paszteciki drożdżowe z mięsem z rosołu, najlepszą przekąskę na zimno i na ciepło. Paszteciki pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Paszteciki są bardzo łatwe do zrobienia, musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza pod tytułem Ciasto drożdżowe słodkie i wytrawne Przepis na paszteciki drożdżowe wymaga
Cztery FajeryPrzepyszne, pikantne paszteciki to doskonała przekąska zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pasują nie tylko do czerwonego barszczu, ale też do niemal wszelkich czystych zup np. rosołu czy grzybowej. Musiałam więc wypróbować nowy przepis z książki Tadeusza Borowicza "Ciasta drożdżowe słodkie i wytrawne" Do wyboru miałam co prawda kilka różnych przedstawionych przez Autora wariantów pasztecików (m.in. paszteciki ziemniaczane
Kulinaria - potrawy z różnych stron światailości aby grzyby były przykryte, następnie wrzucamy kilka ziarenek czarnego pieprzu i wsypujemy niewielką ilość soli. Grzyby gotujemy do miękkości, po czym odcedzamy i studzimy ( wywar z grzybów możemy użyć do zupy). Do głębokiego talerza wbijamy jajko rozkłócamy je widelcem. Odsączone z wody grzyby obtaczamy w mące, moczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy
Smakowite DaniaTradycyjna potrawa wigilijna- w nieco nietypowej odsłonie- ugotowana na wywarze grzybowym. Składniki: 1 główka kapusty 2 ½ szklanki wywaru grzybowego sól do smaku cukier do smaku
Tradycyjna KuchniaJesień ubiera się w piękne, ciepłe kolory. Moje ulubione. Cudownie szeleści i pachnie ogniskiem. Zakłada czerwone korale z jarzębiny i zaprasza na szarlotkę. Pachnie powidłami, rozgrzewa ciepłą zupą, uwodzi koszykiem leśnych grzybów. Szukam miękkiego koca i ciepłego swetra. Doglądam nalewki. Układam drewno do kominka. Jestem gotowa na spotkanie. A jesień? A jesień jeszcze nie... Koniec lata
KUCHARNIAbyły przykryte i odstawiamy na 2 godziny, po czym gotujemy do miękkości z dodatkiem niewielkiej ilości soli. Ugotowane grzyby zdejmujemy z ognia, przecedzamy i studzimy. ( Wywar z grzybów można użyć do przygotowania zupy). Wystudzone i dobrze odsączone grzyby drobno siekamy a następnie wrzucamy do miski. Obraną cebulę również drobno siekamy i dodajemy do grzybów, następnie dodajemy jajka oraz mąkę. Jeśli
Smakowite DaniaWarzywna zupa ramen z zoodlami, czyli makaronem z cukinii to bardzo aromatyczna i rozgrzewająca zupa. I sycąca dzięki warzywno-grzybowym pulpetom. Czas : 30 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 duże Warzywna zupa ramen z makaronem z cukinii to dość odjechana wariacja na temat niezwykle popularnego ostatnio dania, które podbiło Instagram. Mocno odstaje od klasycznej wersji, bo jest niemal
Niedzielny kucharzSolanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo
Bernika - moj kulinarny pamietnikgotuje się kapuśniaki głównie z kapusty kwaszonej, nasi sąsiedzi używają kapusty w każdej postaci - czy to białej młodej, kwaszonej, czy zupełnie innej jej odmiany. Zupę tę gotuje się z dodatkiem jarzyn, grzybów, oraz mięsa - zwierzęcego lub rybnego. Z zasady jest to zupa warzywna na rosole i można dołożyć do niej swoje ulubione dodatki, składnikiem niezmiennym jednak pozostaje wspomniana wyżej kapusta
Poezja Smaków - blog kulinarnyjakie dostałam był krem grzybowy . Bardziej szczegółowo o LYO FOOD i mojej współpracy z tą marką poczytacie w TYM poście :) Skład kremu grzybowego przedstawia się następująco: grzyby suszone (podgrzybek) 18%, pieczarki 14%, cebula 14%, marchew 14%, mąka pszenna 14%, śmietana 6%, pietruszka natka 2%, mieszanka przypraw, liść laurowy, ziele angielskie, sól. Danie(...)Porcja: Idealnie dobrana. Najadłam się, a nie przejadłam :) Smak: Bardzo smaczna zupka, która odznacza się naturalnym, aromatycznym i prawdziwym smakiem grzybów. Świetnie dobrane przyprawy. Wyważona ilość soli. Pycha! Konsystencja: Uwielbiam zupy w postaci kremu, dlatego też krem grzybowy bardzo mi odpowiadał. Nie był zbyt gęsty ani nie przypominał zawiesistego sosu. Dobrze dobrana konsystencja, nie w pełni gładka, sprawiła
Zdrowie na języku :PWymyśliłam dla tej zupy taką nazwę ponieważ zawiera w swym składzie grzyby leśne i kiełbasę myśliwską. Jak leśniczy upoluje dzika na kiełbasę, a żona nazbiera grzybów w lesie będzie mogła mu ją ugotować. Zupa jest dość pikantna z dodatkiem koncentratu pomidorowego i mięsnych pierożków. Ja użyłam świeżych grzybów ale mogą też być mrożone. Pierożki najlepsze będą domowej roboty. Polecam.” Czytaj
Wiem co jemZupa kalafiorowa z klopikami, czy może zupa klopsowa z kalafiorem J Klopsiki cenię za łatwość przygotowania, prosty i smakowity efekt końcowy. Na nasz stół trafiają zazwyczaj w sosie pomidorowym, śmietankowym albo grzybowym. Ale wielbicieli tak przygotowanej zupy z mięsem powinna zainteresować zupa klopsowa z kalafiorem czy odwrotnie zupa kalafiorowa z klopsikami. Jesli szukacie przepisów na nasze ulubione zupy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSoliankę pierwszy raz zajadałam będąc na Podlasiu. Jest to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, gęsta zupa, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole z dodatkiem aromatycznych przypraw ziołowych. Solankę uważano za potrawę chłopską. Oprócz Rosji zupa ta jest popularna w innych słowiańskich krajach byłego ZSRR, na Ukrainie i Białorusi, a także w tych byłych republikach ZSRR. Polecam gorąco
Moje Małe Czarowaniemoim domu dzisiaj Kaszubski obiad i polewka grzybowa. Z pozdrowieniami dla Cudów i Smaków regionu :), po przepisy zajrzę jeszcze wiele razy. Zupa wspaniała i niezwykle prosta! Składniki: 2 l.wody suszone borowiki (20g) 1/2 kg ziemniaków łyżka octu listki laurowe,ziele
Apetyczna babeczkagrzybów żółte kurki są w ogólnej pogardzie. - Dla kurków nie warto się schylać. Ale że jest ich dużo, szkoda zostawić, więc zbierają je chłopcy na prezent albo później zamieniają całą czapę kurków na jednego maślaka." Fragment książki " Józki, Jaśki i Franki" autorstwa Janusza Korczaka. My kurki uwielbiamy, w każdej postaci. Przysmażone na masełku z czosnkiem, albo jako dodatek(...)porannego omletu lub jajecznicy. Dzisiaj proponujemy wyśmienitą i aromatyczną zupę z kurek. Fantastycznie rozgrzewa w coraz chłodniejsze jesienne wieczory. Zupa z kurek z ziemniakami i makaronem Składniki: 1/2 kg kurek 4 ziemniaki 6 łyżek drobnego makaronu 1 cebula 1 i 1/ 2 l bulionu warzywnego 2 łyżki oleju 1 łyżka masła 1/2 szklanki śmietany lub jogurtu sól pieprz 2 łyżki
Moja Mama GotujeTradycyjna polska kuchnia obfituje w potrawy z grzybów. Na bazie tego składnika można przygotować rozmaite dania – zupy, sosy, pierogi czy zapiekanki. Jednak każdy z grzybów ma też swoją specyfikę i charakterystyczny smak. Zobacz, jakie dania można przyrządzić z grzybów! Czytaj więcej
Di gotujeZupa na bazie domowego bulionu z dodatkiem krewetek i grzybów doprawiona na kwaśno, słono, słodko i ostro. ZUPA OSTRO KWAŚNA SKŁADNIKI kilka plastrów świeżego galangala; 2-3 tajskie papryczki; 2-3 łodygi trawy cytrynowej; 5-10 listków limonki kaffir; 2 małe pomidorki; 1 limonka; 2 szalotki; dymka; świeża kolendra; sos rybny; mleko; 1 łyżka pasty do zup Tom... Artykuł Zupa
Kuchnia TomkaPozostając w grzybowo-jesiennych klimatach dziś zapraszam na moją ukochaną zupę - pieczarkową! Palce lizać! :) Za grzybami nie przepadam, ale pieczarki uwielbiam, mogłabym je jeść codziennie i dodawać do wszystkiego. Nie przypominam sobie jednak, by zupa pieczarkowa gościła kiedykolwiek na stole w moim rodzinnym domu. Zaczęłam ją gotować dopiero po wyprowadzce od rodziców. Podczas eksperymentów przewinęło się kilka jej wersji, także
Cooking MonsterLubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :) Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2,5 litra wody 4 ziela angielskie liść laurowy 1 marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera korzeniowego kawałek pora łyżka masła sklarowanego 25 dag boczniaków 1 ząbek czosnku 10 dag suchego makaronu świderki 8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek sól
Kuchenne zapiski Edyty