zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:87/230)

Degustacja menu w La Traviacie - relacja 145

domu, to chętnie skusiłabym się na kieliszek wina.  Na początek otrzymałyśmy przystawki: bruschette miste - chrupiące kromki z trzema różnymi dodatkami: pomidorami, pastą z oliwek i pastą z grzybów. Takie danie w lokalu kosztuje 9 zł. Mi najbardziej smakowała ta ostatnia, grzyby fajnie komponowały się z pieczywem i były odpowiednio doprawione.  Jako druga przystawka na stole pojawiły się cykorie

Pasja Smaku
Grzyby gatunkami. Muchomor mglejarka - muchomor szarawy 185

się pozornie tylko wielkością i kolorem kapelusza, była zaliczana właśnie do tego gatunku. Dzisiaj, w dobie bardziej szczegółowych badań, wyodrębniono oddzielne gatunki np. Muchomora rdzabowbrązowego Zajrzyj do mojego Atlasu grzybów - czy znasz je wszystkie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej 160

Pojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego koszyk był pełen

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Makaron z pieczarkami, cukinią, fetą i suszonymi pomidorami 501

chciałabym Wam polecić danie-ekspress. Kilka składników, które wspaniale się ze sobą komponują. Polecam! Składniki: 250 g drobnego makaronu, np. muszelki 1 młoda cukinia 250 g pieczarek lub innych grzybów (podgrzybków, borowików, kurek) 2/3 kostki fety 1/2 słoiczka suszonych pomidorów w oliwie natka pietruszki sól i pieprz 1 łyżeczka ziół do pizzy 1 ząbek czosnku słodka papryka w proszku oliwa

Czerwień i błękit
BIGOS 132

najlepiej. Gorący aromatyczny i jak dla mnie, najlepiej z bardzo kwaśnej kapusty J SKAŁDNIKI 1,5 kg kapusty kiszonej 70 dag wołowiny 80 dag łopatki 1 duża cebula garści grzybów suszonych 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu pieprz sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso pokroić w małe kawałki i podsmaży aby się zarumieniło pod koniec smażenia dodać cebule

RAROSSA
Sajgonki z kurczakiem 349

Starsza. Sajgonki smażyłyśmy na patelni, jednak następnym razem w ruch pójdzie frytownica. Sajgonki z kurczakiem Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 spora cebula 1 marchewka 1 garść namoczonych wcześniej grzybów Mun 1/2 szklanki pędów bambusa 1/2 szklanki kiełków sojowych 2 szklanki pokrojonego makaronu sojowego, uprzednio zalanego wrzątkiem 1 cm kawałek świeżego imbiru 2 jajka 4 łyżki ciemnego sosu sojowego

Kulinarne przygody Gatity
Domowa vegeta 143

jeszcze uchylę rąbka tajemnicy... w przygotowaniu post o domowej kostce bulionowej ! Domowa vegeta Składniki: 1 kg marchwi 200 g pietruszki 250 g selera 2 pory 5 dag suszonych grzybów parę łodyżek świeżego lubczyku 1 pęczek natki pietruszki łyżeczka ziaren czarnego pieprzu kilka ziarenek ziela angielskiego 3 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej 3 łyżeczki kurkumy Wykonanie: Warzywa korzeniowe obieramy i tniemy

Kulinarne przygody Gatity
Pierogi z kapustą i grzybami 461

łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli ok. 500 ml gorącej wody wymieszanej pół na pół z mlekiem Farsz 1 kg kiszonej kapusty 100 g suszonych grzybów 200 g cebuli sól pieprz olej do smażenia Wykonanie: W przeddzień robienia pierogów suszone grzyby zalewamy wodą i moczymy. Następnego dnia gotujemy je do miękkości w  wodzie, której się moczyły. Grzyby odcedzamy, zachowując wodę

Kulinarne przygody Gatity
Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie 402

Czerwony postny barszcz to kolejny klasyk wigilijnej wieczerzy. U nas  w domu pojawia się obok zupy grzybowej  z łazankami. Z reguły podaję go z pasztecikami z pieczarkami lub  z pierogami z kapustą i grzybami. Można go też popijać bez żadnych dodatków. Do przygotowania barszczu na zakwasie musimy się zabrać na co najmniej tydzień przed Wigilią

Kulinarne przygody Gatity
Gulasz z łopatki wieprzowej z dynią, grzybami leśnymi i cukinią 200

dłużej tym lepiej. A dzień po zrobieniu w ogóle smakuje wyśmienicie. Składniki (4-5 porcji): 1 kg łopatki wieprzowej 500 gram dyni 1 kg cukinii 600 gram świeżych grzybów leśnych (np. podgrzybki, kurki...) 1 puszka pomidorów 1 cebula 1 papryka czerwona   2 ząbki czosnku 5 ziarenek owocu jałowca 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe sól pieprz łyżka oliwy

Mango Papaja
Błyskawiczny makaron chiński z jajkiem w koszulce 293

gram makaronu chow mein 3 garście ugotowanej zielonej lub żółtej fasolki szparagowej 3 suszone chilli (jeśli nie lubicie ostrego smaku nie dodawajcie) 3 łyżki stołowe chilli hot beans kilka grzybów mun ok. 5 cm imbiru dymka opcjonalnie trawa cytrynowa 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju sezamowego olej słonecznikowy 4 jajka ocet WYKONANIE

OstryKęs
Siedzuń jodłowy. Szmaciak jodłowy 870

brat bardziej znanego Siedzunia sosnowego vel szmaciaka . Jodłowy jednak jest dużo rzadszy. Ten gatunek, jak inne siedzunie, jest w Polsce pod ścisłą ochroną . Znajduje się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem V czyli narażony na wyginięcie. Ja miałam przyjemność obejrzeć go sobie na żywo w orawskim lesie a dla Was mam zdjęcia. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Piernikowy prezent 153

piękne pierniki w kształcie gwiazdek, grzybów i to piernikowe serce dostałam w upominku świątecznym. Chciałam Wam pokazać jak zdolni cukiernicy amatorzy są wśród nas :) Dziękuję! A może te wypieki staną się inspiracją dla  Waszych świątecznych wypieków

Proste Potrawy
Grzyby suszone 140

skarby pochodzą z tegorocznego grzybobrania :)  Część grzybków została zamarynowana w occie , a nadmiar wysuszyłam.  Zostaną przechowane w szczelnych słojach, dołożę je do bigosu ,   zupy grzybowe j   lub sosu grzybowego

Proste Potrawy
Bielaczek pozrastany - Naziemek ceglasty 280

Naziemek ceglasty Albatrellus confluens to brat Naziemka zielonawego o jakim już Wam pisałam . Oba gatunki są wpisane na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem E czyli wymierające. Czy wiesz skąd się wzięły grzyby w lesie ? ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza