kilku dni po głowie chodziła mi myśl o zupie. Może to brak witamin a może średnia aura... Piękna czerwona zupa z pewnością poprawi wszystkim humor :) Powstał barszcz prawie ukraiński, prawie ponieważ nie jest to przepis na tradycyjny ukraiński barszcz. Oceńcie sami :) 6 pałek z kurczaka 4 buraki 3 marchewki 2 pietruszki 1 cebula 1/2 pora 1/2 selera 4 ząbki(...)sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa umyć obrać i umyć. Marchew, pietruszkę , seler, buraki i ziemniaki pokroić w małą kostkę. Wrzucić do zupy ( poza ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną
Jemy Pijemynasz płyn oraz z moczenia grzybów razem z grzybami, dodajemy gałązkę tymianku oraz wędzone śliwki i na wolnym ogniu gotujemy esencjonalny wywar, około 20 min wystarczy. Na osobnej patelni smażymy na maśle świeże grzyby. Do wywaru dodajemy ugotowaną fasolę i przesmażone grzyby. Doprawiamy sporą ilością pieprzu, cząbrem i delikatnie solą. Otrzymacie gęstą i pożywną zupę, która w paskudne, jesienne(...)czyli brukiew) i gryzule (czyli rzepę) smażymy na dużym ogniu szybko i podlewamy 1 szklanką płynu (np. bulionu warzywnego). Przyprawy i grzyby pozostają bez zmian. Wersja wegetariańska: Do fasoli, grzybów i śliwek dodajemy blanszowany i przesmażony jarmuż lub szpinak i do tego podajemy smażony oscypek lub kawałki dobrego, białego sera. Przypominam, że tofu na Podhalu naturalnie nie występuje. Zostawcie podstawę
ladykitchenlitry zupy) Składniki: 1/2 główki białej kapusty 5 ziemniaków 4 marchewski 6 buraków 2 białe części pora 4 ząbki czosnku sok z 1 połówki cytryny 2 puszki butter beans/ fasola piękny jaś (razem 800 g fasoli) pęczek naci pietruszki 2 liście laurowe 4 ziela angielskie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego pieprz, sól, kostka grzybowa, dowolne zioła(...)ścieramy na tarce na średnich oczkach. 2. Por myjemy i kroimy w cienkie talarki 3. Wkładamy do garnka warzywa, dodajemy liście laurowe i ziela angielskie oraz kostkę grzybową i nastawiamy na małym ogniu, dusimy pod przykryciem około 10 minut, po tym czasie zalewamy wodą. 4. Kapustę szatkujemy, obrane ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do reszty warzyw
Mój pomysł nadodatkiem dużej ilości majeranku i podana z jajkiem. Uwielbiam tą zupę, szczególnie z dodatkiem dużej ilości chrzanu, przepyszna! Zapraszam po łatwy przepis. Scroll down for recipe in English Żurek z białą kiełbasą i grzybami (6-8 porcji) Składniki: 2 litry bulionu drobiowego lub warzywnego duża garść, suszonych grzybów 500 ml zakwasu lub koncentratu żytniego cztery kawałki surowej białej kiełbasy(...)dodaj zakwas lub koncentrat, czosnek, chrzan i majeranek. Dokładnie wymieszaj i gotuj kolejne 10 minut. Zdejmij rondel z ognia, dodaj śmietankę i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj zupę z pokrojoną kiełbasą i jajkami ugotowanymi na twardo. Smacznego! English version Sour rye soup with sausage and mushrooms (6-8 servings) Ingredients: 2 l of chicken or vegetable stock large
karmelowyMgła, mgła, mgła i tyle widzę za oknem. Jesiennie bardzo, choć dość ciepło jednocześnie. Od razu przypomniał mi się weekend i nasz spontaniczny wyjazd na Mazury
Dzieje kuchennej Wiewiórywiecie, jestem fanką takich lekkich, zdrowych, dietetycznych zup, a ta jest jedną z moich ulubionych. Jeśli macie okazję kupić świeże grzyby shitake, wypróbujcie koniecznie. Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 2 małe marchewki 1 kalarepka 3-4 liście kapusty kawałek pora (około 5 cm) 2/3 szklanki mrożonego zielonego groszki 8 świeżych grzybów shitake szczypiorek 2 łyżki oliwy z oliwek(...)warzywa zaczną mięknąć, dorzucamy groszek, doprawiamy pieprzem, lubczykiem, w razie potrzeby jeszcze raz solimy. Gotujemy kolejne pięć minut, na koniec dodajemy grzyby shitake pokrojone w paseczki i wyłączamy zupę i odstawiamy ją na 5 minut (wystarczy jak grzyby postoją chwilę w gorącej zupie, shitake nie należy długo gotować, aby nie ). W tym czasie nakładamy na talerze ugotowaną quinoę, zalewamy
Quinoa Raz!Pyszny kapuśniak z kiszonej kapusty z ziemniakami, suszonymi grzybami leśnymi i grochem. Kapuśniak gotowany na rosole i żeberkach wieprzowych to idealna zupa na jesienne i zimowe, chłodniejsze dni. Sycąca i aromatyczna zupa kapuśniak, która jest doskonałym pomysłem na pyszny obiad. Kapuśniak przygotowany z kiszonej kapusty, z dużą ilością warzyw i wkładką mięsną. Prosty i wypróbowany przepis. Kapuśniak z kiszonej kapusty(...)smaku i idealnie kwaśny. Zupa idealnie nadaje się do przechowywania, z każdym dniem smakuje jeszcze lepiej. Ten duży gar zupy nasyci i zadowoli wszystkich waszych domowników. Oto składniki i przyprawy potrzebne do przygotowania kapuśniaku: około 300g włoszczyzny (marchewka, korzeń pietruszki, kawałek selera i biała część pora) 400g żeberek wieprzowych 500g kiszonej kapusty 10g suszonych grzybów leśnych 1 posiekana cebula
Moja Książka KucharskaSkładniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzyszy serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom
mojej kuchniSkładniki 3-4 kg obranych i pokrojonych surowych buraków ,plus około 1 ½- 2 kg surowych buraków 1 szklanka suszonych grzybów 6 ziaren ziele ang. 2 goździki 6 ziaren pieprzu 2 pory z liśćmi 4 cebule 2-3 łyżki octu dębowego to nic innego jak .ocet balsamiczny dojrzewający w beczkach 2-3 winne jabłka pokrojone w ćwiartki 5 ząbków czosnku(...)się do przyprawiania sałat, marynowania mięs i ryb, jako baza sosu vinegrette. Produkt o średnim wieku dojrzewania jest idealny (poza przyprawianiem warzyw) do podniesienia walorów smakowych risotto, mięs, ryb, zup-kremów oraz sałatek owocowych. Ocet balsamiczny gęsty, czyli taki, który ma więcej niż 10 lat jest przysmakiem, który doskonale towarzysz y serom miękkim i twardym, kawiorom, krewetkom, a także truskawkom
w mojej kuchnifarsz powstał na bazie soczewicy i grzybów. Zrobiliśmy więcej tego zawiesistego sosu niż było potrzeba. Połowa poszła do mussaki, która trafiła do piekarnika. Razem z nią upiekliśmy ziemniaki pokrojone w kostkę i marchew. Pozostałą część sosu wstawiliśmy do lodówki. Następnego dnia po odgrzaniu zmiksowaliśmy soczewicę, grzyby, trochę, upieczonych ziemniaków i marchewki. Dodaliśmy do zupy pozostałe ziemniaki i marchew oraz kilka(...)szklankami wody. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 7-8 minut, aż soczewica będzie miękka. Zalej całość passata i duś na wolnym ogniu 10 minut. Krok 4 Odłóż trochę grzybów, ziemniaków i marchewki do dekoracji. Resztę zmiksuj ręcznym robotem. Dopraw słodką papryką, solą i pieprzem. Wykładaj na talerze. Na wierzch kładź grzyby, ziemniaki o marchew. Posyp siekaną natką pietruszki. Artykuł
Niedzielny kucharzZupa cebulowa z Elfa Zupa cebulowa z Elfa… Choć brzmi koszmarnie, jest pyszna. Świat Wiedźminów jest okrutny. W jednej z misji Geralt pomaga Elfom kupując im chleb, a w innej będąc w jaskiniach ukrytych w pobliżu rzeki Rivii zjada zupę Elf z cebulą. W jednej z jaskiń mieszka ślepy Troll, Sniff-Sniff, który zaprasza podróżników na swój przysmak, właśnie(...)zupę cebulową z Elfów… Podczas posiłku prowadzi on z Geraltem taką rozmowę: „ Geralt : Co jest w puli? Troll : Zupa – elf i cebula. Gooood. Chcesz spróbować? Geralt : Nie przepadam za cebulą. Troll : głupia mumia. Elf dobry smak z cebulą … Pomidorowy jak „. Na zakończenie mojej przydługiej wypowiedzi Troll, Alex i ja, życzymy Ci smacznego
RafalCookgrzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze
Kulinarny S.O.S.grzybowy Może wspaniale urozmaicić wiele domowych dań, np. makaron, kluski, krokiety, pieczeń. Jeśli zamiast mąki pszennej, do zagęszczenia użyjesz skrobi ziemniaczanej, sos będzie bezpieczny dla osób z alergią lub nietolerancją na gluten. Sos możesz podać do… ** Pyz z mięsem ** Klopsików z piekarnika ** Gniazdek z mięsa mielonego ** Klopsa (pieczeni rzymskiej) ** Klusek ślą skich Składniki: 40 g suszonych grzybów(...)paski. Na tłuszczu zeszklij posiekaną cebulę, dodaj grzyby i smaż przez chwilę. Wlej wodę po moczeniu grzybów, liść laurowy i ziele angielskie. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut. W miseczce wymieszaj mąkę ze szklanką zimnej wody – wlej do grzybów i przemieszaj łyżką. Gotując się sos powoli zacznie gęstnieć. Dopraw solą i pieprzem – gotuj jeszcze
Kulinarne S.O.S.grzyby nie będzie żałować. Można je na różne sposoby podawać, gotować, czy podsmażać, do zup, sosów dodawać, czy z makaronem, kaszą, ryżem zajadać. Składniki na ok. 3 porcje : 150 g ryżu do risotto, 1 średnia biała cebula, 3 łyżki oleju rzepakowego czosnkowego, 150 g grzybów shimeji brązowych, 1 mała puszka drobnego groszku, 200 g, 250 g drobno posiekanego mięsa
Moniki SmakołykiPlacek ziemniaczany pieczony w piekarniku, podany z sosem ze świeżych grzybów leśnych. To u nas obowiązkowy obiad podczas sezonu grzybowego, choć nie należy on do lekkich
Kuchnia MagdaLenySkładniki : • 140 g makaronu penne • 1 szklanka pokrojonych grzybów • 1 łyżka masła • 1 łyżka oliwy • 1 mała cebula • 2 ząbki czosnku • 4 plasterki suszonej szynki (np. serrano, prosciutto) • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki • 1/3 szklanki śmietanki 18% do zup i sosów • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano Przygotowanie : Makaron ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i włożyć z powrotem
KUCHNIA POLSKAkwasów tłuszczowych. Dzięki swoim zaletom odżywczym i korzystnemu działaniu na organizm zaliczane są do grzybów leczniczych. Boczniaki zawierają ergotioneinę – przeciwutleniacz, który chroni komórki przed uszkodzeniami i starzeniem się. Nie tracą tego składnika nawet podczas gotowania. Można je smażyć, gotować, zamrażać, suszyć, marynować, wykorzystać w zupach, sałatkach, farszach (pierogi, naleśniki), omletach… i nie tylko. Pizza z boczniakami i mozarellą. Składniki
mojewypiekiinietylkoburakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny "suflet" W menu gościły także: zupa z borowików z nalewką wiśniową tatar z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem ryby marynowane z żubrówką pieczony dorsz na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łosoś w grzybowym ragout gruszki nadziewane orzechami kutia Jak widzicie, przygotowaliśmy tradycyjnie 12 potraw. Jedne bardziej, inne
kolorowotorcikowokwas chlebowy, bo trudno jest kupić wersję bez konserwantów. Dawno nie jadłam też kiszonych grzybów. Chętnie też zrobię kiszone pietruszki, bo często kupuję sok z nich, który jest dobry na nerki. Jakie dania można przyrządzić z kiszonek? Baron poleca leczo z kiszonych warzyw, fermentowane zupy, podpłomyki typu pizza z kiszonkami. A na deser? Kiszony rabarbar! Kiszonki i fermentacje Autor: Aleksander
Ugotowane pozamiataneRobicie uszka? Robię je jeden raz w roku. Na wigilię do barszczu. Jest z nimi trochę zabawy, ale to ze względu na rozmiar. ciasto pierogowe ( tu
Polska Zupawspaniałych szefów kuchni: Adam Woźniak – amuse bousch: sum wędzony/ kwaszone jabłko/ beza grzybowa/ karmelizowana cebula ucho świńskie/ wątroba/ trawa żubrowa/ estragon Paweł Oszczyk Szef Roku Gault& Millau 2016 – przystawka zimna: wędzony pstrąg/ pietruszka/ mirabelka Michał Kuter Szef Kuchni Tradycyjnej Gault&Millau 2016 – zupa: biały barszcz/ krokiet z wędzonych żeber/ chrupiący boczek/ jajko przepiórcze/ puree
królestwo garów