zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:120/230)

Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 117

się nasuwa - "pomyje". Pieczarki przed dodaniem do zupy należy przesmażyć partiami na maśle na złoty kolor, tylko w tedy zamkniemy cały aromat grzybów, który kilkakrotnie się wzmocni i nada całkowicie inny smak potrawie.  PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ: - 2,5 - 3 litry rosołu lub bulionu warzywnego - 3 -4 duże marchewki pokrojonej w kostkę - 1 pietruszka pokrojona w kostkę - 1/2 dużego

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z warzyw sezonowych 208

Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni(...)Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać

Taste Of My Day
Jak ugotować kaszę gryczaną? 102

dbające o linię. Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać: do sosów grzybowych i mięsnych z farszami do mięsa i warzyw z gulaszem w farszu do pierogów i gołąbków do zapiekanek z warzywami lub mięsem w sałatkach z warzyw i grzybów do pulpetów jako składnik chleba do zup Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną? Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli

Gotuj w domu
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 165

świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych brzuchów

Mieszam w Garnku
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 111

ViolaPassion Kolejna wspaniała  odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony

Viola cooks with passion
Pulpety w sosie pomidorowym 148

polpa, czyli miazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 328

cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym

Gospodyni Miejska
PIKANTNY KREM Z KUREK 174

Krem z kurek to prosty pomysł na szybki i pyszny obiad.   Zupa jest treściwa, aromatyczna i lekko pikantna. Można ja podawać dowolnie np. z

Walijskie Pichcenie
Zupa kurkowa 142

koszykiem wśród brzózek, gdzie borowiki rosną jak nasiane, bez komarów... no dobra, mrówki mogą być;) Ech, zgodziłabym się nawet na sporadyczne komary, ale żeby grzybów było chociaż trochę. Chcecie przepis na najlepszą zupę w kurek? Oto jest! Takiej zupy nie powstydziłby się żaden kucharz, a kto wie, czy któryś nie skorzysta w przyszłości z przepisu;) Sekretem tej zupy jest wstępne

Obiad gotowy
Zupa pieczarkowa. Przepis krok po kroku. 155

dań ci u nas dostatek. Mamy całe mnóstwo rodzajów zup, a z każdego rodzaju ogrom wariacji. Możemy chociażby wyróżnić zupy:   Jarzynowe Kremy Gulaszowe Kapuśniaki Makaronowe Z kaszą , ryżem Chłodniki Owocowe Grzybowe Buliony Rosoły Na zakwasie   Można by długo wymieniać, a z każdej wychodzą kolejne modyfikacje. Gdzieś tam oczywiście znajduje(...)się zupa pieczarkowa . Chyba już rozumiecie o co mi chodzi Z resztą zapraszam do mojej zakładki z zupami, sami możecie się przekonać ile tego jest https://kuron.com.pl/category/zupy/ . A jeszcze mnóstwo receptur do zapisania.   Klasyka klasyk   A  zupa pieczarkowa ? To klasyka klasyk, prosta w przygotowaniu z dodatkami

kuron.com.pl
Zupa chińska z kurczakiem 198

wykonania takiej zupy potrzebna będzie mieszanka warzyw chińskich, jeśli w warzywach nie ma grzybów to trzeba je dodać. Ja zrobiłam wersję łagodniejszą dla moich gości, oni nie lubią ostrych dań. Dodając papryczki chilli zupa stanie się pikantna. Ilość chili zależy od tego jaką ostrą zupę lubicie. Do garnka wlać 2 litry wody, wrzucić piersi kurze i korpus z kurczaka. Zagotować

Kuchnia Pokoleń
Krem kapuściany na delikatnym wywarze grzybowym z szybkowaru 156

ryżem, świeżymi ziołami lub z dodatkiem grzybów usmażonych na maśle. Uwaga:  Jeśli nie masz akurat pod ręką grzybów lub też nie masz ochoty na ich obecność w zupie, po prostu pomiń tę pozycję. Krem bez nich jest równie smaczny i aromatyczny. Krem można bez problemu przygotować w wersji dietetycznej - bez użycia tłuszczu. Etap I Ciśnienie: Wysokie Czas Gotowania(...)możesz chwilkę podsmażyć) dolej wywar grzybowy z grzybami oraz resztę zimnej wody (900 ml) dodaj sól  zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap II  dodaj kapustę pekińską i marchewkę (w razie konieczności dopraw wywar do smaku) zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Etap III  ugotowaną zupę zmiksuj w blenderze

Szybko Szybkowar
Zupa na Wigilię – nie tylko barszcz! 143

podaje razem z zupą, w Krakowie natomiast – uszka są najpierw smażone, a następnie serwowane na osobnym talerzyku). Jak się jednak okazuje, w poszczególnych regionach naszego kraju dużą popularnością cieszą się także inne, nieznane powszechnie zupy, jak siemieniotka czy moczka. Inspiracje do stworzenia wigilijnych zup znajdziesz tutaj: https://www.przepisy.pl/przepisy/okazje/wigilia-i-swieta/zupy-na-swieta Siemieniotka Ta zupa na Wigilię jedzona jest na Śląsku. Występuje także(...)śliwek. Czekoladę ścieramy na tarce i dodajemy do zupy. Ponownie zagotowujemy. Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy mąkę i przygotowujemy zasmażkę. Przekładamy ją do moczki, mieszamy. Przed podaniem, tę zupę na Wigilię można udekorować skórką z pomarańczy lub cytryny. Danie serwuje się na zimno lub na ciepło. Kwaśnica Kwaśnica to zupa na Wigilię wywodząca się z Podhala. Przygotowuje się

Okiem Blondynki by McBlondi
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 214

maszynę lub szatkownicę, która potnie nam ziemniaki na cienkie plasterki. To francuski klasyk – zapiekanka jest przepyszna i pasuje niemal do każdego mięsa. Ja swoją wzbogaciłam o nietradycyjny dodatek grzybów leśnych (pycha!) i tartego sera. Gratin ziemniaczane z grzybami: ok. 2 kg dużych ziemniaków (waga po obraniu) 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 400 ml śmietanki 30% 400 ml mleka(...)Zupa krem z pieczarek jest wyjątkowo delikatna. Szczególnego smaku nadaje jej dodatek topionego serka. To tylko kilka składników – warto wypróbować i przekonać się jak pyszna może być tak prosta zupa. Krem z pieczarek: 1 kg pieczarek 2 cebule 5 średniej wielkości ziemniaków (ok. 700 g) 6 szklanek bulionu warzywnego lub drobiowego 200 g topionego serka śmietankowego lub grzybowego

Poezja smaku
Domowe flaki wołowe 86

się ze świętami i rodzinnymi imprezami, choć dziś przyrządza się je o wiele rzadziej. Są sycące, rozgrzewające, zwykle pikantne. Zależnie od upodobań i zwyczajów regionalnych, zupa ta bywa czasem urozmaicana dodatkiem pieczarek, leśnych grzybów, świeżej papryki lub pulpecików. Ja jednak podaję Wam przepis na najprostsze klasyczne flaczki wołowe ugotowane na mięsnym wywarze, z dodatkiem włoszczyzny i lekko zagęszczone zasmażką. Przygotowanie(...)obiad polecam… ** Mielone pieczone w boczku ** Klops (pieczeń rzymska) ** Zapiekanka z cukinią ** Ryba pieczona na ryżu   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Składniki na około 2,5 litra zupy: 1 kg flaków wołowych (surowych w płacie lub pokrojonych i obgotowanych) 1,5 litra wywaru mięsnego, bulionu lub rosołu 3 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera cebula 2 liście laurowe

Kulinarny S.O.S.

Proponowane wyszukiwania