Kurki a właściwie pieprzniki jadalne Cantharellus cibarius nazywane są złotem lasu. To powszechnie znane i bardzo chętnie zbierane grzyby. Ponieważ znajdują się na liście grzybów dopuszczonych do obrotu handlowego w naszym kraju możemy je kupić w sklepach i na targowiskach - zarówno świeże jak i przetworzone np. marynowane. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprostego, szybkiego i z dodatkiem czegoś co właśnie się zebrało. W podlaskim domku jestem tylko gościem i nie mam swojego warzywnika więc przynoszę różności z lasu. Poszłam na poszukiwanie grzybów, ale przy okazji nazbierałam trochę owoców - małych, słodkich malin, pachnących poziomek i ostatnich w tym roku jagód. Mina Żarłoczka kiedy dostał w miseczce ulubione kluseczki kładzione ze śmietaną i świeżymi
Smaczna PyzaMuchomory czerwieniejące to jadalny gatunek muchomora. Opisałam go wczoraj i pokazałam po to żeby przybliżyć Wam tego mało znanego grzyba. Gdy sucho w lesie i innych grzybów brak to ten radzi sobie doskonale i rośnie w najlepsze, czasami nawet gromadnie, więc warto się mu przyjrzeć. To smaczne grzyby i zbieram je chętnie, jeśli tylko uda mi się trafić na niezamieszkałe
Smaczna PyzaPiaskowiec modrzak Gyroporus cyanescens to dość rzadki grzyb jadalny. Znajduje się nawet na czerwonej liście grzybów wielkoowocnikowych w Polsce ze statusem "rzadki" co oznacza, że jego występowanie jest zagrożone i powinniśmy zrezygnować z jego zbierania a także nie niszczyć miejsc gdzie występuje. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadość rzadki i według mnie wyjątkowo śliczny grzyb. Teoretycznie jadalny, ale dość nieładnie pachnie i jest mało wydajny więc nie warto go pozyskiwać. Ten gatunek umieszczono na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych ze statusem "rzadki" i wymaga ochrony. Jest pasożytem drzew i saprofitem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaTwardzioszek przydrożny Marasmius oreades to jeden z pierwszych grzybów jakie nauczyłam się zbierać pod czujnym okiem Babci . Już jako trzyletni brzdąc cierpliwie wyskubywałam przydróżki z trawy i bardzo zadowolona z siebie wracałam do domu ze swoim pełnym koszyczkiem. Moje dania z twardzioszkami : - Krupnik z twardzioszkami - Sos z twardzioszków ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzez ostatnie dwa tygodnie była piękna wycieczka do Toskanii a potem kilka szalonych dni na naszym polskim Podlasiu. Spędziłam ten urlop bardzo intensywnie i wbrew pozorom całkiem pracowicie bo grzybów w lasach mnóstwo. Pozwiedzałam a potem narobiłam przetworów i jeszcze przywiozłam trochę skarbów do domu. A skoro mam świeże grzyby to będziemy jedli pyszne dania z nimi. Wczoraj mała część
Smaczna PyzaWreszcie się zmobilizowałam i usiadłam, żeby napisać kilka słów o wycieczce do Toskanii. Moc wrażeń za mną, ale potem od razu był grzybowy, coroczny urlop a po powrocie musiałam odpocząć. Jak to po intensywnie spędzonym urlopie bywa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzafoliacea - grzyb pojawiający się zawsze w towarzystwie innego gatunku czyli Skórnika szorstkiego Stereum hirsutum , na grzybni którego pasożytuje. Uważany za dość rzadko występujący i dlatego wpisany na Czerwoną Listę Grzybów Wielkoowocnikowych, jednak jego status jest tam nieokreślony. To grzyb jadalny, jednak nie ma jakiegoś szczególnego smaku - pokazuję go raczej jako ciekawostkę. Na zdjęciu widać oba grzyby - trzęsaka i skórnika - trzęsak
Smaczna Pyzawedług nowej nomenklatury już lejkówka szarawa Clitocybe nebularis . Pierwsza nazwa jednak jakoś bardziej mi się podoba więc pozwolę sobie tak o tym grzybku mówić. To bardzo pospolity gatunek grzybów chociaż nieczęsto zbierany. Dlaczego tak jest wyjaśnię w opisie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaMaślak sitarz Suillus bovinus - gatunek grzybów jadalnych, ale z powodu łykowatego miąższu niezbyt chętnie zbierany. Gatunek dopuszczony w Polsce do obrotu handlowego i przetwórstwa chociaż nie przypominam sobie żebym go kiedykolwiek widziała w sprzedaży. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaumiałabym przecież zrobić sama a poza tym taki gotowy zdecydowanie upraszcza życie co na pewno sami doskonale wiecie. Wystarczy otworzyć opakowanie, ugotować i już, można podawać. Do zupy grzybowej uszka pasowały doskonale. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaświątecznym stole musi być u nas sałatka jarzynowa. Musi bo wszyscy lubią. Robię przeważnie jedną wersję taką zupełnie normalną i drugą "nienormalną" czyli z dodatkiem grzybów marynowanych jesienią. Amatorzy są na obie i chyba nie umiem powiedzieć która lepsza chociaż obie jarzynowe. Przepis na taką zupełnie tradycyjną sałatkę jarzynową podawałam w ubiegłym roku więc dzisiaj wersja z grzybami
Smaczna Pyzamogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUszak bzowy Auricularia auricula-judae to bardzo pospolity grzyb. To gatunek kosmopolityczny, rozprzestrzeniony po całym świecie. Niewiele osób u nas je zna i zbiera bo grzybów jesteśmy przyzwyczajeni szukać na ziemi gdy tymczasem uszaki rosną przeważnie wyżej a do tego w zaroślach. Teraz, podczas wilgotnej i ciepłej zimy, jest dobra pora na ich szukanie a także zbiory. Uszak bzowy nazywany
Smaczna Pyza