Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę
Qlinarnie i Qlinarniegrzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty
Weekendy w domu i ogrodziejako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego
Mango Papajaporcja żeberek lub mostek z większą ilością mięsa. buraczki ok 600 g zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka listek laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka
Gotowanie jest łatweAromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3 Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200
R'n'G KitchenSkładniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachhttp://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego
w mojej kuchniKrupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych(...)która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte
W SMAKkilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić
To co kochamKlopsiki z indyka Klopsiki z indyka na lekki, letni obiad z warzywami. Przepis na pyszną zupę warzywną z indykiem. Filet z indyka, fasola szparagowa, marchew, pietruszka to pomysł na letni obiad. Danie jest smaczne i sycące. Zastanawiasz się co zrobić z fileta z indyka na obiad? Indyk to najchudsze i najzdrowsze mięso, warto go wprowadzić do meni. Klopsiki(...)sosie. Można też wykorzystać do lekkich zup dla dzieci i osób na specjalnych dietach. Filet z indyka jak przyrządzić, to już zależy od Ciebie. Filet z indyka przepisy Jak wspomniałam wcześniej, filet z indyka jest neutralny w smaku dlatego można go przygotowywać w bardzo różny sposób. Kotlety z indyka w sosie śmietanowym, serowym, grzybowym, warzywnym. Kotlety z piersi indyka
Dieta moja pasjanormalnie nie przepadam za tą zupą, tak ten żurek bardzo mi smakuje. Bardzo dużo smaku dodaje bezglutenowa biała, surowa kiełbasa "Spod strzechy" - serdecznie ją polecam. Podobno można ją kupić we wszystkich dobrych sklepach mięsnych. :) Składniki: Ząbki czosnku – 4 sztukiZiele angielskie – 4 sztukiPieprz kolorowy – wg uznaniaPapryczki chili suszone – 2 sztukiLiść laurowy – 3 liścieKapelusze grzybów – 3 sztukiSurowa biała kiełbasa(...)glutenu „Spod strzechy” – 4 sztuki Więcej informacji o kiełbasie tutaj: http://www.nik-pol.com.pl/Produkty,785/spod_Strzechy/Surowa_spod_strzechy Kostka grzybowa – 1 sztukaKostka rosołowa (opcjonalne) – 1 sztukaPrzyprawa do żurku „Kamis” – 1 łyżkaŻurek Śląski w butelce – zakwas bez mąki Sposób przygotowania: Ząbki czosnku pokrój w paseczki,Dodaj wszystkie składniki. Żurek z butelki wlej dla pewności przez sitko.Włóż białą kiełbasę i gotuj przez jakiś
Keto Przepisygrzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować
To co kochamDomowy rosół z pulpecikami mięsnymi, mnóstwem warzyw oraz pysznym delikatnym makaronem pięciojajecznym. Ta zupa to włoska zupa ślubna, choć to tłumaczenie nie jest dosłowne i do końca poprawne. Nazwa tej zupy pochodzi od włoskiej minestra maritata, co oznacza „zupę małżeńską”. Na świecie popularna się stała już jako „italian marriage soup”, pod taką nazwą znajdziecie ją w wielu(...)jeszcze w bulionie na koniec. ZUPA: Marchewkę oraz selera naciowego pokrój w drobną kostkę. Posiekaj też drobno czosnek oraz cebulę. Zdejmij z patelni usmażone klopsiki i na resztce tłuszczu podsmaż czosnek oraz cebulę. Jak się zeszklą, dodaj marchewkę oraz selera i jeszcze smaż 2-3 minuty wszystko razem. Usmażone warzywa przełóż do garnka na zupę i zalej gorącym rosołem
nietylkopasta.plniewiele a efekt zadowoli najbardziej wybredne podniebienia. Smak takiego żurku jest o niebo lepszy, wiem bo mam porównanie. Gorąco zachęcam do przygotowania pysznego domowego żurku. Ja gotuję duży garnek zupy (ok.6l) bowiem z każdym dniem smakuje ona lepiej. Uwielbiamy ją na drugi i trzeci dzień, choć i pierwszego jest baaardzo dobra, przygotujmy ją jednak choć 2-3 godziny wcześniej(...)wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% (lub jogurtu greckiego) - 4-6 łyżek aromatycznego majeranku - 1/2-1 garści suszonych grzybów - sól, świeżo mielony pieprz - ok.1l wywaru (albo od parzenia kiełbasy albo bulionu) Dodatkowo: 1-2 jajka na każdą porcję (ugotowane na twardo) Do dużego garnka przekładamy zakwas (domowy lub sklepowy), dodajemy kwaśną
Smaczne ZdroweTradycyjny barszcz biały fot. Moja Książka Kucharska Przepis na tradycyjny biały barszcz na zakwasie pszennym. Tradycyjny, świąteczny barszcz biały gotowany na
Moja Książka KucharskaCzas świąt Bożego Narodzenia to dla wielu z nas czas magiczny, pełen rodzinnych spotkań, zapachu choinki i wigilijnych potraw. Jedną i może najważniejszą z nich jest
Smakowite DaniaBarszczyk do picia, do pierożków, uszek, do poprawy nastroju, itp. Składniki: -1,5 kg czerwonych buraków -3 l wody -100-150 ml soku z
Maminek kulinarnywina, lub jako dodatek do zupy. Do jej przygotowania będzie potrzebne gotowe ciasto na tartę lub ciasto kruche, w ten sposób maksymalnie skrócicie czas przygotowania, ale jeśli Wam się nigdzie nie śpieszy możecie samodzielnie przygotować ciasto np. wg. tego przepisu... Czas przygotowania: 35 minut Porcje: 10 Składniki: 250 g świeżych borowików lub innych grzybów, 200 g miękkiego sera koziego (polecamy
SzczyptaSmaQjedna z naszych ulubionych zup. Jednak nie może to być jakikolwiek żur z jakimikolwiek dodatkami. Najulubieńszy to ten, który opływa ziemniaczaną wyspę ze smażoną cebulką. Kwaśny, mocno czosnkowy na domowym zakwasie wspaniale rozgrzewa i doskonale poprawia humor. SKŁADNIKI 2 litry wywaru warzywnego 1/2 litra żuru ( u mnie domowy) wędzone śliwki kilka suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 8 średnich ziemniaków
Magiczna kuchnia Dariicierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są moim domu krupnikowi miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki garść suszonych grzybów 150 g kaszy
Stare Gary