zupa grzybowa - 3437 przepisów (strona:164/230)

Postny kapuśniak z grzybami / Cabbage and mushroom soup 153

utęsknieniem. Przygotowywany w międzyczasie już nie smakuje tak samo Dziś proponuję jego lżejszą wersję, gdyż jednak nie wszyscy dobrze tolerują groch w jakiejkolwiek formie. A ta lekka zupa podana z podsmażonymi z cebulką grzybami jest wyborna, nie tylko na Święta:) Jeżeli jesteś posiadaczem Tefal Cuisine Companion to wykona on za Ciebie większość pracy. Szczegóły poniżej. Scroll down for recipe(...)palnikiem cebuli 1/2 litra bulionu 2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 200 ml passaty pomidorowej sól, pieprz i cukier do smaku Składniki na grzybki: 50 g suszonych grzybów 1 cebula, pokrojona w małą kostkę olej do smażenia Przygotowanie: Suszone grzyby umieść w rondelku, zalej wodą i zagotuj. Gotuj przez kilka minut do miękkości i odcedź. Posiekaj grzyby w drobną

karmelowy
Zupa z topinamburu z sałatką 119

majeranek. Mrożone podgrzybki zaś  najpierw ugotowałam zamiast od razu smażyć, a wywar wykorzystałam do zupy. Dlatego zamieszczam dwa przepisy, ten oryginalny i zmodyfikowany przeze mnie. W każdym razie smak zupy specyficzny, ale pyszny. Koniecznie spróbujcie 😊 (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments(...)grzybów i zalać gorącą wodą, dodać majeranek.Gotować przez 45 minut. Całość zmiksować, wymieszać ze śmietaną, posolić i popieprzyć do smaku. Mrożony groszek  ugotować do miękkości w niewielkiej ilości wody, odcedzić i przestudzić. Szalotki pokroić w drobną kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Pomidorki przekroić na pół. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Zupę rozlewamy

Kulinarne przemyslenia
Barszcz czerwony z uszkami 127

majeranek Składniki na ciasto do uszek: - 250 g mąki - 2/3 szklanki wody - 2 łyżki oleju - 1 żółtko - szczypta soli Składniki na farsz do uszek: - 250 g pieczarek lub suszonych grzybów - 1 cebula - 1 łyżka masła - 1 łyżka bułki tartej - 1 białko - sól, pieprz Najpierw zaczynamy od barszczyku – myjemy i obieramy wszystkie warzywa. Do garnka wrzucamy pokrojone buraki w plasterki(...)ocet, ziele angielskie oraz liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu. W między czasie na patelni rozpuszczamy masło i dusimy do miękkości cebulę, pora i czosnek i dorzucamy do zupy. Na koniec zupę przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Barszcz najlepiej smakuje na drugi dzień jak przejdzie wszystkimi przyprawami. Kiedy barszcz nam się gotuje robimy farsz do uszek. W rondelku rozpuszczamy

Kuchenne Wariacje
Barszcz ukraiński – czernichowski 108

lubimy smaki z których się wywodzimy Zupa ta jest alternatywą , bardziej sytą dla naszego polskiego barszczu czerwonego , który także uwielbiam Oczywiście nie będę się już rozpisywać nad zdrowotnymi właściwościami zup i buraczków , jest na nie sezon więc cieszmy nasze brzuszki i naszych bliskich ,zdrowymi rarytasami Polecam ! Składniki : 0,5 kg wieprzowych żeberek ( mogą być wołowe lub dowolne inne mięso(...)korzenie pietruszki kawałek selera korzeniowego 4 ząbki czosnku 1 puszka białej fasoli w zalewie lub szklanka ugotowanej 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 – 5 ziemniaków 5-6 suszonych grzybów ( można pominąć ) 2-3 liście laurowe 5-6 kulek ziela angielskiego 1/2 szklanki zakwasu z czerwonych buraków lub 4 łyżki octu sól , pieprz czarny do smaku gęsta śmietana około

Ogrodnik w podróży
Zupa fasolowo-pieczarkowa, pizzeria Pippo 195

Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na tę porę roku. Składniki: 2 szklanki dużej białej fasoli (piękny Jaś) 3 kulki ziela angielskiego 3 liście laurowe 3 kulki jałowca 0,5 kg pieczarek kilka łyżek oleju 3-4 ząbki czosnku tymianek, majeranek sól, czarny pieprz opcjonalnie: 1 duża garść pokruszonych suszonych grzybów opcjonalnie: 3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Namocz fasolę

Qlinarnie i Qlinarnie
Kapusta z grzybami i śliwkami 143

grzyby oraz połowę wody z gotowania grzybów. Gotować całość na małym ogniu. Na patelni rozgrzać olej. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, a następnie zeszklić na oleju. Przełożyć cebulę do kapusty. Całość gotować do miękkości kapusty. Doprawić do smaku czarnym pieprzem i ewentualnie solą. ------ Podobne: Kapusta z grochem Badylarkowy śledź na piernatach Zupa ze słodkiej kapusty

Weekendy w domu i ogrodzie
Orientalny rosół z kaczki 223

jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić na porcje i zamrozić. Składniki: 3 szklanki wywaru z kaczki i warzyw, według przepisu podanego powyżej 2 cm imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego

Mango Papaja
Barszcz z kresów 130

porcja żeberek lub mostek z większą ilością mięsa. buraczki ok 600 g zakwas do barszczu z buraków 1 szklanka listek laurowy ziele angielskie sól pieprz łyżka

Gotowanie jest łatwe
Zupa orientalna z makaronem mie 119

Aromat i smak są niewyobrażalnie wyczuwalne już od samego początku. Po prostu pycha <3  Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler 200

R'n'G Kitchen
Barszczyk czerwony Mamy Haliny 140

Składniki (na 4 porcje) - 1 kg buraków, - 2 marchewki (ok. 90g), - 1 pietruszka (ok. 40g), - ½ pora (ok. 70g), - ½ cebuli (ok. 20g) - plaster selera (ok. 60g), - 1

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
ZUPA KURKOWA 96

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/zupa-kurkowa.html> .........................SKLADNIKI.......................................................................................................................... 2 litry wody, 2 marchewki, korzeń pietruszki, pół korzenia selera, pół pora, pół kg ziemniaków, , sól, pieprz i kilka ziarenek ziela angielskiego

w mojej kuchni
Krupnik na żeberkach 198

Krupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych(...)która najbardziej Wam odpowiada). Składniki (na duży garnek): - ok. 800 g żeberek cielęcych lub wieprzowych - 3 marchewki - 3 ziemniaki - 2 pietruszki (korzeń) - 1 biała część pora - kilka suszonych grzybów leśnych - 6 czubatych łyżek kaszy jęczmiennej - 2 listki laurowe - 3 ziarna ziela angielskiego - pieprz czarny mielony - sól - posiekana natka pietruszki lub koperek do dekoracji (w zależności od preferencji smakowych) Przygotowanie: Umyte

W SMAK
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 25

kilka ziaren ziela angielskiego ? 30 g grzybów suszonych ? 2 bułki kajzerki ? 5 jajek ? gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: ? Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. ? Namoczone grzyby gotować 15 minut, odcedzić

To co kocham
Klopsiki z indyka lekki obiad 58

Klopsiki z indyka   Klopsiki z indyka na lekki, letni obiad z warzywami. Przepis na pyszną zupę warzywną z indykiem. Filet z indyka, fasola szparagowa, marchew, pietruszka to pomysł na letni obiad. Danie jest smaczne i sycące. Zastanawiasz się co zrobić z fileta z indyka na obiad? Indyk to najchudsze i najzdrowsze mięso, warto go wprowadzić do meni. Klopsiki(...)sosie. Można też wykorzystać do lekkich zup dla dzieci i osób na specjalnych dietach. Filet z indyka jak przyrządzić, to już zależy od Ciebie. Filet z indyka przepisy Jak wspomniałam wcześniej, filet z indyka jest neutralny w smaku dlatego można go przygotowywać w bardzo różny sposób. Kotlety z indyka w sosie śmietanowym, serowym, grzybowym, warzywnym. Kotlety z piersi indyka

Dieta moja pasja
Żurek bez glutenu 337

normalnie nie przepadam za tą zupą, tak ten żurek bardzo mi smakuje. Bardzo dużo smaku dodaje bezglutenowa biała, surowa kiełbasa "Spod strzechy" - serdecznie ją polecam. Podobno można ją kupić we wszystkich dobrych sklepach mięsnych. :) Składniki: Ząbki czosnku – 4 sztukiZiele angielskie – 4 sztukiPieprz kolorowy – wg uznaniaPapryczki chili suszone – 2 sztukiLiść laurowy – 3 liścieKapelusze grzybów – 3 sztukiSurowa biała kiełbasa(...)glutenu „Spod strzechy” – 4 sztuki Więcej informacji o kiełbasie tutaj: http://www.nik-pol.com.pl/Produkty,785/spod_Strzechy/Surowa_spod_strzechy Kostka grzybowa – 1 sztukaKostka rosołowa (opcjonalne) – 1 sztukaPrzyprawa do żurku „Kamis” – 1 łyżkaŻurek Śląski w butelce – zakwas bez mąki Sposób przygotowania: Ząbki czosnku pokrój w paseczki,Dodaj wszystkie składniki. Żurek z butelki wlej dla pewności przez sitko.Włóż białą kiełbasę i gotuj przez jakiś

Keto Przepisy
Pasztet z kurczaka z suszonymi grzybami 107

grzybów suszonych • 2 bułki kajzerki • 5 jajek • gałka muszkatołowa do smaku Wykonanie: • Gotować kurczaka w osolonej wodzie z warzywami, liściem laurowym i zielem angielskim, jak gotujemy rosół na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wywar z kurczaka i warzyw wykorzystać jako rosół lub jako baza do innej zupy. • Namoczone grzyby gotować

To co kocham