zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:118/230)

Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki 89

Biała polewka , czyli jak ugotować pyszną zupę z maślanki? Przepis na białą polewkę to świetna propozycja na tradycyjną, bardzo łatwą w przygotowaniu zupę z kilku prostych składników. Do tego ziemniaki z klasyczną okrasą i szybki obiad gotowy. Polewka na maślance to prosta staropolska zupa dobrze znana szczególnie na Śląsku. Była kojarzona z kuchnią ludzi bardzo ubogich. Dosyć często gospodynie przyrządzały(...)zrumienioną cebulą. Pozostałe składniki zostają bez zmian. Życzymy smacznego! Eżbieta Łabońska w Śląskiej kucharce doskonałej (1989, s. 132) pisze: Zupy występowały zazwyczaj jako potrawy zasadnicze i wyróżnić wśród nich było można: zupę ścierkę, polywkę z maślonki, grzybionkę z grzybów suszonych, wodziankę. W cytowanym wyżej wydawnictwie na s. 134 został podany dokładny przepis na polywkę z maślonki: Maślankę i wodę połączyć

Kuchnia Na Wypasie
Krupnik 123

małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać

Kuchnia Beaty
Pomidorowo paprykowa z kurkami 106

Sezonowa zupa pomidorowo paprykowa z kurkami. Kremowa w smaku, z nutą sera, grzybów. Za małą porcję zrobiłam bo sama nie mogłam się jej oprzeć. Tak naprawdę zupę zrobimy w 30 minut. Pomidory o tej porze roku są najlepsze i zawierają dużo likopenu. Dlatego zachęcam do spożywania jak najwięcej takich zup. Miłośnicy kurek będą zachwyceni. 1 cebula 2 ząbki czosnku

wesoła kuchnia
Zupa meksykańska z grzybami 31

u0142y\u017cki oliwy z oliwek,\r","1 kostka roso\u0142owa,\r","1 \u0142y\u017ceczka cz\u0105bru,\r","4 li\u015bcie laurowe,\r","s\u00f3l , pieprz"],"name":"Zupa meksyka\u0144ska z grzybami","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Zeszkli\u0107 ma oliwie.\r","Pomidory pokroi\u0107 w kostk(...)roso\u0142ow\u0105 i li\u015bcie laurowe. Zala\u0107 wod\u0105.\r","Gotowa\u0107. Delikatnie rozdrobni\u0107."],"keywords":"grzyby,kukurydza,zupa"} Drukuj Zupa meksykańska z grzybami Składniki: 6 cebul, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 100g liści szpinaku, 3 kubki wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy z oliwek

Bardzo Gruby Smok
Wołowina po chińsku 155

zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić(...)papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną

ClauditteMissCooking
Solanka. Solianka 203

chłopskiej kuchni wschodniej - rosyjskiej, ukraińskiej lub/i białoruskiej. Początkowo gotowano ją najczęściej na wywarze rybnym, ale z czasem zaczęto robić wersję bardziej bogatą, mięsną, a także grzybową. Wspólną cechą tych wszystkich solanek jest zakwaszanie zupy np. kwasem chlebowym, sokiem z ogórków lub innych warzyw kiszonych czy choćby sokiem cytrynowym. Solanka powinna być wyrazista w smaku, słono kwaśna, i dobrze doprawiona

Smaczna Pyza
Chrupiąca choinka z grzybami 161

smakowało.  I może Wam uda się zrobić ładniejszy, bardziej choinkowy kształt, bo moja choinka jest jaka jest, ładniej nie umiem. Chrupiąca choinka z ciastka francuskiego, z farszem grzybowym Do doprawienia farszu pieczarkowego użyłam Vegety Natur z czosnkiem, która wzbogaciła i podkreśliła jego smak. Wiecie, że rzadko używam gotowych mieszanek przyprawowych, ale ta zawiera tylko naturalne składniki i będzie(...)cebula, ziemniaki, seler, pomidory, por, papryka, natka pietruszki), suszone zioła i naturalne przyprawy oraz sól morska. Tylko tyle i aż tyle. Vegetą Natur można doprawiać, mięsa, zupy, sosy, zapiekanki, farsze, dania z warzyw, grzybów. Wzbogaci smak dania, ale nie przytłumi go. Rodzina Vegeta Natur to ponad 30 produktów, które mają te samą bazę, ale w konkretnych mieszankach proporcje użytych składników

Smaczna Pyza
KLUSKI KŁADZIONE - zobacz prosty przepis 79

Kluski kładzione przygotowywane są z mąki, wody i jajka. Mogą być uzupełnieniem dania głównego - można je podawać do mięs duszonych albo do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości składników). Z kolei polane sosem, jak grzybowy, pomidorowy albo posypane tartym twarogiem, kluski kładzione mogą stać się samodzielną potrawą i stanowią pyszny pomysł na obiad. Klasyczny przepis na kluski kładzione. Zobacz(...)przelać gorącą wodą i osączyć. Gotowe kluski kładzione polać masłem ze zrumienioną bułką tartą, skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką lub sosem grzybowym albo pomidorowym. Kluski kładzione można podawać do duszonych mięs lub jako dodatek do zup (wówczas przyrządzić z mniejszej ilości). Smacznego :) kluski kładzione

Moja Książka Kucharska
Vegebulion – 100% wegańska zdrowa zupa 178

kilka połówek suszonych pomidorów (4-5 sztuk) a zamiast pieczarek – pieczarki Portobello. Jeszcze bardziej można smak bulionu podbić przez dodanie połowy albo całej kostki bulionu grzybowego, która zamyka i zaokrągla całe umami z zupy (ale to opcja nie dla wegan bojkotujących olej palmowy). SKŁADNIKI 2,5 litra filtrowanej wody 3 łyżki (45ml) nierafinowanego, tłoczonego na zimno oleju kokosowego(...)duży seler (350g) 3-4 łodygi selera naciowego (150-200g) 1 duży pęczek natki pietruszki i kilka gałązek lubczyku 25g suszonych glonów wakame lub kombu 1 garść suszonych grzybów shitake 4-5 pieczarek 1 kawałek imbiru wielkości kciuka lub większy 1 papryczka chili, w całości 1 pełna łyżeczka pieprzu w ziarnach 2 płaskie łyżeczki kurkumy 3-4 kulki ziela

Karo in the Kitchen
Moja wiedeńsko - cieszyńska zupa ziemniaczana z borowikami 128

według uznania 50 g suszonych borowików kilka kropel sosu sojowego grzybowego i samego sojowego 2-3 kabanosy myśliwskie  Przygotowanie: Nastawić się pozytywnie przy świetnej ulubionej muzyce.. inaczej zupa nie będzie dobra :-)  Borowiki zalać wodą (tak aby je przykryły) i ugotować ok 5-10 min. Boczek pokroić w malutką kostkę i podsmażyć na łyżce masła lub oleju. Dodać(...)Wlać grzyby z wodą, podsypać pół łyżki mąki, wymieszać.  Wlać bulion wołowy, dodać kostki warzywne. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem sosem sojowym grzybowym i samym sojowym. Ziemniaki obrać, opłukać w zimnej wodzie. Pokroić i dodać do zupy - ugotować. Zabielić śmietaną, wrzucić posiekaną natkę i pokrojone kabanosy..... gotowe Smacznego

Gaździnka warzy
Kulajda. 132

Kulajda to jedna z ulubionych czeskich zup. Różni się nieco smakiem od polskich wersji grzybowej (bo de facto jest to grzybowa). Jest maślano śmietankowa, lekko kwaśna i słodkawa. Obowiązkowym dodatkiem jest koperek, a jajko w koszulce wieńczy dzieło. Jeżeli nie chcemy się stresować możemy dodać jajko na twardo lub nawet sadzone. Istnieją też odmiany tej zupy

zadanie-gotowanie
Tajska zupa TOM YUM 110

SKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać(...)Warzywa umyć i obrać. Pokroić tak jak umieszczono informacje w "składnikach". Do misy multicookera wlać wodę i umieścić wszystkie składniki. Zamknąć misę. Ustawić program SOUP i czas 1 godzina. Zupę podałam z makaronem ryżowym TAO TAO (przygotować wedle zaleceń producenta). Jeżeli nie masz multicookera to danie musisz dusić na małym ogniu aż owoce morza zmiękną. Powolne duszenie sprawi, że unikniecie

ClauditteMissCooking
Zupa z pieczonego kalafiora z jałowcem 164

nazbierałam listopadówek czyli wodnichy późnej i one znalazły tutaj zastosowanie. Nie jest to dodatek skandynawski ale zapewniam że smakują tu obłędnie. Jeśli nie macie grzybów zróbcie bez. Zapomniałam dodać że dla mnie zupa smakuje jak kalafior z bułką przyrumienioną na maśle. Przepis ze zmianami Ani pochodzi z książki Simona Bajady "New Nordic". Zupa z pieczonego kalafiora z jałowcem

Moje Małe Czarowanie
Zupa kurkowa. 55

Dzisiaj podzol się z Wami przepisem na pyszna jesienna zupę z kurek. Pyszna i bardzo łatwa do zrobienia zupa, przyprawiona aromatycznymi ziołami. Amatorom tych pysznych grzybów na pewno posmakuje. Składniki: 500 g kurek 4 szalotki lub 2 cebule 1 lyzka oliwy z oliwek 1 lyzka masła 750 ml wywaru drobiowego 1/2 szklanki śmietany 18% 3 listki szałwii 3 gałązki tymianku(...)zaczną puszczać wodę wetrzeć do nich czosnek i dodać zioła. Ponownie podsmażyć 2 minuty. Następnie całość zalać wywarem, doprawić solą i pieprzem do smaku i doprowadzić do wrzenia. Kiedy zupa się zagotuje, gotować ja jeszcze 10 – 15 minut. Gotową zupę ściągnąć z grzania i za pomocą ręcznego blendera, ostrożnie ja zblendować , do uzyskania odpowiedniej dla siebie konsystencji. Na koniec

Pani M - kuchnia smakowita

Proponowane wyszukiwania