zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:118/230)

Flaczki z boczniaków 71

minut. Dorzucamy grzyby, czosnek, imbir, ziele, liście, słodką paprykę, majeranek i gałkę muszkatołową, mieszamy i podsmażamy jeszcze 2 minuty. Wlewamy wodę/bulion, mieszamy, gotujemy zupę na małym ogniu, do miękkości grzybów i warzyw. Około 40 minut. Artykuł Flaczki z boczniaków pochodzi z serwisu Niepieprz

NiePieprz.pl
Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka 173

Barszcz grzybowy z Cmolasu - kuchnia podkarpacka Na północy Podkarpacia, na skraju Puszczy Sandomierskiej, biały barszcz od pokoleń był, a w wielu domach nadal jest, codziennym posiłkiem

Trzeci talerz
Ramen rosół orientalny 181

możesz zmodyfikować przepis, aby być bliżej oryginału poprzez dodanie wieprzowiny, do kurczaka możesz także dorzucić kilka krewetek, a jeśli jesteś wegetarianinem całkowicie pominąć te składniki, robiąc zupę na bazie samych warzyw i grzybów. Składniki (na 3 litry): 1 duża pierś z kurczaka 3 średnie marchwie 1 duży por 2 pietruszki 1/2 selera 2 duże ząbki czosnku 3 średnie

Garniec Magalie
Kotlety mielone z grzybów 97

rozkoszować się przyrodą i przy okazji zbierać grzyby. Ostatnio w pół godziny zebraliśmy dwa ogromne kosze. Część poszła do suszenia i marynowania. Zamroziłam też porcji na zupę i sos, a z pozostałych grzybów, zrobiłam pyszne kotlety mielone. Może nie są zbyt fotogeniczne ale za to bardzo smaczne. Składniki 1 i 1/2 kg grzybów leśnych – borowiki, podgrzybki 2 jajka

Kasia i jej kobiecy świat
Placki z sosem grzybowym 203

czas wyjazdów na działkę, a tam nie warto tracić czasu na przygotowywanie czasochłonnych dań. Wystarczy wyskoczyć do ogródka po cukinię a z fileta drobiowego i zupy … Czytaj dalej Placki z sosem grzybowym

czarrna od kuchni
Zupa ziemniaczana inaczej wg Ewy Wachowicz 172

ząbki czosnku 1 garść listków bazylii 1 garść płatków migdałów Wykonanie: Ziemniaki obrać pokroić w kostkę, zalać wodą i gotować. Gdy będą miękkie dolać bulion grzybowy następnie serek mascarpone i wszystko razem zmiksować blenderem. Zupę ponownie zagotować razem z rozgniecionym czosnkiem. Zdjąć z ognia i dodać listki bazylia i znów zmiksować. Podawać z płatkami migdałowymi. Źródło: ewawachowicz.pl

Pychotkaaa
Zupa z tortellini na żeberkach 162

żeberek 2 cebule 2 średnie marchewki 3 ząbki czosnku 4-5 średnich ziemniaków 1 puszka krojonych pomidorów 1 opakowanie makaronu tortellini, u mnie grzybowe sól, pieprz jarzynka Przygotowanie: … Czytaj dalej Zupa z tortellini na żeberkach

czarrna od kuchni
Krupnik 163

kaszy jęczmiennej perłowej 3 - 4 ziemniaki kilka suszonych grzybów leśnych bulion na kościach wieprzowych ok 2 litrów natka pietruszki Przygotowanie: Nie ma to jak zrobić gar pysznej, aromatycznej zupy, która za każdym odgrzaniem zyskuje na smaku. To jedna z tych potraw, które nazywam "dojrzewającymi". Z bigosem i grzybową jest tak samo. Uwielbiają kilkakrotne odgrzewanie. Ale wróćmy do krupniku. Zapewne(...)pokruszonych suszonych grzybów leśnych. I zaczynamy gotować. I teraz są dwie szkoły postępowania: jedni gotują kaszę i ziemniaki osobno, a drudzy, wygodni albo leniwi jak ja, wrzucają to razem do bulionu i tak doprowadzają do miękkości. Każdy też ma swoje własne smaki. Jedni lubią kaszę jęczmienną perłową, inni wybiorą pęczak. Moi drodzy. Co kto lubi. Jest to zupa ewidentnie zimowa

Karczma Honorietty
Biała polewka czyli pyszna zupa z maślanki 85

Biała polewka , czyli jak ugotować pyszną zupę z maślanki? Przepis na białą polewkę to świetna propozycja na tradycyjną, bardzo łatwą w przygotowaniu zupę z kilku prostych składników. Do tego ziemniaki z klasyczną okrasą i szybki obiad gotowy. Polewka na maślance to prosta staropolska zupa dobrze znana szczególnie na Śląsku. Była kojarzona z kuchnią ludzi bardzo ubogich. Dosyć często gospodynie przyrządzały(...)zrumienioną cebulą. Pozostałe składniki zostają bez zmian. Życzymy smacznego! Eżbieta Łabońska w Śląskiej kucharce doskonałej (1989, s. 132) pisze: Zupy występowały zazwyczaj jako potrawy zasadnicze i wyróżnić wśród nich było można: zupę ścierkę, polywkę z maślonki, grzybionkę z grzybów suszonych, wodziankę. W cytowanym wyżej wydawnictwie na s. 134 został podany dokładny przepis na polywkę z maślonki: Maślankę i wodę połączyć

Kuchnia Na Wypasie
Krupnik 120

małe pietruszki, kawałek selera 1duża cebula, 3 ząbki czosnku, garść suszonych grzybów 2 - 3 ziemniaki 15-20 dkg kaszy jęczmiennej 1 spora łyżka masła sól i pieprz do smaku , vegeta, 2-3 szczypty roztartego w palcach majeranku opcjonalnie bulion grzybowy( ja dodaję 1/2 kostki na 3l zupy) WYKONANIE: Mięso dokładnie opłukać, zalać wodą, posolić, dodać vegetę i gotować. Warzywa opłukać

Kuchnia Beaty
Pomidorowo paprykowa z kurkami 100

Sezonowa zupa pomidorowo paprykowa z kurkami. Kremowa w smaku, z nutą sera, grzybów. Za małą porcję zrobiłam bo sama nie mogłam się jej oprzeć. Tak naprawdę zupę zrobimy w 30 minut. Pomidory o tej porze roku są najlepsze i zawierają dużo likopenu. Dlatego zachęcam do spożywania jak najwięcej takich zup. Miłośnicy kurek będą zachwyceni. 1 cebula 2 ząbki czosnku

wesoła kuchnia
Zupa meksykańska z grzybami 27

u0142y\u017cki oliwy z oliwek,\r","1 kostka roso\u0142owa,\r","1 \u0142y\u017ceczka cz\u0105bru,\r","4 li\u015bcie laurowe,\r","s\u00f3l , pieprz"],"name":"Zupa meksyka\u0144ska z grzybami","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Cebul\u0119 pokroi\u0107 drobno. Czosnek przecisn\u0105\u0107 przez prask\u0119. Zeszkli\u0107 ma oliwie.\r","Pomidory pokroi\u0107 w kostk(...)roso\u0142ow\u0105 i li\u015bcie laurowe. Zala\u0107 wod\u0105.\r","Gotowa\u0107. Delikatnie rozdrobni\u0107."],"keywords":"grzyby,kukurydza,zupa"} Drukuj Zupa meksykańska z grzybami Składniki: 6 cebul, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka pokrojonych świeżych lub mrożonych grzybów, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 100g liści szpinaku, 3 kubki wody, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 3 łyżki oliwy z oliwek

Bardzo Gruby Smok
Wołowina po chińsku 150

zapiekanek z serem, także z tym pleśniowym oraz do przekąsek typu nachos. 4 łyżki sosu sojowo-grzybowego TaoTao- Sos sojowo-grzybowy TaoTao to tradycyjny chiński sos sojowy, wzbogacony o aromat grzybów. Świetnie nadaje się do podkreślenia smaku zup i sosów, może być również stosowany jako składnik marynat. Idealny zarówno do potraw mięsnych, jak i wegetariańskich. 5 ząbków czosnku - pokroić(...)papryczki pepperoni świeże - pokroić na krążki SKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego (gulaszowe) 1 opakowanie mrożonych warzyw (chińska mieszanka) 2 łyżki oliwy z oliwek 200 g pieczarek 100 g grzybów mun TaoTao- Grzyby MUN TaoTao to suszone, pokarbowane grzyby o charakterystycznym szaro-czarnym kolorze. Są powszechnie używane w kuchni chińskiej, zwłaszcza w potrawach wegetariańskich. Są nazywane grzybami drzewnymi, ponieważ rosną

ClauditteMissCooking