ulubione danie. Może też robicie? Jeśli nie to zapraszam na przepis. Jest banalnie prosty, ale bardzo smaczny. Składniki : * paczka grochu połówek * pół kilograma kiszonej kapusty * 5 grzybów suszonych * cebula * 5 łyżek oleju rzepakowego * sól , pieprz , majeranek Przygotowanie : Groch noc wcześniej namoczyć. Ugotować do miękkości z majerankiem i solą. Kapustę ugotować z namoczonymi grzybami. Odcedzić groch
Magiczne Życie MartyKlimat świąteczny wkrada się do naszych domów, a cóż oprócz zapachu choinki i dźwięku kolęd kojarzy nam się ze świętami? Dla mnie to zapach piernika i grzybów suszonych. Z racji, że mój blog jest typowo słodki, grzybki pozostawię w spokoju, zajmę się za to piernikiem, a dokładnie będzie to piernik z marchwi. Jest to piernik, który nie zawiera miodu
Smakołyki BerenikiŚwięta do okres szczególny w każdym domu. Dla mnie to niesamowity klimat, tworzony przez różne zapachy - choinki, suszonych grzybów, przypraw korzennych czy pieczonego ciasta; małe i większe rytuały i tradycje, takie jak przystrajanie drzewka, wspólne chwile spędzone na przygotowaniach, słuchanie kolęd, oczekiwanie na ten jedyny w roku wyjątkowy wieczór. To czas, który bez względu na to, czy przeżywamy
Smakołyki Bereniki200g świeżego zielonego groszku 200g ananasa 200g czarnej fasoli 3 łyżki ostrego sosu chili 3łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy puszka pomidorów bez skóry szklanka soku pomidorowego garść suszonych grzybów 100g marynowanych pędów bambusa * Kurczaka oczyściłam, pokroiłam w kostkę i zamarynowałam w sosie sojowym, oliwie i ostrym sosie. Zostawiłam na godzinę w lodówce. Pokroiłam ananasa w kostkę. Cebulę pokroiłam
W kuchni Karmel-itkiogromną przyjemność gotować z Kasią, z bloga W krainie smaku , dzięki której w ogóle mogłam jechać na te warsztaty. Przyrządzaliśmy potrawy, na zmianę z degustacją. Przygotowaliśmy: SUFLET GRZYBOWY RISOTTO Z SZAFRANEM ZE SMAŻONYM PSTRĄGIEM PIECZONY SCHAB Z CEBULĄ PODANY Z PUREE ZIEMNIACZANYM, I GRUSZKĄ CYNAMONOWĄ POMARAŃCZOWA GALARETKA Z BIAŁEGO WINA Z PRZYPRAWAMI KORZENNYMI I KREMEM JAJECZNYM Każdy
W kuchni Karmel-itkiWięcej pomysłów znajdziecie, wpisując w wyszukiwarkę po prawej stronie, hasło "banan.". DOMOWE CHIPSY BANANOWE. /pomysł własny;/ Do przygotowania potrzebujemy: pokrojone w plasterki średniej grubości banany i suszarkę do grzybów. Banany układamy w suszarce i suszymy w 70 stopniach Celsjusza przez ok. 7-8 godzin. W przypadku, kiedy suszarki nie mamy, rozkładamy na papierze do pieczenia, banany na kratce
W kuchni Karmel-itkinasiona. Nasturcja zawiera bardzo dużo witaminy B i C, a także potas, żelazo czy też magnez. Natomiast glikozydy olejków gorczycznych, zawarte w tejże roślinie, hamują rozwój bakterii, wirusów i grzybów w naszym organizmie. Wzmacnia nasturcja układ odpornościowy i chroni przed infekcjami, zakażeniami bakteryjnymi, przed wszystkim dróg oddechowych i moczowych. Działanie podobne do chrzanu - stanowi naturalny antybiotyk. Ale uwaga! Nie mogą
W kuchni Karmel-itkijeśli miody posiadają certfikat, jakikolwiek, to już rewelacja! bądź pszczelarz znajduje się w pszczelarskim zgromadzeniu). Miody, swoje antybakteryjne działanie zapewniają enzymowi zwanemu lizozym .Ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój drobnoustrojów - grzybów i bakterii. uczestniczy w mechanizmie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w miodzie chabrowym. Przechowywanie
W kuchni Karmel-itkispodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję
W kuchni Karmel-itkimnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana. ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek Łopatkę i podgardle
W kuchni Karmel-itkiStół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego
W kuchni Karmel-itkiMAKARON MIE Z GRZYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy
W kuchni Karmel-itkisię wyruszyć razem do lasu żeby zapełnić chociaż kilka koszy. Bardzo bym tego chciała. Tymczasem nie mogę doczekać się kiedy zejdą śniegi i pojawi się coś świeżego w temacie grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMorchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaSmardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny. Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza