cukinii II Dżem z dyni Dżem dyniowo-jabłkowy Cukinia a'la ananas Cukinia waniliowa Inne Keczup z cukinii Leczo z cukinii Przecier pomidorowy szybki Puree z dyni PRZETWORY Z GRZYBÓW Grzyby leśne suszone Marynowane grzyby Turki marynowane PRZETWORY Z ZIÓŁ Syrop miętowy Syrop z kwiatów z dzikiego bzu Konfitura z płatków róży
Kuchnia domowa AniGrzybów u nas co niemiara! W ostatni weekend nazbierałam cały kosz maślaków. Grzyby podzieliłam i przeznaczyłam na sos, suszenie oraz mrożenie. Składniki: ok 1/2 kg maślaków 1 cebula 1 łyżka oleju 1 listek laurowy 3 ziela angielskie sól, pieprz woda 2 łyżki śmietany 18% + 2 łyżki mąki + odrobina zimnej wody Sposób przygotowania: 1. Grzyby oczyścić i obrać ze śliskiej
Kuchnia domowa Aniłyżki cukru Do każdego słoika: 1-2 krążki cebuli 2-3 ziela angielskie 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki ziaren gorczycy Sposób wykonania: 1. Do marynowania wybieram te małe okazy grzybów. Większe kroję na pół, a całkiem duże przeznaczam na suszenie. 2. Oczyszczone grzyby gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 5-10 minut. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i wkładamy w słoiki
Kuchnia domowa AniLekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków. Składniki: 2 szklanki mąki 480 niepełna szklanka gorącej wody łyżka
prawdziwe jedzeniefarsz bardzo zbliżony jak do rogalików z kapustą i grzybami , czy tradycyjnych pasztecikó w, czy krokietów z kapustą i grzybami. Kapusta z grzybami: 500 g kiszonej kapusty 2 garści grzybów suszonych 1-2 cebule 2-3 liście laurowe szczypta kminku, kilka ziaren ziela angielskiego, oraz czarnego pieprzu (roztarte w moździerzu) sól do smaku Dzień wcześniej suszone grzyby zalewamy wrzącą wodą
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmoja Druga Połówka, która kleiła je razem ze mną :)) zrobić wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin
Zakręcony Wideleczajmowały mniej miejsca. A w Wigilię tylko ugotować. :) A jutro pierogi w innym wydaniu - z ziemniakami :) Składniki (na ok. 50 sztuk): Na farsz: 800 g kiszonej kapusty garść suszonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków) 2 małe lub 1 duża cebula 3 ziela angielskie 2 liście laurowe bułka tarta łyżka oleju sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki gorąca woda
Zakręcony WidelecNarodzenie Kapusta z grzybami wigilijna – Składniki: Kapusta kiszona – 1,2kg Suszone grzyby – 80g Cebula – 3 duże sztuki Olej do smażenia Wrzątek – do zalania grzybów + do duszenia kapusty Liście laurowe – 2 sztuki Pieprz – do smaku Sól – do smaku Kapusta z grzybami wigilijna – Wykonanie: Grzyby zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić
Kulinarne Przebojeogniu gotujemy jeszcze ok. 15 minut. Dodajemy czerwone wino, doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem. Dodajemy koncentrat pomidorowy. Jeśli mamy zbyt mało wody możemy podlać wodą, pozostałą po moczeniu grzybów. Na takim bardzo wolnym ogniu gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Tak jak mówiłam : najsmaczniejszy jest odstany, odgrzewany – pamiętajmy
Ostra na Słodkoskładniki: ciasto 350 g mąki pszennej, użyłam pszennej Młyn Kopytowa 200 ml gorącej wody 2 łyżki margaryny lub masła szczypta soli 1 małe jajko farsz 100 g ugotowanych suszonych grzybów (duże kapelusze podgrzybków i prawdziwków) 100 g ugotowanej kiszonej kapusty 1 spora cebula sól,pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju. Ugotowane
Monia miesza i gotujeilość farszu zależy od wielkości liścia i wielkości gołąbków które chcemy zrobić ) , zawijać i układać w naczyniu żaroodpornym. Dno naczynia wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty. Gołąbki zalać wywarem z grzybów, przykryć kapuścianymi liśćmi i pokrywką , wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni , na ok 2 godziny. W trakcie pieczenia można dolać nieco bulionu ale nie jest to niezbędne. Podawać
Stare Garyłyżka masła 2 średnie cebule, pokrojone w cienkie krążki 100g wędzonego bekonu pokrojonego w cienkie paseczki (u mnie wędzony boczek) 75g pieczarek pokrojonych w plasterki lub świeżych leśnych grzybów 125g utartego dobrze topliwego żółtego sera ( użyłam francuskiego sera Fromage des Vosges z Lidla) przygotowanie Ciasto: Najlepiej przygotować w dzień poprzedzający pieczenie Z podanych składników wyrabiać ciasto przez
Stare Garyśmietany zioła do wyboru - estragon, szczypiorek, zielona cebulka 100 g sera np chedar - starty sól, pieprz 1 łyżka octu balsamicznego pomidor opcjonalnie można też dołożyć trochę grzybów przygotowanie przygotować ciasto i spód tarty wg np tego przepisu. Cebulę pokroić na cienkie plasterki i dusić na maśle, na niewielkim ogniu, tak długo, aż zrobi się miękka
Stare Garygotowe. Wolnowar sprawia że danie jest niesamowicie aromatyczne. Polecam! składniki 1200g chudej wołowiny 100 g wędzonego boczku lub bekonu 10 szalotek 10 - 15 pieczarek, najlepiej drobnych brunatnych garstka suszonych grzybów 1 marchewka ok 3 łyżek mąki 1 łyżka pasty pomidorowej 3 - 4 ząbki czosnku , posiekane + cała główka do garnka 1 łyżeczka tymianku 2 listki laurowe Garść posiekanej natki pietruszki
Stare Garykaczki, np. piersiami lub mięsem z korpusu kaczki, po ugotowaniu rosołu) 3 ugotowane marchewki 2 ugotowane pietruszki 1/3 ugotowanego selera 1 ugotowany por (biała część) 1/2 cebulki kilka suszonych grzybów, wymoczonych lub ugotowanych z warzywami 3 ziela angielskie 2 liście laurowe sól pieprz majeranek 1/2 szklanki suszonej żurawiny Mięso i warzywa oraz suszone grzyby, z dodatkiem liści laurowych
Mango Papaja