zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:101/230)

Zupa z suszonych grzybów z makaronem 301

Bardzo prosta i pyszna zupa z suszonych grzybów. Im ich więcej w zupie - tym jest lepsza. Ja ją uwielbiam i pierwszy raz podobną jadłam u cioci miesiąc temu... i przepadłam całkowicie. Idealna na obiad jak i kolację świąteczną. Składniki: 5-6 garści suszonych grzybów ok. 5 l wody 4 łyżki jogurtu naturalnego Odrobina mąki orkiszowej Sól Pieprz Natka pietruszki Makaron

Czarnawisienka
Restauracja Kulacs Csárda Panzió w Egerze (Szépasszony, Węgry) 178

pozycję w menu). Trunki są w dosyć wysokich cenach także lepiej udać się do pobliskiej winnicy :) Ja raczyłam się tu lemoniadą na rozgrzewkę :) Zamówiliśmy: zupę gulaszową i zupę krem z grzybów z grzanką serową. Zupy były aromatyczne i bardzo pożywne, a przede wszystkim smaczne. Z dań głównych zamówiliśmy: gulasz z jelenia, polędwiczki zapiekane w musztardzie, gęsinę oraz duszone polędwiczki

Karola gotuje
Zupa Ziemniaczana 70

Zupa ziemniaczana z Mahakam Zupa ziemniaczana jako jedno z nielicznych dań w książkach o Wiedźminie autorstwa P. Andrzeja Sapkowskiego ma swój dokładny opis: „Powinnaś wiedzieć, że nasze kobiety z Mahakamu robią najlepszą zupę ziemniaczaną, nigdy nie zjesz takiej jak. Z grubej przystawki z czarnego chleba i mąki żytniej, z grzybami i dobrze usmażoną cebulą… ” ” Pocztowa zupa ziemniaczana była(...)względem, bo Addario Bach jadł energicznie, w ciszy i bez komentarza” „Sezon burz” Niestety nie dostałem świeżych kurek, więc użyłem suszonych borowików i innych suszonych grzybów, ale zupa była oczywiście wyśmienita. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi Addario, Alex i ja, życzymy Ci smacznego. 👥 – 4 ⏰ – 90 minut 🗡️ – Wiedźmin Oczywiście potrzebujemy kilku składników 3-4 ziemniaki

RafalCook
USZKA Z GRZYBAMI NA MĄCE ORKISZOWEJ 180

podanych ilości wychodzi ok.150 sztuk. Składniki ciasta: - 550g mąki orkiszowej typ750   (lub 500g pszennej tortowej) - 10g masła klarowanego - 315g (ml) gorącej wody Składniki farszu: - 100-120g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) - 200g cebuli - sól i świeżo mielony pieprz - 1 liść laurowy (ja nie dałam) - szczypta pieprzu cayenne (nie dałam) - 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego Przygotowanie uszek zaczynamy(...)drobną kostkę cebule, dusimy ok.10 minut, aż cebula będzie szklista i miękka, ale nie przypieczona. Grzyby odsączamy na sicie (wywar grzybowy można zamrozić w woreczkach do kostek lodu, przyda się jako bulion do zup, sosów grzybowych, itp.) i mielimy w maszynce do mięsa. Do cebuli dodajemy zmielone grzyby i dusimy całość ok.2-3 minuty, do odparowania nadmiaru płynów. Doprawiamy solą

Smaczne Zdrowe
Najprostsza zupa z grzybów leśnych 541

kolejny pomysł na wykorzystanie grzybów leśnych - zupa przygotowana na wywarze z gotowanych podgrzybków ("czarnych łebków"). Prosta do przygotowania i bardzo aromatyczna. Obowiązkowo należy ją podawać z drobnym makaronem i posiekaną, zielona pietruszką.  Składniki na 6 porcji: 2 l przecedzonego wywaru z gotowania grzybów leśnych co najmniej 0,5 kg ugotowanych grzybów, np. podgrzybków ("czarnych łebków") 3/4 l wody(...)sól do smaku do zabielenia 100 ml śmietany 30% 2 płaskie łyżki mąki pszennej 1/2 szklanki wody do podania drobny makaron posiekana, zielona pietruszka Na samym początku przygotować wywar grzybowy. Grzyby oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i dokładnie umyć. Odcedzić. Do garnka przełożyć pokrojone grzyby, wlać wodę (co najmniej 3 l) i posolić ją. Grzyby gotować kilkanaście minut (najlepiej

Ugotować
Zupa grzybowa z gąsek 132

Dla mnie gąska pobija wszystkie grzyby. Ma bardzo intensywny smak i aromat. Zupa z gąsek jest przepyszna. Gąski dokładnie umyć, zdjąć skórkę z kapeluszy i oskrobać

Kuchnia Pokoleń
ZUPA PIECZARKOWA Z MAKARONEM 337

Zupa pieczarkowa to bezapelacyjnie smak mojego dzieciństwa. Bardzo rzadko przygotowywana w moim domu (młodszy brat nie lubi grzybów) była zupą niemal odświętną. Przepis podpatrzyłam u Mamy :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy w komentarzach i na naszym Facebooku (oczywiście podpiszemy Twoje dzieło). CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ

Przepisy Aleksandry
Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą 98

mnie naszło na tą grzybową, że nie mogłam się oprzeć i dlatego dzielę się przepisem na tę pyszną zupę. Aromat lubczyku i suszonych grzybów leśnych, to kwintesencja smaku w tej zupie. Polecam gorąco do ugotowania, będzie smakowała na pewno. Lubczykowa grzybowa z makaronem orkiszowym i trybulą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Najlepsza na świecie zupa pieczarkowa 156

Każdy ma swój sposób na najlepszą zupę pieczarkową, a ja dzielę się z Wami swoim. Można zrobić z tej banalnej zupy naprawdę wykwintne danie za pomocą

greenscarf
Flaczki z kani 211

Flaczki z kani. Thermomix przepisy. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 cebula 1 ząbek czosnku 4 kanie 1 marchewka 1 pietruszka 1 mały seler 1200 g

Themo przepisy
Rosołek z gąsek – pyszna jesienna zupa 85

Rosołek z gąsek – pyszna jesienna zupa, to tradycyjna potrawa z Mazowsza. Zupa na którą zawsze z niecierpliwością wielu z nas ( Mazowszan) czekało. A zatem co

Kuchnia Na Wypasie
Zupa grzybowa ze śmietanką 277

Dzisiaj zapraszam miłośników leśnych grzybów na pyszną zupę. Łatwa w przygotowaniu i pyszna! Idealna na jesienny obiad. Zapraszam. Składniki: 500-600 g grzybów świeżych lub mrożonych 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki octu winnego balsamicznego 3 łyżki masła 1 l wywaru drobiowego 150 ml śmietanki 18% sok z cytryny sól pieprz natka pietruszki Wykonanie: Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki(...)łyżkę masła i grzyby. Smażyć ok 10 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie wlać wywar i gotować ok 15 minut. Do wysokiego naczynia wlać 3 chochle zupy i dolać śmietankę, wymieszać i całość przelać do zupy. Gotować jeszcze 5 minut na małym ogniu. Przyprawić wg uznania solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotową zupę posypać natką pietruszki. Można

Trufelkowo
Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka 38

wyjątkowym dniu podaje się również inne zupy. Pisałam już kiedyś o zupie rybnej i zupie migdałowej z naszego regionu, a tym razem zapraszam na wigilijną zupę grochową. Ponieważ dania podawane w Wigilię powinny być postne, taka też jest zupa grochowa z Lisowa. Nie brak jej jednak aromatu dzięki wywarowi z suszonych grzybów i typowym dla grochówki przyprawom. Przepis Koła Gospodyń(...)dnia grzyby gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut w wodzie, w której się moczyły. Groch odcedzamy, zalewamy go wywarem grzybowym, dodajemy ugotowane grzyby, kminek, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz oraz sól. Jeśli wywaru grzybowego jest za mało, zupę uzupełniamy wodą. Gotujemy tak długo, aż groch będzie miękki. Zupa grochowa – kuchnia podkarpacka Więcej regionalnych przepisów w tym przepisy wigilijne

Trzeci talerz

Proponowane wyszukiwania