Sezon grzybowy wciąż trwa a ta fotka to najlepszy dowód. Maślaki z pewnością wszyscy znają. Dziś wykorzystamy je do zupy. Składniki: -maślaki -2 l bulionu warzywnego -4 ziemniaki -marchew -5 dkg kaszy ( u nas orkiszowa ) -odrobina wędzonki -cebula lub drobny szczypiorek -natka pietruszki -słodka śmietanka -sól, pieprz Maślaki kroimy na kawałki, ziemniaki i marchew i wędzonkę
Maminek kulinarnydostałam od zapalonych wędrowników grzybiarzy. Właściwie co roku dostaję od nich wielki słoik suszonych grzybów i w okolicach świąt go zeruję. W ogóle zapach suszonych grzybów od razu kojarzy mi się z domem rodzinnym. Dom, jesień, święta, to dobre wspomnienia. I najlepsza na świecie zupa z suszonych grzybów z łazankami. To była potrawa, na którą czekałam cały rok (i makiełki
Kardamonovytylko mieszkacie niedaleko Poznania/Szamotuł. Do przygotowania potrzebujemy: wywar warzywny (ok 1 litra) wywar z gotowania kiełbasy / mięsa (ok 1 litra) 1 – 2 białe kiełbasy (dodaję do zupy) kilka suszonych grzybów 2 słoiki zakwasu na żurek (u mnie Rolnik) 1 kubek kefiru (ok 500 ml) mąka (do deliatnego zagęszczenia zupy) sporą ilość majeranku sól, pieprz do smaku jajko ugotowane
Szybko Tanio SmacznieZupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa. Składniki: 4 kiełbasy białe surowe, 500 g ziemniaków, ok 100 g świeżych grzybów, duża cebula, 250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, duża łyżka śmietany 18% , łyżka masła Przygotowanie: Do ok 800 ml wody dodajemy(...)majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę. Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio do zupy, aby nam się nie zważyła
Lena Gotujesezonie na grzyby nie może być lepszej zupy. Pachnąca lasem z dużą ilością grzybów leśnych z dodatkiem zielonej pietruszki. Poza sezonem można ją ugotować z grzybów mrożonych, będzie również doskonałą alternatywą dla barszczu czerwonego na wigilijnym stole, pomijamy wtedy w przepisie śmietanę. Jeżeli chcemy wywar można przygotowań na przykład na skrzydełkach, jednak na Wigilię zupa musi być bez mięsa(...)drobną kosteczkę. Cebulę zeszklić na rozgrzanym maśle, a następnie dodać grzyby i smażyć, aż cała woda z grzybów odparuje. Z wywaru usunąć wszystkie warzywa oprócz marchewki, następnie dodać do niego grzyby i gotować jeszcze ok. 20 minut. Makaron ugotować w osolonej wodzie. Zupę podawać z makaronem, posypaną pietruszką i z kleksem śmietany. Smacznego
Krylowa KuchniaUwielbiam zupy z dodatkiem grzybów, ale kurkowej wcześniej nie gotowałam. Na blogu Asi z Kwestii Smaku znalazłam przepis , który wydał mi się interesujący. Ugotowałam zupę i prawie nic nie zmieniłam w jej przepisie. Wyszła pyszna, niczego jej nie brakowało. Jędrne kurki, aksamitne ziemniaki, aromatyczny koperek i ten piękny żółty kolor. To taka zupa, której jedzenie wciąga i wciąga coraz
Codziennik KuchennyBardzo łatwo zamienisz zwykły rosół w wykwintne i przepyszne danie, które przy świątecznym stole doceni każdy smakosz grzybów Aromat jest niesamowicie intensywny, a przepis banalnie prosty. Rosół grzybowy z łazankami będzie idealny na świąteczny obiad. Przepis na rosół grzybowy Składniki: około 2 litrów dobrego esencjonalnego rosołu ( my zawsze korzystamy z tego przepisu – kliknij ), 2 garście suszonych prawdziwków (ewentualnie podgrzybków(...)drugiego garnka, aby otrzymać klarowny bulion, dodaj suszone grzyby i gotuj na bardzo małym ogniu przez około 20 minut. Na dno każdego talerza wyłóż porcję łazanek, zalej gorącą zupą. Do rosołu grzybowego bardzo fajnie pasuje świeża natka pietruszki. Artykuł Rosół grzybowy z łazankami. Doskonały na świąteczny obiad. PRZEPIS pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapotrafimy się im oprzeć. Przepis na aksamitną pieczarkową Przepis na krem z pieczarek pojawił się jakiś czas temu, dzisiaj mamy coś jeszcze lepszego. W naszej zupie, pływają pyszne grzybowe plastry i makaron penne. SKŁADNIKI: - 500g pieczarek - 2 cebule - 1 marchewka - 2 ząbki czosnku - 1l bulionu - 200 ml śmietany do zup 30% - garść makaronu Penne
Związek na patelniwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Kiedyś zawsze miałam zapas suszonych grzybów, ale niestety w moim domu szybko ulega on wyczerpaniu... Zupa smakuje rewelacyjnie i smacznie komponuje się z wędzonym posmakiem mięsa. Jeśli nie lubicie wędzonego kurczaka - tradycyjnie(...)użyjcie świeżego. Zazwyczaj większość osób moczy grzyby, jednakże ja tego nie stosuję, bo nie widzę takiej potrzeby. Grzyby i bez tego są miękkie oraz nadają zupie cudowny aromat. 3 garście suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków, borowików) 1 szklanka pęczaku mięso z kurczaka wędzonego (tyle co na wywar i do zupy - wg uznania; użyłam 3 skrzydełek) 5 średnich ziemniaków 1 marchew
Di gotujeidzie mogłam zrobić kilka grzybowych przysmaków. Uwielbiam zupy nad czym bardzo ubolewa moja rodzina, bo Oni najchętniej jedzą mięso w wydaniu smażonym, a ja przez 7 dni w tygodniu mogę tylko zupy. Smak podkręciłam curry i kurkumą, bo mam słabość do tych przypraw, a poza tym są bardzo zdrowe. Składniki na zupę: - 2 litry dobrego bulionu, warzywnego lub mięsnego(...)nieco zmiękną dodać przyprawy, obsmażone grzyby i przygotować śmietanę z mąka do zabielenia. 2. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ze śmietaną i natkę pietruszki, dodatkowo zawsze zostawiam kilka łyżek grzybów i dodaję je dopiero na talerz jak podaję na stół
Apetyczna babeczkadziś brzydko... Ponuro strasznie... Postanowiłam rozgrzać się zupką grzybową z lanymi, serowymi kluskami!!! Bardzo prosta w przygotowaniu. Gęsta, przez to sycąca. Mocno aromatyczna. Grzybow a zupa z lanymi, serowymi kluskami. Składniki: 200 g grzybów - u mnie maślaki - mrożone; 200 g pieczarek; cebula; 1 mały ząbek czosnku; 1 łyżka masła; ok. 750 ml bulionu warzywnego - zależy jak gęstą zupkę chcemy(...)lubczyk, szczyptę soli, ser żółty. Wody (zimnej) dodajemy tyle, żeby ciasto konsystencją przypominało rzadki kisiel. Mieszamy dokładnie. Ciasto wrzucamy do delikatnie wrzącej wody łyżką. Najlepiej zamoczyć łyżkę we wrzącej zupie przed nałożeniem ciasta - ciasto się wtedy do niej nie klei. Gotujemy jeszcze chwilę po wypłynięciu kluseczek na powierzchnię. Smacznego
Miksturownikwybrać na grzyby ale w sezonie przynoszę całe koszyki z pobliskiego rynku. Uwielbiam je w każdej postaci więc są one nieodłącznym elementem mojego jesiennego menu. Jadłam kiedyś pyszną zupę ze świeżych grzybów - klasyczną, gotowaną z włoszczyzną, bez żadnych udziwnień. Na szczęście próba jej odtworzenia we własnej kuchni się udała a w domu pojawił się pełniutki garnek tej pysznej zupy, który
Milion SmakówPodaję przepis na zupę ze świeżych grzybów ale idealnie będą się nadawać grzyby mrożone, pyszne i równie aromatyczne. Ktoś kiedyś mi powiedział że dodaję mleczko kokosowe do wszystkiego i to chyba jest prawda, w tej zupie odnajduje się znakomicie. Zapraszam na pyszny obiad. Zupa ze świeżych podgrzybków z mlekiem kokosowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewiem czy to bardziej zupa pieczarkowa czy z suszonych grzybów, bo jednak dominują suszone grzybki jeśli chodzi o aromat. Cała zupa bardzo mi posmakowała. To taki przedsmak Świąt, kiedy to suszone grzyby są wszechobecne. Składniki: 1/2 szklanki suszonych grzybów 7-8 dużych pieczarek 1 mała cebula 3 ziemniaki 3 małe marchewki kawałek selera ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty(...)Sposób przygotowania: 1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin. Można to zrobić wieczorem. Grzyby odcedzić, drobniej pokroić, a wywar, w którym się moczyły zostawić do zupy. 2. Cebulę posiekać, pieczarki obrać, pokroić w półplasterki. Obrane ziemniaki, marchewki i selera pokroić w kostkę. 3. W garnku rozgrzać trochę oleju, zeszklić cebulę, po czym dodać pieczarki
Kuchnia domowa Ani