ostatnich letnich promieni słońca :) Wziełyśmy nawet naszego milusińskiego by mógł się wyhasać między drzewami. Gdzieś tam wprawdzie tlił się promyczek nadziei na jakieś grzyby, ale wszyscy dookoła opowiadali, że grzybów nie ma. Niechętnie w to uwierzyłyśmy. Nasze zaskoczenie było więc ogromne, gdy okazało się, że grzyby są, a jak!I to w całkiem zacnych ilościach. Takich, że nasz pies kilka
Kolizje SmakówWbrew pozorom bardzo prosta w przygotowaniu i niezwykle aromatyczna. Idealna na ciepło posiłek nie tylko podczas świąt :) Składniki: Opakowanie ciasta francuskiego 600g kiszonej kapusty 150g suszonych śliwek 50g suszonych grzybów np. prawdziwki, borowiki Cebula olej Przyprawy: 3 ziarenka ziela angielskie, 2 liście laurowe, sól, pieprz Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny. Śliwki również zalewamy szklanką wody. Kapustę kiszoną
Kolizje Smakówczekały na 24 grudnia :) Ilość porcji: około 60 średniej wielkości uszek Składniki: Na ciasto: 500g mąki 1 jajko Odrobina gorącej wody Szczypta soli Farsz: 600g kiszonej kapusty 100g suszonych grzybów 100g masła 1 cebula Sól, pieprz, liść laurowy, 4 ziarenka ziela angielskiego, 6 ziarenek pieprzu Przygotowanie farszu: Grzyby moczymy w wodzie przez jakieś dwie godziny, następnie gotujemy do miękkości
Kolizje Smakówrazem przyrządziłam je w sosie śmietanowym z kurczakiem i makaronem. Wyszło przepysznie. Polecam zwłaszcza wszystkim zabieganym i zapracowanym mamom (choć małym dzieciom nie zalecam, gdyż nie powinny jeść grzybów. Zawsze jednak można wybrać porcje bez ich obecności :)) Ilość porcji: 4 Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 pojedyńcze piersi z kurczaka 330g śmietany 18% 200g kurek ½ dużej cebuli lub 1 mała
Kolizje SmakówKolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby cebula olej do smażenia susz warzywny listek, ziele sól natka pietruszki Mięso pociąć na plastry i rozbić tłuczkiem i usmażyć na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju. Cebulę pokroić w kostkę
Moje domowe kucharzenieEpifanię istniała również w Polsce? W wielu regionach piekło się kiedyś szczodraki, czyli rogale z kapustą i grzybami oraz sójki - pierogi z drożdżowego ciasta z nadzieniem z kapusty lub grzybów. Jestem ciekawa, czy słyszeliście o nich/jedliście je kiedyś? Ciasto Trzech Króli Galette des rois to francuska odmiana Ciasta Trzech Króli, wypieku upamiętniającego obchodzoną 6 stycznia Epifanię i oddającego hołd
Chilli Czosnek i OliwaSezon na grzyby w pełni, słońce świeci jeszcze całą swoją mocą J jest to najlepszy moment na ususzenie grzybów na świeżym powietrzu. Grzyby należy wyczyścić najlepiej pędzelkiem, pokroić na paski. Pokrojone grzyby nawlekamy na nitkę następnie wieszamy w nasłonecznionym miejscu i pozostawiamy do całkowitego wysuszenia. Wysuszone grzyby należy przełożyć do czystych i suchych słoików i szczelnie zakręcić
RAROSSAszklanka oliwy zioła prowansalskie główka czosnku Pomidory dokładnie myjemy, kroimy na pół i suszymy. 2 lata temu suszyłam w piekarniku (wpis tutaj ), w tym roku w suszarce do grzybów. Chyba wolę opcję suszenia w piekarniku wtedy wszystko pachnie jeszcze mocniej (ok. 5h w piekarniku rozgrzanym do 50st., czas oczywiście zależy od piekarnika więc dokładnie obserwujcie swoje pomidory). W ostatniej godzinie
Brzuszki Łakomczuszkirozmaryn i plastry cebuli. Podlewamy wszystko szklanką wina lub octu jabłkowego. W piekarniku przy temperaturze 160 stopni wystarczy godzina aby żeberka zrobiły się miękkie. W tym czasie robimy sos grzybowy. Kurki zalewamy wodą z solą aby łatwiej spłukać z nich brudki. Grzyby myjemy a co większe kroimy. Na patelni po mięsie podsmażamy plastry cebuli. Gdy się zeszkli dodajemy
prawdziwe jedzeniepozwalało wywiązać się z tej obietnicy. W tym jednak zaparłam się - muszę jechać i już ! Szybka decyzja, kilka telefonów i już miałam wszystko zaplanowane - nocleg , przejazd a nawet listę grzybów jakie chciałabym w górskich lasach zobaczyć na żywo. Uwaga, uprzedzam - dużo zdjęć ! Bemiś i Cemiś na Felicji - tak się jeździ na grzybobrania ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmak Waszego obiadu. Wierzę że będziecie powracać często :) do kurczaka feng shui. Polecam . Zaczynamy: Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 2 papryki zielona i czerwona 3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie: Piersi z kurczaka
Smaki Edytyktórych osób wzbudziły kontrowersje (podwędzany befsztyk tatarski; krem z pokrzywy, jajko sous-vide, piana z pietruszki; polędwica wołowa sous vide i sos z pieczonych raków; zapiekanka z grzybów, selera i gruszki, galaretka z truskawki, Parfait z młodych pędów sosny, galaretką z jeżyny i sezamowym mini ciasteczkiem, oraz pokazem otwierania wina musującego za pomocą szabelki i kieliszka. Na nocleg pojechaliśmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProponuję więc przygotować podudzia kurczaka w sosie śmietankowym z kurkami i tymiankiem. Danie robiłam etapami, najpierw przygotowałam duszone podudzia, potem zrobiłam sos śmietankowy, bo niestety jedna osoba nie jada grzybów, w drugim rondelku przygotowałam duszone kurki z cebulką, potem wystarczyło wszystko wymieszać. Sos wyszedł idealny, aksamitny, pyszny, smak kurek dodatkowo podnosiły jego walory smakowe. Podudzia kurczaka w sosie śmietankowym
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPojawiły się wreszcie kurki w naszych wielkopolskich lasach. Pogoda jest „przekropna” jak mówi Piotrek, czyli ciepło i deszczowo zarazem, więc dla rośnięcia grzybów to świetna pogoda. Kurki występują w dużych grupach, więc nie trzeba się za nimi zbytnio nachodzić. Piotrek jak idzie do lasu zwykle wystarcza mu półgodzinny spacer po znanych jemu miejscach, aby jego koszyk był pełen
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędoprawiamy pieprzem, ewentualnie solą, dusimy ok 15 minut, pod koniec doprawiamy suszonym rozmarynem, studzimy. Przygotowujemy dwa rodzaje roladek schabowych, na jednych układamy farsz pomidorowo-serowy, na drugich farsz boczkowo-grzybowy. Każdą roladkę dokładnie zwijamy, obtaczamy w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Wkładamy roladki na gorący olej stroną łączenia od dołu, smażymy w głębokim tłuszczu z każdej strony aż roladki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię