zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:80/230)

Pomidory suszone w ziołach 114

jest ich wiele ale ten smak, rewelka. Teraz co roku będę robić swoje pomidorki. Mało pracy a ile przyjemności z ich jedzenia. Jak nie macie suszarki do grzybów możecie ususzyć w piekarniku lub jak jest gorąco na słońcu. rozwiń i czytaj przepis : Rozwiń i czytaj przepis

Ewa w kuchni
Uszka z kapustą i grzybami 173

szklanki mąki 1 jajko około 1 szklanki letniej wody szczypta soli Farsz: 30 g suszonych grzybów 300 g kiszonej kapusty 1 duża cebula łyżka masła sól pieprz 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego Czas płynie nieubłaganie... i już mamy grudzień. Więc pomału nadchodzi czas na przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia. Lubię tak sobie wszystko porozkładać w czasie, żeby

Świat Domowej Kuchni
Krokiety z kapustą i grzybami 242

Krokiety z kapustą i grzybami (na wigilijny stół) Składniki: (na 20 krokietów)  - 1 kg kapusty kiszonej  - 200 g suszonych grzybów - 20 usmażonych naleśników  - jajko i bułka tarta do panierki Sposób przygotowania: 1. Kapustę i grzyby wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Następnie gotujemy to przez 2 godziny , do czasu kiedy kapusta będzie miękka. Podczas gotowania, przyprawiamy kapustę

Gotuj Z Muzyką
Łazanki z kapustą 141

wrażenie, że z każdym dniem smakują lepiej.     Składniki: 250 g kapusty kiszonej 250 g łazanek 1 - 2 cebule 100 - 200 g pieczarek (lub ok 30g grzybów suszonych*) 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki nasion kolendry 1/2 łyżeczki kopru włoskiego 5 - 8 ziaren ziela angielskiego 5 - 8 ziaren owocu jałowca 3 - 4 liście laurowe sól, pieprz

Sto kolorów kuchni
Gulasz wołowy z maślakami , kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi 168

wypełniony po samiutkie brzegi – konsystencja : produkt jest posiekany , a nie zmielony na gładką ” breję ” , masę ( jak zwał tak zwał ) – delikatny , ale zarazem wyczuwalny smak zarówno grzybów jak i cebulki. – pojemność – z jednego słoika przyrządziłam obiad dla 6 osób i jeszcze można było sięgnąć po dokładkę - – za szybko znika ;) A teraz przejdźmy do przepisu

Ostra na Słodko
KROKIETY Z MIĘSEM I Z KAPUSTĄ 226

jestem wielką naleśnikarą i jest to chyba jedyna rzecz , którą mogłabym zajadać codziennie i bez opamiętania. Nie tylko naleśniki , ale i krokiety. Częstowałam Was już Krokietami z soczewicą Krokietami grzybowo – jajecznymi , a nawet krokietami z parówkami! Dziś mam wersję dla mięsożerców! Obficie nadziane świeżym mielonym mięsem i kapustą są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło

Ostra na Słodko
Kotlety ryżowe z kurczakiem 333

szybki obiad , ale też stanowią świetny dodatek np. do bułki zamiast sklepowej wędliny. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Świetnym dodatkiem jest tutaj sos grzybowy , który zrobi z tego prostego dania iście królewski obiad , który zje z przyjemnością cała rodzina! SKŁADNIKI: * ryż basmati – 200 g * filet z kurczaka – 150 g * cebula

Ostra na Słodko
Ślimaczki drożdżowe z pieczarkami 186

Dodajemy oczyszczone i drobno pokrojone pieczarki , solimy i dusimy do miękkości. Doprawiamy do smaku. CAŁOŚĆ: Przygotowane ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na ulubioną grubość ( ja wolę grubsze ). Rozsmarowujemy grzybowy farsz po całości. Zwijamy roladę ( zwijamy zaczynając od węższego boku ). Kroimy na 6-8 plastrów. Każdy lekko zgniatamy na ukos. Układamy na blasze , smarujemy odrobiną mleka. Wkładamy do nagrzanego

Ostra na Słodko
Pieczone pierogi z nadzieniem z brokuła i fety 169

Pieczone pierogi z nadzieniem z fety i brokuła można podać do czerwonego barszczu na Wigilię, choć pewnie w wielu domach preferuje się z tradycyjne nadzienie z kapusty i grzybów. Jeśli oczywiście ktoś lubi łamać tradycję. A jeśli nie na Wigilię, to myślę, że takie pierogi sprawdzą się podczas świątecznych spotkań z rodziną, ale też na sylwestrowym party...  Nadzienie: kilka

Czerwień i błękit
Danie "jednogarnkowe" 4146

zwykłe danie, ale zapewniam, że smakuje inaczej niż osobno ugotowane ziemniaki i pieczone mięso i jest pyszne. Składniki: 4 udka z kurczaka 1 kg ziemniaków sos pieczeniowy czy grzybowy może być z torebki 1 marchewka koperek  Sposób przyrządzenia: Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, a następnie umieszczamy w nim zamarynowane dzień wcześniej udka z kurczaka. Na mięsie układamy obrane i pokrojone

upichcic
Pasztet z dzika 150

Czas przygotowania:  4 godziny Składniki: 1000 g mięsa (karkówka, łopatka) z dzika 500 g wątróbki z dzika lub wieprzowej 500 g podgardla 1 garść suszonych grzybów 1 pietruszka 2 marchewki 2 cebule 3 listki laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 6 ziarenek jałowca 2 jajka 2 bułki kajzerki 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1,5 łyżeczki mielonego jałowca 1,5 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Uszka wigilijne 628

produkcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno

Anioły w kuchni
Krokiety Świąteczne 369

oliwa do smażenia Wykonanie naleśników znajdziecie tutaj  . Składniki na farsz na około 24 szt krokietów : pół główki białej kapusty 500 gr mięsa mielonego wołowego 1,5 szkl suszonych grzybów sól, pieprz, papryka , suchy czosnek oliwa do smażenia 2-3 jajka bułka tarta Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Gotujemy w garnku, 2-3 razy zmieniając wodę- do miękkości. Grzyby obgotowujemy z brudu

Smaki Edyty
Postna kapusta wigilijna 337

takiej domowo ukiszonej – jest najlepsza. Postna kapusta wigilijna: 2 kg kapusty kiszonej (najlepiej tej domowej, nie może pachnieć octem!) 2 duże cebule lub 3 średnie 50 g suszonych grzybów (najlepiej połowa borowików) 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 3 suszone liście laurowe (lub 5 świeżych) 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3/4 szklanki czerwonego (pół

Poezja smaku
Łazanki z kiszoną kapustą i grzybami 227

garnka, zalać wodą i gotować do miękkości   przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć na oleju. Do wysmażonych grzybów dodać zimną kapustę i przyprawy. Wszystko razem dusimy jakieś 5-10 minut co chwilę mieszając, doprawiamy do smaku. Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. Do gorącego odcedzonego makaronu, dodać przygotowaną

kulinarnyswiatdomi

Proponowane wyszukiwania