zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:95/230)

MIÓD. JAKI WYBRAĆ? 165

jeśli miody posiadają certfikat, jakikolwiek, to już rewelacja! bądź pszczelarz znajduje się w pszczelarskim zgromadzeniu). Miody, swoje antybakteryjne działanie zapewniają enzymowi zwanemu lizozym .Ma działanie bakteriobójcze, hamuje rozwój drobnoustrojów - grzybów i bakterii. uczestniczy w mechanizmie przeciwdrobnoustrojowego działania miodu. U człowieka enzym ten stanowi czynnik odporności nieswoistej, która podwyższa odporność na zakażenia. Najwięcej tego enzymu znajdziemy w miodzie chabrowym. Przechowywanie

W kuchni Karmel-itki
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 171

spodem, ład i porządek, realizacja świątecznych planów i prawdziwa radość z bycia razem. KAPUSTA Z GRZYBAMI. /wg mojej Mamy;/ 1,2 kg kapusty kwaszonej 500g pieczarek 100g suszonych grzybów leśnych 2 łyżki margaryny 2 łyżki smalcu 2 duże białe cebule 5 ziarenek pieprzu, 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego Cebulę siekam w półtalarki. Szklę ją na maśle. Pieczarki kroję

W kuchni Karmel-itki
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 219

mnie będą do najbliższego parku. Aż małe rączki ulepią z radością bałwana.   ŚWIĄTECZNY PASZTET. / źródło: PASZTET / 1 kg łopatki 1 kg podgardla 1 kg wątroby wieprzowej garść suszonych grzybów 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula szklanka bułki tartej 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 6 ziaren czarnego pieprzu sól pieprz 6 jajek  Łopatkę i podgardle

W kuchni Karmel-itki
CYTRYNOWY PSTRĄG ŁOSOSIOWATY. 216

Stół uginał się pod ciężarem smakołyków, jakimi go zastawiono. Pierogi, kapusta, śledzie w kilku odsłonach, ryby smażone, pieczone, gotowane. Grzybów moc, krokietów sterta, a słodkości co nie miara. Można dostać oczopląsu! Tradycja co rok od lat wielu pielęgnowana w większości domów. Choinka błyszcząca, pachnąca lasem. Niegdyś jednak na stołach potraw ilość nieparzysta być musiała, a i ona od statusu społecznego

W kuchni Karmel-itki
MAKARON MIE Z GZRYBAMI MUNG, GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. 160

MAKARON MIE Z GRZYBAMI  MUNG,  GROSZKIEM, BROKUŁEM I PĘDAMI BAMBUSA. /własny;/ 2-3 porcje opakowanie makaronu Mie 150 g zielonego groszku 1/2 małego brokuła 1 opakowanie grzybów Mun krojonych 2 łyżki młodych pędów bambusa w paseczkach 1 łyżeczka zielonej pasty curry 1/2 szklanki śmietanki 12 % 3 łyżki oleju sezamowego sos sojowy do smaku świeżo mielony pieprz kolorowy

W kuchni Karmel-itki
Sałatka warzywna z poćkami 273

się wyruszyć razem do lasu żeby zapełnić chociaż kilka koszy. Bardzo bym tego chciała. Tymczasem nie mogę doczekać się kiedy zejdą śniegi i pojawi się coś świeżego w temacie grzybów. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Smardz stożkowaty 163

Morchella conica czyli smardz stożkowaty występuje według atlasów grzybów od marca do maja, z naciskiem jednak na drugą połowę kwietnia i maj. Lubi zarówno lasy liściaste jak i iglaste. Można go spotkać także w lasach łęgowych oraz parkach i ogrodach gdzie wyrasta chętnie na ściółce z przywiezionej kory. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Filet grillowany ze smardzówkami 140

Smardzówki czeskie to bliskie krewniaczki smardzy stożkowatych. Przyznam, że lubię je nieco mniej bo nie pachną tak intensywnie grzybowo. Są jednak smaczne a poza tym wiosną nie ma wybrzydzania gdy po zimnie jestem spragniona świeżyzny. Więcej o tych grzybkach możecie przeczytać w oddzielnym poście, w dziale Grzyby gatunkami . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurki - pieprznik jadalny 164

Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kluseczki kładzione z owocami leśnymi 167

prostego, szybkiego i z dodatkiem czegoś co właśnie się zebrało. W podlaskim domku jestem tylko gościem i nie mam swojego warzywnika więc przynoszę różności z lasu. Poszłam na poszukiwanie grzybów, ale przy okazji nazbierałam trochę owoców - małych, słodkich malin, pachnących poziomek i ostatnich w tym roku jagód. Mina Żarłoczka kiedy dostał w miseczce ulubione kluseczki kładzione ze śmietaną i świeżymi

Smaczna Pyza
Muchomory duszone z cebulką i białym winem 119

Muchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych grzybów brak to ten radzi sobie doskonale i rośnie w najlepsze, czasami nawet gromadnie, więc warto się mu przyjrzeć. To smaczne grzyby i zbieram je chętnie, jeśli tylko uda mi się trafić na niezamieszkałe

Smaczna Pyza
Piaskowiec modrzak 659

Piaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Pochwiak jedwabnikowy 183

dość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Twardzioszek przydrożny - przydróżka 443

Twardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem. Moje dania z twardzioszkami : - Krupnik z twardzioszkami - Sos z twardzioszków ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Polędwiczki drobiowe z borowikami 344

Przez ostatnie dwa tygodnie była piękna wycieczka do Toskanii a potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część

Smaczna Pyza