Kochani, przepraszam za kilkudniową nieobecność, ale nie czuję się najlepiej i nie miałam ostatnio siły na pisanie. Za to dziś polecam przepyszny pieczony udziec z indyka
kuchnia doskiKolejna odsłona bigosu, tym razem w wersji bardziej zbliżonej do tradycyjnej polskiej kuchni. Składniki 2,5 kg kapusty kiszonej 0,5 kg wołowiny na gulasz
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPewnego dnia chciałam zrobić Gościom przyjemność i upiekłam pierwszą w życiu i zapewne ostatnią roladę nadziewaną z boczku. Gościom bardzo smakowała, ale mi została po tej
Humanistka w kuchnizupy. W wielu domach przygotowując uszka do barszczu do jednego z nich wkłada się monetę. Kto podczas wigilijnej kolacji trafi na monetę, ma zagwarantowane powodzenie na kolejny rok. Samo spożywanie dań z buraków miało zaś zapewniać urodę i długowieczność. Dzisiaj zapraszam Was na barszcz wigilijny według przepisu Koła Gospodyń Wiejskich z Brzysk. Jego atutem jest wywar z suszonych grzybów, którym
Trzeci talerzkilka minut. Składniki na farsz; 50 dag świeżych grzybów leśnych ( u mnie prawdziwki) 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pierz do smaku białko które zostało z ciasta masło klarowane lub olej do usmażenia cebuli i grzybów Przygotowanie; Grzyby oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą. Osuszyć i pokroić w kostkę(...)zawijam na palcu, tylko na równo z pierożkiem tworząc jakby kwiat. Wrzucać na posolony wrzątek, gotować około 5 min. do miękkości. Podawać tradycyjnie z rosołem lub inna zupą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.bardzo się zdziwić jak to bigos wegetariański? Tak bez mięsa? O tak, bez mięsa! Tylko kiszona kapusta i kilka dodatków zapewniam, że jest fantastyczny! Przygotowany z dużą ilością suszonych grzybów, śliwek i czerwonego wina. To nasza tradycyjna potrawa, a odmian i rodzajów bigosu jest tak dużo, że trudno to zliczyć. Klasyczny ma w swoim składzie różnego rodzaju mięsa i jeśli(...)zyskuje na smaku za każdym razem, kiedy go odgrzewany. Bigos po przygotowaniu powinien mieć bardzo ciemny kolor i gęstą konsystencję po nałożeniu na talerz nie powinien pływać jak w zupie. Mój jest w 100% z kiszonej kapusty, uwielbiam ją, a szczególnie swojską. Jeśli wasza kapusta będzie dość kwaśna nawet po wypłukaniu, to możecie obgotować ją wstępnie, aby pozbyć się zbyt
SprawdzonaKuchnia.plNajlepszy barszcz na zakwasie :). Cała magia polega na kiszonych burakach, a wykonany z nich barszcz jest niezastąpionym gwoździem programu wigilijnej kolacji. Potrzebne składniki
Łycha smakówJedna z mich ulubionych jesienno-zimowych zup. Gęsta, aromatyczna, sycąca, słodko-słono-kwaśna. Do niej chrupiące grzanki, kleks śmietany i natka. Więcej nie trzeba :). Przepis na barszcz ukraiński: 3-4 ugotowane buraki 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora kawałek selera (pomijam) mała cebulka 3-4 ziemniaki kawałek białej kapusty 6-7 pełnych łyżek ugotowanej fasoli jasiek 3-4 suszone(...)jogurt lub kwaśna śmietana grzanki natka Jak zrobić barszcz ukraiński? Grzyby namoczyć. Marchewkę, selera i pietruszkę pokroić w plasterki (jeśli są duże, na mniejsze części). Ziemniaki w kostkę. Do grzybów (nie odlewać wody) dodać przyprawy: kminek, goździki, pieprz, ziele angielskie, goździki, listek laurowy, marchewkę, pietruszkę, selera, ziemniaki, kawałek pora, ew. cebulkę, dolać 1,5 l wody (lub rosołu w wersji
Rodzinka w kuchniCzęsto gotuję bulion drobiowy , jako podstawę do zup i sosów. Wykorzystuję do tego 4 skrzydełka. Jednym ze sposobów na wykorzystanie mięsa drobiowego, które zostaje po takim bulionie to zrobienie sajgonek z farszem drobiowo - warzywnym. Podaję je z pikantnym sosem słodko- kwaśnym. Sajgonki wychodzą bardzo dobre. Zachęcam również do zrobienia sajgonek wegetariańskich lub sajgonek z mięsem(...)wieprzowym . Składniki na farsz: 60 g makaronu ryżowego 10 g suszonych grzybów mun 3 marchewki 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju mięso z 4 skrzydełek z gotowania bulionu 3 łyżki jasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - jasny
Smak mojego domuzupa jest wyrazista i pełna aromatu. Do garnka dodajemy również obrane i pokrojone w kostkę buraki. Jeśli mamy mocno intensywny zakwas, można dodać ich trochę mniej. Ja wychodzę jednak z założenia, że im więcej, tym lepiej – buraki nie są drogie, a na głównym składniku nie ma co oszczędzać. Na duży garnek dodaję ok. 3kg buraków. Nie może zabraknąć również grzybów
MarcinChefdrożdżowego z dodatkiem maku. Nie może zabraknąć kisielu z żurawin i z płatków owsianych. Posiłek popija się kompotem z suszu. Znany jest też barszcz z uszkami, różnorodne dania z grzybów i fasoli. Wigilia kończy się wręczeniem prezentów, śpiewaniem kolęd i wyjściem na pasterkę. Po powrocie z kościoła spożywa się posiłki mięsne np. rosół z kołdunami. Na placu Katedralnym w Wilnie(...)wsiach trwa wówczas świniobicie. Tworzy się tradycyjne filcowe postaci umieszczane w szopce. Węgrzy zachowują w tym dniu post. Najważniejszym punktem obchodów jest kolacja wigilijna. Rozpoczyna ją hálaszlé, czyli zupa rybna lub zupa sporządzona z białego wina. Następnie je się ryby np. karpia, galaretę rybną, a także inne potrawy m.in. indyka z kasztanami i faszerowaną kapustę. Obrus obsypuje się soczewicą
ProstePesto.plseler 1 duża marchew 3 ząbki czosnku mała cebula 3 średnie kremowe ziemniaki 1 szklanka puree z dyni 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego łyżeczka kminku kilka suszonych grzybów (tym razem pominęłam) sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki Kapustę lekko przepłukać, jeśli jest za kwaśna, włożyć do garnka wraz z kminkiem, zalać(...)warzywa będą miękkie. Wówczas dodać dyniowe puree, posiekaną natkę i ugotowaną kapustę wraz z pozostałym wywarem. Gotować chwilę, by smaki połączyły się, dodać sól i pieprz do smaku. Zupę p odawać gorącą
Czerwień i błękit2,5 l wody 600 g serc z indyka 5 marchewek 1 pietruszka ( korzeń ) 1/2 małego selera ( korzeń ) 500 g ziemniaków ( po obraniu ) 10 cm pora
Ewa w kuchni