zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:162/230)

Grochówka wiejska. 831

oprze się jej smakowi i zapachowi ! Składniki : 2 szklanki grochu łuskanego kawałek mięsa wędzonego ( boczek, żeberka ) kawałek kiełbasy lub 2 parówki 1 korzeń pietruszki 2 marchewki 4 kapelusze suszonych grzybów 2 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu czarnego szczypta majeranku szczypta cząbru pieprz czarny mielony sól woda Zasmażka : 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy lub smalcu(...)kostkę. Wszystko razem połącz w jednym garnku, postaw na niedużym ogniu.  Cebulę zeszklij na tłuszczu, pod koniec dodaj mąkę , wymieszaj dokładnie i smaż jeszcze chwilę. Dodaj zasmażkę do zupy, wymieszaj i gotuj jeszcze chwilkę. Na końcu dodaj podsmażoną na patelni w niewielkiej ilości tłuszczu kiełbasę pokrojoną w kostkę lub pół plasterki ( półksiężyce ). D opraw do smaku solą , pieprzem

Przepisy i porady kulinarne
Azjatycki makaron z kurczakiem i grzybami 49

jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} Zajrzyj także do moich propozycji w azjatyckim stylu Zupa curry z krewetkami GYOZA – japońskie pierogi z indykiem lub kurczakiem Stir fry z fasolką i tofu Zielone curry z kalafiorem i brokułem Żółte curry z kurczakiem Bułeczki bao z szarpaną wieprzowiną Azjatycka sałatka(...)smażony z jajkiem Makaron z tofu Zupa miso Pad thai z kurczakiem AZJATYCKI MAKARON Z KURCZAKIEM I GRZYBAMI Przygotowanie: 25 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 2 małe piersi z kurczaka – 1 opakowanie makaronu chow main – 4 łyżki sosu sojowego ciemnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – 1 łyżka sosu rybnego – 10-15 grzybów shitake – 1 szklanka pokrojonych warzyw

nietylkopasta.pl
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 166

zachwytem wpatrywaliśmy się w leśne poszycie pełne grzybów. Mnóstwo gatunków, o których nie mamy bladego pojęcia, czy są trujące, czy nie. Aż w końcu... Na zwalonym, spróchniałym pniu znaleźliśmy grzybnię kurek! Te znają chyba wszyscy; bez wahania więc nazbieraliśmy całkiem pokaźną ilość. Są to zdecydowanie moje ulubione grzyby; będzie tarta, albo zupa, albo sos... A może wszystkiego po trochu...? Jeszcze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pasztet drobiowy 146

wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką i pietruszką, ostudziłam. 2. Mięso oddzieliłam od kości (wywar można wykorzystać jako bazę do zupy). 3. Wątróbkę z cebulką podsmażyłam na oleju rzepakowym, ostudziłam

Kulinarny Pamiętnik
Zupa tajska na listopadowy obiad 109

Posiłku sycącego, ale zarazem nieobciążającego. Czy może być taki, który nas z jednej strony rozgrzeje, a z drugiej przywiedzie na myśl egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może “załatwić nam” cały obiad. Składniki(...)osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych w cienkie paseczki (lub całe grzyby do pokrojenia) 2 cebulki dymki lub szalotki + ew. szczypior czerwona papryczka chilli 1 litr bulionu puszka (165 ml) mleka kokosowego

Patchwork
Zupa tajska na listopadowy obiad 167

egzotyczne wakacje? Zupa tajska spełnia wszystkie powyższe warunki. Jej niewątpliwą zaletą jest prostota wykonania i złożoność smaku oraz fakt, że swobodnie może „załatwić nam” cały obiad. Składniki na 3 osoby podwójna pierś z kurczaka (lub 400 gr krewetek, lub po połowie jednego i drugiego) 4 duże, możliwie dojrzałe pomidory 5 cm kawałek imbiru 2 garście grzybów mun krojonych(...)cytrynową. Dwie ostatnie rzeczy, razem z wcześniej wyparzoną skórką z limonki, umieszczam w specjalnym sitku podobnym do zaparzacza do herbaty, po to by bez trudu wyjąć je przed podaniem zupy. Do tego celu można użyć również kawałka jałowej gazy, formując go na kształt woreczka. Gotujemy na wolnym ogniu 20 minut. Dodajemy grzyby, kurczaka lub krewetki, mleko kokosowe, mieszamy i czekamy

Patchwork
Jak rozpoznać jadalne purchawki 54

więcej świat nauki dowiaduje się o zaletach grzybów tym częściej polecane są one w naszej diecie. Mnogość przeróżnych substancji i niebagatelny smak powodują, że wśród menu wielu restauracji spotykamy coraz częściej te omijane dotąd grzyby i o ile do smaku kurek czy borowików zdążyliśmy już przywyknąć to przepyszny kotlet z purchawki lub zupa na wielu stołach są jeszcze nowością. Dzis

prawdziwe jedzenie
Kasza z grzybami 103

grzybami, należy zeszklić cebulę, dodać kawałki grzybów. Następnie wymieszać z wstępnie podgotowaną kaszą gryczaną niepaloną i całość zapiec w piekarniku. Kasza z grzybami najlepiej smakuje na świeżo, z ogórkiem kiszonym i maślanką. Niezjedzoną kaszę z grzybami w kolejnych dniach odgrzewałam na dwa sposoby: w kremie pieczarkowym (krem jako sosik) oraz w zupie pieczarkowej (zamiast makaronu). Zarówno kaszę z grzybami

Moja Delicja
Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup 158

utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe(...)palnikiem cebuli 1/2 litra bulionu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na grzybki: 50 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w małą kostkę olej do smażenia Przygotowanie: Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną

karmelowy
Zupa z topinamburu z sałatką 125

majeranek. Mrożone podgrzybki zaś  najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy. Dlatego zamieszczam dwa przepisy, ten oryginalny i zmodyfikowany przeze mnie. W każdym razie smak zupy specyficzny, ale pyszny. Koniecznie spróbujcie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Mrożony groszek  ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Kulinarne przemyslenia
Barszcz czerwony z uszkami 142

majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki(...)ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński – czernichowski 112

lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso(...)korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 217

Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta z grzybami i śliwkami 152

grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty

Weekendy w domu i ogrodzie
Orientalny rosół z kaczki 229

jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego

Mango Papaja