zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:137/230)

Zupa ostro-kwaśna z kurczakiem 56

okazji przygotowałam dla Was tę znakomitą, rozgrzewają zupę nawiązującą do kuchni syczuańskiej - jednej z kuchni regionalnych w Chinach. Zupa jest pełna warzyw, w tym grzybków Shiitake i pędów bambusa od House of Asia, które "robią" robotę w tym daniu! Psst, zupa jest bardzo sycąca! [REKLAMA] WSKAZÓWKI: Jeżeli chcesz do zupy śmiało możesz dodać więcej warzyw. Sprawdzą się do niej pieczarki(...)kurczaka do zupy możesz dodać pokrojone w dużą kostkę tofu naturalne lub wędzone. Użyj wtedy 1,5 kostki tofu. Do ugotowania zupy wybierz dowolny, ulubiony bulion. Ja użyłam warzywny, ale dobrym wyborem będzie również bulion drobiowy lub drobiowo-wołowy. Zupę możesz podać również z makaronem np. Chow Mein . Ugotuj go osobno, przełóż do miski i zalej zupą. Składniki: 2 piersi

Czarnawisienka
Zupa fasolowa z grzybami i kaszą 93

niezależnie od innych dań, ugotować fasolę specjalnie do tego dania lub użyć fasoli  z puszki - co przyspieszy cały proces. Zupa fasolowa z grzybami i kaszą Składniki: 250 g fasoli suchej (albo 3 puszki fasoli w zalewie) dwie garście grzybów suszonych 2 łyżki oleju 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka rozmarynu ( najlepiej świeży) liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego(...)dodać ziele angielskie i liść laurowy.  Całość zagotować i gotować 15 minut, dodać 2/3 fasoli i passatę. Pozostałą 1/3 fasoli włożyć do blendera, dodać 1 szklankę płynu z zupy i zblendować, przelać do zupy. Zagotować, dodać kaszę. Gotować całość aż kasza zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Jeżeli spodobał Ci się ten przepis, polubisz też   Pomidorową zupę curry

Smaczny zeszyt
Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka 79

Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Zalewajka to rodzaj prostej tradycyjnej zupy gotowanej na Podkarpaciu od pokoleń. Charakterystyczny jest jej kwaśny smak, gładka, kremowa konsystencja i dodatek ziemniaków. Do ugotowania zalewajki wykorzystuje się wodę z kiszonych ogórków, kwas kapuściany (nazywana bywa kwasówką) albo zakwas na biały barszcz. Zupa zagęszczona jest zwykle śmietaną, a czasem dodatkowo żółtkiem. Bywa, że smak zalewajki urozmaicony jest(...)smaku solą i pieprzem. Okraszamy usmażonymi skwarkami z kiełbasy albo boczku. Zalewajka tuszowska – kuchnia podkarpacka Więcej podkarpackich zup znajdziecie w zakładce KUCHNIA PODKARPACKA a tam między innymi przepisy na:     Zalewajka ogórkowa z Brzostka   Zalewajka ogórkowa z Glinika Średniego Kwasówka grzybowa zrejonu Dorzecza Wisłoka

Trzeci talerz
Tom Yum Kung 116

średnich surowych, oczyszczonych ogonów krewetek*, 500 ml bulionu**, 10 grzybów straw (słomianych)***, 1 łodyga trawy cytrynowej, 2-3 plasterki galangalu, 3 listki limonki, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki sosu rybnego, 3 łyżki soku z limonki, 6 ostrych papryczek, 1/2 filiżanki grubo pociętych liści kolendry Jakiś czas temu, na zaproszenie Ambasady Królestwa Tajlandii, miałam przyjemność uczestniczyć w warsztatach „KUCHNIA TAJSKA(...)Warsztaty prowadzili eksperci sztuki kulinarnej z Tajlandii, którzy w Polsce gościli przez dwa dni. Podczas spotkania zdradzili nam sekrety przygotowania tajskich dań, między innymi Tom Yum Kung – ostro kwaśnej zupy z krewetkami. Trawę cytrynową lekko zgnieść i pociąć na około 5 cm kawałki. Papryczki pokroić w cienkie plasterki. Grzyby oczyścić, podzielić na ćwiartki. Zagotować bulion, wrzucić trawę cytrynową, rozerwane liście

królestwo garów
Zupa ze świeżych grzybów (z makaronem) 115

grzybowa (opcjonalnie) 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego świeży koperek natka pietruszki śmietana (wg gustu) sól, pieprz   Ugotować wywar mięsny z dodatkiem listków laurowych, ziela angielskiego i opcjonalnie z kostką bulionową. Dodać oczyszczone, umyte i pokrojone (w paski) grzyby oraz warzywa (marchew, pietruszkę i selera). Cebulę zeszklić na maśle i dodać do gotującej się zupy

Di gotuje
Zupa krem z białych warzyw ze smardzówkami 156

Kwiecień to czas wyrastania pierwszych, wiosennych, jadalnych grzybów. Już na przełomie marca i kwietnia pojawiają się smardzówki czeskie . Grzyby z rodziny smardzowatych były kiedyś bardzo popularnymi grzybami . Chętnie zbierano je na przednówku w celu urozmaicenia diety. Z czasem ich populacja została mocno przetrzebiona, a miejsc występowania jest też coraz mniej. Przez wiele lat wszystkie smardzowate były pod ścisłą ochroną(...)ostrożnie, tak żeby nie rozgrzebywać ściółki i nie niszczyć ich miejscówki. Dzięki tej zmianie przepisów mogę cieszyć się smardzami nie tylko podczas wyjazdu na Słowację . Zapraszam na cudowną, kremową zupę, do której dodałam smakowite, smażone grzyby a dodatkowego uroku dodał jej czosnaczek pospolity, jadalny chwast. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie 218

suszonych grzybów 1 cebula 1 łyżka masła majeranek sól pieprz Przepis: Grzyby opłukać, namoczyć w niewielkiej ilości wody. W zależności od tego, czy są to całe kapelusze czy też pokrojone w plastry, na noc lub na godzinę, a następnie ugotować w tej samej wodzie w której się moczyły. Po ostudzeniu odcedzić, drobno pokroić ( wywar zachować na zupę) i dodać(...)trójkąty a następnie brzegami ( lub użyć formy do uszek ). Wkładać do osolonego wrzątku, gotować 2 minuty po wypłynięciu, delikatnie wyjmować łyżką cedzakową. Uszka z grzybami podajemy z barszczem lub grzybową :). Ps. Do farszu, jeśli jest rzadki,można dodać łyżkę bułki tartej. Zwiąże go też jedno surowe jajko:) Smacznego Artykuł Uszka z grzybami najlepsze na Wigilie pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
BARSZCZ BURAKOWY JARSKI (WIGILIJNY) 207

Składniki: 4 l wody 40 dkg włoszczyzny 1 dkg grzybów suszonych 2 kg buraków  10 dkg  cebuli 10 dkg masła 3 dkg cukru 0,1 g liści laurowych 0,2 g ziela angielskiego 2,5 g czosnku 1l zakwasu z buraków (przepis na blogu) 2,5 dkg soli 2,5 dkg pietruszki zielonej(...)Gotowej zupy 5 litrów.  Sposób wykonania: Włoszczyznę umyć, oczyścić i opłukać. Zalać 4 litrami wody i ugotować wywar. Przecedzić go. Grzyby umyć, namoczyć w 1 litrze wody, ugotować, odcedzić wywar. Cebulę oczyścić, pokroić w plastry, udusić z 5 dag masła, podlewając wywarem z włoszczyzny. Buraki oczyścić, pokroić w plastry, zalać 2 litry wywaru z włoszczyzny, dodać cukier i roztarte

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Żurek z tłuczonymi ziemniakami 85

wody z kiszonych ogórków 1 garść suszonych grzybów + 1 szklanka wody 100ml śmietanki 30% sól, pieprz dodatkowo: ugotowane, tłuczone ziemniaki z podsmażoną cebulką Przygotowanie: Gotowanie żurku zaczynamy od przygotowania grzybów i wywaru: suszone grzyby zalewamy 1,5 szklanki wody, odstawiamy na godzinę, a po godzinie gotujemy je w tej samej wodzie, przez 15 minut. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki(...)godzinie wyciągamy wszystko z bulionu. Kiełbasy odkładamy na później, boczek możemy pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy ( ja odkładam z warzywami ), a warzywa nie będą nam już potrzebne. Do bulionu wlewamy żurek, wodę z kiszonych ogórków, wodę z gotowania grzybów, dodajemy grzyby, suszony majeranek, doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Dolewamy śmietankę, Gotujemy żurek przez 15 minut na małym

NiePieprz.pl
zupa krem z pieczarek 168

Zupa, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a smak jest intensywnie pieczarkowy. Jeśli macie pod ręką, to dodajcie do niej kilka grzybów, wtedy jej smak jeszcze bardziej zniewoli SKŁADNIKI 1,5 l bulionu warzywnego 0,5 kg pieczarek 1 średnia cebula 50 g serka topionego śmietankowego 1 łyżka masła pieprz sól natka pietruszki PRZYGOTOWANIE Ugotowany bulion odstawić do wystygnięcia. Cebulę drobno(...)doprawić pieprzem i solą. Pod koniec dodać serek topiony, podlać bulionem tak, aby serek mógł się roztopić. Wszystko przelać do garnka, dolać resztę bulionu, zagotować. Poczekać, aż zupa ostygnie i dokładnie ją zblendować (gorąca temperatura niszczy nasze blendery – tępi noże, więc lepiej poczekać :)). Zupę podawać z groszkiem ptysiowym lub makaronem. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Jeśli zupa będzie zbyt

zabawa smakiem
Jak zrobić suszoną włoszczyznę do zup 57

zrobić suszoną włoszczyznę do zup? Suszone warzywa. Domowa jarzynka. Przyprawa warzywna do zup, sosów i potraw gotowanych. Najkorzystniej jest wykorzystywać do gotowania warzywa surowe, ale w okresie jesienno zimowym można wykorzystywać warzywa suszone. Suszone warzywa można przygotowywać przez cały rok, ale teraz warzywa są dostępne i tanie, można więc przedłużyć ich trwałość robiąc domową jarzynkę, to ogromna zaleta suszenia warzyw(...)warzywne najczęściej na suszonych warzywach bo trwa to szybciej. ta suszona włoszczyzna to teraz baza do moich dietetycznych zup. Warzywa można suszyć w piekarniku, czy w suszarce do owoców i warzyw. Suszarkę posiadam od bardzo dawna, wykorzystuję ją również do suszenia grzybów , jabłek , gruszek, pomidorów i śliwek. Suszę również czosnek i cebulę . Moja włoszczyzna suszona składa się z marchwi, pietruszki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Marokańska zupa z bakłażana i pomidorów. 191

zastępstwie po inspirację w stronę północnej Afryki - tam wiedzą jak przyrządzić aromatyczne danie ze składników, które lubię. Decyzja była trafna. Zupa jest naprawdę bakłażanowa, choć może wygląda zwyczajnie i raczej pomidorowo. Kiedy jest chłodniejsza, bakłażan daje nieco grzybowy aromat. Po mocniejszym podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan

zadanie-gotowanie
Gorący Kubek Knorr w nowej odsłonie 135

ulubionych to Borowikowa z grzankami. Borowiki znane są przede wszystkim ze swoich wyjątkowych walorów smakowych i należą do najbardziej poszukiwanych gatunków grzybów. Jeżeli z jakiegoś powodu ominąć Cię może grzybobranie, a miałbyś akurat ochotę na pyszną i aromatyczną zupę lub przekąskę, sięgnij po Gorący Kubek Knorr w wersji Borowikowa z grzankami! Aksamitna i kremowa borowikowa zachwyci Cię smakiem i niepowtarzalnym

Z Kuchni Do Kuchni
Ramen z kaczki. Domowy przepis na słynną japońską zupę. Jak zrobić ramen? 86

esencjonalną zupę, jednak określa się też w ten sposób całe danie. Są dziesiątki rodzajów ramenu, a jego najwięksi miłośnicy potrafią godzinami rozmawiać różnicujących je niuansach. Ostatecznie jednak ramen to zawsze makaron, esencjonalny bulion i dodatki, a o ostatecznym kształcie zupy decyduje sam kucharz. Tym razem w naszej kuchni przygotowaliśmy wersję opartą na kaczce z dodatkiem smażonej kapusty, jajka, grzybów(...)tylko delikatnie “pykać”. W tym czasie duża część płynu wyparuje – finalnie powinno zostać go około 60 proc. pierwotnej objętości. Weź to pod uwagę przy doprawianiu zupy solą, pieprzem i sosem sojowym. Makaron ugotuj według przepisu z opakowania. Jajka ugotuj na półtwardo, obierz, przekrój na połówki. Kapustę pekińską (duża garść na porcję) pokrój grubo, następnie krótko przesmaż

Kulinarna Polska
TARTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 139

główną rolę odgrywają tu suszone grzyby. O tej porze roku, gdy nie ma świeżych grzybów, nie trzeba z nich rezygnować, bo suszone grzyby idealnie sprawdzą się jako nadzienie do tarty. Dodatkowo wodę, w której gotowały się grzyby można wykorzystać, np. do ugotowania zupy lub podlania gulaszu.  Mimo, że danie przyrządzone z kilku prostych składników, to w efekcie końcowym otrzymaliśmy(...)Ciasto: 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki maki pszennej pełnoziarnistej 100 g masła 1 łyżeczka soli 1 żółtko 1-2 łyżki śmietany  Farsz: około 50-70 g suszonych grzybów 2 cebule 1 ząbek czosnku 2 jajka 1 szklanka śmietany 30% 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 1 łyżka sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Ciasto: Do miski przesiewamy przez

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania