zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:141/230)

Zupa Solianka 185

Zupa Solianka to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Jest uważana za potrawę chłopską. Zupa jest bardzo syta, doskonała na obiad jednodaniowy.  SKŁADNIKI: 30 dag wołowiny, 30 dag łopatki wieprzowej, 25 dag kiełbasy cienkiej, 15 dag boczku wędzonego, 40g suszonych grzybów, 1 marchewka, 1/2 korzenia pietruszki, 1/2 pora, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 4 ogórki kiszone, 200 ml zalewy z ogórków(...)grzyby suszone, liście laurowe i ziele angielskie. Wlewam 2 litry wody. Gotuję na małym ogniu 30 minut. 2. Marchewkę, pietruszkę oraz pora kroję na mniejsze kawałki i dodaję do zupy. Posiekaną cebulę i czosnek podsmażam na oliwie. Dodaję do zupy. Gotuję 30 minut. 3. Boczek kroję w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki. Razem podsmażam na oliwie i wrzucam do zupy

Tradycyjna kuchnia Kasi
Krupnik pomidorowy z grzybami mun 149

Zawieruszony przepis na pyszną zupkę.Krupnik z dodatkiem grzybów mun i pomidorów z puszki. 2-3 żeberka  puszka pomidorów krojonych 2 marchewki kilka  ziemniaków  3/4 szkl.kaszy jęczmiennej listek, ziele sól, domowa wegeta grzyby mun  Żeberka umyć, przełożyć do garnka, zalać wodą , dodać przyprawy i gotować.W międzyczasie obrać i pokroić  ziemniaki i seler.Marchewkę obrać(...)zetrzeć na tarce.Przełożyć do garnka z żeberkami.Dodać pomidory,kaszę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków.Wyjąć żeberka , usunąć kości,a mięsko pokroić i dodać do zupy

Moje domowe kucharzenie
Naturalne sposoby na odporność organizmu 95

właściwości? Jest przede wszystkim skutecznym środkiem przeciwzapalnym, porównywalnym do aspiryny. Działa przeciwbólowo, obniża gorączkę, hamuje rozwój bakterii, wirusów i grzybów. Możemy przyjmować go profilaktycznie w postaci dodatku do herbaty lub jako przyprawę (sprawdza się świetnie na przykłąd w marchwiowej zupie krem lub makaronie z warzywami). Czosnek Nazywany naturalnym antybiotykiem, posiada mnóstwo właściwości wspomagających odporność organizmu. Zawiera aminokwasy, flawonoidy, witaminy

ProstePesto.pl
Przepis na… – Tagliatelle ai funghi porcini, włoski smak jesieni 395

Włoskich dań z grzybami jest mnóstwo. Grzybami nadziewa się tortellini, z grzybów i cukinii przyrządza się risotto. Grzyby się smaży na oliwie, faszeruje nimi lasagne, układa na pizzy i gotuje wyborną zupę. Trufle znajdują jeszcze inne, ekskluzywne zastosowania. Oto jeden z najprostszych przepisów na popularne danie z grzybami, którego przygotowanie zajmuje kwadrans. Składniki: 350 g makaronu tagliatelle 400 g prawdziwków

Bon Ton Italia
Zupa orzechowa 138

łyżeczki ) i pieprzem Już na talerzu tuż przed podaniem możemy posypać mielonymi orzechami.  Zupa jest naprawdę prosta i szybka do zrobienia. Ale powiem, że ma specyficzny smak, docenią ją głównie wielbiciele orzechów i ...grzybów:) Bo dla mnie ma lekko grzybowy smak :) Pomysł zaczerpnęłam z miesięcznika "Przepis na zdrowie

Proste Potrawy
Barszcz na bogato z suszonymi grzybami 143

barszczu. Składniki kompletowałam już od dwóch dni, wczoraj namoczyłam fasolkę i dzisiaj uraczyłam domowników wspaniałą aromatyczną zupą. Na naszą pogodę za oknem to idealne sycące i gorące danie. Smacznego życzę Kochani!. Składniki:    - 1/4 małej główki białej kapusty    - garść suszonych grzybów    - 2 opakowania tartych buraczków Poltino    - 4 ząbki czosnku    - 1 łyżka(...)barszczu. 2. Gdy mięso jest miękkie i obgotowane,  obieramy je dokładnie i pozbywamy się kości. Na  smalcu przesmażamy na złoty kolor drobno pokrojony czosnek i dokładamy do zupy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, octem

Apetyczna babeczka
Gotujemy wywar drobiowy w szybkowarze 165

mojej wersji, wychodzi on bardzo aromatyczny, delikatnie winny, lekko grzybowy i ogólnie bardzo subtelny w smaku. Gotując wywary, dla wzbogacenia smaku dodaję do nich różnorakie warzywa i zioła. Czasem dolewam też białego wina dla podkręcenia aromatu i nadania winności. Dobry, esencjonalny wywar to idealna baza do sosów, zup czy też risotto.  Zazwyczaj przygotowuję go w większej ilości

Szybko Szybkowar
Soljanka 171

miałam od dawna w zeszycie, lecz do tej pory nie udawało mi się jej przygotować. Jest to zupa delikatnie kwaskowata, z mnóstwem moich ulubionych oliwek, salami, ogórków kiszonych i papryki. Soljankę (czy też solankę) można przygotować na wywarze mięsnym, rybnym lub grzybowym - moja wersja zawiera dużo mięsa. Jest gęsta, treściwa i sycąca. Idealna na jesienno - zimowe  wieczory(...)podsmażyć i wyjąć z garnka. Na tym samym oleju podsmażyć cebulę, czosnek i paprykę. Gdy cebula się zeszkli dodać koncentrat pomidorowy, ogórki i liść laurowy. Wlać rosół. Do zupy dodać podsmażoną wcześniej kiełbaskę, całość doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 45 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem, kiełbasą i cukrem. Gotową soljankę podawać z kleksem kwaśnej śmietany. * Soljankę można podkwaśnić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Żurek Wielkanocny 135

połączeniu z wywarem z kości i jarzyn, z dodatkiem suszonych grzybów. Najlepsze żury gotowane są z kiełbasą, wędzonym boczkiem wieprzowym, żeberkami, ogonem wieprzowym; również na wywarze pozostałym po ugotowaniu szynki lub białej kiełbasy.Nazwa żur pochodzi od dawnego niemieckiego wyrazu sūr, dziś sauer – kwaśny, (s)kisły. W Czechach zupa ta jest znana pod nazwą kyselo (czeskie słowo kyselý – kwaśny). Składniki

ClauditteMissCooking
Zupa miso z grzybami shimeji 234

podczas konsumowania można zwolnić. Rozkoszować się różnorodnością smaków i konsystencji, zapomnieć na chwilę o troskach. Ah... ZUPA MISO Z GRZYBAMI SHIMEJI Składniki: - 2 litry bulionu - 4 łyżki pasty miso - garść kiełków - 1/2 małej młodej cukinii - 1-2 marchewki - 1 kalarepa - 1 opakowanie grzybów shimeji - 1 kostka tofu - pęczek szczypiorku - 200 gramów makaronu udon - olej sezamowy Przygotowanie: Marchewkę i kalarepę obieramy(...)minutę. Następnie dodajemy cukinię i grzyby. Gotujemy 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W miseczce miso mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego bulionu i dodajemy do garnka. Teraz nie wolno już zupy zagotowywać, bo miso zmieni się w grudki.  Makaron przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W talerzach układamy makaron, podsmażone tofu, kiełki i szczypiorek. Całość zalewamy miso z ugotowanymi dodatkami

Życie zamknięte w smaku
Zupa krem borowikowa 114

Nazbierałam borowików i musiałam zrobić tą pyszną zupkę kremową. Zupę podałam na przepięknym zestawie   Miranda od Porcelana Bogucice Zupa krem borowikowa Składniki: marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt śmietana - 100 ml sól i pieprz borowiki świeże - 500 g 1 l bulionu drobiowego cebula - 1 szt masło - 2 łyżki liść laurowy - 2 szt dodatkowo grzanki natka pietruszki - 2 łyżki posiekanej(...)dodać do podsmażonej cebulki, razem poddusić kilka minut, do odparowania wody.  Następnie do grzybów dodać bulion, sól i pieprz, oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę warzywa i listki laurowe, gotować kilka minut.  Zestawić garnek z ognia, wyjąć listki laurowe zmiksować, blenderem. Zabielić zupę śmietaną, doprawić solą i pieprzem, posypać natką pietruszki.  Podawać z grzankami. Smacznego

Kuchnia Danusi
Krem grzybowo serowy 224

Zupa którą zrobimy w 25 minut. Na fajnym aromatycznym koncentracie bulionu warzywnego Krakus , który to skraca nam czas przygotowania potrawy.Dodałam grzyby leśne, ale można dodać pieczarki. Zupa jest fajna aksamitna i bardzo szybka i prosta do zrobienia. 300 ml koncentratu bulion warzywny Krakus 900 ml wody 1 cebula 1 por biała część 2 marchewki 70 dkg podgrzybków 4 trójkąty(...)cebulę, dodaję por, marchewkę i przesmażam chwilę, na końcu dodaję grzyby i smażę. Kilka grzybów przesmażonych wykładam do dekoracji. Wlewam bulion, wodę i gotuję na wolnym ogniu około  pięć minut. Na końcu dodaję serki i mieszam aż się rozpuszczą. Doprawiam według uznania. Zupę miksuję i podaję z grzankami i odłożonymi grzybami, natką i estragonem

wesoła kuchnia
Krupnik z pęczakiem i grzybami 158

Składniki: porcja rosołowa z indyka lub inne mięso, lub nic 🙂 300 g odgotowanych grzybów 100 g kaszy pęczak 400 g ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka kawałek

czarrna od kuchni
Rydze w sosie 124

jesieni nadzwyczaj obrodziły lasy oferują nam prawdziwki, kurki i rydze. Mam zapas na cały rok suszonych, marynowanych i mrożonych grzybów! Rydze najlepiej smakują marynowane w occie, smażone lub duszone w sosach nie poleca się suszenia rydzy, lub dodawania ich do zup. Dzisiaj wykorzystam rydze do wspaniałego i bardzo prostego sosu na bazie serka mascarpone i śmietany. Sos jest bardzo smaczny

SprawdzonaKuchnia.pl
Puree ziemniaczane 280

obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych. Składniki: 1 kg mączystych ziemniaków 200 ml śmietany 100 g miękkiego masła sól Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na kawałki

Zasmakuj Kuchni
Moje najlepsze przepisy z grzybami 221

Sezon grzybowy w pełni, dlatego przedstawiam Wam moje najlepsze przepisy z grzybami, którym nikt się nie oprze, zapraszam! Smacznego! Artykuł Moje najlepsze przepisy z grzybami pochodzi

karmelowy
Kremowa zupa grzybowa 148

Bardzo kremowa, gęsta i wyrazista w smaku. Składniki: 4 kg grzybów - podgrzybków 2 łyżki soli, pieprz, śmietana, natka pietruszki 2 łyżki mąki + pół szklanki zimnej

Lena Gotuje
Krem pieczarkowy z czosnkowymi grzankami 129

zupy dodajemy obrany i pokrojony w drobniutką kostkę ziemniak. Gotujemy na średnim ogniu, aż ziemniak będzie miękki. Wtedy blendujemy zupę. Im bardziej gładki krem chcecie uzyskać tym bardziej musimy go zblendować, ja jednak lubię gdy w pieczarkowej są wyczuwalne kawałki grzybów. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczywo kroimy w małą kostkę. Smażymy je na oliwie lub maśle na dobrze rozgrzanej

PatiGotuje
Grzybki marynowane 105

mniejsze zostawić w całości. Przełożyć je do garnka, zalać wrzątkiem, posolić i ugotować do miękkości (w zależności od gatunku grzybów trwa to 5-20 min.; najdłużej gotują się kurki i gąski). Ugotowane grzyby przecedzić, a wywar można wykorzystać np. do zupy. Grzyby ułożyć w wyparzonych słoikach zostawiając 1 cm miejsca od górnej krawędzi słoików. Zalewa: Wodę, ocet, sól, cukier, pieprz

Posadzone i zjedzone