zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:105/230)

#2 – Warmia i Mazury 121

talerzach Warmiaków oraz Mazurów często gościły zboża oraz grzyby, rzadziej mięso. Warmia i mazury to również wspaniałe w smaku i aromacie zupy takie jak zupa grochowa, fasolowa, kapuśniak, grzybowa, czernina czy wszelkiej maści zupy rybne. Wielość narodowości zamieszkujących kiedyś te tereny pozostawiła po sobie tradycje, które do tej pory można obserwować w kuchni. Do ciasta na pierogi

Życie ze smakiem
ZUPA KREM Z PORA I ZIEMNIAKÓW 189

też podawać z tradycyjnymi grzankami czosnkowymi w formie kromek. Pozostało już tylko wlać zupę na talerz, skropić śmietanką i podawać z grzankami. Smacznego! Polecam inne zupy krem: zupa krem ze świeżych grzybów leśnych z kładzionymi kluskami zupa krem z kalafiora z mleczkiem kokosowym zupa krem z dyni z imbirem i mleczkiem kokosowym zupa krem z ciecierzycy zupa szczawiowa zupa krem

potrawyregionalne
Zupa grzybowa 167

kolejna smaczna zupa. Nieco świąteczna, ponieważ jak najbardziej nadaje się na wigilijny stół zamiast czerwonego barszczu, ale oczywiście można ją przygotowywać kiedy tylko macie ochotę. Zupę przygotowałam z suszonych grzybów, w sezonie grzybowym postaram się o drugi przepis na podobną zupę, ale ze świeżych. Wersja którą znajdziecie poniżej jest postna, ale do przygotowania takiej grzybowej możecie wykorzystać niedzielny

Pora coś zjeść
Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka 80

Schab po lasowiacku – kuchnia podkarpacka Jednym z dobrodziejstw natury, bez którego nie byłoby lasowiackiej kuchni, są leśne grzyby. W sezonie podawane przede wszystkim w postaci sosów i zup ze świeżych grzybów, poza sezonem wzbogacały smak i kolor wielu potraw. Suszone grzyby dorzucano do kapusty, do kasz i do zup. Dodawano je również do duszonych mięs. Schab po lasowiacku to miękkie

Trzeci talerz
Coraz bliżej Święta 128

uświadomienie sobie już po raz kolejny, jak ważny jest w kuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 226

uświadomienie sobie już po raz kolejny, jak ważny jest w kuchni dobry sprzęt, który oszczędza nasz czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Rosół z klopsikami po studencku 192

zapas, firma Winiary ostatnio zadbała by mi ich nie zabrakło Tym bardziej, że firma Winiary wypuściła ostatnio serię zup o tradycyjnych smakach: rosół, ogórkową, grochówkę, barszcz, żurek, grzybową, czy pomidorową. Zupy te wg opisu na opakowaniu są w 100 % są naturalne bez konserwantów, glutaminianu sosu i barwników, do tego smakują jak wskazuje nazwa na danym opakowaniu. Polecam więc Rosół

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gotujemy suszone grzyby w szybkowarze 1062

namoczyć grzyby dzień wcześniej :-).  Wywar z grzybów doprawiam lub nie,  w zależności od przeznaczenia.  Możecie go wzbogacić smakiem różnorakich ziół (świeżych lub suszonych), czy też innymi, dowolnymi przyprawami.  Najczęściej wykorzystuję taki wywar do: zrobienia sosu grzybowego podkręcenia smaku zupy duszenia w nim mięs wigilijnego farszu do uszek

Szybko Szybkowar
KREM GRZYBOWY Z CHRUPIĄCĄ FRANCUSKĄ „GRZANKĄ” 220

małej butelce kryje się cały ogrom smaku, bo powstaje z suszonych grzybów. Bez zbędnych dodatków! Taka butelka zawiera koncentrat grzybowy idealny do przygotowania zup i kremów. Wspaniały pomysł na jesienny rozgrzewający obiad, albo np. zbliżające się wielkimi krokami Święta. Ja przygotowałam genialny ( ale to genialny ) krem grzybowy z dodatkiem ziemniaków i podałam go z pyszną „grzanką” z ciasta(...)swoim wyglądem i smakiem sprawia, że zachwyca nawet najbardziej wybredne podniebienia! Koniecznie spróbujcie i Wy! Zarówno koncentrat, jak i tę pyszną zupę! Sprawdziłam u siebie i gorąco polecam! SKŁADNIKI : * podgrzybki lub prawdziwki – 300 g * koncentrat grzybowej Krakus – 1 op * ziemniaki – 3 szt * marchew – 1 szt * cebula – 1 szt * lubczyk i natka pietruszki * słodka śmietanka

Ostra na Słodko
Wigilijny barszcz 451

regionu i tradycji rodzinnych, wigilijne menu jest różne, ale zwykle kolację wigilijną rozpoczynamy od zjedzenia zupy. Najczęściej jest to barszcz czerwony podawany z uszkami z farszem z leśnych grzybów. Barszcz to zupa popularna od wieków w krajach Europy Centralnej i Wschodniej. Przygotowywano ją tam, gdzie dostępne były buraki, zwykle jedno z tańszych warzyw. Wzmianki o czerwonym barszczu jako jednej

Smakowity Blog Kulinarny
Wiedeńska zupa ziemniaczana na bogato 36

Zupa ziemniaczana na jasnej zasmażce z dodatkiem warzyw korzeniowych, grzybów oraz boczku i majeranku. ZUPA ZIEMNIACZANA SKŁADNIKI 1,5 litra bulionu wołowego lub drobiowego; 3 większe ziemniaki; kilka kapeluszy suszonych grzybów z wywarem (namoczonych we wrzątku i ugotowanych); 80 gramów szynki dojrzewającej (u mnie szwarcwaldzka); jedna cebula; 150 gramów marchewki i selera korzeniowego łącznie; mąka pszenna;... Artykuł Wiedeńska zupa ziemniaczana

Kuchnia Tomka
Wigilijny barszcz czerwony czysty na zakwasie 99

czerwonych 2 marchewki 1 pietruszkę kawałek pora (około 5 cm) około 1 garstki suszonych grzybów ziele angielskie, liść laurowy, sól, ziarenka pieprzu (wszystkiego około 2-3 sztuki) Odrobina cukru Zobacz jak krok po kroku zrobić barszcz czerwony na Wigilię Krok1. Moczenie grzybów. Przygotowanie tej pysznej zupy z tradycjami zaczynamy oczywiście od namoczenia grzybów. Robię to minimum na 3 godziny przed(...)wraz z wodą. Całość gotuje na wolnym ogniu do momentu aż warzywa będą miękkie. Ten proces trwa mniej więcej 1,5 godziny. Krok 4. Odcedzam z warzyw i przelewam zupę przez sito. Po tym czasie zupę zdejmuję z ognia, wyjmuję większe kawałki warzyw za pomocą łyżki cedzakowej. Całość dodatkowo przelewam przez sito. W ten sposób otrzymuję czysty barszcz wigilijny, który

Ania gotuje
Zupa migdałowa 91

zupę. Dzieci na pewno ją pokochają, bo jest słodka. Zawiera rodzynki, które o dziwo mojemu mężowi w tym wydaniu nie przeszkadzały i spałaszował zupę ze smakiem. U nas na Wigilię jest zwykle grzybowa z łazankami, ale powiem szczerze, że do tej zupy migdałowej, z chęcią wrócę. Zupę możecie serwować z ryżem (ja dałam jaśminowy), z groszkiem ptysiowym

Mieszam w Garnku
Szybka zupa grzybowa 85

Przepyszna, aromatyczna zupa z świeżych grzybów leśnych z kremową śmietanką, słodkawą marchewką i cebulką. Podana z makaronem lub grzankami stanowi pyszne jesienne danie. Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula 300g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) sól, czarny pieprz łyżka mąki pszennej 1 marchew 1l bulionu warzywnego lub wywaru z gotowania grzybów 150ml słodkiej śmietanki 30% do podanie: makaron(...)minut a następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i oprószamy grzyby mąką. Po tym czasie wlewamy bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotujemy po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę hartujemy chochlą gorącej zupy, dodajemy do garnka. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Zupę serwujemy z dodatkiem makaronu lub grzanek

Pyry na Gaz
Barszcz na zakwasie 187

Tradycyjny, najlepszy barszcz na zakwasie z uszkami. Esencjonalny, słodko-kwaśny z głębokim grzybowym aromatem. Barszcz jest chyba najbardziej (obok grzybowej) tradycyjną wigilijną zupą. Doskonale smakuje także podany w kubku prosto do picia – dla rozgrzania. Ja sobie na pewno wypiję filiżankę po pasterce. Pamiętajmy, że wymaga on wcześniejszego nastawienia zakwasu . Jeśli tego nie zrobiliście polecam równie dobry(...)pietruszka, kawałek pora, kawałek selera, natka pietruszki) 1 surowy burak 1-2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu ok. 500 ml wody z gotowania grzybów (np. po uszkach) ok. 500 ml zakwasu na barszcz (lub więcej) sok z cytryny (do smaku) ćwiartka jabłka 2 zgniecione ząbki czosnku 1-2 łyżeczki majeranku cukier sól morska świeżo mielony

Poezja smaku