zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:157/230)

Grzybowa z kozią brodą 261

Składniki: porcja rosołowa z indyka 1 marchewka 1 pietruszka kawałek selera 1 cebula 1 łyżka mąki pszennej 200 g oczyszczonego siedzunia sosnowego 500 g ziemniaków garść

czarrna od kuchni
Barszcz wigilijny 218

A dziś co ś d o pary do uszek z grzybami :)   Składniki: 1 marchewka kawałek selera 1 pietruszka 1 szklanka wywaru z suszonych grzybów (1

Kuchnia domowa Ani
Sos mocno grzybowy z żeberkami i młoda kapusta z koprem 137

dorzucamy na patelnie. Na końcówkach kości będą zawsze czarne, ze świeżego mięsa wypływa bowiem jeszcze krew.  Czas to odrobinę przyprawić, więc solimy nasze mięso, dodajemy część suszonych grzybów polecam je połamać, rozgnieść albo posiekać im drobniejsze na tym etapie tym lepsze, słodką paprykę i natkę pietruszki. Teraz smażymy mięso do momentu, w którym nasza cebula dorówna zabarwieniem żeberkom(...)będzie gorzkawy jeżeli przesadzimy z jej smażeniem. Jak nasza cebulka jest pięknie usmażona trzeba to wszystko umiejscowić w garnku i tu już macie dowolność. Ja polecam ten "średni", "na zupę", około 3 litrowy. Najłatwiej jest najpierw widelcem przełożyć mięso do garnka, teraz odrobiną wrzątku zalać patelnie, przemieszać, bo tam jest cały smak i dopiero wtedy wlać to do garnka

Kuba Gotuje
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 200

wody 4 ząbki czosnku parę ziarenek pieprzu 500 ml wywaru mięsnego ok 250 ml kwasu z buraków ( z  tego  przepisu) majeranek sól pieprz parę suszonych grzybów - opcjonalnie przygotowanie Buraki obrać, pokroić w grube plastry, zalać niedużą ilością wody - ok 0,5 l tak aby zakryła buraczki, dodać grzyby, pieprz, czosnek. Ugotować do miękkości. Najczęściej robię to w szybkowarze(...)kwas z buraków ( ilość zależy od jego kwaśności i naszego smaku), podgrzać, ale już nie gotować. Doprawić, jeżeli trzeba, solą, pieprzem i odrobiną cukru, majerankiem. Przed podaniem warto do zupy dodać starty ząbek czosnku. Smacznego

Stare Gary
Grochówka wiejska. 851

oprze się jej smakowi i zapachowi ! Składniki : 2 szklanki grochu łuskanego kawałek mięsa wędzonego ( boczek, żeberka ) kawałek kiełbasy lub 2 parówki 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 4 kapelusze suszonych grzybów 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego szczypta majeranku szczypta cząbru pieprz czarny mielony sól woda Zasmażka : 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy lub smalcu(...)kostkę. Wszystko razem połącz w jednym garnku, postaw na niedużym ogniu.  Cebulę zeszklij na tłuszczu, pod koniec dodaj mąkę , wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę. Dodaj zasmażkę do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilkę. Na końcu dodaj podsmażoną na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu kiełbasę pokrojoną w kostkę lub pół plasterki ( półksiężyce ). D opraw do smaku solą , pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami 75

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu Zupa curry z krewetkami GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka(...)smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI Przygotowanie: 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 małe piersi z kurczaka – 1 opakowanie makaronu chow main – 4 łyżki sosu sojowego ciemnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – 1 łyżka sosu rybnego – 10-15 grzybów shitake – 1 szklanka pokrojonych warzyw

nietylkopasta.pl
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 192

zachwytem wpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których nie mamy bladego pojęcia, czy są trujące, czy nie. Aż w końcu... Na zwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet drobiowy 175

wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam

Kulinarny Pamiętnik
Zupa tajska na listopadowy obiad 140

Posiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki(...)osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego

Patchwork
Zupa tajska na listopadowy obiad 191

egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych(...)cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy

Patchwork
Jak rozpoznać jadalne purchawki 82

więcej świat nauki dowiaduje się o zaletach grzybów tym częściej polecane są one w naszej diecie. Mnogość przeróżnych substancji i niebagatelny smak powodują, że wśród menu wielu restauracji spotykamy coraz częściej te omijane dotąd grzyby i o ile do smaku kurek czy borowików zdążyliśmy już przywyknąć to przepyszny kotlet z purchawki lub zupa na wielu stołach są jeszcze nowością. Dzis

prawdziwe jedzenie
Kasza z grzybami 125

grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami

Moja Delicja
Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup 184

utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe(...)palnikiem cebuli 1/2 litra bulionu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na grzybki: 50 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w małą kostkę olej do smażenia Przygotowanie: Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną

karmelowy
Zupa z topinamburu z sałatką 149

majeranek. Mrożone podgrzybki zaś  najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy. Dlatego zamieszczam dwa przepisy, ten oryginalny i zmodyfikowany przeze mnie. W każdym razie smak zupy specyficzny, ale pyszny. Koniecznie spróbujcie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Mrożony groszek  ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Kulinarne przemyslenia