zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:162/230)

NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych 76

Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku i przełamać się do serc drobiowych, które są wyśmienite. Do dzieła Składniki: – 500g serc drobiowych – 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/4 selera – 6 małych ziemniaków – 10g suszonych grzybów – 150g kaszy pęczak/kaszy jęczmiennej

Be Fit Be Strong
Wigilijny barszcz czerwony. 672

Składniki : 50 dkg ciemnoczerwonych buraczków ćwikłowych ( np. odmiany opolski ) 2 l wody 0,5 kg kości z mięsem ( np. żeberek ) 30 dkg włoszczyzny 1 dkg suszonych

Przepisy i porady kulinarne
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 267

warstewka tłuszczu, która długo zachowuje ekstremalnie wysoką temperaturę zupy pod nią – uważajcie, żeby się przy jedzeniu dotkliwie nie poparzyć. SKŁADNIKI 8 porcji, z dolewkami 2,5 litra wody źródlanej 900g kurczaka z wolnego wybiegu – podudzia, pałki, udka – z kośćmi i ze skórą 600g mięsnych żeberek wieprzowych (8 sztuk) 10g suszonych grzybów shiitake 1 średnia czerwona cebula(...)łyżki jasnego sosu sojowego 5-6 łyżek sosu sojowego grzybowego 1 suszona papryczka chili birds eye lub podobna, mocna 6 dużych ząbków czosnku 3 gwiazdki anyżu 2 łyżki drobnego brązowego cukru 2-3 łyżki oleju lub smalcu do smażenia sól mielony pieprz DO PODANIA po 1 jajku na osobę makaron cienki ‘ramen noodles’ kiełki rzodkiewki grubo cięty szczypior prażony sezam

Karo in the Kitchen
ŁAGODNA ZUPA TAJSKA Z TOFU TOM YUED 165

jest ostra. Jest to oryginalny przepis na zupę. Zdjęcie jest z Tajskiej knajpy-  gdzie miałam możliwość spróbowania wielu tradycyjnych słynnych tajskich dań. Ten i wiele innych ciekawych przepisów znajdziecie też w tym wpisie  KLIK 1/2 l bulionu dashi 50 g makaronu somen, 3 pieczarki, pokrojone na plasterki, 150 g grzybów shimeji, 250 g tofu, pokrojonego w kostkę, garść

ClauditteMissCooking
Garść tradycji + szczypta nowoczesności = przepis na udaną Wigilię z Galeo 103

przepisów, zgodnie z naszą polską wspaniałą wigilijną tradycją : zupę z borowików z nalewką wiśniową tatara z łososia i mango chrupiące pierożki z łososiem śledzie z pieczonymi burakami i jarmużem karpia w szarym sosie rybny suflet ryby marynowane z żubrówką pieczonego dorsza na imbirowym mango śledzie z czarną soczewicą łososia w grzybowym ragu kutię gruszkę nadziewaną orzechami Jak zwykle działaliśmy

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica wieprzowa w cieście francuskim 136

Polędwica w cieście francuskim świetnie się prezentuje i z całą pewnością może być ozdobą stołu. Można ją przygotować na różne z sposoby. U mnie z kapustą

Polska Zupa
Ramen drobiowo- wołowy 166

wiem, że warto poświęcić ten czas bo zupa jest naprawdę smaczna! Składniki: Wywar: 500 gram gęsi bez piersi 400 gram udek drobiowych 400 gram wołowiny z kością 3 marchewki 1/2 selera 1 por 5 ząbków czosnku 1 cebula 4 cm imbiru 3 pietruszki 3 gałązki rozmarynu trawa cytrynowa   kilka grzybów shitake lub mun 4 płaty wodorostów nori

Mango Papaja
Krupnik 119

włoszczyzna lub kostka rosołowa zielona pietruszka kilka suszonych grzybów woreczek kaszy perłowej sól, pieprz Do garnka wkładamy uprzednio umyte mięso, dodajemy umytą i obraną włoszczyznę, marchewkę obieramy i kroimy w talarki, cebulę kroimy w pióra i dodajemy do wywaru. Wrzucamy przyprawy i grzyby, pietruszkę drobno siekamy i również dodajemy do zupy (trochę zostawiamy do posypania na koniec). Ziemniaki obieramy

Pelusiowa Kuchnia
Barszcz ukraiński w stylu azjatyckim 204

przepis ), po 7 dniach możecie już gotować zupę. Naprawdę warto :).  Trzymając się stylu azjatyckiego zamiast fasolki wspięga wężowata, krewniaczka bobu. Urocze małe nasionka z czarną plamką, ugotowane w zalewie (do kupienia w np. Lidlu) i grzyby shitake.    Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1500-2000 ml domowego bulionu, 20 suszonych grzybów shitake, 5 ziemniaków, 3-4 ukiszone buraki

SzczyptaSmaQ
Grzybowa krem ze świeżych białych kozaczków z rozmarynem 134

nich krem. Pomysł ziścił się następnego dnia... Na grzybach się znam. Jako dziecko chodziłam z rodzicami i siostrą do dużego lasu. Jakie to były emocje, kiedy znajdowałyśmy sporą gromadkę grzybów. Wspaniałe wspominania. 4-5 kapeluszy świeżych białych kapeluszy pół selera marchewka cebula biała ziele angielskie liść laurowy 10 cm gałązka rozmarynu 1,5 litra bulionu olej grzanki  śmietanka kremówka(...)grzyby. Duś kilka minut. Dodaj pokrojonego w spore kawałki selera i marchew. Całość zalej bulionem. Dodaj przyprawy. Gotuj 20-25 minut. Przed miksowaniem wyjmij rozmaryn i liść laurowy. Zmiksuj zupę na krem. Podawał z grzankami

AZgotuj!
C - Wielkanocny żurek 166

wędzonce  z  grzybami Składniki: Ilość porcji: 8-10 porcji 1 szt (ok. 30 dkg) - wędzonego żeberko 30 dkg – wędzonego boczku g arść suszonych  grzybów pęczek natki pietruszki 3 szt liścia laurowego 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchewka 1 cebula 0,5 główki czosnku 2-3 łyżki musztardy   2-3 łyżki chrzanu(...)ćwiartkę czosnek, ziele angielskie. Gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości, wówczas wędzonkę wyjąć, boczek pokroić w kostkę i wraz z obranym mięsem z powrotem dodać do gotującej się zupy. Dodać białą kiełbasę i zakwas z żytniej mąki, rozrobiony   z musztardą i chrzanem. Gotować jeszcze 10 minut, doprawić solą i pieprzem, pod koniec dodając posieką natkę pietruszki. Podawać

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Smaczne grzyby to prawdziwy rarytas. Zdobądź go. 67

zarażają swoją pasją kolejne i starają się zrobić wszystko, by nazbierać ich jak najwięcej. Internet w okresie jesiennym wprost pęka w szwach od zdjęć niesamowitych znalezisk i przepięknych okazów grzybów. Jest to bardzo polskie hobby, które jest też kompletnie niezrozumiałe dla innych narodów. Dla większości świata jedyne jadalne i bezpieczne grzyby to pieczarki. Wiele krajów też po prostu nie zezwala(...)powszechne hobby, jak mogłoby się wydawać. Jesienne wyprawy na grzyby Smaczne grzyby – polski specjał Grzyby ze sprawdzonych miejsc Jesień – najlepszy czas na grzyby Jesień to czas zbioru grzybów. Wielu grzybiarzy czeka na ten okres z prawdziwym utęsknieniem i robi wszystko, by móc jak najszybciej wybrać się do lasu. Wstawanie o czwartej rano czy nawet o trzeciej w nocy

Smaki Na Talerzu
Zupa grzybowa z pyrkami 112

grzybobranie do nas w Lubuskie. Pozdrawiamy przy okazji kuzynostwo z rodzinami. Składniki 2 l wody 1 marchew 1 pietruszka 1 mały seler biała część pora 20 g suszonych grzybów poł kg ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 mała cebula lubczyk sól pieprz Przygotowanie Grzyby namoczyłem kilka godzin(...)kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy. Grzyby i warzywa drobno posiekałem. Wrzuciłem do   wywaru. Z masła, drobno posiekanej cebuli i mąki zrobiłem zasmażkę, dodałem do zupy, zagotowałem, doprawiłem do smaku solą, pieprzem i lubczykiem. Podałem z chlebowymi grzankami. przyprawy. dodałem pokrojone w kostkę ziemniaki, gotowałem do ich miękkości, odcedziłem. Usunąłem przyprawy

R'n'G Kitchen
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 192

kosza,ale wszytko co dobre trafia tu na bloga , a zreszta  dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze  1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę(...)garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone 1 marchew obrana i pokrojona cienko w paski 1 cebula pokrojona szeroko w księżyce 3 ząbki czosnku (przeciśnięty nożem) 3 czubate łyżki grzybów mun 1 papryczka chilli pokrojona drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii

Viola cooks with passion
Zupa Tajska z krewetką tygrysią ,mlekiem kokosowym z curry z dodatkiem Tajskiej bazylii i truskawki 138

kosza,ale wszytko co dobre trafia tu na bloga , a zreszta  dań dumam co poszło nie tak . ViolaPassion Prawda że wygląda dobrze??? Naprawdę smakuje jeszcze lepiej ;-) Ta zupa jest również ekspresowa w ciągu 20 minut możemy przenieść sie na daleki wschód bez wychodzenia z domu . Składniki:2-3 talerze  1 filet z piersi kurczaka pokrojona w grubsza kostkę(...)garście krewetek tygrysich (dużych) -mogą być mrożone 1 marchew obrana i pokrojona cienko w paski 1 cebula pokrojona szeroko w księżyce 3 ząbki czosnku (przeciśnięty nożem) 3 czubate łyżki grzybów mun 1 papryczka chilli pokrojona drobno 1 garść słodkiego groszku 3 truskawki pokrojone na 4-6 części 2 łyżki soku z limonki 2 łyżki masła 3 listki tajskiej bazylii

Viola cooks with passion
Kuchnia sezonowa: jak wykorzystywać sezonowe składniki w swoich potrawach? 32

pierogi na słodko nadziewane sezonowymi owocami –  truskawkami, wiśniami oraz śliwkami węgierskimi. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Popularne zupy krem z sezonowych warzyw oraz smaczne dodatki Wiele warzyw może nam posłużyć do przygotowania rewelacyjnej zupy krem. Najpopularniejsze z nich to  zupa krem z pomidorów, kukurydzy, zielonego groszku, papryki oraz dyni . Dla lepszego smaku możemy użyć dodatki w postaci serków topionych(...)sera cheddar, śmietany, ziołowych grzanek z suchego pieczywa, ziół oraz przypraw.  Wegańskie kotlety i „pałki z kurczaka” Ciekawym rozwiązaniem jest  smażenie warzyw oraz grzybów w panierce lub w cieście z mąki oraz piwa . Do tej smacznej przekąski możemy wykorzystać grzyby kanie. Powstaną z nich wyśmienite kotlety schabowe. Różyczki kalafiora oraz brokuł przyprawione na ostro, obtaczane

Przepiski.pl
Filet kurczaka z pieczarkami i natką, prosto i smacznie. 148

równo rozłożyło. Na każdy kotlet nakładamy porcję grzybów z natką, posypujemy odrobiną sera. Na ciepłym farszu serek się lekko rozpuści. Jeśli nie, można na chwilę wstawić do piekarnika lub mikrofali. Takie zastosowanie natki świetnie się sprawdza. Warto sobie uświadomić, że to zielone bogactwo  ma o wiele więcej zastosowań niż tylko zupa. A w połączeniu z grzybami i pieprzem

Dieta moja pasja
Grzybobranie i lejkowiec dęty :) 196

mnie, że są to jedne z lepszych grzybów jadalnych ( bardzo drogie we Francji- podobno droższe niż smardze ), a mianowicie grzyby o nazwie #LEJKOWIEC #Dęty #należące do rodziny pieprznikowatych. Strukturą przypominają namoczone chińskie grzyby Moon.  Ciekawa jestem jak będą smakowały.... Przeczytałam, że można je dusić, suszyć, marynować, dodawać do pierogów , makaronów, zup, jajecznicy a nawet sałatek :) Nie omieszkam pokombinować

Jemy Pijemy
Zupka chińska z kurczakiem 357

bulionu, kurczaka i warzyw, a wychodzi syta zupa, która na pewno zadowoli tych, którym się znudziły się już te tradycyjne. Swoje dodatki do niej możecie dobrać wg własnego gustu, a poniżej przedstawiam Wam swoją wersję.   Składniki na ok. 4 porcje: 25 dag piersi z kurczaka Puszka pędów bambusa (225g) 25g grzybów mun 50g makaronu ryżowego Biała część pora – kilka

Fabryka pomysłów
Zupa parobka – kuchnia podkarpacka 147

każdej porze roku. Zupa parobka jest doskonałym tego przykładem. Fasolka, suszone grzyby, ziemniaki, marchewka, cebula, boczek i czerstwy chleb to składniki, które tworzą niezwykle pożywną i bogatą w smaki zupę parobka, podawaną przez bieszczadzkie gospodynie od Leska, przez Solinę, Uherce Mineralne aż po Cisną. Nietrudno domyślić się, skąd ta nazwa. Po takim daniu nic, tylko zabrać się za robotę :) Przepis(...)Promocji Podkarpacia „Pro Carpathia”. Dziękuję Panu Krzysztofowi Zielińskiemu, jej redaktorowi, za udostępnienie tego cennego źródła wiedzy i inspiracji :) Składniki: 2 litry wody 250 g fasoli „Jaś” 5 suszonych grzybów 100 g wędzonego boczku 1 cebula 5 ziemniaków 1 marchew 200 g czarnego razowego chleba pieprz, sól, liść laurowy Fasolę płuczemy i zalewamy zimną wodą dzień wcześniej. Suszone grzyby również

Trzeci talerz
Zupa kurkowa z aromatycznymi kluseczkami. 94

łyżki świeżej kolendry 100ml śmietanki 30% sól ,pieprz do smaku Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę ,dodać kurki .Większe kapelusze i nóżki pokroić .Smażyć do odparowania wody z grzybów. Posolić i zalać wywarem ,zagotować .Doprawić jeszcze do smaku solą i pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kluseczkami. Kluseczki robię tak jak spatzle ,tylko dodaję posiekany koperek. Są mięciutkie ,mają wspaniały(...)nożem zsuwać je do wody formując małe , podłużne kluseczki. Technologia jak przy naszych kluskach kładzionych. Kiedy wypłyną przelewamy na sito i lekko hartujemy zimną wodą. Kluseczki dodać do zupy i posypać kolendrą

Kulinarny karnet Christophera