zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:109/230)

Zupa ze świeżych grzybów 79

Dzisiaj przepis na zupę ze świeżych grzybów. Zapewne ostatni w tym sezonie

Stare Gary
Zalewajka ogórkowa – kuchnia podkarpacka 198

smaku solą i pieprzem. Podajemy okraszoną skwarami z wędzonki. Zalewajka ogórkowa - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA po więcej regionalnych przepisów w tym między innymi Zupa zalewajka Kwasówka grzybowa

Trzeci talerz
Grzyby marynowane w occie – przepis 812

Grzyby marynowane w occie będą dobre do spożycia już po tygodniu. Smacznego. Grzyby marynowane w occie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Sos ze świeżych grzybów leśnych Sos grzybowy z bobem Zupa Pieczarkowa Krem   Artykuł Grzyby marynowane w occie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Jesienna bubble coffee z mlekiem 117

można wybrać się do lasu na kolejne grzybobranie i przy okazji dotlenić się po tygodniu spędzonym w przesiąkniętym spalinami mieście. Po powrocie przyda się jakaś rozgrzewająca zupa, najlepiej oczywiście grzybowa , ale potem chętnie zawsze wypiję dobrą kawę. Wcale nie musi być gorąca, przecież dni jeszcze ciepłe. Może być jednocześnie napojem i deserem, bo czasami można pozwolić sobie

Smaczna Pyza
Tartaletki grzybowe z pasztetem 132

łowić rybki. Co kto lubi i zapragnie. Można tam też spotkać grzyby, moje ostatnie trofea to kanie i pieczarki. Wyruszając na ostatnią wyprawę postanowiłam zrobić pyszne tarteletki grzybowe na bazie zupy pieczarkowej Profi z dodatkiem pysznego pasztetu z suszonymi pomidorami Profi. W termos zapakowałam gorącą zupę pieczarkową, do tego pajdy domowego chleba na zakwasie z pasztetem  Profi

wesoła kuchnia
Śląskie Smaki 2017 i jabłko pieczone z marcepanem i wiśniami. 152

stronie Dziennika Zachodniego. Autorką jest pani Aneta Kaczmarek (pozdrawiamy!!!) Pozwolę je sobie zamieścić. Co gotowaliśmy? Ponieważ Koszęcin to region leśny, więc głównie to co z lasu: Grzybionka - zupa z leśnych grzybów (tym razem borowikowa) Gulasz myśliwski - w dwóch wersjach (z sarny i dzika) a z sadu: J abłko pieczone z marcepanem i wiśniami To ostatnie degustował nawet sam Remigiusz Rączka

Gotuj Sam!
Zupa pieczarkowa i "Napisz na priv" 146

zupą. Wsypać do zupy płaską łyżkę suszonego lubczyku. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Zagotować. Podawać gorącą zupę posypaną szczyptą lubczyku. ----- Podobne: Zupa z pecłonek z zacierkami Zupa kalafiorowo-grzybowa Orientalny krem z dyni Książkę Agnieszki Krawczyk pt. "Napisz na priv" wybrałam ze względu na okładkę (kolejny raz). To kawałek z życia opowiedziany przez Laurę w ciągu

Weekendy w domu i ogrodzie
SerVantka – restauracja z duszą 121

znaleźliśmy bez trudu, choć w t.zw. sezonie nie koniecznie byłoby to łatwe. Z ciekawością studiowaliśmy kartę dań, dokonując trudnego wyboru w bogatej zróżnicowanej ofercie. Zaczęliśmy od zup. Juszka ukraińska grzybowa jarska  ze śmietaną i z pierożkiem gryczanym okazałą się niestety porażką – może dlatego, że zabrakło w niej zapowiadanych borowików, rydzów i kurek i dominował smak pieczarek

Smaki Ewy
Restauracja „Biały Dwór” - Podzamcze koło Kwidzyna 191

owocami morza. Ocenił tą zupę bardzo wysoko – bo krewetek i małży było w niej pod dostatkiem, a dodatek imbiru okazał się tu strzałem w dziesiątkę. Najsłabiej wypadła zupa - krem z grzybów leśnych, ale nie oznacza to oczywiście, że była niesmaczna. Po obfitych porcjach nie starczało sił na desery – tylko młodzież nie odmówiła sobie frajdy naprawdę dobrych lodów ( zwłaszcza truskawkowych

Smaki Ewy
Świąteczna prosta zupa grzybowa 101

zupa pojawiała się u mnie na wigilię od kiedy pamiętam - dokładnie raz do roku. Ma wyjątkowy smak, który kojarzy mi się tylko z Bożym Narodzeniem. To prosta zupa z suszonych grzybów - praktycznie bez innych składników. Po pierwsze, żeby nie zaburzały doskonałego smaku leśnych grzybów, a po drugie - to pierwsze danie na naszym rodzinnym stole - zostaje jeszcze 11 do zjedzenia

Milion Smaków
Indycze pulpeciki - 'Misz-Masz' 121

kurkumy 6 suszonych papryczek chilli 1/2 pora przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, wegeta, pieprz cyanne 2 łyżki oliwy z oliwek 1/ 2 kostki do zup i sosów ( grzybowa i rosół z kury ) 2 szklanki wody 40 ml białego wytrawnego wina Przygotowanie: Mięso mielone przekładamy do głębokiego naczynia i mieszamy je razem z jajkiem, 3 ząbkami czosnku

ClauditteMissCooking
ŚWIĄTECZNY SPIS PRZEPISÓW 2013. 186

moim tego, co pysznego pojawiło się na moim stole. ---- WIGILIA 2013 ----   Cytrynowy pstrąg łososiowy. Tilapia w ziołowej panierce. Seromakowiec. Dorsz smażony panierowany. Kompot z suszu. Makowiec drożdżowy. Zupa z suszonych grzybów. Pasztet świąteczny. Sernik gotowany na herbatnikach. Barszcz wigilijny.   Pierniczki z suszoną śliwką. Kapusta z grzybami.    Pierniczki dla spóźnialskich.    Lukier królewski.  Katarzynki. Cynamonowe

W kuchni Karmel-itki
Zupa z czarnych łebków (podgrzybków brunatnych) 298

grzybów. Gdy włoszczyzna będzie miękka to wyjąć ją z garnka, a do niego dodać przesmażone grzyby z cebulą. Gotować na małym ogniu. Po około 20-30 minutach zupę posmakować  (ewentualnie doprawić) i "zagęścić", tzn. do kubka/miski wylać śmietanę w temperaturze pokojowej, dodać mąkę i odrobinę wywaru z zupy. Gdy masa będzie zbyt gęsta - to dodać wywar grzybowy. Przygotowaną masę

Ugotować
Kartoflanka z grzybami 61

Dzień dobry. Grzybowe szaleństwo trwa. Tym razem są to grzyby, które można kupić przez cały rok - pieczarki i boczniaki. To jedna z zup "nawinie". W lodówce miałam trochę jednych, trochę drugich grzybów, kawałeczek boczku. Oto efekt - pyszna  zupka. Potrzebujemy: 2 litry dowolnego rosołu 4 średnie ziemniaki 20 dag pieczarek 20 dag boczniaków 1 średnia cebula 0,5 szkl

Co w garnkach piszczy
Szybka zupa z świeżych grzybów 206

Kwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.   Składniki: 2 łyżki masła klarowanego 1 biała cebula ząbek czosnku 400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki) łyżeczka suszonego oregano sól, czarny(...)zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy. Całość serwować z dodatkiem

Pyry na Gaz
WIGILIJNY BARSZCZ CZERWONY Z CIASTECZKAMI Z ROZMARYNEM 125

suchymi. Ugnieść i rozwałkować na blacie posypanym delikatnie mąką. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać ciasteczka. Piec w temp. 180 st. C przez ok 15 minut. Przygotowujemy zupę: Prawdziwki przepłukać, zalać  zimną wodą. Dodać do grzybów 2 czosnek oraz liście laurowe. Zostawić na noc. Po tym czasie gotować grzyby w wodzie w której się moczyły przez 15 minut. Buraki obrać(...)zagotowaniu zmniejszyć ogień i gotować buraki przez ok 40 minut, aż staną się miękkie. Zdjąć z ognia i zostawić buraki w zupie na  godziny.  Po 4 godzinach wyjąć buraki a do barszczu dodać wywar z grzybów. Dodać sok z cytryny oraz przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem.  Prawdziwki pokroić na drobne paski. Zupę podawać z grzybami oraz

Kuchnia w oparach
Kwas antonicki – kuchnia podkarpacka 74

powiat lubaczowski Kwas antonicki to wyjątkowo bogata w składniki zupa, pochodząca z Ziemi Lubaczowskiej. Choć pozornie jej bazowym składnikiem są czerwone buraczki, to w rzeczywistości rzecz jest nieco bardziej skomplikowana, ponieważ zupa zakwaszana jest kwasem z kapusty kiszonej lub z kiszonych ogórków, a nie kwasem buraczanym. W dodatku treść zupie nadają nie tyle buraczki, co ugotowana fasola i ziemniaki. Smaki(...)obieramy i kroimy w słupki. Dodajemy je do gotującego się wywaru, a kiedy lekko zmiękną dodajemy poszatkowaną włoską kapustę i pokrojone ziemniaki. Po kilku minutach do zupy dodajemy również grzyby i przecedzony wywar grzybowy, a na końcu fasolę i buraczki. Zupę zagotowujemy, po czym dodajemy czosnek, kwas z kapusty i podbijamy śmietaną wymieszaną z przecierem pomidorowym i mąką. Całość doprawiamy

Trzeci talerz
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 217

jest to zwyczajny kapuśniak i z takim nastawieniem przygotowywałam ją po raz pierwszy. Gotując niebecz z myślą o blogu, trochę się zagapiłam, bo miałam zbyt mało grzybów, więc tym razem zupa nie nabrała charakterystycznego ciemnego koloru. Najważniejsze jednak, że wyszło smacznie. Poniżej znajdziecie przepis dopracowany troszkę po mojemu. Myślę, że jeśli ugotujecie tę zupę i zasmakuje Wam, to również będziecie(...)Gorzów Wielkopolski Nasze Miasto . Zerknijcie w wolnej chwili :)  Składniki zupy: średnia drobiowa porcja rosołowa lub około 1/2 kg wołowiny rosołowej 1/2 kg dobrej kiełbasy (np. śląskiej) - ja użyłam ok. 30 dkg parzonej szynki 3 średnie marchewki 3-4 średnie pietruszki kawałek selera 1 kg ziemniaków garść suszonych grzybów (u mnie było ich tylko kilka, niestety) sól, majeranek

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krem z kurek 69

posiekany rozmaryn i cebulę. Smażyć do zrumienienia grzybów i cebuli, podczas smażenia pojawi się dużo soku z grzybów, sok należy zlać do wywaru warzywnego. Kiedy grzyby są już podsmażone, dodać je do wywaru i gotować razem ok. 20 minut. Zupę zestawić z ognia i zmiksować. Ponownie postawić na ogniu, doprawić solą i pieprzem, dodać kurkumę, sok z cytryny(...)dodać do zupy i zagotować. Po chwili zestawić z ognia, dodać śmietanę i natkę pietruszki. Można podać ze smażoną - chrupiącą cebulką. Proponuję również zostawić kilka grzybów w całości do udekorowania zupy. Smacznego! Artykuł Krem z kurek pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia

SprawdzonaKuchnia.pl
Zupa cebulowa ze smardzami 204

Smardze to zdecydowanie jedne z moich ulubionych grzybów, jeśli nie ulubione. Zupa ze smardzami też należy do moich ulubionych zup. Cebula i grzyby to bardzo zgrana para więc razem trafiły do gara. Wyszła z tego cudowna, kremowa zupa cebulowa ze smardzami! Cudownie pachnąca, kremowa zupa cebulowa ze smardzami. Poezja smaku! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Zupa pieczarkowa z grzybami 84

temu przepyszną zupę pieczarkową z grzybami. Nie była to jednak zupa z dodatkiem śmietany czy zasmażki, a zupa aromatyczna i naprawdę niesamowita w smaku. Dodatek suszonych grzybów sprawił, że bulion smakował naprawdę wyjątkowo. Zupa zdecydowanie do powtórzenia, świetnie rozgrzewa i super smakuje z cienkim makaronem. Zupa pieczarkowa z grzybami / 4 porcje Składniki: 250 g malutkich pieczarek 400 g ugotowanego makaronu(...)najlepiej krajanka 1 małe żeberko 1/4 małej cebuli 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki 1 garść suszonych grzybów 4 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1/2 pęczka natki z pietruszki sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Do garnka wkładamy żeberko. Dodajemy czosnek, cebulę bez skóry, kilka łodyżek natki pietruszki z listkami, ziele angielskie i liście laurowe oraz obrane ze skóry marchewki

Moja smaczna kuchnia
Umbryjska zupa z soczewicy i prawdziwków 118

takiej zupy z dodatkiem czarnej trufli i chipsa z parmezanu. To ona zainspirowała mnie do tego, aby połączyć w przepisie smak soczewicy i grzybów. Wolę jednak jej chłopską wersję, czyli podaną z pajdą opieczonego chleba. Zupa jest gęsta, sycąca i idealna na jesienny obiad. Smakuje wybornie posypana natką pietruszki i polana dobrej jakości oliwą, której funkcją jest finalne doprawienie dania(...)pieprz do smaku na grzanki: 6 kromek wiejskiego chleba, ząbek czosnku natka pietruszki do posypania zupy Przygotowanie zupy z soczewicy i prawdziwków: Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej wrzątkiem. Odstaw na 20 minut, aby napęczniały. Następnie odciśnij je z wody, a uzyskanego grzybowego wywaru nie wylewaj. Odciśnięte grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Do garnka postawionego na średnim ogniu wlej

Chilli Czosnek i Oliwa