zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:100/230)

grzybowa zupa z podgrzybków z makaronem... 154

mniejszym ogniu. Śmietanę wymieszać z mąką i wodą, wlać do zupy, mieszać do zagotowania zupy, wsypać mielony pieprz, sól do smaku, podawać z ugotowanym makaronem - pyszna, aromatyczna, esencjonalna zupa z grzybów leśnych - podgrzybków jest najlepszą zupą o tej porze roku.........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa jarzynowa z krążkownicą wrębiastą i szczawikiem zajęczym 135

wiosny i żałuję jedynie, że nie miałam więcej świeżych grzybów aby ugotować jej więcej. Ale co się odwlecze to nie uciecze, za rok znowu zrobię wypad na krążkownice. Jeśli nazbieracie ich więcej niż kilka to część koniecznie usmażcie bo są pyszne! Dochodzę do wniosku, że takie improwizowane zupy warzywno grzybowe są tymi, które lubię najbardziej. Kartoflanki czy coś(...)rodzaju krupniku, z wsadem warzywno grzybowym to mój tzw. comfort food. Nad talerzem takiej zupy zawsze odzyskuję dobre samopoczucie a przy okazji szybko zaspokajam głód. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Przepisy na ulubione zupy 281

ogonach wieprzowych K apuśniak z młodej kapusty kiszonej Zupa krem z cukinii Żurek z klopsikami z białej kiełbasy Domowy żurek na zakwasie Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy) Grzybowa z grzankami Zupa brokułowa z grzankami i chili Zupa meksykańska z mięsem mielonym Zupa cygańska Zupa krem z zielonego groszku Zupa kalafiorowa z kaszką kukurydzianą Fasolowa Ciecierzówka. Zupa

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Solanka czyli Solianka (солянка) 213

prostu wziąć wszystkie resztki mięs i wędlin z lodówki i ugotować je z pomidorami i kiszonymi ogórkami. Są też wersje tej zupy przygotowywane na wywarze rybnym lub grzybowym. Smak zupy wzbogaca się przez dodanie wody z kiszonych ogórków, plasterków cytryny, oliwek i kaparów. Słono-kwaśny smak zupy sprawia, że jest to prawdziwe lekarstwo na tzw. "syndrom dnia poprzedniego" popularnie

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa ze świeżymi grzybami leśnymi 157

Dalej pozostajemy w temacie grzybowym. Uwielbiam zupy, jak zapewne większość z Was. Zatem dlaczego by nie zrobić jej, gdy nadarza się okazja na świeże grzyby. Grzybowa z suszonych grzybów, to zupełnie inny wymiar smaku. Spróbujcie koniecznie.  Składniki: świeże grzyby leśne ziemniaki bulion warzywny/mięsny mleko suszone grzyby leśne natka pietruszki ulubiony makaron sól, pieprz, Przygotowanie(...)Grzyby czyścimy i kroimy na drobniejsze kawałki. Obgotowuję je jeden raz w osolonej wodzie. Odcedzam. Ziemniaki kroję w kostkę i gotuję osobno. Makaron można gotować bezpośrednio w zupie, z zaznaczaniem że zjemy ją "za jednym podejściem" (makaron dłużej przebywający w cieczy pęcznieje i następnego dnia przy odgrzewaniu zastaniemy makaron z sosem zamiast zupy).  Do garnka wlewam bulion, wrzucam obgotowane

Karczma Honorietty
Zupa migdałowa – śniadaniowa lub Wigilijna 102

migdałowa z rodzynkami, barszcz z uszkami, grzybowa i zupa z siemienia słodzona miodem. Zupę z siemienia jedli najubożsi a migdałową najbogatsi, ze względu na dodatek drogich migdałów i pracochłonność. Tak się złożyło, że dziś została tylko średnia półka, czyli barszcz (przepis tutaj) i grzybowa. A może by tak wskrzesić migdałową, zwłaszcza, że można dziś(...)mielonych migdałów lub mąki migdałowej łyżka miodu 3 łyżki rodzynek łyżeczka esencji waniliowej szczypta soli   garść płatków migdałowych podprażonych na patelni do dekoracji   Jak przygotować zupę migdałową?   Ugotuj ryż w wodzie zgodnie z propozycją na opakowaniu, a kiedy będzie prawie miękki dodaj mleko, migdały, miód, rodzynki, wanilię i sól. Podawaj udekorowane płatkami migdałów. Migdały lekko pęcznieją, więc

Ugotowane pozamiatane
Kwasówka z Drohobyczki – kuchnia podkarpacka 236

przed końcem gotowania dodajemy suszone grzyby. Pół godziny później wsypujemy kaszę i gotujemy zupę aż kasza zmięknie. Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi inne regionalne zupy wigilijne: Barszcz grzybowy z Cmolasu Kwas wigilijny z Cyganów Zupa z kaszą i grzybami (wigilijna) Kwaśnica z Dynowa

Trzeci talerz
Boże Narodzenie zero waste – zobacz, jak nie zmarnować świątecznych pyszności 69

Nowe potrawy z resztek Wielu pozostałościom po świątecznej uczcie możesz nadać drugie życie, przygotowując z nich zupełnie nowe potrawy. Wszelkie buliony są znakomitą bazą do innych zup, a np. ze zmiksowanej pomidorówki czy grzybowej zrobisz gęsty sos do pulpetów, dodając śmietanę i odrobinę przypraw. Dobrze się sprawdzi Przyprawa w płynie MAGGI. Wykorzystaj pozostałe po Wigilii grzyby i ciasto Zostało

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa krem grzybowa 136

Tradycyjnie zaczynamy od zupki Zupa krem grzybowa SKŁADNIKI: miseczka grzybów suszonych  0,5 litra bulionu z jarzyn 1 łyżka oliwy cebula, drobno posiekana 100 g serek topiony 100 ml śmietany sól morska, świeżo zmielony czarny i kolorowy pieprz, bazylia, czerwona czubryca, pietruszka Suszone grzyby opłukać pod bieżącą chłodną wodą i włożyć do rondelka, zalać 1 szklanką(...)małym ogniu i zeszklić cebulę. Dosypać posiekane grzyby. Smażyć mieszając od czasu do czasu przez 5 minut, następnie wlać bulion na równi z poziomem grzybów i zagotować. Zredukować ogień i gotować przez 20 minut. Zupę zmiksować razem z serkiem,śmietaną, bazylią, szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wlać z powrotem do garnka i dodać wywar z moczonych grzybów

MarciochaKucharzy
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 179

średnim ogniu przez około 30 - 40 minut. Po tym czasie dodać cukier, ocet, majeranek i gotować przez kolejne 10 minut. Następnie dodać 500 ml wywaru z gotowania suszonych grzybów, zagotować zupę i odstawić z ognia. Pozostawić na całą noc, aby barszcz nabrał koloru. Następnego dnia barszcz przecedzić, podgrzać, ale nie zagotowywać, bo starci kolor , ewentulenie przyprawić jeszcze solą, cukrem

Gospodyni Miejska
Barszcz z grzybami na powidle śliwkowym 120

Nietypowy przepis na tradycyjną zupę- barszcz czerwony. Dodatek grzybów i śliwek dodaje jej wyjątkowy aromat i smak. Składniki: ½ kg kości 75 dag buraczków ćwikłowych 5 grzybów suszonych 1 łyżka powidła śliwkowego 1 cebula 1 łyżka smalcu 1 łyżka mąki 1 szklanka kwasu buraczanego sól do smaku cukier do smaku pieprz do smaku Wykonanie: Buraki dokładnie umyć i upiec w piekarniku

Tradycyjna Kuchnia
Zupa z kurek 117

Pyszna zupa z kurek w sezonie grzybowym chociaż raz musi pojawić się na moim stole. Zupa kurkowa jest lekka i bardzo łatwa do zrobienia, a do tego jeszcze wspaniale smakuje. Jak czyścić kurki? Bardzo lubię kurki, gdyż są smacznymi grzybami, w których bardzo trudno jest znaleźć niechcianych lokatorów, jak to bywa często w innych grzybach.  Odkryłam świetny sposób(...)mrożeniem należy je ugotować, jeśli tego nie zrobicie, grzyby po rozmrożeniu będą gorzkie. U mnie zupa z kurek ugotowana jest tylko na masełku, które świetnie wydobywa z grzybów smak, ale jeśli lubicie zupy bardziej kaloryczne, ugotujcie ją na kawałku kurczaka lub innego delikatnego w smaku mięsa. Składniki: (na 3 - 4 litry zupy) 500 g świeżych kurek  3 średnie ziemniaki

Kuchcik gotuje
Wiejska zupa z klopsikami 90

Wiejska zupa z klopsikami Treściwa, syta i aromatyczna zupa z mnóstwem warzyw, pieczarkami, kaszą oraz mięsnymi klopsikami. Pyszny obiad dla całej rodziny!     Składniki: 1

Blog z Apetytem
Zupa z borowików ceglastoporych 200

borowikami żółtoporymi - niejadalnymi! Moi rodzice robili sos i zupę. Mama stwierdziła, że sos jest o niebo lepszy. Ja ugotowałam zupę, która jednak nie wprawiła mnie w zachwyt. Lubię zupę mocno grzybową, a ta przypominała mi pieczarkową. Te dwie zupy to dla mnie totalnie co innego. Dodatkowo grzyby te nie są całkiem miękkie, ale chrupkie. Podaję jednak przepis, gdyż każdy

Karola gotuje
Zupa wigilijna z grzybów i śliwek suszonych 71

menu wigilijnym. Dziś tradycyjna zupa z grzybów i śliwek suszonych. Składniki: 20 dag suszonych śliwek 10 szt. Grzybków suszonych ½ łyżeczki cynamonu Cukier Wykonanie: Grzyby umyć, namoczyć – następnie ugotować , odcedzić ( wywar odstawić). Śliwki rozgotować w malej ilości wody z dodatkiem cynamonu. Ugotowane grzyby pokroić ze śliwkami ( lecz nie koniecznie) i włożyć do wywaru grzybowego. Następnie posłodzić do smaku i podawać schłodzoną

Tradycyjna Kuchnia