Ramen, ostatnio chyba jedna z najpopularniejszych azjatyckich zup, które pojawiają się na naszych stołach, ale również w różnych restauracjach azjatyckich. Najprostszym określeniem ramenu, jest porównanie go do naszego rosołu, ponieważ jest mięsnym wywarem z dodatkiem makaronu. To jednak dodatki na bazie, których jest przygotowywany sprawiają, że jest naprawdę wyjątkowy w smaku i kusiłabym się o stwierdzenie, że jednak w mojej(...)klasyfikacji rosołów wiedzie prym. Zdecydowanie warto spróbować :) Składniki: duża pierś z kurczaka duża kość wieprzowa 3 duże marchewki 3-4 szalotki 10g suszonych grzybów shitake por ok 4cm świeżego imbiru 3 łyżki sosu sojowego jasnego opakowanie (500g) ugotowanego makaronu ramen główka czosnku Dodatki: pęczek szczypiorku płat nori 4 ugotowane na twardo jajka pak choy posiekana do podania łyżka oleju sezamowego
ChilliJemywyostrza jego smak. Barszcz przygotowałam w tradycyjny sposób i podałam w formie pitnej jajko dodatek do krokietów. Barszcz czerwony możecie także przygotować w trochę wzbogaconej formie i podać jako zupę z dodatkiem warzyw, jajka i smietany. Jest to tzw. barszcz po ukraińsku. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam(...)koncentraktu z buraka 1,5 kg buraczków ćwikłowych 1 mały seler (korzeń) 1 mały por 1 duża marchew 1 duża pietruszka (korzeń) 2 liście laurowe kilka sztuk suszonych grzybów (około 6 grzybków) 1 duże kwaskowe jabłko 1 łyżka cukru kryształu 1,8 litra wody sok z 1/2 cytryny 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,5 łyżki soli Jak przygotować barszcz
mecooksPrzepis autorski (mój). Ja i dania azjatyckie? Przyznam, że baaardzo lubię, ale nie wszystkie składniki mi w nich odpowiadają, bo np. uwielbiam imbirowe słodkości, ale już zupa z dodatkiem imbiru, czy imbir marynowany - nie przedzie. W szafce posiadam mały zapas produktów House of Asia , więc chciałam stworzyć taką potrawę, która posiadałaby azjatycką nutkę i smakowała mi i mojej, wybrednej rodzinie(...)przygotowaniu. Już wiem, że za kilka dni będzie powtórka! Koniecznie sami spróbujcie! (4-5 porcji) 500g mięsa mielonego 1 marchewka 1 cebula 125g makaronu mie (lub innego chińskiego) 15g grzybów mun 1/2 pęczka pietruszki Dodatkowo: 1-2 łyżeczki sosu z czarnym pieprzem lub pasty Tom Yum (wg smaku) sos sojowy sól, pieprz (opcjonalnie) Ponadto: olej do smażenia (użyłam oleju
Di gotujePasztet bez tłuszczu z dodatkowym smakiem grzybowym. Składniki -1 kg łopatki -1/2 kg wątróbki drobiowej -25 dkg pieczarek -3 jajka -2 czerstwe bułki -1 marchew -2 cebule -2 duże ząbki czosnku -garść suszonych grzybów -pieprz ziołowy i naturalny -warzywko, przyprawa do mięs -liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty Do garnka z wodą dodajemy liście(...)mięs i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodajemy cebulę i czosnek. Z rosołu odławiamy mięso, marchew, czosnek i grzyby. Rosół możemy wykorzystać na zupę. Moczymy i odciskamy bułki. Ugotowane oraz pozostałe surowe mięso kroimy na kawałki. Mięso, marchew, grzyby, wątróbkę, cebulę, czosnek i bułkę mielimy . Dodajemy jajka, przyprawiamy pieprzem
Maminek kulinarnyliście laurowe 6 ziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek pieprzu 3 gałązki świeżego majeranku (lub 2 łyżki suszonego) 3-4 ząbki czosnku 2 łyżki tartego chrzanu (najlepiej świeżego) szklanka suszonych grzybów 4-5 łyżek śmietany 18% sól Do podania: jajka na twardo ugotowane ziemniaki lub chleb Grzyby zalewamy dwoma szklankami wody i pozostawiamy na 2-3 godziny do namoczenia. Żeberka myjemy(...)bulion przez sito. Do czystego bulionu wrzucamy kiełbasę, namoczone grzyby wraz z wodą, chrzan i majeranek. Doprawiamy solą. Gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. Dodajemy zakwas na żur. Zupę podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć. Gotujemy 5 minut, co jakiś czas mieszając żeby się nie przypalił i ściągamy z ognia. Żurek zabielamy zahartowaną śmietaną, czyli do miseczki odlewamy szklankę
PatiGotujebyło, efekt finalny – cudny. Przepis na barszcz czerwony: Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 l zakwasu z buraków 5 dużych buraków mała garść suszonych grzybów 1 łyżka octu winnego lub soku z cytryny 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka suszonego majeranku szczypta cukru (opcjonalnie) sól pieprz Grzyby płuczemy(...)sól, pieprz i cukier, całość gotujemy 10 minut. Barszcz odcedzamy przez gęsto sito. Przepis na kapustę z grzybami: Składniki: 600 g kiszonej kapusty 3 garści suszonych grzybów 1 duża cebula 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka oleju rzepakowego lub masła sól pieprz Grzyby płuczemy i moczymy w wodzie 12 godzin. Po tym czasie
Kardamonovyjesienny krupnik, pełen aromatu, cudownych smaków, które rozgrzewają i przypominają słoneczne dni. Składniki 5 skrzydełek z kurczaka 2 gałązki natki pietruszki 2 gałązki estragonu 1 ząbek czosnku 2 kapelusze grzybów suszonych 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 marchew 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego 1 kawałek pora 300 g brukselki 4 średniej wielkości ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej(...)smażymy warzywa razem z kaszą ( przez 10-12 min ) Grzyby i mięso wyciągamy z wywaru, bulion przecedzamy. Mięso z kurczaka oddzielamy od kości, grzyby kroimy w paski, dodajemy do zupy. Do wywaru wrzucamy podsmażoną kaszę z warzywami i gotujemy do ich miękkości. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenksiążką albo w kuchni. Wybrałam kocyk, ale naszła mnie chęć na bigos. Bigos robię rzadko, ale dużo. Wkładam w słoiczki, tyndalizuję i zawsze jest. Tak samo robię z zupami, których za dużo ugotuję, flakami czy leczo. Przepis na bigos, który podaję to wersja świąteczna, na co dzień dodaję do kapusty co mam akurat pod ręką. Nigdy nie używam(...)się przyda? W końcu Święta tuż tuż. Spokojnego popołudnia życzę i zostawiam przepis. Składniki 3 kg kiszonej dobrej kapusty 2 duże cebule 1 duża marchewka 1 szkl suszonych grzybów 0,5 szkl suszonych, najlepiej wędzonych śliwek 1 pęto dobrej jakości kiełbasy cienkiej 30 dag wędzonego boczku 30 dag szynki wędzonej 2 białe kiełbasy 30 dag żeberek wieprzowych 30 dag karkówki
Co w garnkach piszczyŻurek jednoznacznie kojarzy się z Wielkanocą. Najważniejszym jego elementem jest dobry zakwas - oczywiście najlepiej domowy,wyjątkowego smaku nadają suszone grzybki oraz chrzan i nie może
Symfonia smakowapoczątek kilka zasad, o którym mówili wszyscy, od porno z anime po kucharzy. Ramen to makaron, więc zastąpienie makaronu ramen, makaronem typu „rosołowy czanecki” robi z niego jakąś zupę, która nie jest ramenem. Więc nie kombinujemy. Ja kupuje makaron do ramenu świeży – w Krakowie dostaniecie go w Delikatesach Azjatyckich Asia Deli na Węgłowej. Lub w sklepie internetowym delikatesyazjatyckie.pl . Można zrobić(...)wami efektami. Makaronu nie gotujemy w bulionie, bo się zrobi guma. Wody do gotowania makaronu nie solimy, a makaron gotujemy bezpośrednio przed podaniem. Określenie dashi dotyczy kombu i grzybów shitake. Tare to mieszanka sosu sojowego i mirinu. Bulion gotujemy od zimnej wody. Tare możemy dodać do całego bulionu lub do pojedynczych porcji. Mięso do bulionu – z przerostem tłuszczu, ścięgnami
ladykitchenBulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze(...)pomidor (u mnie śliwkowy – ok. 80g) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz
Kulinarne PrzebojeA co tak mi się zachciało takiego barszczyku to sobie ugotowałam. Też tak macie że jak coś za wami chodzi to nie ma zmiłuj tylko trzeba
Moje Małe CzarowanieRamen przygotowałam już drugi raz, na specjalne życzenie pewnej ważnej dla mnie osoby, której wersja pierwsza smakowała bardzo. Standardowo mięso i warzywa najpierw karmelizowałam w piekarniku
Mango Papajałyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, smalec 1 łyżka, cebula 1 sztuka, pieczarki 1/2 kg, kapusta kiszona 1 kg, cukier 1 łyżeczka, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, ziele angielskie 3 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, woda 250 ml cielęcą łopatkę z kością opłukać, osuszyć recznikiem papierowym, natrzeć kucharkiem, pieprzem, papryką, pieprzem, czosnkiem(...)tłuszczu po mięsie podsmażyć pokrojoną cebulę, wsypać pokrojone pieczarki i podsmażyć bez solenia, pieczarki nie puszczą wody na patelni kiszoną kapustę włożyć do szybkowara, posypać cukrem, wymieszać, dodać kostkę grzybową, na kapuście położyć mięso, kości same odchodzą od mięsa na mięso wyłożyć z patelni pieczarki, dodać ziele i liść laurowy, wlać wodę z przyprawą w płynie, zamknąć szybkowar
W Mojej Kuchni Lubięczyta naszego bloga wie, że jesteśmy fanami grzybów i ich zbierania. Gdy tylko rozchodzą się wieści, że w lesie pojawiły się grzyby wiadomo, że w lesie jesteśmy również my. I właśnie znów czas grzybowy uważam za rozpoczęty.Pojawiły się kurki, z których potrafię ugotować różne dania. Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym wpadły mi do głowy, gdy przywieźliśmy z lasu małe(...)smaczniejszego niż czerwcowe kurki. Danie wyszło wyśmienite. Inne propozycje z kurkami: Kurki marynowane w delikatnej zalewie octowej Tartaletki z grzybami (kurki) Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym Zupa kurkowa po tajsku Zupa z kurek z karmelizowanym porem Pizza mini z kurkami Gołąbki z ryżem i kurkami Kotlety kurczaka z nadzieniem kurkowym były mega smaczne, no te pieczone ziemniaki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię