Ciężkie czasy ostatnio nastały. Będzie już z miesiąc jak Gnom nie widział przedszkola. Zgredek ząbkuje już szósty miesiąc. A matka jest tylko jedna 🙂 Zatem żeby rodzina
gotować!zielonego pieprzu - potrawkę meksykańską śniadania (wegańskie, bez laktozy i bezglutenowe): - eko jaglankę z maliną i aronią - owsiankę kokosową z jagodami, figami i nasionami chia zupy: - krem grzybowy - krem szpinakowo - brokułowy - krem pomidorowo-paprykowy oraz: - sproszkowaną żurawinę - mieszankę "Owocowy Sad" - czerwony koktajl w proszku Innymi słowy, same pyszności... a jak z przygotowaniem i smakiem? Przygotowanie jest bardzo proste
Poranek na słodkobogatą przeszłość tego regionu oraz jego wielokulturowość. W karczmie można zjeść potrawy typowe dla Warmii, oparte na prostych składnikach: mące, ziemniakach, jajach, grzybach, kapuście, rybach. Próbowaliśmy żuru warmińskiego, zupy z grzybów leśnych z łazankami, babki ziemniaczanej dzyndzałek, okonek warmińskich prosto z patelni. Nie są to dania dietetyczne lecz z cała pewnością warto ich spróbować. Bardzo smaczne pierogi , rybki długo pozos
WYSPA SZCZĘSLIWAwinem Marsala to wykwintna przystawka. Podana z pieczywem, sama w sobie już jest wegetariańskim daniem kolacyjnym. Może również stanowić bazę, czy wstęp do kolejnych potraw, np. sosu grzybowego lub zupy… i nie tylko. Portobello wspaniale też smakują faszerowane i grillowane. Warto się pokusić i przygotować z nich coś pysznego, prostego i szybkiego. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Portobello z winem
mojewypiekiinietylkokluskami z makiem. W dzieciństwie byłam święcie przekonana, że cała Polska je te rzeczy w Wigilię. Dziś wiem, że karp może być też w galarecie, a zupa np. grzybowa ;) Wiem też, że tradycyjne makowce czy pierniki, można uzupełnić czymś szybkim, łatwym, mniej standardowym. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówblaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180*C i pieczemy ok.30 minut, na termoobiegu. Rewelacyjnie smakują same ale również jako dodatek do zupy np. grzybowej lub do żurku. Smacznego
Smaczne ZdrowePieprznik jadalny czyli nasza pospolita kurka ceniona jest przez nas za swój niepowtarzalny aromat i smak. U mnie zdecydowanie nr1 wśród wszystkich grzybów. Po zupie kurkowej przyszedł czas na jejecznicę z kurkami :) Składniki:(na 2 porcje) 150g kurek 1 mała cebula 1 łyżka sklarowanego masła 4 jajka, roztrzepane sól, świeżo zmielony pieprz szczypiorek do posypania Wykonanie: Kurki dokładnie umyć
Walijskie Pichceniejakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo. Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapublikacji „Dukielskie specjały – gdzie i kto”. Żur ze Zboisk - kuchnia podkarpacka Składniki: 250 g włoszczyzny (marchewka, pietruszka, kawałek selera, kawałek pora lub cebula) 3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych grzybów 2,5 szklanki zakwasu na barszcz kminek sól, pieprz Składniki na zakwas: 1 szklanka mąki żytniej 1 szklanka mąki owsianej skórka żytniego chleba czosnek Przygotowanie zakwasu: Do kamiennego garnka(...)zakwas. Dodajemy posiekane grzyby, zmiażdżony czosnek i zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z całymi gotowanymi ziemniakami. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa Kwasówka z Drohobyczki
Trzeci talerzchcą rezygnować z tradycji. Nieważne czy jesteś jedną z takich osób czy nie, tradycyjną wigilię można przygotować zdrowiej i z poszanowaniem dla tradycji. Jak? Zacznijmy od zup. Najczęściej królują u nas barszcz, grzybowa i rybna . Te wszystkie trzy zupy (jeśli są przygotowane na domowym bulionie) są bardzo zdrowe, gdy odpowiednio je podamy – czysty barszcz będzie najlepszy(...)popicia – jeśli podajemy go z uszkami, to ich symboliczna liczba z pewnością wystarczy. Warto przygotować go na zakwasie buraczanym. Grzybowej i rybnej po prostu nie zabielajmy śmietaną – zupa będzie lżejsza. W wielu domach króluje sałatka wielowarzywna – oczywiście grubo posmarowana majonezem z wierzchu. Można ją łatwo “przerobić” na lżejszą wersję używając na sos majonezu light
Poezja smakubędziemy gotować zupę podsmażamy cebule na maśle lub oleju. Jak się zeszklą, dodajemy pieczarki i podsmażamy na złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać(...)marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy aż ziemniak będzie miekki czyli około 20 min. Po tym czasie zawartość garnka blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę i opcjonalnie pozostałe podsmażone pieczarki i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zupę pieczarkową podajemy z makaronem lub grzankami i posypaną natką pietruszki
Kulinarna Patilogiabędziemy gotować zupę podsmażamy cebule na maśle lub oleju. Jak się zeszklą, dodajemy pieczarki i podsmażamy na złoty kolor. Połowę pieczarek z cebulą odkładamy na bok, resztę zalewamy 2 l bulionu. Do zupy d odajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka i połowę ugotowanej marchewki i 2-3 grzyby suszone. (Jeżeli chcecie mieć zupę całkowicie gładką bez kawałków grzybów nie musicie odkładać(...)marchewki ani grzybów – wszystko dodajcie do zupy w tym momencie.) Zupę gotujemy aż ziemniak będzie miekki czyli około 20 min. Po tym czasie zawartość garnka blendujemy na gładko. Dodajemy śmietanę i opcjonalnie pozostałe podsmażone pieczarki i marchewkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu jeszcze kilka minut. Zupę pieczarkową podajemy z makaronem lub grzankami i posypaną natką pietruszki
Kulinarna Patilogialeśnych 1 cebula 1 marchewka kawałek selera i pietruszki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 50 g czerwonej soczewicy 3 szklanki bulionu 3/4 szklanki mleka sól, … Czytaj dalej Zupa krem z grzybów leśnych
czarrna od kuchniZostała ćwiartka na którą nie miałam pomysłu. Nie przepadam za kapuśniakiem ze słodkiej kapusty, jednak tym razem postanowiłam dać zupie szansę. Okazała się całkiem smaczna. Dzięki sporej ilości grzybów i kminku zupa jest wyrazista w smaku, a dzięki dodaniu ziemniaków - sycąca. Bardzo polecam na coraz chłodniejsze dni. inspiracją był przepis ze strony Gotować kapuśniak z włoskiej kapusty - przepis Składniki(...)główki kapusty włoskiej ( po pokrojeniu ok 300 g) ok 16g suszonych grzybów 250 g ziemniaków 120 g cebuli 3 łyżki oleju 2 łyżeczki kminku 1,5 l wywaru mięsnego 2-3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki +do podania majeranek sól Przygotowanie: Grzyby zalać szklanką wody, namoczyć, najlepiej przez parę godzin. Namoczone pokroić w cienkie paski
Stare Gary