zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:120/230)

Zalewajka z grzybami 134

Sezon grzybowy wreszcie rozpoczęty! Już mi się buzia śmieje na grzybowe rarytasy a od garnka z dzisiejszą zalewajką nie mogłam się oderwać;)) Zalewajka z grzybami Składniki: ok. 2 litrów wody ok. 7 średnich ziemniaków 5 grzybów średniej wielkości (borowiki) cebula 3 listki laurowe 4 ziela angielskie 3 ząbki czosnku 1 szklanka zakwasu 1 łyżka musztardy 1 łyżka(...)ziemniaki oraz oczyszczone, umyte i pokrojone w kawałki (np. grube plastry) grzyby. Zakwas wymieszać w rondelku z mąką i musztardą, po 15 minutach gotowania wlać do wrzącej zupy mieszając,  gotować razem jeszcze około 5-10 minut, doprawiając solą, pieprzem i majerankiem(swoich zup nie doprawiam śmietaną, lubię  za to wrzucić  kostkę warzywną

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka 96

była do gotowanej kapusty albo do kaszy. Była niezastąpionym składnikiem żydowskich czulentów. Na północy Podkarpacia gotowano również smaczne pierogi z farszem z fasoli i suszonych grzybów. Często dodawano ją także do różnego rodzaju zup. Jednak fasola w żurku to dość rzadkie danie, dlatego szczególnie polecam je Waszej uwadze. Żurek z fasolą, suszonymi grzybami, kiełbasą i boczkiem to danie, które(...)przepisy Kół Gospodyń Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska Lokalna Grupa Działania". Żurek z fasolą i grzybami – kuchnia podkarpacka Składniki: 600 g boczku lub kiełbasy 100 g suszonych grzybów 2 listki laurowe 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 300 ml zakwasu na żur 1 szklanka mleka 2 l wody 500 g fasoli Jaś Fasolę moczymy, pozostawiamy

Trzeci talerz
Złociste gołąbki z grzybami leśnymi, kuskusem i grana padano 116

jadalne tylko zbierajcie, a potem dania z nich przygotowujcie i smakami się rozkoszujcie.  A jak nie macie czasu czy ochoty na grzybów szukanie, to każdy z pewnością na targu je dostanie. Zupy, sosy chyba najczęściej z nich się przygotowuje, a ja z ich udziałem różne dania czaruję. Kapustę małą miałam, więc farsz z grzybów i kuskusu do liści schowałam

Moniki Smakołyki
Jak gotować żurek ? 28

przechowywanie żurku Podanie żurku to już osobna sztuka. Zupa najlepiej smakuje podana z dodatkami i skwarkami, które dodają jej charakterystycznego smaku i wyglądu. Można także dodać śmietanę, która nadaje zupie kremowej konsystencji i łagodzi jej kwaśność. Żurek jest daniem, które można przechowywać przez kilka dni w lodówce. Warto jednak pamiętać, że zupa może stawać się coraz bardziej kwaśna w miarę(...)żurku - nowe smaki i inspiracje Żurek to danie, które pozwala na wiele wariacji i eksperymentów smakowych. Można go przygotować z dodatkiem pieczonych warzyw, kiszonej kapusty, grzybów lub nawet suszonych owoców. Dodatki mogą nadawać zupie nowych smaków i wzbogacać jej konsystencję. Warto także spróbować wersji wegetariańskiej żurku, w której mięso zastępujemy soczewicą lub tofu. Takie danie również smakuje wyśmienicie i zachwyci

Podstawy Gotowania
Krem grzybowy z kluskami razowymi / Mushroom cream with whole wheat noodles 143

moczenia grzybów i wrzuć posiekaną natkę. Gotuj jeszcze 5 minut. Zestaw garnek z ognia, wlej śmietankę i dokładnie zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli krem jest dla Ciebie zbyt gęsty dolej więcej wody z moczenia grzybów i ponownie zagotuj. Składniki na kluski połącz na stolnicy i wyrabiaj rękami, aż powstanie gładkie ciasto. Rozwałkuj jak najcieniej i pokrój(...)radełkiem lub nożem w niewielkie romby. Gotuj w lekko osolonej wodzie 3-4 minuty. Odcedź i przelej zimną wodą. Krem grzybowy podawaj z kluskami, skropiony oliwą truflową i oprószony grubo mielonym pieprzem. Salaterka Folk AMBITION Ingredients: (4 servings) 40 grams of dried mushrooms 300 grams of frozen wild mushrooms 2 tablespoons of olive oil 1 onion 2 cloves of garlic

Delicious Place
Domowe wywary bez dodatku chemii 128

Warzywny drobiowy, mięsny i grzybowy podstawowe smaki wywarów. Przydadzą się do przygotowania zup sosów czy galaret. WARZYWNY Składniki: 3 cebule 4 marchewki 1/4 korzenia selera lub 3 łodygi selera 2-3 ząbki czosnku pęczek natki pietruszki liść laurowy 2-3 gałązki tymianku 10 ziaren pieprzu Sposób przygotowania: Obierz cebulę, marchew, seler. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Obierz czosnek, opłucz(...)przykrycia 4-5 godzin (uzupełniaj wyparowaną wodę). Wywar przecedź przez gęste sitko. Gdy dobrze ostygnie, zdejmij z wierzchu warstwę tłuszczu UWAGA ! Wywar będzie przejrzysty, jeśli go sklarujesz. GRZYBOWY Składniki: 16 suszonych grzybów 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 korzenia selera 1 mały por liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego Sposób przygotowania: Umyj i namocz grzyby. Oczyść i umyj  marchew

The Slow Life Wife
Wegańska tarta z kurkami i młodymi porami 134

niesłodzonego mleka sojowego 50 g mąki kukurydzianej 200 g grzybów 4 młode pory (biała część, resztę zostawiłam do zupy) lub ewnetualnie 2 średnie cebule płaska łyżeczka pieprzu płaska łyżeczka gałki muszkatołowej płaska łyżeczka czosnku suszonego (lub 2 ząbki świeżego) łyżeczka soli opcjonalnie i do przyprania 2 łyżki oliwy grzybowej orzechy laskowe natka pietruszki   Przygotowanie: Grzyby oczyść i podziel(...)samego garnka, w którym smażyłeś/łaś grzyby wlej mleko i dodaj mąkę kukurydzianą, dokładnie wymieszaj i zagotuj (zajmie Ci to dosłownie 1 minutę). Dodaj oliwę grzybową i dokładnie wymieszaj. Dodaj powstały sos do grzybów, wymieszaj. Przełóż masę na ciasto (udekorowałam resztkami ciasta, którego było za dużo do formy). Piecz przez 40 minut w temp. 180-190 C na środkowej

greenscarf
Jak zrobić prawdziwą zupę pieczarkową? 114

się nasuwa - "pomyje". Pieczarki przed dodaniem do zupy należy przesmażyć partiami na maśle na złoty kolor, tylko w tedy zamkniemy cały aromat grzybów, który kilkakrotnie się wzmocni i nada całkowicie inny smak potrawie.  PRZEPIS NA ZUPĘ PIECZARKOWĄ: - 2,5 - 3 litry rosołu lub bulionu warzywnego - 3 -4 duże marchewki pokrojonej w kostkę - 1 pietruszka pokrojona w kostkę - 1/2 dużego

SMYKWKUCHNI
Zupa krem z warzyw sezonowych 200

Będzie regionalnie i sezonowo, ugotujemy ciekawą zupę krem z "nudnych" warzyw :) Składniki: 3 duże ziemniaki 3 marchewki pół małej cebuli 1/4 selera pietruszka kilka suszonych grzybów pół papryczki chilli otręby owsiane sól, pieprz pestki słonecznika lub dyni(...)Wykonanie: Warzywa obieramy, rozdrabniamy, wrzucamy do garnka i gotujemy w ok 1,5 litra osolonej wody. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy do nich kilka suszonych grzybów i kawałek ostrej papryczki. Po ugotowaniu wszystkich składników do miękkości, zupę zdejmujemy z gazu miksujemy zupę na gładką masę. Jeśli uznamy, ze konsystencja naszego dnia jest zbyt rzadka, dodajemy otręby lub płatki owsiane. Musimy pamiętać

Taste Of My Day
Jak ugotować kaszę gryczaną? 101

dbające o linię. Kaszę gryczaną nieprażoną można wykorzystać: do sosów grzybowych i mięsnych z farszami do mięsa i warzyw z gulaszem w farszu do pierogów i gołąbków do zapiekanek z warzywami lub mięsem w sałatkach z warzyw i grzybów do pulpetów jako składnik chleba do zup Jak ugotować kaszę gryczaną nieprażoną? Zagotować 2 szklanki wody z 1/2 łyżeczki soli

Gotuj w domu
Pyszne ciastka gwiazdki, jak ciastka francuskie 160

świętem, pachnącym choinką, koniecznie pomarańczami lub mandarynkami i domowym, aromatycznym jedzeniem. To z grudniem kojarzy mi się zapach gotowanego kompotu z suszu, pieczonego sernika czy gotowanych grzybów zarówno do pierogów jak i na zupę. Ale grudzień to miesiąc, w którym piekę również więcej ciasteczek, niż w ciągu całego roku. I to niekoniecznie tych piernikowych. Część ciastek trafia do naszych brzuchów

Mieszam w Garnku
Cannelloni Carbonara z kurkami w boczku 105

ViolaPassion Kolejna wspaniała  odsłona kurek. Nigdy wcześniej nie wyobrażałam sobie połączenia grzybów z makaronem. Zazwyczaj lądowały w sosie ,zupie ,pierogach śmietanie czy w occie. Dzięki konkursowi przełamałam swój stereotyp,i dziś wiem że cały czas trzeba łamać swoje przepisy po to by je ulepszać. Składniki: 350 g kurek 1/2 cebuli pokrojonej drobno w kostkę 2 ząbki czosnku przekrojony

Viola cooks with passion
Pulpety w sosie pomidorowym 132

polpa, czyli miazga) Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki

Zasmakuj Kuchni
Reibkuchen - niemieckie placki ziemniaczane 323

cukrem, z kwaśną śmietaną i cukrem, z musem jabłkowym) lub na słono (z gulaszem, ze smażoną kiełbasą i surówką z kiszonej kapusty, z sosem czosnkowym, z zupą-kremem jarzynowym, z sosem śmietanowo-grzybowym). Placki można smażyć na rozgrzanym oleju lub smalcu. Placki te są grubsze, większe, bardziej chrupiące i sycące od tradycyjnych. Placki należy smażyć na rozgrzanym

Gospodyni Miejska