Azjatycka zupa Zbójnicka 252zawsze mnie ciekawiły i wydawały się całkiem smaczne. W końcu zrobiłem własną wersję zupy w azjatyckim stylu. Uproszczoną, by łatwiej ją było zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego(...)mięso, grzyby, migdały i doprowadzamy całość do wrzenia. Gotujemy pod przykryciem 10 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie kroimy pora na około 4cm słupki, dodajemy go do zupy, razem z przyprawami, sosem sojowym, sokiem z cytryny i cukrem. Mieszamy dokładnie i gotujemy pod przykryciem kolejne 10 minut, w razie potrzeby dodając nieco wody, jeśli za dużo
Gotuj z Rumcajsem
Barszcz czerwony 147smaku pieprz do smaku 3 sztuki suszonych grzybów 1 ząbek czosnku majeranek opcjonalnie do smaku Instructions Do garnka wlać wywar warzywny oraz umyte, obrane i pokrojone na plasterki buraki, czosnek i suszone grzyby, garnek postawić na ogniu, przykryć pokrywką, gotować przez około 40 minut lub do chwili, kiedy buraki zmiękną. Przecedzić barszcz, zupę ponownie przelać do garnka i postawić
SprawdzonaKuchnia.pl
Grzyby w occie - przepis uniwersalny mojej babci. 262Takie marynowane borowiki, podgrzybki czy nawet pieczarki są idealnym dodatkiem do sałatki jarzynowej, czy zupy jarzynowej (taki zwyczaj mój Małżonek wyniósł ze swojego domu rodzinnego). Niektórzy kładą grzybki jako zakąskę - w każdym razie, warto mieć kilka słoiczków, zwłaszcza kiedy grzybów w lesie jest nadmiar. Przepis wrzucam na bloga raczej samolubnie ;-) Bo w sieci jest podobnych od groma
Poezja Smaków - blog kulinarny
Krupnik regionalny na żeberkach 151Krupnik bez wątpienia należy do palety tradycyjnych zup polskich. Mi ten smak kojarzy się z dzieciństwem, dlatego przyrządzam go według receptury mojej mamy. Składniki: 1 pęczek włoszczyzny ½ kg żeberek 10 szt. suszonych grzybów 10 dag pęczaku 5 ziemniaków 2 łyżki masła 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz Wykonanie: Kaszę zalać 2 szklankami wrzącej wody, dodać jedną łyżkę masła i ugotować
Tradycyjna Kuchnia
Krem grzybowy, grzanki z serem i jabłkiem 177Cebule obierz, przekrój na pół, pokrój w cienkie plasterki i włóż do garnka z 2 łyżkami oliwy. Wkrusz kostkę rosołową, wsyp szczyptę soli i pieprzu oraz
Kredowe Menu
"Farrotto" - risotto z pszenicy farro z grzybami 249porcje czas przygotowania: 45 min. Składniki: 25 g suszonych grzybów 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 łyżki oliwy 230 g pszenicy farro (można zastąpić kaszą pęczak lub ryżem do risotto) 125 ml białego wytrawnego wina 600 ml bulionu warzywnego 2 łyżki masła 200 g świeżych grzybów, np. prawdziwków lub borowików kilka gałązek świeżego tymianku świeżo starty parmezan do podania(...)czasie odsącz grzyby, ale płyn zachowaj. Grzyby drobno posiekaj, a wodę z moczenia grzybów dodaj do bulionu warzywnego. Ustaw garnek z bulionem na kuchence na małym ogniu, aby pozostał ciepły w czasie przygotowywanie farrotto . Przygotuj sobie chochlę do zupy. W dużej, głębokiej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj posiekany czosnek i smaż jeszcze
Chilli Czosnek i Oliwa
Krupnik z pęczakiem 211www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Krupnik - zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z ziemniakami, zasypana kaszą. Zwykle dodaje się do niej grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. (Wikipedia) mięso drobiowe/wieprzowe na wywar ok 3/4 szklanki pęczaku 4-5 ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 6 cm pora 2 listki laurowe(...)angielskiego natka pietruszki sól, pieprz Opcjonalnie: kilka grzybów suszonych śmietana 1 łyżka masła Ugotować wywar drobiowy z solą, liśćmi laurowymi i zielem angielskim. (Opcjonalnie można dodać uprzednio namoczone grzyby) Wrzucić pokrojone warzywa (ziemniaki, marchew, pietruszkę, selera i pora) oraz opłukaną kaszę. Całość gotować do miękkości warzyw i kaszy. Na koniec gotowania zupę posypać niewielką porcją posiekanej zieleniny. (Ostrożnie, bo zielenina
Di gotuje
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 304zagotowujemy – gdy zupa zacznie buzować, płomień skręcamy do minimum lub przestawiamy garnek na malutki gaz i zupę powoli, na bardzo małym ogniu, gotujemy pod przykryciem przez 3 godziny. Po tym czasie grzyby, żeberka i wołowinę wyławiamy, odkładamy. Żeberka zostawiamy w całości, wołowinę dzielimy na mniejsze porcje, kości z wołowiny odrzucamy. Grzyby kroimy w cienkie plastry. Resztę zupy dwukrotnie przecedzamy przez(...)gęste sito (warto je dodatkowo wyłożyć gazą). Przyprawy pozostałe na sicie wyrzucamy. Wkładamy do zupy grzyby, próbujemy, czy zupy nie potrzeba jeszcze odrobinę dosolić – i nie dosalamy jej solą, ale sosem sojowym lub sosem rybnym, którego używaliśmy już wcześniej do gotowania. I wieprzowy tłuszcz, i skarmelizowana wołowina, i grzyby, i sos sojowy, i sos rybny to smak umami – w ramenie
Karo in the Kitchen
Makaron w grzybowym sosie z dodatkiem pikantnych kabanosów 211kabanosy, które świetnie wzbogacają smak całego dania. Jeśli lubicie dania z makaronem i grzybowe smaki, to jest to propozycja w sam raz dla Was. Spróbujcie. Składniki: 0,5 opakowania makaronu muszelki (125 g) – u mnie durum 6 jajeczny Śląski Bifej 2 małe gaście suszonych grzybów (u mnie dziś maślaki) 200 g pieczarek 1 mała cebula lub cebula suszona(...)płatkach około 6-7 cienkich pikantnych kabanosów sól i pieprz do smaku szczypta słodkiej czerwonej papryki olej do podsmażenia składników 180 g śmietana 18% do zup i sosów drobno posiekany szczypiorek do podania (można pominąć) Przygotowanie: Suszone grzyby przekładamy do małego garnka, zalewamy wodą. Odstawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Po tym czasie gotujemy je w tej wodzie przez
Słodkie okruszki
Domowa przyprawa grzybowo warzywna do zup i sosów 238roku. Taka przyprawa grzybowo jarzynowa w proszku będzie też bardzo przydatna w kuchni. Każdy gotuje w domu po swojemu i doprawia tak jak lubi. Ja mam całą szafkę pojedynczych przypraw i suszonych ziół żeby doprawiać nimi dania tak jak mi się podoba, ale wygodnie mieć taką mieszankę jak ta, którą można za jednym zamachem wzbogacić smak zupy czy sosu. Ponieważ(...)domową przyprawą można dosmaczać różne zupy , sosy, zapiekanki, wiedząc dobrze, że dosypuje się tylko zdrowe rzeczy. Koniecznie zróbcie sobie swoją domową przyprawę. Macie niżej gotowy przepis czyli ulubioną wersję Smacznej Pyzy, ale jeśli chcecie to pokombinujcie z ziołami, proporcjami i stwórzcie swoją indywidualną wersję. taka domowa przyprawa w proszku z suszonych warzyw i grzybów przyda się w każdej porządnej kuchni
Smaczna Pyza
Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza 205będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Składniki: 2 porcje rosołowe z kurczaka 500 gram wołowiny typu antrykot 100 gram wątróbki drobiowej 2 ½ l wody 2 marchewki 2 pietruszki ½ selera 1 cebula 2 goździki Kilka ziarenek pieprzu Kilka ziarenek ziela angielskiego ½ łyżeczki suszonego tymianku Kilka gałązek natki pietruszki Garść suszonych grzybów ( najlepiej prawdziwków ) Posiekana natka pietruszki
Smaki Ewy
Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 179tego typu potraw. Poza elegancją, były one przede wszystkim praktyczne. Przenoszenie talerzy wypełnionych zupą byłoby niewygodne i nieestetyczne. Wazy pomagały też utrzymać temperaturę dania, co wpływało na jego smak i aromat. Jeśli zupa gotowana była na mięsie, często układano je na dnie wazy przed nalaniem zupy. Obie te, poniekąd ukryte, wskazówki można znaleźć w przepisie na szary krupnik dworski. Według(...)www.powiat.kolbuszowski.pl receptura pochodzi z kuchni dworskiej majątku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Jest to klasyczne zupa z dodatkiem krup, czyli kaszy, która podawana jest na polskich stołach od stuleci i nadal cieszy się sporą popularnością. Tylko od nas zależy, czy nie zastąpi jej gazpacho, zupa tajska czy won ton ;) Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Składniki: kości
Trzeci talerz
Barszcz ukraiński 156Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński , z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi(...)kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu dodajemy do zupy
karolgotuje
Barszcz ukraiński 124Przepis na pyszny tradycyjny barszcz ukraiński , z pokrojonych w paski warzyw i dodatkiem gotowanej wieprzowiny. Bez fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania: 1.5 godziny Ilość porcji: 8 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi(...)kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu dodajemy do zupy
karolgotuje
KREM KURKOWY 156Trwa sezon na kurki to trzeba korzystać 😉 Tym razem postawiłam na zupę krem z kurek. Jest ona kremowa i aromatyczna, a do tego składa się z niewielu składników i szybką się ją przygotowuje. Jestem pewna, że przypadnie do gustu wszystkim amatorom tych grzybów 🍄 Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 ziemniaki 200 g kurek 1-1,5 l bulionu(...)będą miękkie. Kilka kurek wyciągamy do dekoracji. Zestawiamy z ognia i blendujemy na gładki krem. Na końcu dodajemy śmietankę oraz sok z cytryny i przyprawiamy pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Zupę możemy podać z grzankami i posiekaną natką pietruszki oraz odłożonymi kurkami
Kuchnia MagdaLeny