zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:113/230)

Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka 28

votes) Sekret na pyszny obiad, grzybowa kartoflanka Zrobiło się nieco jesiennie , jeszcze ciepło ale już grzybowo. Az żal nie skorzystać z okazji i nie poczynić czegoś pysznego z tych „leśnych cudów” Polecam Ci genialną zupę kartoflaną z grzybami. To sekretny przepis, tak tajny, że już nawet nie pamiętam skąd go mam Zupa prosta i bardzo(...)wędzonego boczku ( 2-3 plastry) 1 cebula 2 marchewki 1 korzeń pietruszki kawałek selera korzeniowego 3 ząbki czosnku około 10 sztuk świeżych podgrzybków, takich średniej wielkości lub innych dowolnych grzybów o intensywnym aromacie 3 duże ziemniaki 2 łyżki octu 10% 1 łyżka cukru 5-6 kulek ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 2,5 litra bulionu lub 2,5 litra

Ogrodnik w podróży
Rosół. Najpopularniejsza polska zupa. 44

świecie od dawna znane są płynne potrawy zwane zupami. Zupa powstaje na wskutek gotowania różnych składników, jak warzywa, mięsa, kości, zioła, grzyby, przyprawy, a także owoce. Podczas procesu gotowania uwalniane są z nich cenne dla zdrowia człowieka wartości, jak tłuszcze, białko, węglowodany, witaminy, minerały. Bogactwo to pozyskiwane jest właśnie dzięki obróbce cieplnej, bo gdyby nie było gotowane, to niektóre składniki(...)gotuje się wywar, który będzie spożyty na gorąco. Zupa podawana na gorąco powinna mieć temperaturę 55 stopni. Wartości wywaru, na którym powstanie rozgrzewająca zupa zależy od doboru składników na zupę, a także od czasu gotowania i od rozdrobnienia składników. Wszystkie zupy można podzielić na wywar warzywny, wywar kostno-warzywny, wywar z grzybów, wywar mięsno-grzybowy, a także wywar z owoców

ProstePesto.pl
Zupa z czerwonej cebuli. 169

Zupa cebulowa na świątecznym stole? A dlaczego nie? Może i fajnie (i wygodnie) jest raczyć się przez kilka bożonarodzeniowych dni wigilijnym barszczem (oczywiście jeśli nie była to grzybowa), ale można też inaczej. Postanowiłem przygotować(...)zupę, która może być początkiem świątecznego obiadu, która jest inna niż zazwyczaj, ale która jednocześnie ma w sobie coś z barszczowego charakteru. Et voila ;) Czerwona cebula, czerwone wino, czerwony sok z buraków... wszystkie te składniki sprawiają, że zupa jest bardzo... czerwona? ;) Sprawiają, że zupa ma mocny, głęboki smak. Prosty i szlachetny zarazem. Świąteczny? Jasne! :) PS Inspiracja do wymyślenia zupy cebulowej

zadanie-gotowanie
Zupa grzybowa z suszonych grzybów 93

Barszcz czy grzybowa, co gości na waszych wigilijnych stołach? U mnie i jedno i drugie! Tak było w moim rodzinnym domu i tak

Polska Zupa
Szybka wigilijna zupa rybna z halibuta z quinoą 164

Coś poszło nie tak? Nie udało się Wam dostać grzybów na grzybową? Bezglutenowy zakwas na barszcz nie wyszedł? Coś się przypaliło, albo wylało? Nic straconego. Mam dziś dla Was przepis na zupę S.O.S.  Bardzo prosta, bardzo szybka i bardzo dobra zupa rybna z halibuta w formie lekkiego bulionu z warzywami i quinoą.  Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej(...)doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na koniec wrzucamy  pokrojone na kawałki filety z halibuta, nalewamy zupę na talerze, dodajemy po parę łyżek quinoy i posypujemy świeżym koperkiem.  Życzę smacznej ulubionej zupy wigilijnej i zapraszam po przepisy na grzybową i barszcz a poprzednich

Quinoa Raz!
Rydze na maśle 179

doceniłam smak grzybów i odkryłam je na nowo. Zachęcam Was serdecznie do skorzystania z jesieni i wybrania się na grzybobranie, to ogromna frajda! Właściwa nazwa tego gatunku grzyba to Mleczaj rydz. Są one wysoko cenione w kuchni, wyborne, wyjątkowe. Doskonałe do marynowania i smażenia, nie nadają się natomiast do suszenia czy zup. Zobaczcie też: Śmietanowy sos grzybowy Risotto z suszonymi

Kuchnia Bazylii
Kotlety jajeczno grzybowe i recenzja książki Polowanie na grzyby- Zofii Leszczyńskiej Niziołek. 87

były one trujące ale następnym razem zapewne znajdę coś smacznego ;-) Zbliżając się do końca dowiemy się co oprócz grzybów można jeszcze znaleźć w lesie. A zwieńczeniem jest wkładka z przepisami. Na zupę, pasztet, kotlety i jeszcze kilka innych grzybowych dań.  Ja będąc w lesie nie wiele znalazłam, ale zamiennie do dania które przygotowałam można użyć pieczarek, więc

Radość kipiąca uśmiechem.
Super czerwony barszcz zimowy. Idealny na wigilię. 128

już ostatni dzwonek na opracowanie listy świątecznych dań. Pośród nich nie może zabraknąć świątecznej zupy takiej jak barszcz czy grzybowa ( u mnie zawsze obie ;) ). Jednak barszcz nie musi kojarzyć się wyłącznie ze świętami, może być po prostu pysznym daniem obiadowym o każdej porze roku, a zwłaszcza zimą.  Problem z barszczem zazwyczaj jest taki, że po prostu(...)wychodzi intensywnie czerwony i wtedy część z nas sięga po sztuczne dodatki nadające koloru zupie.  Jaki jest sekret idealnego barszczu? Po pierwsze należy wybierać odpowiednie buraki, najlepsze są te podłużne, są smaczniejsze i mają więcej soku.  Po drugie czas gotowania - buraków nie wolno przegotować, powinny być lekko twardawe.  Po trzecie ocet - jeśli ktoś nie lubi octu spirytusowego

Pełna Lodówka
Risotto z podgrzybkami 146

Sezon grzybowy był w tym roku udany. Dużo grzybów zostało ususzonych, część prawdziwków zamroziliśmy, a nieco grzybów zjedliśmy na świeżo w postaci zupy i risotto. Dzisiaj podaję przepis na risotto ze świeżymi, wyrazistymi w smaku podgrzybkami. Można również do tego dania użyć grzybów mrożonych. Składniki: 1 szklanka ryżu Arborio 2 oleju lub oliwy ok. 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki

Czerwień i błękit
Prosty rosół z grzybów. Opieńka miodowa 188

Jest to danie smaczne, swojskie, proste i spożywane tylko dla wrażeń smakowych. Oczywiście trzeba być smakoszem grzybów by te wrażenia były pozytywne ;) Składniki: ok. 30 dag oczyszczonych, wypłukanych świeżych grzybów ok. 3/4 litra wody cebula ząbek czosnku natka pietruszki (kilka gałązek) sól, pieprz skwarki Przygotowanie: Grzyby wrzucamy na wrzątek i gotujemy kilkanaście minut. Do gotowania solimy wodę, wrzucamy przekrojoną(...)zeszkloną połówką posiekanej cebuli. Grzyby kroimy w paski i wrzucamy spowrotem do wywaru. Podajemy z gotowanymi w całości ziemniakami i okraszamy domowymi, przypieczonymi skwarkami. Dekorujemy świeżą zieleniną. Zupa prosta, ale dla amatorów grzybów smakowita. Wartości zdrowotnych nie posiada, ale czy musi? Taki rosół najlepszy jest z gąsek, ale z braku laku i opieńka smakuje

Kuchnia po mojemu
Gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. Krok po kroku. 100

potrawy, okazała się kasza gryczana z grzybami, cebulką i tymiankiem z serii Dania Babci Zosi. Jest to naturalna mieszanka kaszy warzyw, grzybów i przypraw. Dania i zupy z tej serii nie zawierają konserwantów, GMO, cukru ani soli. Ale najważniejsze jest, że takie mieszanki ułatwiają gotowanie, sprawiają że mamy(...)ręce, pomyślałem że świetnie się sprawdzi jako farsz który wypełni gołąbki z kaszą gryczaną grzybami i tymiankiem. W połączeniu z sosem grzybowym danie to istna kwintesencja dania sezonowego.   Oczywiście Dania Babci Zosi występują w różnych wariantach ale o tym najlepiej przeczytać na stronie DANIA BABCI ZOSI (link

kuron.com.pl
Krupnik z grzybami 163

szponder wołowy z kością oraz udko kurczaka – oczywiście możecie przygotować zupę również na samym kurczaku, indyku czy wołowinie. Polecam natomiast użyć kilku rodzaju mięs, aby zupa miała głębszy smak. W przepisie użyłam grzybów suszonych, których wcześniej nie musiałam poddawać obróbce. Jeżeli chcielibyście wykorzystać świeże grzyby, dokładnie je oczyśćcie, pokrójcie w plasterki i podsmażcie do miękkości na maśle na dużym(...)Krem z warzyw korzeniowych i papryki Zupa porowa Krupnik tradycyjny – jak ugotować? Zupa pomidorowa Przepis na krupnik z grzybami Drukuj przepis Porcji: 4-5 Czas gotowania: 2-3 godziny Składniki 2, 5 l wody 300 g szponderu wołowego z kością podudzie z kurczaka 10 g suszonych grzybów 2 marchewki pietruszka biała część pora 1/4 selera 2 średnie ziemniaki

Kuchnia Bazylii
Ramen z makaronem konjac i smażonym tofu 227

produktu. O pozostałych składnikach zupy nie będę się rozpisywać, bo zapewne są doskonale znane wielbicielom kuchni azjatyckich. Ramen podaje się z każdym rodzajem bulionu: drobiowym, wołowym, grzybowym, rybnym, wegetariańskim. W mojej wersji zupy połączyłam bulion warzywny z pastą miso. Do ramen dodaje się dowolne ulubione składniki, w ilości również dowolnej. Z mojego doświadczenia wynika, że zupa lepiej smakuje

Codziennik Kuchenny
Ramen - zupa o wielu obliczach. 160

temat zupy Ramen. Zobaczcie jak pięknie wygląda. Składniki : 1 pęczek grzybów Shimeji (brązowe lub białe) 1 opakowanie makaronu w typie chińskim 1 jedna kapusta Pak Choi lub 2-3 młode kapustki 1 garść suszonych grzybów Mun (Black fungus) 2-3 suszone algi  morskie (Kelp Slices) 4 szalotki kiełki fasoli 2 litry bulionu warzywnego 1 łyżeczka sosu sojowego grzybowego(...)była wysoka temperatura i krótkie smażenie. Chodzi o to, żeby warzywa i grzyby zachowały chrupkość i nie nasiąknęły olejem. Podajemy gorący wywar warzywno - grzybowy w głębokim naczyniu, na którym układamy kolejno grzybki, jajka, kapustę, kiełki. Zupa jest ciekawym i wymagającym daniem. Polecamy ją Wszystkim, którzy chcą zasmakować dalekowschodniej kuchni. SMACZNEGO

vegetanie
PIECZARKOWA Z PULETAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY I KUSKUSEM PERŁOWYM 48

  Taka zwykła zupa pieczarkowa nie jest moją ulubioną. Postanowiłam więc podkręcić jej smak i trochę odczarować nudną klasykę 😉 Wzbogaciłam ją o małe pulpety zrobione z

Walijskie Pichcenie