zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:116/230)

Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem 337

Zakochani w zupach można o nas powiedzieć! Natomiast mój Rafał uważa, że zupa to nie obiad, a cóż dopiero zupa pieczarkowa. Co ja mam z tym chłopakiem, on nie jada grzybów w żadnej postaci(...)pieczarek, ani grzybów leśnych. A na blogu jest tyle świetnych przepisów z grzybami. Ale czy ja mam sobie odmawiać przyjemności, bo ktoś nie lubi grzybów, jego strata. Obok rosołu, który mogę jeść każdego dnia, zupa pieczarkowa jest w pierwszej piątce moich ulubionych zup. Zupa pieczarkowa ze śmietaną i koperkiem, z dodatkiem ziemniaków i warzyw. Lubicie takie zupy? Gęste, pełne warzyw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
ŻUREK BEZGLUTENOWY NA ZAKWASIE 132

cebula - ok.100-150g wędzonego boczku - 2 ząbki czosnku - majeranek - sól, świeżo mielony pieprz - 3-4 białe kiełbasy - kilka suszonych grzybów, ale nie jest to mus (ostatnio zapomniałam i też było super) lub bulion grzybowy - woda (do uzyskania odpowiedniej gęstości zupy) - jajka ugotowane na twardo (po 1/2-1 szt. na porcję zupy) Zakwas blenduję razem ze śmietaną i z bulionem, wlewam do garnka

Smaczne Zdrowe
Bunion grzybowy z gryczanym ramenem 65

ozgrzewający grzybowy bulion z gryczanym ramenem. Wy dodajcie swój ulubiony makaron. Ramen to najpopularniejsza zupa w Azji. Przepisów (na tego rodzaju zupy) jest całe mnóstwo. Zapewniam Was, że ten jest też wspaniały! Składniki:  1,5 litra wody 3 grzyby shitake 2 kapelusze prawdziwków lub podgrzybków 2 marchewki ( dałam żółtą i pomarańczową) spory plaster selera kawałek pora mała cebula anyż

AZgotuj!
Zupa rybna 176

chodzi o ryby to je lubię, dlatego dzisiaj przedstawiam zupę rybną - moją alternatywę dla wigilijnego barszczu (nie mogę jeść moich ukochanych buraków! a i na grzybową nie mogę sobie pozwolić). Pierwszy raz taka zupę gotuję, wcześniejsze zawsze były wegańskie. Zupka jest smaczna, aromatyczna, lekka i bardzo łatwa w przygotowaniu. Nie jest to co prawda danie w 5 minut

pyszne zdrowości
Zupa grzybowa, wegańska 221

wprowadziłam delikatne zmiany, by maksymalnie skrócić czas przygotowania i również wyszła pyszna. Mój T. jak nigdy, opowiadał wśród znajomych jaką smaczną zupę jadł w Wigilię, więc podaję przepis na nową wersję :) Składniki: 1 cebula 50 g suszonych grzybów 1 łyżka masła 2 listki laurowe sól pieprz domowa vegeta mała śmietana 18% 1,5 l wody domowa "kostka rosołowa" warzywna Grzyby(...)Cebulę kroimy w kosteczkę i razem z grzybami podsmażamy na maśle. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy listki laurowe i kostkę rosołową do smaku. Gotujemy do miękkości grzybów. Śmietanę lekko solimy i dodajemy kilka łyżek zupy. Całość dolewamy do garnka. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą. Smacznego

chwile dla mnie
Zupa ze świeżych grzybów 123

wtedy delektuję się nimi. Tym razem wybór padł na zupę. Jest pyszna, aromatyczna i sycąca. Czyli taka jaka powinna być jesienna zupa. Oczywiście taką zupkę można też ugotować wykorzystując mrożone grzybki! polecam :) 1 udko z kurczaka 400g świeżych grzybów 7 dużych ziemniaków (jeśli nie robimy świderków wystarczy 3-4) 2 marchewki kawałek korzenia selera kawałek pora łodyga naci selera(...)kucharka. Grzyby oczyszczamy i kroimy na większe kawałki. Po 15 minutach gotowania wywaru dodajemy grzybki. Gotujemy ok 20 minut. Wyciągamy całe warzywa. Marchew kroimy w talarki i dodajemy do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki obieramy i specjalną spiralą wydrążamy z nich świderki (to co zostanie można nadziać np. mięsem mielonym i upiec). Jeśli nie mamy takiego przyrządu, ziemniaki kroimy

Smakołyki Asi
Karkówka w leśnych grzybach 124

Składniki: 1,3kg karkówki bez kości 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 przyprawa do karkówki sól pieprz masło klarowane oliwa Sos: 500ml śmietany 18% 150ml wody 1 zupa cebulowa w proszku 40g suszonych leśnych grzybów Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny

Szalona Kuchnia Eweliny
Flaczki z boczniaków 78

Dzisiaj wegetariańska wersja tradycyjnych flaczków, przygotowana z grzybów i warzyw. Flaczki z boczniaków to gęsta, aromatyczna i pyszna zupa, które urozmaici codzienne menu. Jeśli jesteście ciekawi smaku flaczków w innej odsłonie, spróbujcie koniecznie. Są naprawdę pyszne… Flaczki z boczniaków podaję z pieczywem. Bardzo polecam! Składniki: 1/2 kg boczniaków 1 średnia marchewka 1 mała pietruszka 1 cebula 3 ząbki czosnku(...)flaczki z boczniaków podawać z pieczywem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Zupa pieczarkowa ze szpinakiem → Boczniaki w aromatycznym sosie śmietanowym z kaszą orkiszową → Sałatka z ziemniakami, brokułem, kurkami i serem lazur → Pulpeciki z kaszy gryczanej nadziewane kozim serem w sosie grzybowo – dyniowym → Kopytka z rydzami smażonymi na maśle Artykuł Flaczki z boczniaków pochodzi z serwisu

Oryginalny smak
Barszcz czerwony wigilijny 21

jest dość prosty a do jego przygotowania potrzebne są nam łatwo dostępne składniki takie jak między innymi burak ćwikłowy , marchew, pietruszka czy seler korzeniowy. W tej zupie nie może na pewno zabraknąć suszonych grzybów a raczej wywaru, który otrzymujemy po ich ugotowaniu. Do smaku barszcz doprawiam solą oraz pieprzem, dodaję również cukier a także ocet jabłkowy. Zachęcam was do sięgnięcia

MeCooks
Marynowane, duszone, suszone czy smażone – jak przyrządzać grzyby? 109

przyrządzania oraz przechowywania jest znacznie więcej. Warto się nimi zainteresować, gdyż pozwalają cieszyć się smakiem pysznych grzybów także poza sezonem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowywanie świeżych grzybów Zwykle grzyby trafiają na nasz stół w postaci zup i sosów. Niezależnie od sposobu przygotowania, każdy przepis na grzyby każe je poddać obróbce termicznej, gdyż nawet te jadalne mogą spowodować problemy trawienne, jeśli(...)Pamiętajmy jednak, że gotowe dania z grzybów wymagają spożycia na bieżąco, a przechowywane w lodówce mogą być jedynie przez 2 dni. Tworzenie zapasów – jak przyrządzać grzyby, by cieszyć się ich smakiem także poza sezonem? Grzyby suszone – przepisy proponują je najczęściej jako dopełnienie świątecznego bigosu, zawsze można je jednak wykorzystać również do sosów i zup. Najlepsze do suszenia są borowiki, podgrzybki

Kulinarne Przeboje
Krem z pieczonych buraków z fetą na wywarze grzybowym 109

obrany starty imbir, (ziele, listki laurowe...umieszczam je w w woreczku przyprawowym, aby potem łatwiej je wyjąć). Zalać bulionem grzybowym  i gotować 15-20 minut, aby smaki się połączyły, Na koniec dodać masło. Po tym czasie zupę zblendować na gładki krem. Przyprawić, octem balsamicznym, sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Zupę przelać do miseczki

Gosia gotuje
Przepisy na jesień 100

Jesień to czas grzybów, jadalnych kasztanów i warzyw korzeniowych. Kurki są wtedy najlepsze, ale jeśli się nam spieszy możemy zrobić też szybką zupę z suszonymi grzybami shitake. Stragany z warzywami są teraz najpiękniejsze i można upolować na nich takie cuda jak topinambur czy skorzonera. To warzywo wraca powoli do łask, bo jest pyszne i oryginalne. Można je zamarynować, żeby starczyło(...)przekąska lub nietypowy dodatek do sushi. Bulion z grzybami, kminkiem i uszkami Bogaty bulion z kminkiem to klasyka kuchni góralskiej i jedna z moich ulubionych zup. Jest jeszcze lepsza w wersji azjatyckiej. Dodawanie grzybów shitake i pasty tom yum do bulionu podpatrzyłam w książce “Jak smakuje rok” M. Molika . Wystarczy włożyć składniki do garnka i wrócić za godzinę, żeby cieszyć

Ugotowane pozamiatane
Zupa z pieczarkami i boczniakami 139

uwielbiam zupę pieczarkową, jest ona zdecydowanie w czołówce moich ulubionych zup. Najlepsza jest taka z dużą ilością grzybów, śmietany i z ziemniaczkami. Dziś zaproponuje jednak nieco lżejszą zupkę, z pieczarkami i boczniakami, bez ziemniaków i zabieloną jedynie jogurtem naturalnym. Również bardzo smakowała nam taka wersja pieczarkowej... Zupa pieczarkowo - boczniakowa SKŁADNIKI: 250 g boczniaków 250 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
fasolka po bretońsku na słodko? 104

tydzień minął pod znakiem zup, od lekkiego rosołu z tortellini zamiast makaronu, przez solankę grzybową , po dziesiejszą fasolę duszoną w piwie, będącą w zasadzie bardziej eintopfem niż zupą. Być może ktoś pamięta połączenia fasoli z piwem w wersji pieczonej , ale tym razem bardziej wizualnie przypomina naszą klasyczną fasolkę po bretońsku , za to smak już ani trochę. Jeśli lubicie

Eksperyment sobotni
Zupa grzybowa (z suszonych grzybów) 100

słoikach u nas w domu nie brakuje. Wiadomo zależy też to od tego czy te grzyby w lesie są...ale to już inna historia :)   Tę zupę zrobiłam z zeszłorocznych zapasów suszonych grzybów. Składniki: * 15 dkg suszonych grzybów * 2 l. bulionu np. wieprzowego * 2 marchewki * 1 pietruszka * 2 garści makaronu (u mnie były kokardki) * 2 ziemniaki * 100-150 ml śmietanki(...)połowie gotowania dodałam makaron. Kiedy wszystkie składniki były ugotowane wyłączyłam ogień pod garnkiem i dodałam śmietankę. Przyprawiłam do smaku solą i pieprzem.    Po ok. 15 minutach kiedy zupa przeszła smakiem nalewałam do talerzy. Posypywałam natką pietruszki. Notatki:  * miałam bulion z gotowania golonki, jak dla mnie bomba gotować na takim wywarze, bardzo smaczne

Pieprzyć z Fantazją