Składniki: 30 dkg schabu 1 kapusta pak choi 10 dkg pieczarek 1 marchewka 1 łyżka pociętych grzybów mun sos sojowy sos teryiaki przyprawa do dań orientalnych mielona trawa cytrynowa chili … Czytaj dalej Zupa z pak choi
czarrna od kuchniDzisiaj propozycja na zupę, która kojarzy mi się z późną jesienią i zimą. Zapraszam na pyszny, grzybowy krupnik z kaszą jęczmienną. Składniki: pół szklanki grzybów suszonych 2 skrzydełka z kurczaka + 2 udka 2 marchewki pietruszka 1/2 selera mały por 2 płaskie łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw i ziół) 5 ziaren pieprzu sól 10 dag kaszy(...)wodzie. Ja grzyby moczę przez całą noc. Po tym czasie wodę z grzybów wylewamy, a grzyby dokładnie płuczemy. Tak przygotowane grzyby wkładamy do niewielkiej ilości czystej wody i gotujemy pod przykryciem 1,5 godziny. Po ugotowaniu i ostudzeniu grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Wody z gotowania grzybów tym razem nie wylewamy. Do garnka nalewamy 1,5 litra zimnej wody
Smak mojego domuSkładniki: porcja rosołowa z kaczki, kurczaka lub kości schabowe włoszczyzna 2 garście grzybów suszonych 1/2 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 ząbki czosnku 1 jajko sól, pieprz mąka kluski: 1 jajko … Czytaj dalej Warmińska zupa z pulpecikami
czarrna od kuchnidodatek do dań, tj.: zup, gulaszy, potraw warzywnych, bigosu dodatek do sałatek, płatków śniadaniowych dodatek do jogurtów, kefiru, maślanki dodatek do owocowych koktajli. Ja postanowiłam dodać je do mojej pieczarkowej zupy. Składniki: 2 podudzia z kurczaka 6 skrzydełek kurczaka 500 g pieczarek 2 -3 łyżki nasion chia 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera 1 obrana cebula kawałek pora(...)oleju z dodatkiem lubczyku, pieprzu i słodkiej mielonej papryki. Gdy zmiękną a w kuchni uniesie się piękny zapach (lubczyk podkreśla aromat grzybów) to pieczarki z patelni wraz z powstałym sosem dodaj do zupy, wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę do połączenia się składników. Dodaj poszatkowany drobno koperek i śmietanę, dopraw do smaku. Smacznego
Zasmakuj KuchniKremowa, delikatna ale aromatyczna, słodka, po prostu przepyszna była ta zupa! Mając dużą ilość świeżych borowików nie sposób było jej nie zrobić. Grzybową uwielbiam z makaronem i tak też podałam. *dla 4 osób: włoszczyzna 1 kg borowików 2 łyżki masła sól, pieprz, maggi ziele angielskie liść laurowy 2-3 łyżki kwaśnej śmietany łyżka mąki natka pietruszki Włoszczyznę zalać(...)powoli na małym ogniu. Grzyby pokroić na plasterki i podsmażyć na maśle. Kilka kawałków odłożyć, resztę wrzucić do garnka z bulionem warzywnym, przyprawić i gotować około pół godziny. Z zupy wyłowić liście i ziele. Zmiksować ją blenderem na gładko. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wody, zagęścić zupę i zagotować. Przed podaniem posypać natką pietruszki i dodać odłożone grzyby
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPrzepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów. Składniki 100 g suszonych grzybów 2 łyżki oleju 500 g wołowiny 1 cebula 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 750 ml bulionu wołowego 750 ml bulionu grzybowego 200 ml wytrawnego czerwonego wina 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu sos sojowy natka pietruszki makaron Przygotowanie(...)kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny. Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski. Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. Rosół podajemy
R'n'G Kitchenzamrażalnik już pełen mrożonych grzybów, a na świeże chwilowo przeszła nam też ochota? A tu jeszcze Pan Tadeusz z synami przywiózł z lasu kolejną przyczepkę maślaków i podgrzybków? Dla wszystkich tych „szczęśliwych” kobiet mamy propozycję na nasze grzyby w oleju do słoików z cebulką. Do przygotowania tych przetworów potrzebne będą oprócz grzybów tylko olej i cebula oraz sól(...)pewno nam się zepsują. Grzyby z tego przepisu są delikatne, kruche, bardzo sprężyste. Doskonale nadają się do sosów, do zup, wypasionych jajecznic, a także jako samodzielne danie np. z ziemniakami , kaszą lub makaronem . Polecamy! Składniki: na 3 kg grzybów 0,8 litra oleju 3 – 4 cebule sól i pieprz do smaku GRZYBY W OLEJU DO SŁOIKÓW Z CEBULKĄ Wykonanie
Kuchnia Na WypasieZupa z tajskimi przyprawami z dodatkiem kurczaka i mleczka kokosowego oraz galangalu lub imbiru. ZUPA TAJSKA Z KURCZAKIEM SKŁADNIKI 600 ml bulionu drobiowego (najlepiej azjatyckiego); 400 ml mleczka kokosowego; 300 gramów piersi z kurczaka; 300 gramów grzybów (najlepiej połowa shitake, połowa pieczarek); liście limonki kaffir; galangal (zamiennie imbir, gdy nie dostaniecie galangalu); 3 łodygi trawy... Artykuł Zupa tajska z kurczakiem
Kuchnia Tomkaoszalałam bo ugotowałam zupę z muchomorów, no dobrze może nie wszyscy ale większość by tak powiedziała, Do swej zupy dodałam muchomorki rdzawobrązowe które są jak najbardziej jadalne i pyszne, bardzo delikatne i aromatyczne. Jeśli jednak nie znacie tych grzybów to lepiej iść do lasu ze specjalistą albo nie zrywać ich wcale. Natomiast jeśli już macie je w domu gotujemy pyszną
Moje Małe CzarowaniePrzyszła jesień a wraz z nią grzybowy urodzaj. Są one wszędzie, gdzie nie spojrzymy tam rosną grzyby. W naszych lasach głownie spotykamy podgrzybki oraz prawdziwki, ale
Życie zaczyna się w kuchniobiad. Jedyna zupa , którą moi chłopcy naprawdę uwielbiają . Jest nie tylko zdrowa i lekka , ale także dość szybka w wykonaniu . Boczniaki to pyszne grzyby , ja hoduję je już od kilku lat .Nie na skalę przemysłową , tylko na domowy użytek i nie zamierzam przestać. Namawiam wszystkich do tego samego , gdyż niewielkim kosztem można uzyskać ogromna ilość , pysznych grzybów . W sklepie niestety(...)gotujemy tyle ile zaleca producent na opakowaniu. Na koniec zabielamy śmietaną . Jeśli użyliście kremówki , można ją chwilę podgotować , jeśli chudszej , już nie gotujcie bo się brzydko oddzieli od zupy . Wyłączacie gaz , doprawiacie pieprzem i już na talerzach posypcie natką pietruszki . Doskonałym dodatkiem są bułki grahamki czosnkowo -cząbrowe Mała rada – kawałki kurczaka można odłowić , oddzielić od kości ponownie włożyć
Ogrodnik w podróżySmażyć aż mięso straci kolor surowizny. Na patelnię dodać odsączone grzyby, ale wody od grzybów nie wylewać. Smażyć chwilkę mieszając. Wlać wodę z grzybów lub jak użyjecie świeżyć dolać wodę. Wody dodać tyle żeby nie powstała zupa, tylko tyle żeby przykryć zawartość patelni do 3/4 wysokości. Dodać tymianek, połowę posiekanego koperku i vegetę. Gotować na małym ogniu około 20 minut(...)resztę koperku, wymieszać. Serwować z ugotowanym makaronem lub ryżem. Obsypać potartym serem. Nie jest to konieczne. Możecie ugotować makaron nitki i potraktować to danie jako spaghetti z sosem grzybowym. Smacznego
Kuchnia PokoleńZupa z indyka i shitake Zupa powstała z potrzeby chwili , jak już pisałam moje nowe hobby , uprawa grzybów, nabrało nie oczekiwanego rozmachu i przerosło oczekiwania . Przerosło , wylazło , rozlazło ..generalnie mamy więcej grzybów niż w Borach Tucholskich " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Fajnie tak mieć grzybobranie w środku(...)mięsny smak więc idealnie współgrają z indykiem. Dobrze , ale coś też trzeba z nich zrobić , były już smażone , duszone , a’la schabowy itp . Czas na lekką i pyszną zupę " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki dla 4 osób : 2 golonki indycze 0,6 kg shitake
Ogrodnik w podróżynajmniej ) 3 puszki mleka kokosowego House of Asia 8 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) pół opakowania krojonych grzybów moon House Of Asia 1/2 czerwonej papryki ćwiatrka kalafiora 10 pomidorków koktajlowych 1/2 kubka świeżej kolendry ( pół odłożyć do posypania zupy w miseczce ) pęczek szczpioru ok 6 łyżek sosu rybnego 1 podwójna pierś z kurczaka ok 4 łyżki brązowego cukru
Jemy Pijemyregionu. Niektórzy przygotowują ją na żurze, inni na barszczu białym. Zupa jest wyjątkowo pyszna i tania w przygotowaniu. Poniżej przedstawiam wersję tej zupy przygotowywaną w moim rodzinnym domu. Składniki: 5 większych ziemniaków garść suszonych grzybów 2 laski wędzonej kiełbasy marchew większa cebula około 0,5 l barszczu białego w butelce (oczywiście najlepszy domowej roboty, w ostateczności kupiony bądź rozrobiony(...)posiekane na drobno grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Gotujemy około 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie stopniowo dodajemy barszcz (do smaku, jeśli lubimy kwaśne zupy dodajemy więcej niż sugeruję w przepisie). Kiełbasę kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Całość podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i dodajemy do zupy. Zalewajkę przyprawiamy do smaku (lubię z dużą
e-PrzepisyKulinarne