zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:167/230)

ŻUREK NA ZAKWASIE Z KLOPSIKAMI Z BIAŁEJ KIEŁBASY 165

boczku 1 cebula 3 ząbki czosnku majeranek śmietana 18% (u mnie ukwaszona) 2 łyżki mąki sól pieprz włoszczyzna (marchewka, pietruszka, seler) ziele angielskie liść laurowy garść suszonych grzybów Dodatkowo jajka ugotowane na półtwardo surowa biała kiełbasa Wykonanie:  Do garnka wkladamy obraną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie , pokrojone (wcześniej zamoczone) suszone grzyby i zalewamy całość wodą. Gotujemy na małym ogniu(...)bulion.  Następnie do bulionu dodajemy nasz zakwas (przed wlaniem mieszamy). Jego ilość będzie zależała od naszych upodobań – czy lubimy żurek bardziej czy mniej kwaśny. Na koniec przekłądamy do zupy zawartość patelni (boczek z cebulką) doprawiamy żurek solą, pieprzem, dużą ilością majeranku oraz śmietaną

Walijskie Pichcenie
Fraszynki z podsmażonym mięsem z rosołu 93

przypadkiem domowników .. dlatego najczęściej poświęcamy kurierów .. Generalnie pychota , zróbcie i ocenicie sami Ja polecam , szczególnie z sosem grzybowym bo mamy w tym roku już nie wysyp a plagę grzybową … za co ja serdecznie dziękuję bo je uwielbiam składniki : ciasto : 4 szklanki gotowanych , przeciśniętych przez praskę ziemniaków 2 jajka 1 szklanka mąki sól do smaku farsz : 2 szklanki(...)ciasto , umieszczamy w misce i wyrabiamy ręką na gładką masę . Może się nieco lepić ale wystarczy podsypać delikatnie mąką . Ciasto dzielimy na małe kulki , mniej więcej jak łyżka od zupy . Kulki rozpłaszczamy na grube placki . Mięso mielimy na grubym sitku w maszynce do mięsa . Następnie podsmażamy na maśle siekaną cebulę z wyciśniętym praską czosnkiem . Jak już zacznie się rumienić dodajemy

Ogrodnik w podróży
Tom Yum z krewetkami i dorszem. Tajska zupa z krewetkami i dorszem. 226

tajska zupa. Polecam ją każdemu kto lubi pikantne, kwaśne, lekkie i pełne aromatów dania :) Nauczyłam się ją robić, podpatrując tajskie uliczne kucharki. Jest przepyszna !  Na około 6 miseczek zupy użyłam: ok 2 l bulionu( może być woda ) sok z 5 limonek ok 6 łyżek sosu rybnego  1-2 łyżki oliwy chilli 300 g dużych krewetek 200 g filetów(...)Asia  ok 3 cm korzenia galangal pokrojonego w plasterki ( może być mrożony ) 2 ząbki czosnku duża garść świeżej kolendry 2 papryczki chilli 10 pomidorków koktajlowych jedno opakowanie grzybów enoki 5 średnich pieczarek ( mogą być boczniaki ) ćwiartka kalafora 10 kolb mini kukurydzy ( najlepiej świeże ale mogą być ze słoika ) 2-4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki gotowej pasty

Jemy Pijemy
Zupa kokosowa z kurczakiem i boczniakami 257

podniebienia :) Na rynku można kupić gotowe pasty, które już zawierają galangal i trawę cytrynową (a także wiele innych składników, więc koniecznie sprawdźcie skład, jeżeli zdecydujecie się na tę pastę). Zupę można przecedzić, tak jak ja zrobiłam, lub nie - tak jest bardziej po tajsku i wtedy trzeba się męczyć już przy stole z pływającymi różnościami :)  Nie bójcie się kupowania "dziwnych(...)łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego ** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw *** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę bez ;)) tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS

Tajskie smaki
Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai 154

zupie kokosowej z kurczaka Tom Kha Gai czuć kokos, imbir, limonkę, chili – to wszystko doprawione delikatną słonością sosu rybnego (można zamienić na sos sojowy), z mięciutkim kurczakiem. Tajska zupa kokosowa z kurczaka Tom Kha Gai jest dodatkowo orzeźwiona imbirem (jeśli macie możliwość, użyjcie zamiast niego galangal) i sokiem z limonki, możecie także dodać nieco trawy cytrynowej. Azja na Waszym(...)czosnku 1 łyżka świeżo startego imbiru – można zamienić na galangal 60 ml soku z limonki 1 łyżeczka startej skórki z limonki 4 łyżki sosu rybnego albo sojowego 5 grzybów shitake 2-3 piersi z kurczaka 250 ml mleka kokosowego 2 garści szpinaku baby kolendra świeża opcjonalnie – łyżka posiekanej trawy cytrynowej Wykonanie: Makaron przygotować wg przepisu na opakowaniu odejmując

Pociąg Do Kuchni
Trzy propozycje na potrawy z suszonych grzybów 36

odżywczych. Suszone grzyby można przechowywać przez długi czas i wykorzystywać do przygotowywania zup, sosów, farszów, bigosu, pierogów i innych dań. Moje trzy szybkie propozycje na dziś: ·        Zupa z suszonymi grzybami - klasyczne danie, które rozgrzeje Cię w chłodne dni. Aby zrobić zupę, wystarczy namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie, a następnie ugotować je z warzywami(...)kremowe danie, które zaskoczy swoim smakiem. Aby zrobić risotto, należy namoczyć suszone grzyby w gorącej wodzie, a następnie dodać je do podsmażonego ryżu arborio, który stopniowo zalewa się wywarem grzybowym i białym winem. Na koniec, należy dodać parmezan, masło i pietruszkę. ·        Makaron z suszonymi grzybami - proste i szybkie danie, które zaspokoi Twój apetyt

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Ramen 148

warzyw. Podstawowym składnikiem zupy ramen jest sos sojowy, rzadziej miso. Trudno powiedzieć, że wzorowałam się dokładnie na wersji oryginalnej japońskiej. Raczej przygotowałam ramen w wersji znacznie spolszczonej, bo wykorzystałam makaron jajeczny Lubella i dodałam natkę pietruszki. SKŁADNIKI 1 korpus z kurczaka 4 udka z kurczaka 200 g kości wołowej 600 g kości wieprzowej 50 g grzybów mun 4 liście laurowe

Passions hobbies life
Warsztaty z Pascalem Brodnickim 229

małym ogniu. Wlej zupę do miseczek, dodaj kolendrę i chipsy z batata. Następnie koledzy koleżanki przygotowali poniższe pyszności: Polędwica z sandacza na leśnych grzybach z wermutem musztardą i miodem Składniki dla 4 osób Czas przygotowania: 30 min. Gotowanie: 30 min. Składniki: 4 kawałki sandacza pół ząbka czosnku posiekanego sok z połowy cytryny 500 g mieszanki grzybów mrożonych: borowiki, podgrzybki, kurki

karmelowy
Soki i napoje dla zdrowego układu odpornościowego. Co jest dobre, a co wyeliminować z diety, aby być zdrowym. 107

doskonałą pożywkę dla grzybów i bakterii, sprzyja rozwojowi infekcji grzybiczych produkty oczyszczone, przetworzone, konserwowane, napoje słodzone gazowane, zaburzają one równowagę składników mineralnych, co niekorzystnie wpływa na metabolizm egzogennych kwasów tłuszczowych (pochodzących spoza ustroju) sztuczne dodatki do żywności, pestycydy, występujące w żywności nieorganicznej, przetworzonej alkohol osłabiający układ odpornościwy margaryna, sztuczne (z torebki, kostki) sosy sałatkowe, pieczeniowe, zupy, oleje do gotowania

Naturalna Kuchnia
Kapuśniak 116

KAPUŚNIAK . Dobra zupa to kwestia przypraw, ponieważ lubię eksperymentować to dziś super przepis z ostatniej chwili... KAPUŚNIAK SKŁADNIKI: 0,5 kg kiszonej kapusty żeberko wieprzowe (30 dag) 4 średnie ziemniaki 2 marchwie 1 pietruszka połowa selera 1 cebula 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego sól, pieprz. majeranek  2 łyżki sosu pieczeniowego kilka suszonych grzybów  WYKONANIE: Zaczynamy

Kuchnia Beaty
Indyk - jak wykorzystać każdą z jego części? (przepis) 71

potraw krótko poddawanych smażeniu, pieczeniu, grillowaniu lub gotowaniu. Nie wymaga marynowania, ale dobrze smakuje z wszelkimi sosami. Skrzydełka z indyka będą świetną podstawą do przygotowania bulionu — bazy wielu zup i sosów, a zamarynowane i grillowane będą pyszną przekąską. Zobacz, przepis na przygotowanie roladek z udźca z pesto z suszonych pomidorów i kaszotto z grzybami. Ilość porcji: 2 Składniki na roladki(...)kaszotto z grzybami: 200 g udźca z indyka Pesto 100 g suszonych pomidorów 100 g rukoli 50 g płatków migdałowych 100 ml oliwy z oliwek Kasza: 20 g suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 200 g mrożonych borowików 100 g kaszy jęczmiennej 100 ml śmietanki 34 - 36% 2 cebule pieprz i sól do smaku Dodatkowo: olej do smażenia 250 ml wywaru warzywnego

Kuchcik gotuje
ZUPA GRZYBOWA Z ŁAZANKAMI SMAKI MOJEGO DZIECIŃSTWA 127

  Grzyby , moja słabość i miłość jak lody i kawa...w każdej postaci.Czas już wrzucić jakiś konkretny przepis na te smakołyki.Dzis przepis z mojego domu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
ZUPA AZJATYCKA 110

domu, że trudno wytrzymać do końca gotowania 😉 Przygotowując tę zupę nie korzystałam z żadnych przepisów, robiłam ją na wyczucie, na swój smak...który chodził za mną od dłuższego czasu. Zupa wyszła genialna! Totalna petarda! Lepsza oczywiście jest na drugi dzień, gdy wszystkie smaki się przegryzą. Mój mąż stwierdził, że jest tak dobra, że trudno rozstać się z tym smakiem😋 Składniki(...)papryczka chili kawałek kory cynamonu 1 łyżeczka mielonej trawy cytrynowej 1 limonka 1 pierś z kurczaka 1 duża marchewka 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 15-20 g grzybów mun 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego (jak nie macie - pominąć) 1 łyżeczka cukru szczypta ostrej papryki mielonej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 2 łyżki oliwy z oliwek

Kuchnia MagdaLeny
Krem z selera 46

zimą. Marchewka, pietruszka, seler naciowy czy korzeniowy. W przepisie na zupę krem z selera wykorzystałam je wszystkie. SELER Bardzo intensywne w smaku warzywo, które dostępne jest w sklepach w dwóch gatunkach: odmianach korzeniowych i odmianach naciowych. Odmiany korzeniowe, czyli mniejsze i większe bulwy selera wykorzystywane są głównie do bulionów, zup, ale często się je piecze czy smaży. Weganie używają selera(...)Warto do nich zaglądać i wyjąć jak staną się chrupiące i lekko przyrumienią. Po ugotowaniu zupę zmiksuj na jednolity krem. Po zblendowaniu dodaj śmietanę i wymieszaj oraz dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Idealnie pasuje też tymianek, jeśli go lubisz, dodaj nieco do zupy. Zupę nakładaj do miseczek i podawaj z dodatkiem upieczonych warzywnych chipsów. „Moc Polskich Warzyw

nietylkopasta.pl
ZUPA WIEJSKA 136

taka brzydka pogodę. lubię gotować zupy na bazie pachnących lasem grzybków suszonych , które zbierałam pod koniec lata.Same warzywa ,kapusta pekińska i przyprawy jak seler i majeranek skutecznie przeganiają jesienną handrę.A jak jest u Was?.Zapraszam. 30DAG.ZIEMNIAKÓW W KOSTCE 1MARCHEW 1PIETRUSZKA 1CEBULA 1/2SELERA(...)1ŁYŻKA MAKI 1 LIŚĆ LAUROWY 1LIŚĆ KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 1 POR 2ZĄBKI CZOSNKU GARŚĆ SUSZONYCH GRZYBÓW 2ŁYZKI SMALCU 1 KOSTKA ROSOŁOWA PO 1/2 ŁYŻECZKI KMINKU,MAJERANKU NATKA PIETRUSZKI NAĆ SELERA SÓL,PIEPRZ `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ WARZYWA OBRANE I UMYTE POKROIĆ W KAWAŁKI.DROBNO POSIEKAĆ CEBULĘ,ZRUMIENIĆ NA SMALCU,DODAĆ WARZYWA I PODSMAŻYĆ .WSYPAĆ MĄKĘ,WYMIESZAĆ.PRZEŁOŻYĆ DO GARNKA I ZALAĆ WODĄ,DORZUCIĆ GRZYBY,ZIEMNIAKI

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki