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
Kuchnia Prezydentowejwodzie, następnego dnia gotować je do miękkości (około godziny) w wodzie, w której były namaczane. Odcedzić, wywar wykorzystać do sosu lub zupy. Z mąki, mleka i jajka przygotować gęste ciasto naleśnikowe. Dobrze odciśnięte kapelusze grzybów posolić i oprószyć pieprzem, namaczać w przygotowanym cieście, smażyć z obu stron na złoty kolor na rozgrzanej oliwie połączonej z masłem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł
niecodziennikparySkładniki: 30 dkg schabu 1 kapusta pak choi 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 łyżka pociętych grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych mielona trawa cytrynowa chili … Czytaj dalej Zupa z pak choi
czarrna od kuchniDzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy(...)wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy. Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy. Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody
Smak mojego domuSkładniki: porcja rosołowa z kaczki, kurczaka lub kości schabowe włoszczyzna 2 garście grzybów suszonych 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz mąka kluski: 1 jajko … Czytaj dalej Warmińska zupa z pulpecikami
czarrna od kuchniKremowa, delikatna ale aromatyczna, słodka, po prostu przepyszna była ta zupa! Mając dużą ilość świeżych borowików nie sposób było jej nie zrobić. Grzybową uwielbiam z makaronem i tak też podałam. *dla 4 osób: włoszczyzna 1 kg borowików 2 łyżki masła sól, pieprz, maggi ziele angielskie liść laurowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka mąki natka pietruszki Włoszczyznę zalać(...)powoli na małym ogniu. Grzyby pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Kilka kawałków odłożyć, resztę wrzucić do garnka z bulionem warzywnym, przyprawić i gotować około pół godziny. Z zupy wyłowić liście i ziele. Zmiksować ją blenderem na gładko. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody, zagęścić zupę i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki i dodać odłożone grzyby
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie(...)kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy
R'n'G Kitchenzamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól(...)pewno nam się zepsują. Grzyby z tego przepisu są delikatne, kruche, bardzo sprężyste. Doskonale nadają się do sosów, do zup, wypasionych jajecznic, a także jako samodzielne danie np. z ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz do smaku GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Wykonanie
Kuchnia Na WypasieZupa z tajskimi przyprawami z dodatkiem kurczaka i mleczka kokosowego oraz galangalu lub imbiru. ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego); 400 ml mleczka kokosowego; 300 gramów piersi z kurczaka; 300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek); liście limonki kaffir; galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu); 3 łodygi trawy... Artykuł Zupa tajska z kurczakiem
Kuchnia Tomkaoszalałam bo ugotowałam zupę z muchomorów, no dobrze może nie wszyscy ale większość by tak powiedziała, Do swej zupy dodałam muchomorki rdzawobrązowe które są jak najbardziej jadalne i pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne. Jeśli jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale. Natomiast jeśli już macie je w domu gotujemy pyszną
Moje Małe Czarowanie